Pac1

439 views
392 views

Published on

Fonaments i evolució de la multimèdia - PAC1

Published in: Technology, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
439
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pac1

 1. 1. ELS NOUS MEDIS Fonaments i evolució de la multimèdia Marc Ortiz Costa
 2. 2. El meu color esta codificat Hola, soc un píxel, la unitat en tres colors primaris: Aixi doncs, el valor dels mínima d’informació en que vermell, verd i blau. Cada tres colors dels què em es divideix una imatge digi- un d’aquests colors ocupa composo pot ser expresat tal un byte de memoria. numèricament vermell: 170 verd: 187 blau: 204
 3. 3. Aixi doncs, puc ser expresat en qualsevol escala numèrica: decimal, Els nous medis son digitals. Per tant, hexadecimal o en el sistema numèric més bàsic amb que poden trebal- tot objecte representat per aquests lar els ordinadors: binari medis ho farà mitjançant codis numèrics (digitals). Aquests objectes poden ser creats directament en un ordinador de forma numèrica, o a partir d’un medi tradicional, mitjançant 101010101011101111001100 un procés de digitalització Una de les característiques més impor- tants de la representació numèrica o digital es la possibilitat de representar i operar amb l’informació matemàtica- ment. Es per això que podem afirmar que els medis son programables. Mit- jançant algoritmes podem canviar, per exemple, els colors d’una imatge.
 4. 4. Una altra característica important dels medis digitals es que aquests son dis- crets. Es a dir, la informació d’aquests medis es composa d’unitats diferen- ciables: El procés de conversió de dades analògiques a digitals parteix d’un de dades en un format continu que, mitjançant el mostreig i quantificació s’enmagatzema de forma discreta. Aquest procés s’anomena digitalització
 5. 5. Un objecte dels nous medis pot estar format per diferents objectes, independents i autosuficients per si mateixos. Aixi, una presentació multimèdia pot constar d’imatges, música, animacions, text, video... El Coala (Phascolarctos cinereus) és un mamífer marsu- pial que habita en els arbres d'Austràlia. El Coala mesura entre 61 i 85 cm i pesa entre 4 i 14 kg. La mida del cos i les proporcions d'un animal adult depenen de l'edat, el gènere, l'alimentació i la regió.
 6. 6. Una sèrie d’objectes, independents entre ells, es poden combinar per formar un objecte molt més gran. En el cas del pro- grama d’edició d’imatges Photoshop, per exemple, disposem de diferents capes que podem combinar, borrar o canviar. Aquests objectes mante- nen el seu significat per separat, i poden ser com- binats per formar altres objectes.
 7. 7. Els nous medis estan automatitzats. Gràcies a la codificació numèrica i a l’organització modular, podem disposar de mètodes IMATGE ORIGINAL DESENFOCAT automatitzats per a la creació, manipulació i accés a la informació. Si tornem a l’afirmació del primer punt ‘els medis son programables’, els algoritmes dels que disposem, per exemple, en Photoshop, ens permeten automatitzar moltes accions, facilitant qualsevol modificació que volguem fer a una imatge. EFECTE HALF-TONE EFECTE ‘ESFÈRIC’
 8. 8. Un altre exemple de l’automatització dels nous medis el podem trobar en la generació de pàgines web de contingut dinàmic: La configuració d’usuari ens permet generar una pàgina web on tant el contingut com el seu aspecte s’adeqüen a l’usuari. Això ens permet adaptar, mitjançant l’automatització, els medis a l’usuari. EXEMPLES DE PÀGINES GENERADES DINÀMICAMENT FACEBOOK.COM MENEAME.NET NEWS.GOOGLE.COM
 9. 9. Els exemples que hem presentat en les dues diapositives precedents es corresponen a automatització de baix nivell. També podem trobar automatització d’alt nivell. Si bé als anys 90 podíem trobar, en especial a sales de xat, robots encar- regats de realitzar tasques senzilles, la seva evolució es present, a dia d’avui, a molts projectes dels nous medis, i en especial, als videojocs. Un d’aquests projectes dels que parlem pot ser el buscador de respostes Wolfram- Alpha (http://www.wolframalpha.com/), on l’automatització ens permet resoldre com- plicades operacions matemàtiques, i inten- ta oferir respostes concretes a les pregun- tes que formulem, distanciant-se del format dels buscadors comuns, que ofereixen un llistat de resultats on escollir.
 10. 10. A akinator.com puc adivinar, a partir d’unes senzilles preguntes, en quina persona estàs pensant Altres aplicacions, més lúdiques, ens sor- prenen utilitzant l’inteligència artificial per esbrinar, per exemple, el nom d’un perso- natge famós responent a unes poques pre- guntes, com per exemple Akinator (http://es.akinator.com/).
 11. 11. La web semàntica pretén afegir als contin- guts metadades interpretables per els siste- mes d’automatització, amb l’objectiu de millorar internet i les eines i algoritmes que s’utilitzen per a classificar, ordenar i presen- tar la informació. CONDICIÓ PREU ENVIAMENT ESPECIFICACIONS NOU/VELL EL MÉS BAIX RÀPID ECONÒMIC HDTV EXTRES VERSIÓ CINÈMES
 12. 12. L’automatització ja ens pot permetre, per exemple, disfrutar de realitat aug- mentada. La realitat augmentada ens permet la integració de elements virtuals a la realitat. Un exemple es l’aplicació per a iPhone de IKEA, amb la que podem, utilitzant el telèfon i codis impressos en fulls, veure com quedaría el mobiliari a la nostra casa. Tot i ser una tecnología que tot just es comença a utilitzar, les posibilitats son infinites.
 13. 13. Una característica conseqüència de la representació numèrica i la modularitat dels nous medis es la variabilitat: els objectes dels nous medis son variables, i poden ser modificats i adaptats, en temps real en molts casos, a l’usuari. Per exemple, a partir de bases de dades d’elements mediàtics, podem generar un objecte a mida de l’usuari. Un exemple de variabilitat podría ser Google Maps (http://maps.google.es/), on la apariencia del objecte (mida, detall, zona...) depèn de les dades introduides per l’usuari. Google Maps compleix un altre de les característiques de la variabilitat, i es que es un medi escalable.
 14. 14. Els nous medis ens permeten separar el contingut (les dades mostrades) de la interfície. Avui en dia, per exemple, un objecte dels nous medis pot ser interpretat de diferent forma per múltiples navegadors i plataformes.
 15. 15. Si parlem de variabilitat, no podem oblidar el hipertext, en cert sentit, la base de tota la World Wide Web, que utilitza els enllaços o hipervincles. L’hipertext es una de les formes de l’hipermedia, que engloba els diferents mètodes per a dissenyar continguts compos- tos de diferents tipus de medis. Gràcies als hipervincles, podem escollir quina part del contingut volem veure, escollint l’ordre de visualització. Buscant un símil amb els antics medis, podríem parlar de literatura: als llibres, la lectura sol ser lineal. Als anys 80, una moda ens va portar una sèrie de llibres anomenats “Tria la teva aventura”. En aquests llibres, el lector podia escollir, al final de cada pàgina, quines decisions havia de prendre el protago- nista. Segons aquestes decisions, la història es desenvolupava d’una o altra manera.
 16. 16. El principi de transcodificació als nous medis separa aquests en dues capes: la cultural i la informàtica. En els hipermèdia, per exemple, les dades (capa cultural) estàn separades de l’estructura (capa informàtica).

×