Racisme

420 views
302 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
420
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
43
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Racisme

 1. 1.  Nosaltres hem triat el tema del racisme perquè en despertava intriga i perquè voliem informar-nos de que era, en el powerpoint hi ha els temes principals del racisme que hem trobat a l‟hora de clase.
 2. 2.  El racisme és lactitud o manifestació que reconeix o afirma que la gent de diferents races difereix en valor, que aquestes diferències poden ser amidades o catalogades jeràrquicament, i que resulten en lavantatge econòmica, política i social dun grup en relació als altres.
 3. 3.  Històricament, el racisme ha servit per a justificar l‟imperialisme, l„esclavitud i el genocidi de pobles sencers. El racisme sol estar relacionat amb l„etnocentrisme i el chauvinisme cultural.
 4. 4.  Limperialisme és lexpansió del propi territori o de la pròpia influència a base de dominar altres països i formar una unitat.
 5. 5.  Lesclavitud, esclavisme o esclavatge és la condició que implica el control duna o més persones contra la seva voluntat, obligades per la violència o daltres formes de coacció.
 6. 6.  Sanomena genocidi al fet delictiu dexterminar un col·lectiu humà, amb la intenció de fer desaparèixer el grup del que en formen part, independentment que el lligam que els uneix sigui ètnic, nacional, religiós, polític o de qualsevol altre tipus.
 7. 7.  Etnocentrisme és lacte dentendre, jutjar o avaluar un altre grup ètnic i/o cultura i/o grup social dacord amb els estàndards i valors de la cultura o grup propis. "Etnocentrisme religiós“ "Etnocentrisme invertit” Altres: lingüístic, educacional, etnocentrisme temporal o històric.
 8. 8.  Linnaeus, en el seu moment, sostenien que havia quatre races: la blanca (europea); la negra (africana); la vermella (americana) i la groga (asiàtica). Amb posterioritat alguns antropòlegs van proposar altres classificacions, basades en combinacions de les seves característiques.
 9. 9.  Al segle XIX es va desenvolupar a Europa una interpretació racista del text de la Bíblia cristiana, a partir dalgunes elaboracions sobre el diluvi universal i els fills de Noé , sobretot de la maledicció de Canaan, presents ja en la Edat Mitjana.
 10. 10.  A partir del segle XIX i de la mà amb la generalització del colonialisme europeu en tot el món, la cultura occidental va desenvolupar una ideologia obertament racista i àmpliament acceptada, a la qual Ernse Nolte arribar a definir com una «branca del pensament europeu», George Mosse com "el costat fosc de la Il·lustració ".
 11. 11.  El racisme va ser intensament utilitzat a partir de les últimes dècades del segle XIX pels països europeus per justificar la legalitat daccions de dominació colonial, jingoísme i genocidi, en diverses parts del món.
 12. 12.  EL colonialisme és un procés dexpansió política, comercial i cultural iniciat al darrer terç del segle XIX en que els països europeus es van llançar al domini del món, essencialment Àsia i Àfrica, per part de les potències europees, com a culminació de lexpansionisme iniciat al segle XV.
 13. 13.  La neteja de sang, es tracta dun sistema de discriminació fonamentat sobre arguments teològics catòlics i aristotèlics, que va aparèixer en el segle XV a la Espanya de la Edat Moderna. Les ”castes” o “creues” van ser un sistema de classificació estratificada de les persones que no eren de "raça pura", creat per Espanya per a les seves colònies, a partir de la doctrina de la neteja de sang.
 14. 14.  La discriminació és el tracte diferent i menyspreador a una persona o col·lectiu en funció de les seves característiques ètniques, de gènere, orientació sexual, de religió, de parla, dedat, de salut, destament social…
 15. 15.  El racisme ocult és una forma de racisme no explícita que busca lextensió i legitimació del racisme. Entre les variants més comunes de racisme ocult es troben les Pseudocíencies socials i mèdiques esmentades a dalt, largumentació política en contra de determinats grups humans sota pretexts culturals o ètnics i la manipulació de dades estadístics a fi dinferir indirectament la inferioritat duns grups humans sobre daltres.
 16. 16.  Cantants i artístes a través de les seves cançons i repertoris musicals, han tractat de combatre el racisme. Una dells va ser del cantant mexicà Pedro Infante, que va interpretar per a una pel·lícula amb el mateix títol de "Angelitos Negros". També lagrupació espanyola de Mecano, va interpretar un tema musical que va tenir un gran èxit devastador cantat en diversos idiomes a part del castellà, també en francès i italià com el tema musical “Hijo de la Luna".
 17. 17.  Hijo de la Luna:http://www.youtube.com/watch?v=MpItXkwKrcw  Angelitos Negros:http://www.youtube.com/watch?v=k8V-EkTeX7U

×