Mentadbir ujian

4,969 views

Published on

1 Comment
2 Likes
Statistics
Notes
 • Terima kasih di atas maklumat ini, dapat membantu menyiapkan kajian.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
No Downloads
Views
Total views
4,969
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
255
Comments
1
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mentadbir ujian

 1. 1. MENTADBIR UJIANPENGENALAN MERUPAKAN SEBAHAGIAN DARIPADA LANGKAH PENGUJIAN. PENTADBIRAN UJIAN DILAKSANAKAN PADA FASA TERAKHIR LANGKAH PENGUJIAN. MENTADBIR DARI ASPEK PERSEDIAAN, MELAKSANAKAN DAN MENYELESAIKAN PENGUJIAN.
 2. 2. BAGAIMANA SESUATU UJIANDILAKSANAKAN ? TUJUAN – MENGUKUR PENCAPAIAN SEORANG MURID ATAU SEKUMPULAN MURID. UJIAN BOLEH DIBERIKAN DALAM DUA CARA IAITU UJIAN RUJUKAN KRITERIA ATAU UJIAN RUJUKAN NORMA. JAMINAN KEBOLEHPERCAYAAN UJIAN :1. ASPEK ARAHAN UJIAN2. LOKASI PEPERIKSAAN3. JARAK KEDUDUKAN TEMPAT DUDUK
 3. 3. ARAHAN UJIAN BERDASARKAN DUA ASPEK IAITU ARAHAN DALAM KERTAS SOALAN DAN ARAHAN DARI KETUA PENGAWAS. CONTOH ARAHAN DALAM KERTAS SOALANa) Jawab semua soalan dalam Bahagian A dalam kertas OMR yang disediakan.b) Masa peperiksaan ialah 2 jam.c) Sila isi jawapan pada ruangan yang disediakan.d) Jawapan anda hendaklah tidak kurang daripada 50 patah perkataan.
 4. 4. ARAHAN UJIAN ARAHAN YANG DIBERIKAN OLEH KETUA PENGAWAS BIASANYA DILAKUKAN SETELAH SEMUA CALON BERADA DI DEWAN PEPERIKSAAN. LANGKAH-LANGKAH DALAM MEMBERI ARAHANi. Sebelum peperiksaan – mengarahkan calon untuk menyemak kertas soalan.ii. Semasa menjawab – arahan mula menjawab pada masa yang tepat dan maklumkan masa tamat.iii. Sebelum tamat – mengingatkan waktu tamat biasanya 15 minit sebelum masa tamat.iv. Selepas peperiksaan – arahan berhenti menjawab dan duduk sehingga kertas siap dikutip seluruhnya.
 5. 5. LOKASI PEPERIKSAAN DIJALANKAN DI TEMPAT YANG SELESA TERMASUKLAH KEMUDAHAN ASAS SEPERTI KERUSI DAN MEJA. MENGELAKKAN DARI TEMPAT YANG TERDEDAH DENGAN GANGGUAN KEBISINGAN. ASPEK PENCAHAYAAN ADALAH ELEMEN PENTING DALAM MENENTUKAN TEMPAT. TEMPAT TERBAIK ADALAH DEWAN PEPERIKSAAN KERANA BIASANYA TELAH DIPASTIKAN MEMENUHI KRITERIA SESEBUAH TEMPAT PEPERIKSAAN
 6. 6. JARAK KEDUDUKAN TEMPATDUDUK MESTILAH DIJARAKKAN SEDIKIT BERBANDING SEMASA P&P BERJALAN. JARAK YANG DIAMBIL KIRA TERMASUKLAH JARAK PELAJAR DI HADAPAN, KIRI DAN KANAN. JARAK KEDUDUKAN INI DITENTUKAN KERANA MENGELAK DARI BERLAKUNYA KECURANGAN AKADEMIK IAITU MENIRU SESAMA CALON.
 7. 7. MEMBINA DAN MENYEMAK SKEMAPENGENALAN SKOR YANG DIPEROLEHI SESEORANG CALON TURUT DIPENGARUHI OLEH CARA PEMARKAHAN OLEH PEMERIKSA. SKEMA PEMARKAHAN ADALAH PANDUAN MEMERIKSA SKRIP JAWAPAN. SKEMA PERLU DISIAPKAN LEBIH AWAL UNTUK MEMBANTU PEMERIKSA. 3 ASPEK PENYEDIA SKEMA :1. Kandungan – mencakupi aspek maklumat.2. Pengelolaan – aspek penggunaan bahasa.3. Proses – aspek ketepatan, munasabah, keaslian dan daya kreatif.
 8. 8. SKEMA PEMARKAHAN SECARAHOLISTIK SESUAI DENGAN PEMARKAHAN BERBENTUK KARANGAN ATAU ESEI. PEMARKAHAN DIBERIKAN SECARA IMPRESSION. MENGKEHENDAKI PEMERIKSA UNTUK MEMBACA TERLEBIH DAHULU JAWAPAN DAN KEMUDIAN MENGELAS PENCAPAIAN SECARA RAWAK. MEMERLUKAN PEMERIKSA YANG BERPENGALAMAN DAN BENAR-BENAR MENGUASAI SESUATU MATAPELAJARAN YANG DISEMAK.
 9. 9. SKEMA PEMARKAHAN SECARAHOLISTIK CONTOH SKEMA PERMAKAHAN SECARA HOLISTIK MARKAH KRITERIA 5 Cemerlang – menguasai semua objektif serta dapat berhujah dengan baik dan berkesan. 4 Baik – menguasai kebanyakan objektif dan dapat memberikan hujah dengan baik dan berkesan 3 Memuaskan – hampir sebahagian objektif dan memberikan hujah dengan memuaskan 2 Lemah – menguasai sebahagian kecil objektif dan hujah yang diberikan tidak memuaskan. 1 Kurang memuaskan – belum menguasai sebarang objektif dan hujah adalah lemah 0 Gagal – gagal memberikan sebarang jawapan dan hujah amat lemah.
 10. 10. SKEMA PEMARKAHAN SECARAHOLISTIK KEBAIKAN DAN KEKURANGAN KEBAIKAN KEBURUKAN Pemeriksaan skrip jawapan Kurang objektif lebih cepat berbanding cara Memerlukan mesyuarat dan pemurnian analitik markah diantara pemeriksa dimana ketua pemeriksa akan memberikan panduan dan latihan memeriksa skrip berkenaan
 11. 11. SKEMA PEMARKAHAN SECARAANALITIK LEBIH TERPERINCI DARI HOLISTIK MENGANDUNGI NILAI TARA ISI KANDUNGAN, PENGELOLAAN DAN PROSES YANG LEBIH KHUSUS. SEBAGAI CONTOH, PEMBERATAN JAWAPAN, BANYAKNYA FAKTA DAN KUALITI HUJAH UNTUK PERTIMBANGAN LAYAK DIBERIKAN MARKAH PENUH. AGIHAN MARKAH BERDASARKAN ASPEK MARKAH UNTUK ISI, PERSEMBAHAN, BAHASA ATAU ISI MENGIKUT FAKTA.
 12. 12. SKEMA PEMARKAHAN SECARAANALITIK CARA MENINGKATKAN KEBERKESANAN PEMARKAHAN SECARA ANALITIK :1. Memahami kehendak soalan.2. Menyediakan skema pemarkahan yang fleksibel.3. Mengadakan penyelarasan sebelum peperiksaan.4. Memeriksa beberapa skrip terlebih dahulu.5. Memeriksa jawapan sehingga selesai.6. Elakkan dari mengenali nama murid.7. Memberikan ulasan pada kertas jawapan.
 13. 13. SKEMA PEMARKAHAN SECARAHOLISTIK KEBAIKAN DAN KEKURANGAN KEBAIKAN KEBURUKAN Lebih objektif dari holistik Mengambil masa yang lama lebih-lebih kerana skemanya yang lebih lagi sekiranya calon yang hendak diperiksa terperinci itu ramai bilangannya
 14. 14. rumusan TUJUAN PEMARKAHAN ADALAH UNTUK MENGGAMBARKAN PENCAPAIAN SEBENAR SEORANG MURID DALAM SETIAP MATAPELAJARAN TUJUAN PEMARKAHAN ADALAH :1. Memaklumkan kepada ibu bapa tentang kemajuan anak-anak mereka.2. Membantu pelajar dalam menetapkan matlamat mereka dalam setiap matapelajaran.3. Mengawal aktiviti dan program pembelajaran.4. Menentukan sama ada pelajar tersebut layak diberikan anugerah atau pengiktirafan.

×