čUlo ukusa

1,699 views
1,354 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,699
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
21
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

čUlo ukusa

  1. 1. Autori :Marko Maric i Jovana Torovic
  2. 2.  Ukus je jedno od pet cula. Pomocu njega mozemo da odredimo da li je neka hrana slatka, slana, ljuta, kisela ili gorka.Gornja povrsina jezika je pokrivena malim ispupcenjima koja se zovu papile. Papile pridrzavaju hranu da bi se okretale u ustima za vreme zvakanja.Razliciti delovi jezika reaguju na razlicite ukuse.
  3. 3. Ovo čulo je od životne važnostiza psa. Pomoću njega pas možerazlikovati hranu od stvari kojenisu za jelo ili su otrovne. Čuloukusa nalazi se na jeziku, dakle,na početku organa za varenje.
  4. 4.  Ako primetimo omiljenu poslasticu ili je se samo setimo ,odmah nam padne na pamet i njen ukus. Pa nam od toga ponekad,,potece voda na usta”.Culo ukusa je veci probirac od cula mirisa .Kad bi pred nas izneli:pecenje,tortu,neko mirišljavo jelo na primer jagode ne bi nam predstavljalo nikakvu teškoću da sve to istovremeno mirisemo.Ali kako bi reagovalo nase culo ukusa kada bi smo sve to izmesali?
  5. 5.  Da krokodili ne mogu da izbace svoj jezik napolje? Da čovek u svojim ustima dnevno proizvede 1 litar pljuvačke? Da mačke ne osećaju sladak ukus? Da leptiri osećaju ukus preko svojih nogu? Da je jezik najjači mišić u ljudskom telu?
  6. 6.  Nadam se da vam se svidela nasa danasnja prezentacija.

×