Teks Hiwar
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Teks Hiwar

on

 • 12,353 views

Teks Hiwar (Perbualan Bahasa Arab) 2011

Teks Hiwar (Perbualan Bahasa Arab) 2011

Statistics

Views

Total Views
12,353
Views on SlideShare
12,238
Embed Views
115

Actions

Likes
2
Downloads
72
Comments
2

6 Embeds 115

http://www.slashdocs.com 65
http://skmahkotasari.blogspot.com 42
http://www.docshut.com 4
http://www.docseek.net 2
http://www.skmahkotasari.blogspot.com 1
http://www.google.com.my 1

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
 • tkde tajuk laen kew??
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
 • salam..ade x skrip ni dlm bhsa arab??
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Teks Hiwar Teks Hiwar Presentation Transcript

 • SK MAHKOTA SARIJALAN HJ. MEOR YAHYA 33300 GERIKPERAK DARUL RIDZUAN
 • Wah, cantiknya rumah saya! Saya Mardhiah, saya Irdina dan saya Syazira. Pada hari ini kami akan mempersembahkan sebuah perbualan yang bertajuk : “wah! Cantiknya rumah saya “ kami berharap kalian semua akan terhibur. InsyaAllah. Irdina pergi berjumpa sahabat baiknya syazira dan Mardhiah. Mereka berjalan-jalan dikawasan perumahan menuju ke rumah Mardhiah.
 •  Irdina : Assalamualiakum… Syazira dan Mardhiah : Waalaikumussalam… Irdina : Apa khabar semua ? Syazira dan Mardhiah : Alhamdulillah, kami sihat. Irdina : Rumah awak di kawasan mana wahai Mardhiah? Mardhiah : Rumah saya tidak jauh dari sini, kita jalan terus dan belok sebelah kanan no.78, taman Murni . View slide
 •  Syazira : Cantiklah pemandangan di kawasan perumahan ini, ada surau ,tandas awam dan taman permainan kanak-kanak. Ramai kanak-kanak bemain di sini, pasti seronok kan ? Irdina : Betul kata awak Syazira . Mardhiah : Kita dah sampai, Inilah rumah saya. Irdina : MasyaAllah… Alangkah cantiknya rumah baru awak, wahai Mardhiah ? View slide
 •  Mardhiah : Alhamdulillah semua ini kurnian dari Allah .. Ayah saya yang bina rumah ini . Syazira : Ayah awak adalah jurutera yang mahir . Irdina : Semoga Allah memberkati rumah baru awak ini. Mardhiah : Terima kasih. Jom kita masuk. Syazira : Wahai Mardhiah, ada berapa bilik dalam rumah awak ini? Mardhiah : Di rumah saya ini ada empat bilik tidur, satu ruang tamu dan satu ruang makan.
 •  Irdina : Bilik yang kecil ini, bilik apa Mardhiah? Mardhiah : Ini adalah stor, ibu saya menyimpan alatan rumah di dalamnya. Syazira : Bolehkah kami lihat bilik awak wahai Mardhiah? Mardhiah : Dengan sukacitanya , jom bersama saya. Inilah bilik saya, silalah masuk. Irdina : Di mana kamu sekeluarga bersembahyang? Mardhiah : Disalah sebuah bilik yang dikhususkan untuk besembahyang dan membaca al-Quran .
 •  Syazira : Bagaiman pula dengan rumah awak Irdina ? Irdina : Berbeza dengan rumah Mardhiah, Rumah saya di kawasan perkampungan, di kampung gerik. Di rumah saya ada perpustakaan kecil, di dalamnya ada buku, majalah dan suratkhabar. Di situ tempat saya mengulangkaji pelajaran dan membuat kerja sekolah. Mardhiah : Adakah di rumah awak ada garaj kereta? Irdina : Ya di rumah saya ada garaj kereta.
 •  Mardhiah : Adakah dirumah awak ada taman bunga, wahai Syazira? Syazira : Ya ! di rumah saya ada taman bunga, di dalamnya ada bunga yang cantik. Di taman ada satu sangkar yang besar, di dalamnya ada banyak burung. Saya seronok berada di taman bersama keluarga ada waktu petang kami menyiram bunga dan memberi makan kepada burung-burung. Udara disini sungguh segar dan nyaman sekali dan di belakang rumah saya ada air terjun yang sangat cantik.
 •  Iridina : Bolehkah kita pergi ke rumah awak nanti wahai Syazira? Syazira : Boleh apa salahnya, pintu rumah sentiasa terbuka buat kawan-kawan, kerana ustaz ada menyebut “tetamu yang datang ke rumah membawa rahmat dan rezeki buat ahli rumah.”
 •  Mardhiah : Betul kata awak Syazira, mari kita pergi ke ruang tamu, ibu saya sudah menyediakan minum petang buat kita semua. Irdina : Ehm… sedapnya kek ini? Syazira : Pandai ibu awak masak? Mardhiah : Sebab itu saya sangat sayang ibu saya. Saya sayang keluarga saya. Rumahku syurgaku…
 •  Irdina , Syazira dan Mardhiah: Rumahku syurgaku ….. Mari sama-sama kita membacakan doa ke atas ahli rumah ini. “Ya Allah ya tuhanku berikanlah rahmat dan barakah ke atas kami semua dan ke atas tempat ini, wahai tuhan yang maha pemurah lagi penyayang.
 •  Kami memohon kepadamu ya Allah dari segala kebaikan bagi rumah ini dan kebaikan apa yang ada di dalamnya [ahli keluarga ] dan kami memohon perlindungan dari segala kejahatan bagi rumah ini dan ahli keluarganya. Wahai tuhan yang maha pengasih lagi penyayang.
 •  Dan segala puji bagi Allah Tuhan sekelian alam. Irdina : Hari sudah petang kami mintak izin untuk beredar dulu. Terima kasih atas layanan yang baik ini . Mardhah : Lain kali datang lagi … sehingga berjumpa lagi. Insyaallah. Irdina dan Syazira : Insyaallah .. Assalamualaikum.