: A címer elsősorban Marcali történeti múltját fejezi ki. A településnek már 1567-ben volt pecsétje, amint az egy fennma...
MARCALI ELHELYEZKEDÉSEA város a megye északnyugati részén, a belső-somogyi középtájhoztartozó Marcali-hát keleti oldalán t...
MARCALI ÉLŐVILÁGACserjeszintjében a galagonya, a csíkos kecskerágó, a mogyoró ésa kökény, míg lágyszárúiból a gyöngyvirág,...
Bernáth Aurél• festőművész Marcali, 1895. november 13. - Budapest, 1982. március 13.• Nagybányán tanult, majd Bécsben, i...
Kozma Andor           költő, műfordító Marcali, 1861. január 12. - Budapest, 1933. április 26.    Elsőként ...
Lengyel József               Író, költő  Marcali, 1896. augusztus 4. - Budapest, 1975. július 12. 1916-ba...
Marczali Henrik              történész   Marcali, 1856. április 3. - Budapest, 1940. július 21. Tanulmán...
Noszlopy Gáspár             kormánybiztos  Újvárfalva, 1820. augusztus 27. - Pest, 1853, november 3.Bár nem ...
Tóth Ágoston Rafael• térképész, hadmérnök Marcali, 1812. október 24. - Graz, 1889. június 9.• A bécsi hadmérnöki akadémi...
Marcali
Marcali
Marcali
Marcali
Marcali
Marcali
Marcali
Marcali
Marcali
Marcali
Marcali
Marcali
Marcali
Marcali
Marcali
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Marcali

205 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
205
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Marcali

 1. 1. : A címer elsősorban Marcali történeti múltját fejezi ki. A településnek már 1567-ben volt pecsétje, amint az egy fennmaradt iraton látható. Az akkori pecsét képét, a nyíllal átlőtt madár motívumát megőrizve készült el a város mai címere. A vízimadár valószínűleg a Nagybereknek a településhez közel elhelyezkedő vízi világát, az ottani állatvilágot jelképezi. A címer alapmotívuma egyébként egy lenyilazott vízi madár. Egyes marcali vélemények szerint rossz ómen halott madár a címerben. Azonban ez középkori eredetű, az itt élő halászó, vadászó népre utal. A madarat kísérő nap és hold mint ősi asztrológiai jelképek az 1567. évi címerhez való visszatérést jelképezik, ugyanakkor a fogyó hold utal a XVI. század harcaira (1532 és 1566 között háromszor esett el a vár és a település), valamint a török hódoltság korára is, amikor Marcali járási székhely volt.
 2. 2. MARCALI ELHELYEZKEDÉSEA város a megye északnyugati részén, a belső-somogyi középtájhoztartozó Marcali-hát keleti oldalán terül el. Tóth Ágoston térképészitteni mellszobránál a földrajzi helyzetét pontosan meghatároztákA település minden égtáj felől megközelíthető: észak-déli irányban szeliát a 68-as út, amely a Balatontól vezet a barcsi határátkelőig. KeletrőlÖreglak, nyugatról Zalakomár felől juthatunk a városba A Marcali-hát Balatonberény és Balatonkeresztúr között emelkedik ki a partot övező lejtős síkságból, a keleti és nyugati oldalt kísérő vizenyős, lápos környezetbőlA környék éghajlata átmeneti jellegű, a nedves, kontinentális éghajlatotmediterrán és óceáni hatás befolyásolja. A csapadék mennyisége azországos átlagot valamivel meghaladja, a napfénytartam ennek alattamarad. Az észak-déli nyitottság következtében gyorsan változhat azidőjárás.
 3. 3. MARCALI ÉLŐVILÁGACserjeszintjében a galagonya, a csíkos kecskerágó, a mogyoró ésa kökény, míg lágyszárúiból a gyöngyvirág, a salamonpecsét, akirálynő gyertyája és a szálkaperje említhető. A berket azégerlápok, fűzlápok, rétlápok uralják. A lombkorona-szintet éger,kőris, nyír és rekettyefűz foglalja el. A cserjék között (arekettyefűzön kívül) a kutyabenge, a veresgyűrű, a som és akányabangita a leggyakoribb. Gyepszintjén mocsári páfrány,szálkás pajzsika, többféle sás és sárga nőszirom talál élőhelyet.A madarak közül megtalálható itt a réti sas, a fehér és a feketególya, a fekete harkály, a nagykócsag, a vörös gém, és acigányréce is. Említésre méltó a réti csík, a keresztes vipera, acsíkos hátú vízisikló, a mocsári teknős, a mezei és a csalitjárópocok, a nagypele, a nyuszt és a vidra előfordulása. A vidékenszép számban láthatunk őzet, gímszarvast és vaddisznót. Agerinctelen állatok közül 33 védett fajt tartanak nyilván.
 4. 4. Bernáth Aurél• festőművész Marcali, 1895. november 13. - Budapest, 1982. március 13.• Nagybányán tanult, majd Bécsben, illetve Berlinben élt. 1945-től a Képzőművészeti Főiskolán tanított. 1948-ban az elsők között vehette át a Kossuth-díjat, amit másodszor 1970-ben kapott meg. 1950-ben Munkácsy- díjjal ismerték el művészi tevékenységét. Több életrajzi ihletésű, illetve művészi témájú könyvet írt. Így éltünk Pannóniában című regényében például megörökítette Marcali gyermekkori élményeit. Szobra a róla elnevezett galéria előtt áll a Kossuth Lajos utcában, ahol állandó kiállítása is látható. (A szobor Pátzay Pál alkotása, 1984.)
 5. 5. Kozma Andor költő, műfordító Marcali, 1861. január 12. - Budapest, 1933. április 26. Elsőként fordította le Goethe Faustját. Önálló verseskötetekkel 1889-től jelentkezett. 1925-ben adtaközzé a Honfoglalás című történelmi regéjét.. Tagjai közé választotta a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság is. Egy ideig Somogy országgyűlési képviselőjeként vállalt szerepet a politikai életben. Emlékét márványtábla őrzi az egykori szülőháza helyén álló épület falán, a Rákóczi utcában. Testvére, Kozma Ferenc Bárd Miklós néven írt.
 6. 6. Lengyel József Író, költő Marcali, 1896. augusztus 4. - Budapest, 1975. július 12. 1916-ban Kassák Lajos lapjainak munkatársa lett. Alapítója aKMP-nek, megjárta az orosz internálótáborokat, ahonnan 1947- ben szabadult, de két év múlva ismét a Gulagra száműzték.1955-ben rehabilitálták. Ekkor tért haza Magyarországra. 1957- ben József Attila-díjjal, 1963-ban Kossuth-díjjal tüntették ki.
 7. 7. Marczali Henrik történész Marcali, 1856. április 3. - Budapest, 1940. július 21. Tanulmányait Pesten, Berlinben, Párizsban és Oxfordbanvégezte. 1895-től a budapesti tudományegyetemen tanított. A Magyar Tudományos Akadémia előbb levelező, majd rendestagjainak sorába választotta. Több történeti munkát jelentetett meg a honfoglalás, az Árpád-ház és a Habsburgok koráról. Szerkesztője, illetve részben írója volt a Nagy Képes Világtörténet című sorozatnak.. Emléktáblája a Hősök terén található. A városban utca is őrzi emlékét.
 8. 8. Noszlopy Gáspár kormánybiztos Újvárfalva, 1820. augusztus 27. - Pest, 1853, november 3.Bár nem Marcaliban született, de a szabadságharcban tanúsított hősies magatartása okán meg kell említeni a nevét. A marcali járás fiatal szolgabírója a helyi és környékbeli lakosokból szervezett gerillacsapatával sikeresen támadta Jellasics utánpótlási seregrészét. Később Kossuth megyei kormánybiztosnak nevezte ki, e tisztében irányította Somogy felszabadítását. A szabadságharc leverése után az ország különböző tájain bujdosva szabadcsapatot próbált szervezni. 1953-ban elfogták, hadbírósági ítélet alapján kivégezték.Emlékét a Városi Bíróság falán elhelyezett márványtábla, a róla elnevezett általános iskola és a parkjában 1985-ben felállított emlékmű őrzi. (Marton László alkotása 1985.)
 9. 9. Tóth Ágoston Rafael• térképész, hadmérnök Marcali, 1812. október 24. - Graz, 1889. június 9.• A bécsi hadmérnöki akadémiát végezte el, de a szabadságharc idején a magyar honvédségben vállalt parancsnoki tisztséget, s ezért Világos után halálra ítélték. Az ítéletet azonban kegyelemből 18 évi várfogságra változtatták. Szabadulása után megszervezte és vezette a Honvéd Térképészeti Intézetet. Mellszobrát, a kórház előtti parkban 1987-ben avatták fel.

×