Tema - Förbjuden litteratur D. H. Lawrence – (1928)  Vladimir Nabokov – (1955)Lady Chatterleys älskare    Lolita
D. H. Lawrence
Motsatspar – att tänka på medan vi läser! å ena sidan...           ...å andra sidantanke           ...
Vad är så provocerande?
Inför morgondagen        Läs 10 citat från Lolita!            t ex från:http://www.goodreads.com/work/q...
Vladimir Nabokovs Lolita (1955)
Att tänka på medan vi läserIakttag karaktärerna. Hur framstår Humbert nu? Hur beskrivs              Lolita?
Efter läsningenDiskutera två-och-två, 10 min.1) Är det okej att de har sex eftersom hon är med på det,  eftersom hon till...
Nabokov och berättaren  - vem är vem?
Debatterna- pedofili – film/bok – Dolores perspektiv -
Avslutande skrivuppgiftÅret är 1958. Du har bott i New York över sommaren och där följt debatten om  utgivningen av Lolit...
Avslutande skrivuppgiftJag vill att ni skriver en insändare till tidningen där ni argumenterar för varför den svenska utg...
KällorOm Lawrence, Litteraturens historia i världen (1995), Olsson & Algulin, s. 538f.Om Nabokov, Litteraturens historia ...
Lawrence och Nabokov
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Lawrence och Nabokov

1,255 views
1,194 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,255
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
121
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Temat förbjuden litteratur fortsätter. Idag: Lady Chatterleys älskare . Imorgon Lolita. Tar upp romanerna efter varandra för att de delar ett gemensamt tema, nämligen vad vi kan kalla: "besvärlig kärlek". Men hur kärleken, eller åtrån är besvärlig skiljer sig mycket åt. I båda fallen blir det starka reaktioner i samhället med förbud som följd. I Lady Chatterleys fall skulle det vara ända till 60-talet, i Lolitas bara ett par år. Med de två romanernas hjälp ska vi diskutera sexualitet, författar- och könsroller mm. Fråga att ha med sig: När blir sexuella teman i litteraturen provocerande?
 • David Herbert Richard Lawrence. Föddes 1885 i England, dog 45 år gammal, två år efter hans mest kända roman Lady Chatterleys älskare publicerades. Han kom från en arbetarmiljö men bestämde sig för att lämna hemmet och resa runt i världen. Han vara verksam inom många genrer. Började med poesi men skrev under 20-talet ett antal romaner där han lät gestalta sin filosofi: människorna är överintellektualiserade. Vi måste lära oss att se magin i världen, och vi måste leva ut våra drifter! Lawrence ville visa hur förträngning av drifter kunde leda till tragiska konsekvenser för individerna. Den moderna formuleringen av dessa tankar kunde han tacka Sigmund Freud för. Och vi ska inte glömma vilken enorm inverkan Freud haft på 1900-talsmänniskans syn på sig själv och sina drifter. 20-tal i Europa är mellankrigstid. Industrialiseringen har kommit långt, urbaniseringen likaså. I första världskriget slaktades människor med de nya maskingevären. Pansarvagnen uppfanns. Senapsgasen låg tät över skyttegravarna. I den här tiden såg många människor problemen med det industrialiserade samhället: människan går inte att reducera till en mutter i en maskin. D H Lawrence var en av de som inte tyckte om vad han såg och hans litteratur kan ses som en reaktion mot detta. Primitivism. Kulturen borde vara med intuitiv och mer sexuellt frisläppt. Men kulturen på de brittiska öarna var vid tillfället inte särskilt frisläppt. Lady Chatterley's älskare kunde inte tryckas öppet i England förrän 1960!
 • Berättelsen kretsar kring Constance (Lady Chatterley) vars överklass-äktenskap blivit livlöst och kallt. Makens (Clifford) rörelseförmåga är begränsad efter en krigsskada. Men inte heller tidigare var han särskilt kroppsligt passionerad. Attraktionen var i första hand intellektuell. Också det intresset har nu svalnat. Constance känner sig djupt otillfredsställd och inleder ett förhållande med skogvaktaren Oliver. Skogvaktaren är Cliffords motpol. Varm, kroppslig, erfaren, stark, utlevande.
 • Lawrence skrev sina böcker, som vi sett, i reaktion mot vad han ansåg vara en alltför industrialiserad värld. Man skulle kunna säga att han utgick ifrån vissa motsatspar som: tanke-kropp, överklass-underklass, kultur-natur osv. Högläsning : 'kapitel 9' och 'Kärlek 2, eller delar därav'. Under läsningen: 1) hitta vars tre exempel på motsatspar i texten. 2) vad säger motatsparen om författaren/texten 3) ser ni några problem med att analysera ett skönlitterärt verk utifrån motsatspar? 1) förutom de redan nämnda: intellektualitet-sexualitet, avstånd-hänförelse, kärlek-sex, kvinnligt-manligt, styrka-svaghet, makt-maktlöshet, mörker-ljus osv. 2) den protagonistiska polen passar bra med hur samhället borde vara (enl. Lawrence) och den antagonistiska med hur samhället är: ett bra sett att synliggöra berättelsens grundläggande konflikter 3) vi riskerar att bara se författarens intention, att glömma bort vår egen tolkning. kanske gör vi berättelsen alltför svart-vit, alltför låst?
 • Är det provocerande? Förmodligen handlar det om en rad komponenter som var och för sig kanske inte hade lett till förbud. Sammantaget verkade dock smådelarna som en klar och tydlig uppmaning till att bryta mot den rådande engelska moralen. Vi har en kvinnlig huvudperson, hon är drivande och frisläppt, hon är själv en Lady men "sänker" sig till en arbetarklassman, hon är 'ljus' han är 'mörk' osv. Det handlar alltså dels om de sexuella moralbrotten, dels om ett 'klassbrott' men också om ett brott mot "det kvinnliga". Jmf. med åtalen mot Baudelaire och Flaubert: båda skildrade kvinnlig sexualitet. Varför var/är kvinnlig sexualitet så provocerande?
 • Sök på "nabokov lolita quotes" eller gå in på t ex: http://www.goodreads.com/work/quotes/1268631-lolita och läs ett 10-tal citat. Vilken bild får du av berättarrösten? Och av Lolita? Kommer du att tänka på några motsatspar?
 • Igår bad jag er läsa 10 citat från boken. Vill någon läsa upp ett citat? Vilken bild har du fått av berättarrösten (Humbert Humbert)? Och av Lolita (Dolores Haze)? Har ni hittat några motsatspar? - gammal/ung , aktiv/passiv osv. Ordet "Lolita" - vardagsspråk för sexig, eller sexuell tjej. Smeknamn för Dolores. "Nymfett" - begrepp som Humbert använder om unga flickor (barn) som på något vis är sexuella. "Mellan åldrarna nio och fjorton finns det jungfrur som för enstaka förhäxade resenärer, ett par eller många gånger äldre än de, uppenbarar sin sanna natur som inte är mänsklig utan nymfisk (det vill säga: demonisk). Dessa utvalda varelser önskar jag kalla 'nymfetter'." (s. 22f, pocketutgåvan, Aris Fioretis övers. 2007) Han pratar om utvaldhet, både 'resanden' och 'nymfetten' är speciell. Legitimering.
 • Vladimir Nabokov föddes i Ryssland men hans familj flydde till Tyskland efter att Lenin kommit till makten. 1940 flyttade han vidare västerut, till USA där han förutom författandet var verksam som professor i rysk litteratur vid Cornell University. Lolita skrev han på engelska - vilket var hans tredjespråk! Nabokov var ett stort fan av schack och en inbiten fjärilssamlare. Kanske ser man spåren av dessa intressen i hans romaner som ofta var lika strategiska och invecklade som detaljrika och lärda. Lolita - en vit änklings bekännelser börjar med ett förord som förklarar att upphovsmannen Humbert Humbert redan är död, men att texten har sådana litterära kvaliteter att den måste ges ut. Nabokov låtsas alltså att författaren till historien är densamme som jaget i berättelsen, Humbert Humbert, att hela historien redan är över och att Humbert både hunnit sättas i häkte och avlida innan boken gavs ut. Varför skrev Nabokov ett sådant förord? Vems berättelse är det egentligen? Det som händer med berättelsen är att vi inte kan lita på berättaren. Humbert är partisk. Han försöker ju övertyga läsaren om att han inte är ett monster. Funkar det? Var lämnar det här den riktige författaren - Nabokov? Youtubeklipp http://www.youtube.com/watch?v=Ldpj_5J
 • Föga förvånande har Nabokov kritiserats för att inspirera till pedofili. Vad tycker ni? Lolita har filmatiserats två gånger, (1962 Stanley Kubrick; 1997 Adrian Lyne). I båda filmerna har Dolores varit 14, trots att hon i boken bara är 12. Är det sexuella mer stötande på film? Varför? Lolita förbjöds ett par år i Frankrike och England men sålde som smör när den släpptes i USA 1958. Den rankas idag som en av modern tids bästa romaner. Hur kan den vara så populär trots sitt stötande innehåll? Vad hade Dolores sagt om hon fick komma till tals? - jmf. Sara Stridsbergs Darling River som är löst baserad på Lolita.
 • Året är 1958. Du har bott i New York över sommaren och där följt debatten om utgivningen av Lolita. All uppståndelse har gjort dig nyfiken och du har nyss fått låna och läst ut boken. På flyget hem till Sverige får du tag i en svensk dagstidning. Där läser du att den uppmärksammade boken Lolita nu håller på att översättas till svenska för att ges ut strax innan jul. Journalisten som skrivit artikeln har en skeptisk ton, men det är uppenbart att han/hon inte har läst själva boken och faktiskt inte har en aning om hur debatten varit. Du känner att du måste ge läsarna din syn på boken och utgivningen! Jag vill att ni skriver en insändare till tidningen där ni argumenterar för varför den svenska utgivningen av Lolita borde stoppas, eller varför den istället måste ges ut. När blir sexuella teman i litteraturen provocerande? Varför var/är kvinnlig sexualitet så provocerande? "Nymfett" Är det okej att de har sex eftersom hon är med på det, eftersom hon till och med startar det? Varför skriver man en sådan bok? Vill författaren kritisera eller synliggöra något i samhället, eller är han själv bara en snuskgubbe som fantiserar om småtjejer? Vems berättelse är det egentligen? Uppmanar boken pedofiler? Hur kan den vara så populär trots sitt stötande innehåll? Vad hade Dolores sagt om hon fick komma till tals? .
 • Lawrence och Nabokov

  1. 1. Tema - Förbjuden litteratur D. H. Lawrence – (1928) Vladimir Nabokov – (1955)Lady Chatterleys älskare Lolita
  2. 2. D. H. Lawrence
  3. 3. Motsatspar – att tänka på medan vi läser! å ena sidan...  ...å andra sidantanke kroppöverklass underklasskultur naturEfter läsningen:1) hitta och skriv ner vars tre exempel på motsatspar i texten.Fundera över:2) vad säger motsatsparen om författaren/texten?Diskutera två-och-två, 10 min.
  4. 4. Vad är så provocerande?
  5. 5. Inför morgondagen Läs 10 citat från Lolita! t ex från:http://www.goodreads.com/work/quotes/1268631-lolita eller http://en.wikiquote.org/wiki/Lolita (sök på: nabokov lolita quotes)
  6. 6. Vladimir Nabokovs Lolita (1955)
  7. 7. Att tänka på medan vi läserIakttag karaktärerna. Hur framstår Humbert nu? Hur beskrivs Lolita?
  8. 8. Efter läsningenDiskutera två-och-två, 10 min.1) Är det okej att de har sex eftersom hon är med på det, eftersom hon till med startar det?2) Varför skriver man en sådan bok? Vill författaren kritisera eller synliggöra något i samhället, eller är han själv bara en snuskgubbe som fantiserar om småtjejer?
  9. 9. Nabokov och berättaren - vem är vem?
  10. 10. Debatterna- pedofili – film/bok – Dolores perspektiv -
  11. 11. Avslutande skrivuppgiftÅret är 1958. Du har bott i New York över sommaren och där följt debatten om utgivningen av Lolita. All uppståndelse har gjort dig nyfiken och du har nyss fått låna och läst ut boken.På flyget hem till Sverige får du tag i en svensk dagstidning. Där läser du att den uppmärksammade boken Lolita nu håller på att översättas till svenska för att ges ut strax innan jul. Journalisten som skrivit artikeln har en skeptisk ton, men det är uppenbart att han/hon inte har läst själva boken och faktiskt inte har en aning om hur debatten varit.Du känner att du måste ge läsarna din syn på boken och utgivningen!
  12. 12. Avslutande skrivuppgiftJag vill att ni skriver en insändare till tidningen där ni argumenterar för varför den svenska utgivningen av Lolita borde stoppas, eller varför den istället måste ges ut.Frågeställningar till hjälp:När blir sexuella teman i litteraturen provocerande?Varför var/är kvinnlig sexualitet så provocerande?Är det okej att Dolores och Humbert har sex om hon är med på det?Varför skriver man en sådan bok? Vill författaren kritisera eller synliggöra något i samhället, eller är han själv bara en snuskgubbe som fantiserar om småtjejer?Vems berättelse är det egentligen? Humberts eller Nabokovs?Uppmanar boken pedofiler?Hur kan den vara så populär trots sitt stötande innehåll?Vad hade Dolores sagt om hon fick komma till tals?
  13. 13. KällorOm Lawrence, Litteraturens historia i världen (1995), Olsson & Algulin, s. 538f.Om Nabokov, Litteraturens historia i världen (1995), Olsson & Algulin, s. 584.Youtubeklipp, (2012-10-17) http://www.youtube.com/watch? v=Ldpj_5JNFoA

  ×