Bones pra ctiques

712 views
659 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
712
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bones pra ctiques

  1. 1. BONES PRÀCTIQUES Dossier de feina per lliurar dia 29 de març de 2012
  2. 2. BONES PRÀCTIQUES 0-3Visita el llistat d’experiències 0-3 que hi ha a continuació i descriu, AL BLOG, les 3 que mést’agraden i argumenta perquè.AVÍS: algunes experiències tarden a obrir-se, però s’obrin! EXPERIÈNCIES I PROPOSTES 0-3 ANYSJuguem amb magraneshttp://www.xtec.es/~ccols/intercan/cucafera/cucafera.htmFem un collagehttp://www.xtec.es/~ccols/intercan/martorell/martocollage.htmLa festa de la tardorhttp://www.xtec.es/~ccols/intercan/martorell/menuestels.htmDescobrint la carbassahttp://www.xtec.es/~ccols/intercan/solsolet/index.htmlTreball en equiphttp://www.xtec.es/~ccols/intercan/ebpaubcn/ebpaubcn.htmMòbils i murals amb materials a l’abasthttp://www.xtec.es/~ccols/intercan/lolanglada/mobils/mobils.htmMaterials d’experimentacióhttp://www.xtec.es/~ccols/intercan/gava/experiments.htmPoder anar a beure aiguahttp://www.xtec.es/~ccols/intercan/mallorca/escoleta/escoleta01.htmLa llumhttp://www.xtec.es/~ccols/elements/llum/llum.htmEspais i materialshttp://www.xtec.es/~ccols/creativitat/observar/observar.htmEls infants ens fan demandes: iniciatives espontànies (el jardí de l’escoleta)http://www.xtec.es/~ccols/jardiner/quinjardi/demanen/index.htm
  3. 3. Les tres que més m’agraden són:Poder anar a Beure aigua Primer de tot, perquè és molt senzill i i econòmic, i en els temps que esteim vivint, no están les coses com per demanar recursos econòmics on no n’hi ha; per tant les famílies de tant en tant agraeixen que no s’els demanin diners per fer coses a l’escola. A part de l’aspecte econòmic a part, que per desgracia avui en dia pesa, i molt, considero que els materials necessaris són de fàcil adquisició i no necesita de cap espai gran per muntar-ho. Per tantesteim davant una experiencia totalment posible quant a espai i material. A més, implicaaprenentatges lògicomatemàtics (quanta aigua necessitaré per no vessar-la?; o quanta ennecessitaré per omplir tots els gots?); aprenentatges de destresa motora com : equilibri peraguantar la jerra i abocar l’aigua dins el got; coordinació óculo-manual: beure sense que m’hovessi tot damunt; implica rapidesa de reflexes (si ves aigua l’hauré de torcar abans que nocaigui pel terra); implica experimentació i observació perquè si vesso l’aigua puc veure cap aon va); cubreixo una necessitat básica com és el saciament de la sed, i a més es desenvolupa ipotencia la seva autonomía perquè són ells mateixos que s’aboquen l’aigua al got, deixen elgot i la jerra al seu lloc després de beure, i finalment, són ells els que decideixen anar a beurequan ells ténen sed i no quant toca, la qual cosa implica la interpretació correcte de les pròpiesnecessitats, i la responsabilitat que suposa beure amb gots de vidre i ja que la cura delmaterial, diguem-li perillós, és destacable. M’agradaria saber quants gots de vidre s’hanromput. Crec que podriem apostar que poquíssims.Espais i materials Perquè m’agrada i me crida l’atenció veure com alguns ambients i espais recorden els d’una casa particular. Recrear ambients i espais que convidin a quedar-s’hi i a sentir-s’hi a gust és importantíssim si volem una escola que s’obri a les famílies i que les famílies s’hi vulguin apropar. Fer-los sentir com si fossin a la seva llar, és una bona forma de començar aquesta via de comunicació rica i participació activa. L’ús de materials reals de la vida quotidiana, ús de materials dedesfeta i naturals que es treuen del seu context habitual per pasar a formar part de l’entornescolar, impliquen imaginació i creativitat que impulsi a imaginar noves situacions.A més, els dóna l’oportunitat als infants de veure el nexe comú entre l’escola i la seva pròpiacasa.
  4. 4. Recordem que els infants necessiten donar significat a tot allò que els envolta per incorporar-ho dins els seu coneixament, i una bona forma pot ser fent servir materials que no els resultinestranys, o fins i tot tenguin vistos per la seva casa.La llum És un element fascinant tant la natural com l’artificial pel joc d’imatges i formes que ofereix. La seva efimeritat aporta la màgia d’allò que passa única i exclussivament en aquell moment per aquells testimonis presents. A més, l’aprofitament de la llum natural és un recurs econòmic que l’únic que necesita és un espai on hi penetri bé la llum del sol i que a més permeti dur-hi a termediverses activitats. Vivim en el país del sol i hem de saber aprofitar aquest recurs natural devalor inestimable. Considero que mostrant als infants a fer coses divertides i interessantsgràcies a elements naturals (en aquest cas la llum del sol), els esteim transmetent uns valorsde respecte i estimació cap a la natura i tot allò que ens ofereix.Vivim en una época en la que tot allò que és artificial es troba a l’abast dels infants, començantper la televisió i les noves tecnologies, i acabant per les joguines de plàstic de molts colors irenous que no ofereixen espai a la imaginació ni la inventiva. Recuperar les ombres xineses,experimentar amb la llum i el color, dur a terme activitats per fer més a l’aire lliure aprofitantels recursos naturals dels que disposem , possibiliten compensar, en certa manera, aquest“bombardeig antinatural”. A més, el fet de saber identificar objectes mitjançant la seva ombra implica una capacitat desimplificació, que suposa uns coneixaments previs adquirits que suposen el desenvolupamentdel pensament abstracte.
  5. 5. IDENTIFICAR BONES PRÀCTIQUES DE CENTRE I D’AULAIdentifica una BONA PRÀCTICA del teu centre i una de la teva aula i comença a redactar-ho; noho heu de penjar al BLOG encara.

×