P.point power tooling 03

1,971 views
1,874 views

Published on

2 Comments
1 Like
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
1,971
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
64
Comments
2
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

P.point power tooling 03

 1. 1.  PENGENALAN  JENIS JENIS MESIN PENCANAI  NAMA NAMA BAHAGIAN  PENGENDALIAN MESIN PENCANAI  PENYELENGGERAAN  KESELAMATAN
 2. 2.  Salah satu mesin yang penting dalam kerja kejuruteraan.  Tujuan utama ialah untuk membuang dan membersihkan bahagian tertentu ditempat kerja.
 3. 3.  Mesin pencanai terdiri daripada berbagai jenis.  Yang biasa digunakan dalam bidang industri ada 4 iaitu; o Mesin pencanai mudah alih kuasa elektrik o Mesin pencanai mudah alih kuasa pneumatik o Mesin gerudi tangan kuasa elektrik o Mesin gerudi tangan kuasa pneumatik
 4. 4.  Digunakan untuk ditempat yang sempit.  Piring mesin pencanai adalah nipis,  Piring mesin pencanai mempunyai pelbagai saiz iaitu 100mm x 4mm x16mm x 180mm x 6mm x 22mm x dan 230mm x 6mm x 2mm.terdapat juga piring canai yang mempunyai ketebalan 3mm.
 5. 5.  Penutup piring (wheel cover)  Bebibir dalam (inner flange)  Piring canai lekok tengah (depressed center wheel)saiz 100mm x 4mm x 16mm.  Nut kunci (lock nut) untuk piring canai lekok tengah.  Alas getah (rubber pad)untuk piring pelelas.  Piring pelelas (abrasive disc) saiz 100mm x2.5mm x 20mm.
 6. 6.  Berus dawai mangkok(wire cup brush)  Perengkoh nat kunci(lock nut brush)  Tangki gengam(grip)  Pemasangan asas(base assembly)  Berus dawai rencong (wire bevel brush)
 7. 7.  Pilih gred piring yang sesuai dengan bendakerja.  Letakkan tepi piring canai pada sudut 15darjah diantara muka benda kerja.  Jika piring canai masih baru,jangan cuba mencanai dengan cara menolak kehadapan kerana ia boleh memotong permukaan benda kerja terlalu banyak.
 8. 8.  Usap dengan cara menarik kebelakang,gerakkan mesin pencanai kedepan dan kebelakang.  Jangan dibebankan tekanan kerana ia boleh melambatkan putaran mesin piring canai serta merosakkan permukaan benda kerja dan boleh menyebabkan motor mesin rosak
 9. 9.  Pastikan suis elektrik ditutup dan palam cemat ditanggalkan sebelum kerja kerja pemeriksaan dan penyelenggeraan .  Tanggalkan dan periksa karbon gesel serta gantikan dengan yang baru apabila ia menjadi pendek.  Pastikan karbon gesel sentiasa bersih.  Gunakan karbon gesel jenis yang sesuai dengan mesin pencanai itu sahaja.
 10. 10.  Gunakan pemutar skru bagi membuka tudung pemegang.  Keluarkan karbon gesel yang tela haus dan gantikan dengan yang baru serta pasang semula tudung pemegang.
 11. 11.  Dipusingkan dengan mengunakan kuasa tangan.  Digunakan untuk kerja kerja mengerudi yang ringan dan mengunakan mata saiz gerudi sehingga 13mm sahaja.
 12. 12.  Digunakan sehingga 19mm garis pusat.  Sejenis mesin gerudi yang dipusingkan oleh motor yang mengunakkan kuasa elektrik atau udara yang mampat.  Dapat mengerudi dengan lebih cepat dan mudah.
 13. 13. 1. Tindakan keselamatan asas hendaklah selalu diamalkan bagi mengelakkan dari bahaya kebakaran ,renjaan elektrik,dan kemalangan diri.diantaranya adalah seperti berikut;  Pastikan kawasan bekerja bersih,tiak berselerak.  Jauhkan diri dari kawasan yang bahaya.  Pastikan mencanai ditempat yang tiada orang.
 14. 14.  Apabila kerja mencanai /mengerudi tidak dilakukan,mesin pencanai hendakla disimpan.  Jangan menekan secara paksa semasa mencanai.  Gunakan mesin pencanai yang sesuai.  Gunakan saiz gerudi yang betul semasa membuat kerja.  Pakai pakaian pelindung dengan betul da kemas.  Gunakan (goggle) dan juga pelindung penafasan bila perlu.
 15. 15.  Jangan salahgunakan cabel penyambung tenaga elektrik.  Pegang benda kerja dengan kukuh dan kemas.  Jangan terlalu rapatkan diri semasa mencanai.  Jaga peralatan dengan baik.  Tanggalkan cabel pembekal dari bekalan utama apanila tidak mencanai.  Pastikan kunci pelaras dan perengkuh ditanggalkan semasa mengemas peralatan.

×