0
  Geseran dapat dikurangkan diantara dua  permukaan dengan banyak dimana  bearing digunakan.  Berbagai jenis beari...
  Kebanyakan mesin mekanikal di  Industri, pelbagai bearing digunakan,Ia  boleh dikategorikan kepada beberapa  jen...
  Kebanyakan bearing dikelaskan  mengikut keupayaan ia membawa beban.  Ia boleh dikelaskan kepada dua  kumpulan ia...
1.  Friction Bearing:  Memisahkan aci (shaft) atau dua permukaan   oleh bahan pelicin, dimana bahan pelicin ini   ...
2.  Anti-friction bearing:  Aci yang dipisahkan daripada housingnya   dengan bebola (ball) atau roller.  Ianya d...
  Merujuk pada  gambarajah di sebelah  dimana menunjukan  bahagian pada alas  bebola.  Pergerakan bebola jenis...
  Ball bearing boleh dikelaskan kepada 3   kumpulan:-1.  Single-row /deep grove ball bearing.   Contoh : Angular...
  Bebola akan berguling di atas race dimana bebola  dan race akan bersentuh pada satu titik (sport  contact).  Jen...
  Jenis ini berfungsi sama seperti di atas, tetapi  ia mempunyai dua baris bebola.  Ia direka untuk tujuan menanggun...
  Jenis ini digunakan dimana  pengimbangan self-alining diperlukan.
  Garis pusatnya antara 8 hingga 12 kali  panjangnya.  Ia digunakan pada ruang radial yang terhad  dan menanggung ...
  Jenis ini kebanyakan digunakan pada  pemindahan kuasa kenderaan, khususnya  pada pusingan beban yang lebih berat d...
  Cara memasang bearing yang selalu  dilakukan adalah dengan cara memukul  masuk menggunakan bush.  tetapi jika sh...
  Jika bering dan shaft dipasang cara  pemasangan transistion dan beban yang  dibawa agak berat ini pada satu ketika...
  Sebaik-baik bering hendaklah ditutup  supaya ia tidak dimasuki oleh kekotoran dan  habuk.  Sebelum ditutup, tent...
  Sebelum memasang bearing samada shaft  atau perumahnya hendaklah dipastikan  bahawa ukuran shaf dan bearing  seb...
P.p bearing
P.p bearing
P.p bearing
P.p bearing
P.p bearing
P.p bearing
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

P.p bearing

764

Published on

Published in: Business, Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
764
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
21
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Transcript of "P.p bearing"

 1. 1.  Geseran dapat dikurangkan diantara dua permukaan dengan banyak dimana bearing digunakan. Berbagai jenis bearing digunakan dimana ia bergantung pada keadaan, tempat dan beban yang ditanggung. Bearing adalah element pada mesin yang perlu diketahui oleh pekerja mekanikal.
 2. 2.  Kebanyakan mesin mekanikal di Industri, pelbagai bearing digunakan,Ia boleh dikategorikan kepada beberapa jenis.
 3. 3.  Kebanyakan bearing dikelaskan mengikut keupayaan ia membawa beban. Ia boleh dikelaskan kepada dua kumpulan iaitu : 1. Friction Bearing 2. Anti-friction bearing
 4. 4. 1. Friction Bearing: Memisahkan aci (shaft) atau dua permukaan oleh bahan pelicin, dimana bahan pelicin ini bertindak sebagai pelicin dan menyejukkan bering. Nama Friction bearing adalah dipanggil berasaskan keadaannya yang mengelunsur atau juga dikenali sebagai Plain bearing.
 5. 5. 2. Anti-friction bearing: Aci yang dipisahkan daripada housingnya dengan bebola (ball) atau roller. Ianya dipanggil sedemikian berasaskan pergerakannya yang berguling.
 6. 6.  Merujuk pada gambarajah di sebelah dimana menunjukan bahagian pada alas bebola. Pergerakan bebola jenis ini ialah berguling dan Sentuhan permukaannya hanya satu titik (sport contact)
 7. 7.  Ball bearing boleh dikelaskan kepada 3 kumpulan:-1. Single-row /deep grove ball bearing. Contoh : Angular contact ball bearing.2. Double-row ball bearing.3. Self alining ball bearing.
 8. 8.  Bebola akan berguling di atas race dimana bebola dan race akan bersentuh pada satu titik (sport contact). Jenis ini dapat menanggung beban radial dan thrust atau gabungan antara kedua beban radial dan thrust. Tetapi terhad pada beban thrust. Ia sesuai digunakan pada kelajuan sederhana jika beban gabungan keduanya digunakan. Kebanyakan bearing jenis ini sesuai digunakan pada kelajuan tinggi dan dimana memerlukan ketepatan.
 9. 9.  Jenis ini berfungsi sama seperti di atas, tetapi ia mempunyai dua baris bebola. Ia direka untuk tujuan menanggung beban lebih berat berbanding single row.
 10. 10.  Jenis ini digunakan dimana pengimbangan self-alining diperlukan.
 11. 11.  Garis pusatnya antara 8 hingga 12 kali panjangnya. Ia digunakan pada ruang radial yang terhad dan menanggung beban yang tinggi. Biasanya ia terdapat pada alat-alat mudah alih (protable tools) yang berkelajuan tinggi. Needle bearing ini terdapat dua jenis.Terdapat inner race dan outer race dan satu lagi hanya terdapat outer race sahaja, ini bertujuan membolehkan dipasang terus pada shaf.
 12. 12.  Jenis ini kebanyakan digunakan pada pemindahan kuasa kenderaan, khususnya pada pusingan beban yang lebih berat dan memerlukan ketepatan. Ianya berguna untuk menanggung kedua-dua beban radial dan thrust satu arah. Taper roller bearing berbentuk kudung (tepered race-way).
 13. 13.  Cara memasang bearing yang selalu dilakukan adalah dengan cara memukul masuk menggunakan bush. tetapi jika shaf itu panjang kita boleh juga mengunakan paip sama ada dipukul masuk ataupun mengunakan skrew. Selain dari mengunakan bush untuk memasang bearing, ianya juga boleh dilakukan dengan cara memanaskan bearing itu dengan minyak panas ataupun menyejukan shaf supaya ia mengecil.
 14. 14.  Jika bering dan shaft dipasang cara pemasangan transistion dan beban yang dibawa agak berat ini pada satu ketika akan longgar dan kemungkinan akan terkeluar , dengan itu bagi mengelakan perkara ini berlaku bering boleh ditahan. Bering ditahan dengan bush diikat kuat dengan skrew yang dibuat bebenang pada shaft.
 15. 15.  Sebaik-baik bering hendaklah ditutup supaya ia tidak dimasuki oleh kekotoran dan habuk. Sebelum ditutup, tentukan minyak grease diisi dengan secukupnya dan penkedap minyak (oil seal) juga perlu digunakan dalam situasi ini.
 16. 16.  Sebelum memasang bearing samada shaft atau perumahnya hendaklah dipastikan bahawa ukuran shaf dan bearing sebagaimana yang dikehendaki. Bearing mestilah bersih dari kotoran. Jika bearing dijaga dengan cara yang bagus,ia boleh digunakan dari: 30 hingga 60 TAHUN.
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×