P.p bearing

1,004 views

Published on

Published in: Business, Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,004
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
21
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

P.p bearing

 1. 1.  Geseran dapat dikurangkan diantara dua permukaan dengan banyak dimana bearing digunakan. Berbagai jenis bearing digunakan dimana ia bergantung pada keadaan, tempat dan beban yang ditanggung. Bearing adalah element pada mesin yang perlu diketahui oleh pekerja mekanikal.
 2. 2.  Kebanyakan mesin mekanikal di Industri, pelbagai bearing digunakan,Ia boleh dikategorikan kepada beberapa jenis.
 3. 3.  Kebanyakan bearing dikelaskan mengikut keupayaan ia membawa beban. Ia boleh dikelaskan kepada dua kumpulan iaitu : 1. Friction Bearing 2. Anti-friction bearing
 4. 4. 1. Friction Bearing: Memisahkan aci (shaft) atau dua permukaan oleh bahan pelicin, dimana bahan pelicin ini bertindak sebagai pelicin dan menyejukkan bering. Nama Friction bearing adalah dipanggil berasaskan keadaannya yang mengelunsur atau juga dikenali sebagai Plain bearing.
 5. 5. 2. Anti-friction bearing: Aci yang dipisahkan daripada housingnya dengan bebola (ball) atau roller. Ianya dipanggil sedemikian berasaskan pergerakannya yang berguling.
 6. 6.  Merujuk pada gambarajah di sebelah dimana menunjukan bahagian pada alas bebola. Pergerakan bebola jenis ini ialah berguling dan Sentuhan permukaannya hanya satu titik (sport contact)
 7. 7.  Ball bearing boleh dikelaskan kepada 3 kumpulan:-1. Single-row /deep grove ball bearing. Contoh : Angular contact ball bearing.2. Double-row ball bearing.3. Self alining ball bearing.
 8. 8.  Bebola akan berguling di atas race dimana bebola dan race akan bersentuh pada satu titik (sport contact). Jenis ini dapat menanggung beban radial dan thrust atau gabungan antara kedua beban radial dan thrust. Tetapi terhad pada beban thrust. Ia sesuai digunakan pada kelajuan sederhana jika beban gabungan keduanya digunakan. Kebanyakan bearing jenis ini sesuai digunakan pada kelajuan tinggi dan dimana memerlukan ketepatan.
 9. 9.  Jenis ini berfungsi sama seperti di atas, tetapi ia mempunyai dua baris bebola. Ia direka untuk tujuan menanggung beban lebih berat berbanding single row.
 10. 10.  Jenis ini digunakan dimana pengimbangan self-alining diperlukan.
 11. 11.  Garis pusatnya antara 8 hingga 12 kali panjangnya. Ia digunakan pada ruang radial yang terhad dan menanggung beban yang tinggi. Biasanya ia terdapat pada alat-alat mudah alih (protable tools) yang berkelajuan tinggi. Needle bearing ini terdapat dua jenis.Terdapat inner race dan outer race dan satu lagi hanya terdapat outer race sahaja, ini bertujuan membolehkan dipasang terus pada shaf.
 12. 12.  Jenis ini kebanyakan digunakan pada pemindahan kuasa kenderaan, khususnya pada pusingan beban yang lebih berat dan memerlukan ketepatan. Ianya berguna untuk menanggung kedua-dua beban radial dan thrust satu arah. Taper roller bearing berbentuk kudung (tepered race-way).
 13. 13.  Cara memasang bearing yang selalu dilakukan adalah dengan cara memukul masuk menggunakan bush. tetapi jika shaf itu panjang kita boleh juga mengunakan paip sama ada dipukul masuk ataupun mengunakan skrew. Selain dari mengunakan bush untuk memasang bearing, ianya juga boleh dilakukan dengan cara memanaskan bearing itu dengan minyak panas ataupun menyejukan shaf supaya ia mengecil.
 14. 14.  Jika bering dan shaft dipasang cara pemasangan transistion dan beban yang dibawa agak berat ini pada satu ketika akan longgar dan kemungkinan akan terkeluar , dengan itu bagi mengelakan perkara ini berlaku bering boleh ditahan. Bering ditahan dengan bush diikat kuat dengan skrew yang dibuat bebenang pada shaft.
 15. 15.  Sebaik-baik bering hendaklah ditutup supaya ia tidak dimasuki oleh kekotoran dan habuk. Sebelum ditutup, tentukan minyak grease diisi dengan secukupnya dan penkedap minyak (oil seal) juga perlu digunakan dalam situasi ini.
 16. 16.  Sebelum memasang bearing samada shaft atau perumahnya hendaklah dipastikan bahawa ukuran shaf dan bearing sebagaimana yang dikehendaki. Bearing mestilah bersih dari kotoran. Jika bearing dijaga dengan cara yang bagus,ia boleh digunakan dari: 30 hingga 60 TAHUN.

×