Tradita

               “Nga anonimati, Skënder-
               beu u identifikua me prin-
  ...
binte në dorën e tyre Prizreni (1458), një qendër
                (Edith Durham) “Lekë Dukagjini duhet  ...
Tradita
         kur ai udhëhiqte të gjitha kuvendet dhe pleqësitë   indjes Evropiane në gjuhën shqipe, e c...
Tradition
“Anonymous writers identi-
fied Skënderbg as the drag-
on prince who dared to
fight and win always against
the f...
Lekë Dukagjini was seen as the angel prince
         who appeared with dignity and wisdom to
         ensu...
National Hero or …….              bringing together the cleverness and wis-
   At the time when Gjeçovi was...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Leke Dukagjini (per Kanunin dhe Leken ne Shqip dhe Anglisht)

3,712 views

Published on

Nga revista tek ky linku: http://www.pajtimi.com/revistat/Ligji-dhe-Jeta2.pdf (marjan.dodaj)

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,712
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
37
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Leke Dukagjini (per Kanunin dhe Leken ne Shqip dhe Anglisht)

 1. 1. Tradita “Nga anonimati, Skënder- beu u identifikua me prin- cin dragua, që guxon të matet dhe fiton në çdo rast me kuçedrën; ndërsa te Lekë Dukagjini u pa princi engjëll, që u shfaq me guxim dhe urtësi për të ruajtur në vazhdimësi shqiptarizmën” Leka bashkëkohës i e Lezhës, përfshinte Zadrimën, zonat në veri dhe (themeluar në Lezhë më 1444) Skënderbeu e Skënderbeut në verilindje të Shkodrës dhe shtrihej deri thellë ndien përherë pranë vetës Lekën (fillimisht të atin Lekë Dukagjini është një figurë historike trojeve të Serbisë së sotme me kryeqendër të dytë e tij Pal Dukagjinin), sepse të dy luftuan krah për mjaft komplekse. Madje është një figurë edhe e qytetin e Ulpianës afër Prizrenit; ndërsa Princi- krah (apo edhe iu kundërvunë njëri-tjetrit) deri legjendarizuar, nëse e pranojmë këtë term, ashtu pata e Kastriotëve me kryeqendër Krujën, përf- sa vdiq (1468), ndërsa Lekë Dukagjini e pasoi ve- siç e kemi pranuar për Heroin tonë Kombëtar, shinte Matin dhe krahinën e Dibrës, duke u shtr- prën e tij, duke u prirë shqiptarëve në fazën më Gjergj Kastrioti (Skënderbeu). irë nga kështjella e Rodonit në bregdetin e Adria- të vështirë të rezistencës së tyre antiosmane, deri Lekë Dukagjini (1410-1481) ishte bashkëko- tikut. në fund të jetës së vet (1481). hës i Gjergj Kastriotit (1405-1468). Deri në kohën kur vihen në krye të princi- Historia i njeh të dy si princër trashëgimtarë, patave të tyre, Lekë Dukagjini kishte marrë një Princi i përfolur që u lartësuan kur morën në sundim dy princi- kulturë të gjithanshme me frymë humaniste të Me të drejtë kronistë e historianë, duke fillu- patat që mbanin mbiemrat e tyre: Leka - të Duk- Rilindjes Evropiane, në qytete të tilla si Venecia, ar nga TivarasiBiemi, Frëngu, Barleti e Muzaka, agjinëve, pas vdekjes së të atit, Pal Dukagjini Raguza apo Shkodra; ndërkohë që Skënderbeu bashkëkohës të tyre, e deri te Gegaj e Noli të (1446) dhe Gjergji - të Kastriotëve më 1443, tetë kishte bërë një karrierë të shpejtë dhe të shkëlqyer shek.XX, kanë ndriçuar bëmat e Gjergj Kastriotit vjet pas vdekjes së të atit, Gjon Kastriotit. Princi- prej ushtaraku në oborrin e sulltan Muratit II. dhe nëpër to kanë përmendur edhe Lekë Duk- pata e Dukagjinëve kishte si kryeqendër qytetin Në udhëheqje të Besëlidhjes Shqiptare agjinin, ashtu sikundër disa princër të tjerë të 24 Lekë Dukagjini dhe Kanuni i Tij Një dëshmi e kulturës së Rilindjes Evropiane në Shqipërinë e periudhës LIGJI DHE JETA Nga Tonin ÇOBANI para-osmane 24
 2. 2. binte në dorën e tyre Prizreni (1458), një qendër (Edith Durham) “Lekë Dukagjini duhet tjetër e zhvilluar e Principatës së Dukagjinëve. Në të ketë pasur një personalitet imponues këto kushte, Lekë Dukagjini ka pushtuar kësh- që ka ndikuar kaq shumë te njerëzit, aq tjellën e Shatit në Zadrimë për ta pasur si rezi- dencë princërore, por u sulmua nga Skënderbeu, sa shprehja “Kështu ka thënë Leka”, ka i cili ua ktheu menjëherë venedikasve. më tepër forcë detyruese se sa të Dh- Pa një rezidencë princërore dhe, për një farë jetë Porositë e Biblës, mësimet e Islamit kohe, në mes të tri zjarreve (turqit, venedikasit dhe Skënderbeu), Lekë Dukagjini gjeti strehim e të Krishterimit. Ligji i Sheriatit dhe i në thellësi të maleve të principatës së tij, ku ndër- Kishës, të gjitha duhet t’i nënshtroheshin toi saraje e kështjella së bashku me banorët e lirë 25 Kanunit të Lekës… Fama e tij midis të atyre anëve, të cilët kryezotin e tyre të derës së 25 Dukagjinëve me gruan e tij, Teodorën e Muzaka- fiseve që ende ruajnë emrin e tij, ia ka jve të Beratit dhe të gjithë oborrtarët që i shkonin kaluar edhe famës së Skënderbeut.” pas, i rrethuan me mikpritje e respekt. Me malë- sorët e Principatës së Dukagjinëve, të njohur për trimëritë e tyre (M.Barleti:98), Leka, jo vetëm kohës. Por nuk do të mund të thuhet se, po me dhe u bashkua realisht me rezistencën e sh- ringriti qytezë-kështjellat e veta, por siguroi në të drejtë, ata, historianë e kronistë, e kanë për- qiptarëve, duke i shpallur luftë Perandorisë Os- mënyrë të pandërprerë një ushtri të mjaftueshme folur vend e pa vend Lekë Dukagjinin, vetëm e mane (1463). që luajti rol të rëndësishim në kuadrin e trupave vetëm se ishin të magjepsur prej heroit të veprës Pas këtij viti venecianët pushuan së përfoluri të Lidhjes së Lezhës nën komandën e Skënder- së tyre, Skënderbeu. Lekë Dukagjnin. Ndërsa historianët kanë shkru- but dhe më pas. Më me barazpeshë se historianët kanë vepru- ar për disa prej bëmave të Lekë Dukagjinit Në këmbin të kësaj gatishmërie, Lekë Duk- ar “legjendarizuesit” anonimë të figurave të tilla. përkrah Skënderbeut, deri në vdekjen e tij (1468) agjini u siguroi malësorëve të principatës së tij Nga anonimati, Skënderbeu u identifikua me prin- dhe më pas në krye të trupave shqiptare përkrah dhe të gjithë atyre që u bashkuan me të për të cin dragua, që guxon të matet dhe fiton në çdo forcave veneciane, derisa Sinjoria nënshkroi gjetur mbrojtje, veçanërisht, pas vdekjes së rast me kuçedrën; ndërsa te Lekë Dukagjini u pa paqen me Portën e Lartë (1479). Pas kësaj histo- Skënderbeut, lirinë brenda organizimit të tyre fis- princi engjëll, që u shfaq me guxim dhe urtësi rianët heshtin. Gojëdhëna na bën me dije se Lekë nor, të cilën në kushtet e krijuara e instituciona- për të ruajtur në vazhdimësi shqiptarizmën. Dukagjini e vazhdoi rezistencën në krye të trimave lizoi me rioarganizimin e pleqësive mbi bazë fs- Historianët e kanë përfolur që në krye Lekë të principatës së tij derisa qe gjallë. hati e krahine. Gjatë kësaj periudhe (1458-1481), Dukagjinin, sepse kërkuan te ai një përsonazh Por të përfolurit e Lekë Dukagjinit ka vazhd- antagonist të Skëndebeut për ta intriguar jetësh- uar edhe pas vdekjes së tij, ashtu si ka vazhduar krimin e heroit të edhe rezistenca antiosmane në principatën e tij e vetëm shqiptar, që më gjërë. Të përfolurit pas vdekjes ka të bëjë me njohu Evropa në veprën, Kanunin, që u la trashëgim Lekë Duk- përballjen e suk- agjini shtetasve të tij, shqiptarëve. Thelbi i Kanunit sesshme shqiptaro- të Lekë Dukagjinit janë fjalët e urta të dala nga turke, por edhe goja e tij, që u ruajtën (dhe u pasuruan) brez pas sepse nuk donin të brezi për gati gjashtë shekuj. Ky fenomen homer- fajësonin Evropën ik e ka legjendarizuar emrin e Lekë Dukagjinit perëndimore, që duke e kthyer atë në një mit të vërtetë, aq sa stu- nuk arriti të krijon- diuesit e kanë pasur të vështirë ta pranojnë si një te një koalicion an- realitet historik. ( J.G.von Hahn) “Po kush tiosman në Ballkan. Prandaj disa syresh kanë vazhduar ta përfla- ka qenë ky (Lekë) Dukagji- Ata nuk guxuan sin Lekë Dukagjinin, së bashku me Kanunin e tij, ni? Ai ka qenë sundimtari i të gjykonin, veçanërisht, Republikën e Venedikut, ashtu si është përfolur e verbuar Homeri, së bash- këtij vendi dhe në të njëjtën që jo vetëm nuk u qëndroi aleate shqiptarëve kur ku me Iliadën e Odisenë e tij (Sa për ngjashmëri kohë ligjbërësi i tij, mbasi ai mbanin mbi supet e tyre një perandori të tërë të edhe Lekë Dukagjinit i është sajuar një vëlla i ver- egërsuar kundër Evropës, por e shrytëzoi rezis- bër). Por, duke analizuar faktet e dokumentuara ka hartuar Kanunin e tencën e tyre për interesat e veta komercialiste, biografike për Lekë Dukagjinin, mund të hidhet Dukagjinit, domethënë duke i përçarë princërit shqiptarë me intriga, duke dritë për kohën dhe rrethanat kur u ngjizën fjalët dispozitat, në bazë të të i kundërvënë ata njëri me tjetrin edhe me armë e urta të Kanunit të tij. cilave jetojnë deri në ditët dhe, kur nuk ia arrinte kësaj, duke i shpallur e sotme, jo vetëm dukagji- armiq të Republikës dhe të Krishtërimit. Lekë Kur ngjizej Kanuni Dukagjini ishte princi më i fuqishëm shqiptar pas Në fund të viteve ’50 të shek.XV Principata e nasit, por edhe të gjithë Skënderbeut dhe më me autoritet, prandaj u bë Dukagjinëve nuk ka më asnjë nga qendrat e veta malësorët që banojnë në pre e intrigave të politikës veneciane (dhe të his- të zhvilluara: Lezha u është dorëzuar venedikasve veri të Drinit..., të cilët LAW AND LIFE LAW AND LIFE torianëve) derisa Sinjoria e ndjeu rrezikun e (1393), Ulpiana, kryeqytei i principatës, është sh- këtë emër ia atribuojnë Portës së Lartë, krejt afër pragut të shtëpisë së vet katërruar me themele nga turqit më parë se të heroit të tyre kombëtar” 25
 3. 3. Tradita kur ai udhëhiqte të gjitha kuvendet dhe pleqësitë indjes Evropiane në gjuhën shqipe, e cila, tregon në rrugët e Firences, të veshur si një qytetar e malësorëve, u ngjiz Kanuni, që u trashëgua brez megjithëse u përfol dhe vazhdon të përflitet edhe i thjeshtë, të rrethuar prej vajzash që këndojnë pas brezi, si praktikë gjykimi dhe përmes fjalëve sot e kësaj dite, është vlerësuar nga studiues seri- baladat e tij... të urta të formuluara apo të rithëna prej tij rast ozë, vendas dhe të huaj, si një “vepër monumen- Në të vërtetë, Lorenzo-ja ishte një poet i mirë pas rasti, si sentenca juridike. Ai Kanun mbeti i tale” (A.BudaGjeçovi-Kryeziu:22), “kontribut në dhe përkrahësi më bujar i poetëve të tjerë si dhe pashkruar, por veproi ndër shekuj si “Commom thesarin e kulturës botërore” (C. Von i shkencëtarëve e filozofëve” (K.Clark:106). Kësh- law” anglez, deri sa u mblodh dhe u kodifikua SchwerinHylli i Dritës 1939:502) dhe autori i saj, tu mund ta përfytyrojmë deri në një farë shkalle prej Shtjefën Gjeçovit, në kapërcyell të shekujve Lekë Dukagjini, është cilësuar “një personalitet edhe Lekë Dukagjinin, poezitë e të cilit do të ish- XIX-XX. imponues” (E.Durham:116) e “Hero Kombëtar” in sentencat e Kanunit. (J.Hahn:114) i popullit të vet. Shumë shkrimtarë Nëse ky krahasim nuk do të shkonte, si çdo Hero Kombëtar apo... dhe artistë i kanë kushtuar vepra, në mes të të krahasim tjetër, së paku, Principata e Dukagjinëve Në kohën kur Gjeçovi punonte mbi materia- cilëve Dritëro Agolli (“Mundja e Lekë Dukagjinit”, mund të përqasej me oborret më të vogla të Ital- let e mbledhura kanunore, Kanuni, së bashku me poezi, 1969), Henrik Lacaj (“Dy princa për një isë veriore në çerekun e fundit të shek.XV, të cilëve autorin që e kishte dhënë atë, ishin të shenjtëru- vashë”, dramë historike vënë në skenë me regjinë “Rilindja u detyrohet thuajse po aq sa Firences” ar prej të gjithë shqiptarëve, pavarësisht nga besi- e vetë autorit dhe interprtuar nga grupi teatror i (K.Clark:107). Dhe Leka mund të përafrohej, mi fetar i tyre. Në popull nuk mbeti i përfolur kinoteatrit “Rozafat” të Shkodrës më 1937, ku ndoshta, me Dukën e Urbinos, Frederigo Mon- rolin e Lekë Dukagjinit e luante aktori Loro tefeltro, i cili “nuk ishte vetëm një burrë jash- Kovaçi), arbëreshi Anton Santori (“Alessio Ducagi- tëzakonisht i kulturuar dhe i mençur, por edhe ni”, melodramë, shkruar midis viteve 1855-1860 strategu i madh i kohës së vet, që diti të mbronte dhe botuar më 1983), piktori Naxhi Bakalli (“Ku- zotërimet e tij prej katilëve që e rrethonin. Ishte vendi i Dukagjinit”, tablo murale 4x3.2m në Muze- koleksionist i pasionuar librash dhe portretet e un Historik të Burrelit, 1986), piktori kosovar tij të çmuara e tregojnë duke lexuar një nga Engjëll Berisha (“Rrënjët e Dukagjinit”, vizatime dorëshkrimet e tij. Eshtë i veshur me parzmore 1950-1956), piktori Simon Rrota (“Lekë Dukagji- dhe tërë pajimet luftarake... Pallatin e tij nisën ta ni”, portret, koleksion privat në Shkodër), skulp- ndërtonin si kështjellë mbi një shkëmb thuajse tori Sotir Kosta (“Lekë Dukagjini”, portret në të pakalueshëm dhe vetëm më pas, kur fituan bronz-GKA Tiranë dhe Muzeu Kombëtar i Skënder- siguri, lejuan t’i jepnin atij pamjen e butë dhe të 26 26 beut në Krujë, 1982) etj. stërholluar, që e bënë një nga monumentet më të bukura arkitektonike të botës” (K.Clark:107 ). Humanisti i harruar Ne sot nuk jemi në gjendje as të restaurojmë Si apokrif i Lekë Dukagjinit ka mbetur por- një kështjellë a pallat princëror të Lekë Dukagjinit, treti i Simon Rrotës (1887-1961), i cili e paraqet aq më pak, të mund ta vlerësojmë atë që nuk ekz- autorin e Kanunit në pamje ballore, me një vësh- iston me superlativa: “më i bukuri në botë, në emri i Lekë Dukagjinit, përkundrazi, ai u heroi- trim të mprehtë ku bashkohet zgjuarsia dhe urtë- mesdhe apo rajon”, sepse në atë kohë “kështjel- zua. Fakti që një sundimtar ishte kthyer në një sia, veshur më një jelek të kostumit tradicional la e qytete të lulëzuara (shqiptare)… me pallate hero të vërtetë, popullor e kombëtar, mund të të malësorëve të veriut, me shpatë në brez dhe e monumente… u zhduknë nga faqja e dheut shpjegohet sipas një teorie që thotë se masat pop- me një dorëshkrim të Kanunit në dorën e majtë, … mbetnë si hieje të bukurisë dhe shkëlqimit të ullore (malësorët), duke i pranuar sundimtarët që të sugjeron intelektualin humanist të shek.XV. vjetër” (F.S.Noli:591-592). Por Kanuni i Lekë dhe kalorësit si heronj të tyre, ata vetë “identi- Kur bëhet fjalë për fisnikun fiorentinas me “një Dukagjinit është vërtetë monumenti më i rëndë- fikoheshin me vlerat e prijësit dhe të fisnikërisë personalitet të jashtëzakonshëm”, Lorenzo de’ sishëm i kulturës shqiptare gjatë periudhës së ose, të paktën, sepse atyre u duhej ta strukturo- Medici, me të cilin ne kemi dashur ta përafrojmë Rilindjes Evropiane, që ka gjalluar prej gjashtë nin botën e tyre nëpër mjet modelesh që u jepte Lekë Dukagjinin që në fillim të këtij jetëshkrimi, shekujsh dhe ka luajtur një rol të jashtëzakon- LIGJI DHE JETA grupi sundues” (P .Burke:169). shkruhet se “ishte një politikan gjenial, i cili shëm në jetën e popullit, në gjuhën e të cilit ësh- Kanuni i Lekë Dukagjinit është një vepër mund të dallonte pushtetin e njëmendët nga të krijuar. unikale me frymë humaniste e periudhës së Ril- shfaqjet e jashtme të tij. Frontespisi i librit të tij e 26
 4. 4. Tradition “Anonymous writers identi- fied Skënderbg as the drag- on prince who dared to fight and win always against the fiend; while Lekë Duk- agjini was seen as the angel 27 27 prince who appeared with dignity and wisdom to en- sure a continuity of the Al- banian character”. Leke, co-existent of the town of Ulpiana, close to Prizren. had Lekë next to him (initially his father Skënderbeg The County of Kastrioti, with its center Pal Dukagjini), because both of them Lekë Dukagjini is a very complex histor- in Kruja, included the area of Mat, Dibër, fought next to each-other until Skënder- ical figure. Furthermore, he is a figure de- starting from the Rodon castle in the Adriat- beg’s death in 1468. It was Lekë Dukagjini picted in legends, if we use this term in the ic. to take Skënderbeg’s work further by lead- same way as we have done for our National Until he took over the ruling of his county, ing the Albanians during the most difficult Hero Gjergj Kastrioti (Skënderbeg). Lekë Dukagjini had gained an overall knowl- period of Ottoman resistance, until his Lekë Dukagjini (1410 – 1481) was a co edge, inspired by the European Renaissance death in 1481. existent of Skënderbeg (1405 – 1468). humanism, in towns such as Venice, Raguza The history recognizes both of them as and Shkodër; meanwhile Skenderbeg had The Pronounced Prince crown princes, who were illuminated when done a very rapid and excellent military ca- Chronics and historians, starting from they took over the two counties that hold the reer in the court of Sultan Murat II. Tivarasi/Biemi, Frengu, Barleti, Muzaka, same names as their surnames: Lekë – took As leader of the Albanian Union (estab- and other co-existents, up to Gegaj and Noli over the county of Dukagjini, after his father’s lished in Lezhë in 1444) Skenderbeg always in the XX-th century, have illuminated the death (Pal Dukagjini in 1446); and Gjergj deeds of Gjergj Kastrioti, mentioning as took over the county of Kastrioti in 1443, eight well Lekë Dukagjini and some other princ- years after his father’s death, Gjon Kastrioti. es of that time. The anonym creators of The County of Dukagjini had its center in legends have been more objective than his- Lezhë, and included Zadrima, the areas North torians in portraying such historical fig- and East-north Shkodra, and expanded far ures. Anonymous writers identified Sk- north up to the territories of what today con- enderbg as the dragon prince who dared Leke Dukagjini and stitutes Serbia, having as the second center to fight and always win against fiend; while His Code (Kanun) LAW AND LIFE LAW AND LIFE A testimony of the European Renaissance By Tonin ÇOBANI Culture in the Pre-Ottoman Period in Albania 27
 5. 5. Lekë Dukagjini was seen as the angel prince who appeared with dignity and wisdom to ensure a continuity of the Albanian charac- (J.G. von Hahn) “Who was this (Lekë) ter. The historians have pronounced Lekë Dukagjini? He was he ruler of this coun- Dukagjini since at the beginning, because try, as well as its law-maker after putting they were searching in him an antagonist character to Skanderbeg, for intriguing the together the Dukagjini Kanun, i.e. the provisions, according to which live even biography of the sole Albanian hero, who recognized Europe in the successful con- frontation Albanians-Turks, but also be- cause they did not want to blame Eastern today not only Dukagjini people but also Europe for not being able to establish an anti - ottoman coalition in Balkans. the people coming from north Drini They did not dare to judge, in particu- river ……, who attribute the name of lar the Venedic Republic, which seized to be an alley of the Albanians when alone they the code to their national hero”. were keeping on their shoulders the whole empire infuriated towards Europe; further- more this republic used the Albanian’s re- ni into a legend, making him a true myth at sistance to the benefit of its own commer- that extend that it was difficult for histori- cial interests by separating Albanian princ- ans to accept him as a historic reality. For es through intrigues, by putting them this reason, some of them have continued against each-other, and when they did not to pronounce Lekë Dukagjini and his Ka- achieve this by proclaiming them as ene- nun, in the same way as Homer was pro- mies of the Republic and Christianity. nounced and blinded together with the Ili- Lekë Dukagjini, was the second most ad of Odyssey. (For comparison purposes, influential Albanian Prince, following its was said that even Lekë Dukagjini had a Skënderbeg, and for this reason he was sub- blind brother). But, analyzing documented ject to the intrigues of Veniceian politics biographic facts about Lekë Dukagjini, we (and historians) until Sinjoria felt the dan- can through light over the time and circum- ger of the High Court at the threshold of the stances when the wise sayings of Kanun house and joined the Albanian resistance were conceived. by declaring war to the Ottoman Empire (1463). After this year the Veniceians When Kanun was being County, well known for their courage (M. stopped pronouncing Lekë Dukagjini. Some conceived Barleti: 98), Lekë was able to build his for- historians have written about some of Lekë tresses and bring up fighters who played an By the end of the 50s in the XV century, Dukagjini deeds - fighting next to Skënder- important role in the troops of Lezhë Union, the County of Dukagjini has lost both of its beg until his death in 1468, and later on under the command of Skënderbeg. In re- developed centers: Lezhë was given to Vene- about Lekë as a leader of Albanian troops turn to the devotion given by his people, dic (1393), Ulpiana, the capital of the coun- fighting in the same front with Venice troops, Lekë Dukagjini ensured to the members of ty, was completely destroyed by the Turks until Sinjoria signed peace with the High his county and to all who joined him seek- before they took over Prizren (1458), which Court in 1479. Following this year, all histo- ing protection, in particular after Skender- was another developed center of Dukagjini 28 rians remained silent. The legends let us beg’s death, freedom within their organiza- county. In these conditions, Lekë Dukagjini know that Lekë Dukagjini continues the tional groups, which in those conditions was conquered the castle of Shati in Zadrimë to resistance by leading his county until his institutionalized by the reorganization of use it as royal residence, but Skënderbeg death. wise-councils at the village and area level. attacked it and returned it to the Venice- But Lekë Dukagjini continues to be pro- During this period (1459-1481), while ians. Without a royal residence and in the nounced even after his death, in the same he lead all the gatherings and wise-coun- middle of three fires for some time (Turks, way as the anti-ottoman resistance contin- cils, it was conceived Kanun – this code was Veniceians and Skënderbeg), Lekë Dukagji- ued in his county and other areas. The dis- inherited from generation to generation as ni built his shelter in the mountains of his cussions about Lekë Dukagjini after his a practice of judgment and wise sayings for- county, building fortresses and residences death are related to his work, the Kanun that mulated or repeated by him in judicial ses- with the helpof the free people living in those he passed to his people, the Albanians. The sions. Although Kanun did not take a writ- areas – these people respected and wel- core of Lekë Dukagjini Kanun is constitut- ten form, it was used in centuries as com- comed their leader, coming from the court ed by his wise sayings, which were preserved mon law, until it was collected and put into of Dukagjini, and his wife, Teodora of Muza- a code by Shtjefën Gjeçovi between XIX-XX LIGJI DHE JETA (and enriched) from generation to, for al- kaj from Berati, as well as all the court mem- most six centuries. The Homeric phenom- century. bers following them. ena had turned the name of Lekë Dukagji- Together with the people of Dukagjini 28
 6. 6. National Hero or ……. bringing together the cleverness and wis- At the time when Gjeçovi was working dom, wearing a body-waist from the tradi- on the code materials, all Albanians, inde- tional costume of northerners, wearing a pendently of their religion, had sanctified sword in his waist and holding a manual- Kanun and its author. The name of Lekë script of Kanun on this left hand, which Dukagjini was not simply pronounced by suggests the humanist intellectual of the XV common people; on the contrary he became century. a hero. When historians describe the Florentine The fact that a ruler became a true, pop- noble, Lorenzo de’ Medici, having “an ex- ular and national hero can be explained by traordinary personality and a genius politi- a theory which states “ when popular mass- cian:” we like to compare Lekë Dukagjini es accept their rulers and leaders and he- with him. The preface of his book describes 29 29 roes, they identify themselves with the val- Lorenzo in the streets of Florence, dressed ues and nobility of the leader, or at least, up as a common citizen, surrounded by girls because they need to organize their world who sing his ballads …. In reality, Lorenzo was a poet and the most generous support- according to the models given by the ruling er of other poets, scientists and philoso- group” (P. Burke:169). phers” (K. Clark: 106). We can try to draw The Kanun of Lekë Dukagjini is a parallelisms between Lorenzo and Lekë, up unique piece of work with European Renais- to a certain extend, because the poems of sance humanist spirit, written in the Alba- (Edith Durham) Lekë would be the sentences in Kanun. If nian language. Even though it was and con- this parallelism isn’t be very appropriate, as tinues to be pronounced even up to date, Kanun considered by important local and any other parallelism, at least the county of Dukagjini can resemble small courts in “Lekë Dukagjini with foreign researchers as a “monumental piece of work” (A. Buda / Gjeçovi – Kryeziu: 22), northern Italy at the end of XV century, “and a very influential the Renaissance owes to these courts almost “contribution to the worldwide culture” (C. Von Schwerin / Ylli i Dritës 1939:502); while as much as it owes to Florence” (K. Clark: personality, had influ- its author, Lekë Dukagjini, was recognized 107). And may be Lekë may resemble the Duke of Urbino, Frederigo Montefeltro, who enced the people to as “an influential personality” (E Durham: 116) and “National Hero of its people” (J. “wasn’t only an extraordinary educated and the extend that “This wise man, but he was also the biggest lead- Hahn: 114). er of his times, who knew how to protect is what Lekë said” is Many writers and artists have dedicat- ed to Lekë their works, including Dritëro his territory against the villains that sur- rounded him. He was very fond of collect- more compulsory Agolli (“The defeat of Lekë Dukagjini” po- etry 1969), Henrik Laçaj (“Two princes for ing books and precious portraits. He is than the ten com- dressed up in a shield and all the fighting one girl” historical drama put on stage and gear…. His palace was built as a castle on mandments of the directed by the author himself and inter- preted by the theatre group “Rozafat” in an almost inaccessible rock, and only after he was secure enough, it was allowed to give Bible, the lessons of Shkodra in 1937, where the role of Lekë Dukagjini was played by Loro Kovaçi), the to the palace a more refined look, which Islam and Christiani- makes it one of the most architectural mon- arbëresh writer Anton Santori (“Alessio Du- uments in the world” (K. Clark: 107). ty. cagini”, melodrama, written between 1855- 1860 and published in 1983), the painter Today we are not able to renovate a for- tress or a royal palace of Lekë Dukagjini; The Laws of the Naxhi Bakalli (“Dukagjini meeting”, mural moreover we can not talk with superlatives Seriate and the table 4x3.2m in the Historic Museum of about what doesn’t exist anymore: “the best Burrel, 1986); the Kosovar painter Engjëll in the world, Mediterranean or region”, be- Church, all of them, Berisha (“Dukagjini Roots”, drawings 1950- 1956); the painter Simon Rrota (“Lekë cause at that time “fortresses and flourished (Albanian) towns …….. with palaces and should respect the Dukagjini”, portrait, private collection in monuments ….. vanished from the surface Kanun of Lekë …… Shkodra); the sculptor Sotir Kosta (“Lekë of the earth …….and they remained as Dukagjini”, portrait in bronze – GKA Tiranë shadows of the beauty and glamour of old His fame amongst and National Museum of Skënderbeg in times” (F S Noli: 591-592). But the Kanun of Lekë Dukagjini is the most important the groups of popula- Krujë, 1982), etc. monument of the Albanian culture during tion that preserve his The Forgotten humanist the period of European Renaissance, which has lived through six centuries and has name has surpassed The apocrypha of Lekë Dukagjini is con- played an immense role in the life of the the fame of Skënder- LAW ANDAND LIFE sidered to be the portrait of Simon Rrota LAW LIFE people and the language in which it was (1887-1961) who shows the author of Ka- nun in a frontal portrait, with a sharp look, written. beg as well.” 29

×