0
Note that the following lectures include
animations and PowerPoint effects such as
fly ins and transitions that require yo...
Light and Telescopes
Chapter 6
Previous chapters have described the sky as it appears
to our unaided eyes, but modern astronomers turn
powerful telescope...
I. Radiation: Information from Space
A. Light as a Wave and a Particle
B. The Electromagnetic Spectrum
II. Optical Telesco...
IV. Radio Telescopes
A. Operation of a Radio Telescope
B. Limitations of the Radio Telescope
C. Advantages of Radio Telesc...
Light and Other Forms of
Radiation
• The Electromagnetic Spectrum
In astronomy, we cannot perform experiments
with our obj...
Light as a Wave (1)
• Light waves are characterized by a
wavelength λ and a frequency f.
f = c/λ
c = 300,000 km/s =
3*108
...
Light as a Wave (2)
• Wavelengths of light are measured in units
of nanometers (nm) or Ångström (Å):
1 nm = 10-9
m
1 Å = 1...
Wavelengths and Colors
Different colors of visible light
correspond to different wavelengths.
Light as Particles
• Light can also appear as particles, called
photons (explains, e.g., photoelectric effect).
• A photon...
The Electromagnetic Spectrum
Need satellites
to observe
Wavelength
Frequency
High
flying air
planes or
satellites
Optical Telescopes
Astronomers use
telescopes to gather
more light from
astronomical objects.
The larger the
telescope, th...
Refracting/Reflecting Telescopes
Refracting
Telescope:
Lens focuses
light onto the
focal plane
Reflecting
Telescope:
Conca...
Secondary Optics
In reflecting
telescopes:
Secondary
mirror, to re-
direct light path
towards back or
side of
incoming lig...
Refractors and Reflectors
(SLIDESHOW MODE ONLY)
Disadvantages of Refracting
Telescopes
• Chromatic aberration: Different
wavelengths are focused at different
focal length...
The Powers of a Telescope:
Size Does Matter
1. Light-gathering
power: Depends
on the surface
area A of the
primary lens /
...
The Powers of a Telescope (2)
2. Resolving power: Wave nature of
light => The telescope aperture
produces fringe rings tha...
Resolution and Telescopes
(SLIDESHOW MODE ONLY)
Seeing
Weather
conditions
and
turbulence in
the
atmosphere
set further
limits to the
quality of
astronomical
images.
Bad s...
The Powers of a Telescope (3)
3. Magnifying Power = ability of the
telescope to make the image appear
bigger.
The magnific...
The Best Location for a
Telescope
Far away from civilization – to avoid light pollution
The Best Location for a
Telescope (2)
On high mountain-tops – to avoid atmospheric
turbulence ( seeing) and other weather ...
Traditional Telescopes (1)
Traditional primary mirror: sturdy,
heavy to avoid distortions.
Secondary mirror
Traditional Telescopes (2)
The 4-m
Mayall
Telescope
at Kitt Peak
National
Observatory
(Arizona)
Advances in Modern Telescope Design
2. Simpler, stronger mountings (“Alt-azimuth mountings”)
to be controlled by computers...
Adaptive Optics
Computer-controlled mirror support adjusts the mirror
surface (many times per second) to compensate for
di...
Examples of Modern Telescope
Design (1)
Design of the Large
Binocular
Telescope (LBT)
The Keck I telescope mirror
Examples of Modern Telescope
Design (2)
8.1-m mirror of the Gemini Telescopes
The Very Large Telescope (VLT)
Interferometry
Recall: Resolving power of a telescope depends on
diameter D:
αmin = 1.22 λ/D.
This holds true even
if not ...
CCD Imaging
CCD = Charge-coupled device
• More sensitive than
photographic plates
• Data can be read
directly into compute...
The Spectrograph
Using a prism (or a grating), light can
be split up into different wavelengths
(colors!) to produce a spe...
Radio Astronomy
Recall: Radio waves of λ ~ 1 cm – 1 m also
penetrate the Earth’s atmosphere and can be
observed from the g...
Radio Telescopes
Large dish focuses
the energy of radio
waves onto a small
receiver (antenna)
Amplified signals are
stored...
Radio Interferometry
Just as for optical telescopes, the resolving power of
a radio telescope is αmin = 1.22 λ/D.
For radi...
Radio Interferometry (2)
The Very
Large Array
(VLA): 27
dishes are
combined to
simulate a
large dish of
36 km in
diameter....
The Largest Radio Telescopes
The 100-m Green Bank Telescope in
Green Bank, WVa.
The 300-m telescope in
Arecibo, Puerto Rico
Science of Radio Astronomy
Radio astronomy reveals several features,
not visible at other wavelengths:
• Neutral hydrogen ...
Infrared Astronomy
However,
from high
mountain
tops or high-
flying air
planes,
some
infrared
radiation
can still be
obser...
Space Astronomy
NASA’s Space Infrared Telescope
Facility (SIRTF)
Ultraviolet Astronomy
• Ultraviolet radiation with λ < 290 nm is
completely absorbed in the ozone layer of
the atmosphere....
X-Ray Astronomy
• X-rays are completely absorbed in the atmosphere.
• X-ray astronomy has to be done from satellites.
NASA...
Gamma-Ray Astronomy
Gamma-rays: most energetic electromagnetic
radiation;traces the most violent processes in the Universe...
The Hubble Space Telescope
• Avoids
turbulence in
the Earth’s
atmosphere
• Extends
imaging and
spectroscopy
to (invisible)...
electromagnetic radiation
wavelength
frequency
Nanometer (nm)
Angstrom (Å)
photon
infrared radiation
ultraviolet radiation...
interferometry
charge-coupled device (CCD)
false-color image
spectrograph
grating
comparison spectrum
radio interferometer...
1. Why does the wavelength response of the human
eye match so well the visual window of Earth’s
atmosphere?
2. Most people...
Quiz Questions
1. The visible part of the electromagnetic spectrum can be
divided into seven color bands of Red, Orange, Y...
2. The entire electromagnetic spectrum can be divided into the
seven bands of Radio, Microwave, Infrared, Visible, Ultravi...
3. Why do the pupils of a cat's eyes open wider at night?
a. To reduce the buildup of cat eye wax.
b. Cats are the only an...
4. Astronomers are both hindered and assisted by chromatic
aberration. In which device is chromatic aberration a big
probl...
5. Why have no large refracting telescopes been built in the
years since 1900?
a. Refracting telescopes suffer from chroma...
6. What do large-diameter gently curved convex (thicker in the
middle) lenses and large-diameter gently curved concave
(th...
7. Which power of a telescope might be expressed as "0.5
seconds of arc"?
a. Light gathering power.
b. Resolving power.
c....
8. Which power of a telescope is the least important?
a. Light gathering power.
b. Resolving power.
c. Magnifying power.
d...
9. Which power of an optical telescope is determined by the
diameter of the primary mirror or lens?
a. Light gathering pow...
10. What advantage do the builders of large telescopes today
have over the previous generation of telescope builders?
a. L...
11. In which device do astronomers take advantage of
chromatic aberration?
a. The primary mirrors of reflecting telescopes...
12. Which power of a large ground-based optical telescope is
severely limited by Earth's atmosphere on a cloudless night?
...
13. The primary mirror of telescope A has a diameter of 20 cm, and
the one in telescope B has a diameter of 100 cm. How do...
14. What do the newer light-sensitive electronic CCD chips do
better than the older photographic plates coated with light-...
15. What can radio telescopes do that optical telescopes
cannot?
a. Find the location of cool hydrogen gas.
b. See through...
16. What is a disadvantage of radio telescopes compared to
optical telescopes?
a. Radio photons have lower energy, thus ra...
17. Radio telescopes are often connected together to do
interferometry. What is the primary problem overcome by radio
inte...
18. Why are near-infrared telescopes located on mountaintops
and ultraviolet telescopes in Earth orbit?
a. The primary inf...
19. Why must far-infrared telescopes be cooled to a low
temperature?
a. To reduce interfering heat radiation emitted by th...
20. Why are the sources of cosmic rays difficult to locate?
a. Cosmic rays are high-energy photons that penetrate the surf...
Answers
1. e
2. e
3. d
4. b
5. e
6. e
7. b
8. c
9. d
10. e
11. c
12. b
13. d
14. e
15. d
16. e
17. b
18. d
19. a
20. b
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Chapter 06

232

Published on

Published in: Technology, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
232
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Transcript of "Chapter 06"

  1. 1. Note that the following lectures include animations and PowerPoint effects such as fly ins and transitions that require you to be in PowerPoint's Slide Show mode (presentation mode).
  2. 2. Light and Telescopes Chapter 6
  3. 3. Previous chapters have described the sky as it appears to our unaided eyes, but modern astronomers turn powerful telescopes on the sky. Chapter 6 introduces us to the modern astronomical telescope and its delicate instruments. The study of the universe is so challenging, astronomers cannot ignore any source of information; that is why they use the entire spectrum, from gamma rays to radio waves. This chapter shows how critical it is for astronomers to understand the nature of light. In each of the chapters that follow, we will study the universe using information gathered by the telescopes and instruments described in this chapter. Guidepost
  4. 4. I. Radiation: Information from Space A. Light as a Wave and a Particle B. The Electromagnetic Spectrum II. Optical Telescopes A. Two Kinds of Telescopes B. The Powers of a Telescope C. Buying a Telescope D. New-Generation Telescopes E. Interferometry III. Special Instruments A. Imaging Systems B. The Spectrograph Outline
  5. 5. IV. Radio Telescopes A. Operation of a Radio Telescope B. Limitations of the Radio Telescope C. Advantages of Radio Telescopes V. Space Astronomy A. Infrared Astronomy B. Ultraviolet Astronomy C. X-Ray Astronomy D. Gamma-Ray Telescopes E. Cosmic Rays F. The Hubble Space Telescope Outline (continued)
  6. 6. Light and Other Forms of Radiation • The Electromagnetic Spectrum In astronomy, we cannot perform experiments with our objects (stars, galaxies, …). The only way to investigate them, is by analyzing the light (and other radiation) which we observe from them.
  7. 7. Light as a Wave (1) • Light waves are characterized by a wavelength λ and a frequency f. f = c/λ c = 300,000 km/s = 3*108 m/s • f and λ are related through λ
  8. 8. Light as a Wave (2) • Wavelengths of light are measured in units of nanometers (nm) or Ångström (Å): 1 nm = 10-9 m 1 Å = 10-10 m = 0.1 nm Visible light has wavelengths between 4000 Å and 7000 Å (= 400 – 700 nm).
  9. 9. Wavelengths and Colors Different colors of visible light correspond to different wavelengths.
  10. 10. Light as Particles • Light can also appear as particles, called photons (explains, e.g., photoelectric effect). • A photon has a specific energy E, proportional to the frequency f: E = h*f h = 6.626x10-34 J*s is the Planck constant. The energy of a photon does not depend on the intensity of the light!!!
  11. 11. The Electromagnetic Spectrum Need satellites to observe Wavelength Frequency High flying air planes or satellites
  12. 12. Optical Telescopes Astronomers use telescopes to gather more light from astronomical objects. The larger the telescope, the more light it gathers.
  13. 13. Refracting/Reflecting Telescopes Refracting Telescope: Lens focuses light onto the focal plane Reflecting Telescope: Concave Mirror focuses light onto the focal plane Almost all modern telescopes are reflecting telescopes. Focal length Focal length
  14. 14. Secondary Optics In reflecting telescopes: Secondary mirror, to re- direct light path towards back or side of incoming light path. Eyepiece: To view and enlarge the small image produced in the focal plane of the primary optics.
  15. 15. Refractors and Reflectors (SLIDESHOW MODE ONLY)
  16. 16. Disadvantages of Refracting Telescopes • Chromatic aberration: Different wavelengths are focused at different focal lengths (prism effect). Can be corrected, but not eliminated by second lens out of different material. • Difficult and expensive to produce: All surfaces must be perfectly shaped; glass must be flawless; lens can only be supported at the edges
  17. 17. The Powers of a Telescope: Size Does Matter 1. Light-gathering power: Depends on the surface area A of the primary lens / mirror, proportional to diameter squared: A = π (D/2)2 D
  18. 18. The Powers of a Telescope (2) 2. Resolving power: Wave nature of light => The telescope aperture produces fringe rings that set a limit to the resolution of the telescope. αmin = 1.22 (λ/D) Resolving power = minimum angular distance αmin between two objects that can be separated. For optical wavelengths, this gives αmin = 11.6 arcsec / D[cm] αmin
  19. 19. Resolution and Telescopes (SLIDESHOW MODE ONLY)
  20. 20. Seeing Weather conditions and turbulence in the atmosphere set further limits to the quality of astronomical images. Bad seeing Good seeing
  21. 21. The Powers of a Telescope (3) 3. Magnifying Power = ability of the telescope to make the image appear bigger. The magnification depends on the ratio of focal lengths of the primary mirror/lens (Fo) and the eyepiece (Fe): M = Fo/Fe A larger magnification does not improve the resolving power of the telescope!
  22. 22. The Best Location for a Telescope Far away from civilization – to avoid light pollution
  23. 23. The Best Location for a Telescope (2) On high mountain-tops – to avoid atmospheric turbulence ( seeing) and other weather effects Paranal Observatory (ESO), Chile
  24. 24. Traditional Telescopes (1) Traditional primary mirror: sturdy, heavy to avoid distortions. Secondary mirror
  25. 25. Traditional Telescopes (2) The 4-m Mayall Telescope at Kitt Peak National Observatory (Arizona)
  26. 26. Advances in Modern Telescope Design 2. Simpler, stronger mountings (“Alt-azimuth mountings”) to be controlled by computers 1. Lighter mirrors with lighter support structures, to be controlled dynamically by computers Floppy mirror Segmented mirror Modern computer technology has made possible significant advances in telescope design:
  27. 27. Adaptive Optics Computer-controlled mirror support adjusts the mirror surface (many times per second) to compensate for distortions by atmospheric turbulence
  28. 28. Examples of Modern Telescope Design (1) Design of the Large Binocular Telescope (LBT) The Keck I telescope mirror
  29. 29. Examples of Modern Telescope Design (2) 8.1-m mirror of the Gemini Telescopes The Very Large Telescope (VLT)
  30. 30. Interferometry Recall: Resolving power of a telescope depends on diameter D: αmin = 1.22 λ/D. This holds true even if not the entire surface is filled out. • Combine the signals from several smaller telescopes to simulate one big mirror Interferometry
  31. 31. CCD Imaging CCD = Charge-coupled device • More sensitive than photographic plates • Data can be read directly into computer memory, allowing easy electronic manipulations Negative image to enhance contrasts False-color image to visualize brightness contours
  32. 32. The Spectrograph Using a prism (or a grating), light can be split up into different wavelengths (colors!) to produce a spectrum. Spectral lines in a spectrum tell us about the chemical composition and other properties of the observed object
  33. 33. Radio Astronomy Recall: Radio waves of λ ~ 1 cm – 1 m also penetrate the Earth’s atmosphere and can be observed from the ground.
  34. 34. Radio Telescopes Large dish focuses the energy of radio waves onto a small receiver (antenna) Amplified signals are stored in computers and converted into images, spectra, etc.
  35. 35. Radio Interferometry Just as for optical telescopes, the resolving power of a radio telescope is αmin = 1.22 λ/D. For radio telescopes, this is a big problem: Radio waves are much longer than visible light Use interferometry to improve resolution!
  36. 36. Radio Interferometry (2) The Very Large Array (VLA): 27 dishes are combined to simulate a large dish of 36 km in diameter. Even larger arrays consist of dishes spread out over the entire U.S. (VLBA = Very Long Baseline Array) or even the whole Earth (VLBI = Very Long Baseline Interferometry)!
  37. 37. The Largest Radio Telescopes The 100-m Green Bank Telescope in Green Bank, WVa. The 300-m telescope in Arecibo, Puerto Rico
  38. 38. Science of Radio Astronomy Radio astronomy reveals several features, not visible at other wavelengths: • Neutral hydrogen clouds (which don’t emit any visible light), containing ~ 90 % of all the atoms in the Universe. • Molecules (often located in dense clouds, where visible light is completely absorbed). • Radio waves penetrate gas and dust clouds, so we can observe regions from which visible light is heavily absorbed.
  39. 39. Infrared Astronomy However, from high mountain tops or high- flying air planes, some infrared radiation can still be observed. NASA infrared telescope on Mauna Kea, Hawaii Most infrared radiation is absorbed in the lower atmosphere.
  40. 40. Space Astronomy
  41. 41. NASA’s Space Infrared Telescope Facility (SIRTF)
  42. 42. Ultraviolet Astronomy • Ultraviolet radiation with λ < 290 nm is completely absorbed in the ozone layer of the atmosphere. • Ultraviolet astronomy has to be done from satellites. • Several successful ultraviolet astronomy satellites: IRAS, IUE, EUVE, FUSE • Ultraviolet radiation traces hot (tens of thousands of degrees), moderately ionized gas in the Universe.
  43. 43. X-Ray Astronomy • X-rays are completely absorbed in the atmosphere. • X-ray astronomy has to be done from satellites. NASA’s Chandra X-ray Observatory X-rays trace hot (million degrees), highly ionized gas in the Universe.
  44. 44. Gamma-Ray Astronomy Gamma-rays: most energetic electromagnetic radiation;traces the most violent processes in the Universe The Compton Gamma-Ray Observatory
  45. 45. The Hubble Space Telescope • Avoids turbulence in the Earth’s atmosphere • Extends imaging and spectroscopy to (invisible) infrared and ultraviolet • Launched in 1990; maintained and upgraded by several space shuttle service missions throughout the 1990s and early 2000’s
  46. 46. electromagnetic radiation wavelength frequency Nanometer (nm) Angstrom (Å) photon infrared radiation ultraviolet radiation atmospheric window focal length refracting telescope reflecting telescope primary lens, mirror objective lens, mirror eyepiece chromatic aberration achromatic lens light-gathering power resolving power diffraction fringe seeing magnifying power light pollution prime focus secondary mirror Cassegrain focus Newtonian focus Schmidt-Cassegrain focus sidereal drive equatorial mounting polar axis alt-azimuth mounting active optics adaptive optics New Terms
  47. 47. interferometry charge-coupled device (CCD) false-color image spectrograph grating comparison spectrum radio interferometer cosmic ray New Terms (continued)
  48. 48. 1. Why does the wavelength response of the human eye match so well the visual window of Earth’s atmosphere? 2. Most people like beautiful sunsets with brightly glowing clouds, bright moonlit nights, and twinkling stars. Most astronomers don’t. Why? Discussion Questions
  49. 49. Quiz Questions 1. The visible part of the electromagnetic spectrum can be divided into seven color bands of Red, Orange, Yellow, Green, Blue, Indigo, and Violet (from long to short wavelength). A single photon of which of these colors has the greatest amount of energy? a. Red b. Orange c. Green d. Blue e. Violet
  50. 50. 2. The entire electromagnetic spectrum can be divided into the seven bands of Radio, Microwave, Infrared, Visible, Ultraviolet, X-ray, and Gamma-ray (from longest to shortest wavelength). To which of these two bands is Earth's atmosphere the most transparent? a. X-ray & Gamma-ray b. Ultraviolet & Infrared c. Visible & Ultraviolet d. Microwave & Radio e. Visible & Radio Quiz Questions
  51. 51. 3. Why do the pupils of a cat's eyes open wider at night? a. To reduce the buildup of cat eye wax. b. Cats are the only animals besides humans to observe the stars. c. The cat sleeps all day and is wide awake at night. d. To increase light gathering power. e. To attract a mate. Quiz Questions
  52. 52. 4. Astronomers are both hindered and assisted by chromatic aberration. In which device is chromatic aberration a big problem for astronomers? a. The primary mirrors of reflecting telescopes. b. The primary lenses of refracting telescopes. c. The prism. d. Both a and b above. e. All of the above. Quiz Questions
  53. 53. 5. Why have no large refracting telescopes been built in the years since 1900? a. Refracting telescopes suffer from chromatic aberration. b. Making large glass lenses without interior defects is difficult. c. Refracting telescopes have several surfaces to shape and polish. d. Large glass lenses are more difficult to support than large mirrors. e. All of the above. Quiz Questions
  54. 54. 6. What do large-diameter gently curved convex (thicker in the middle) lenses and large-diameter gently curved concave (thinner in the middle) mirrors have in common? a. They both have short focal lengths. b. They both have long focal lengths. c. They can be used as primary light collectors for a telescope. d. Both a and c above. e. Both b and c above. Quiz Questions
  55. 55. 7. Which power of a telescope might be expressed as "0.5 seconds of arc"? a. Light gathering power. b. Resolving power. c. Magnifying power. d. Both a and b above. e. Both a and c above. Quiz Questions
  56. 56. 8. Which power of a telescope is the least important? a. Light gathering power. b. Resolving power. c. Magnifying power. d. Both a and b above. e. Both a and c above. Quiz Questions
  57. 57. 9. Which power of an optical telescope is determined by the diameter of the primary mirror or lens? a. Light gathering power. b. Resolving power. c. Magnifying power. d. Both a and b above. e. Both a and c above. Quiz Questions
  58. 58. 10. What advantage do the builders of large telescopes today have over the previous generation of telescope builders? a. Large mirrors can now be made thinner and lighter than before. b. Tracking celestial objects today is computer controlled and can take advantage of simpler, stronger mounts. c. High-speed computing today can be used to reduce the effect of Earth's atmosphere. d. Both b and c above. e. All of the above. Quiz Questions
  59. 59. 11. In which device do astronomers take advantage of chromatic aberration? a. The primary mirrors of reflecting telescopes. b. The primary lenses of refracting telescopes. c. The prism. d. Both a and b above. e. All of the above. Quiz Questions
  60. 60. 12. Which power of a large ground-based optical telescope is severely limited by Earth's atmosphere on a cloudless night? a. Light gathering power. b. Resolving power. c. Magnifying power. d. Both a and b above. e. Both a and c above. Quiz Questions
  61. 61. 13. The primary mirror of telescope A has a diameter of 20 cm, and the one in telescope B has a diameter of 100 cm. How do the light gathering powers of these two telescopes compare? a. Telescope A has 5 times the light gathering power of telescope B. b. Telescope B has 5 times the light gathering power of telescope A. c. Telescope A has 25 times the light gathering power of telescope B. d. Telescope B has 25 times the light gathering power of telescope A. e. The light gathering power depends on the focal length of the eyepiece also. Quiz Questions
  62. 62. 14. What do the newer light-sensitive electronic CCD chips do better than the older photographic plates coated with light- sensitive chemicals? a. They have a greater sensitivity to light. b. They can detect both bright and dim objects in a single exposure. c. Photometry can be done with the CCD images. d. The CCD images are easier to manipulate. e. All of the above. Quiz Questions
  63. 63. 15. What can radio telescopes do that optical telescopes cannot? a. Find the location of cool hydrogen gas. b. See through dust clouds. c. Detect high temperature objects. d. Both a and b above. e. All of the above. Quiz Questions
  64. 64. 16. What is a disadvantage of radio telescopes compared to optical telescopes? a. Radio photons have lower energy, thus radio waves have low intensity. b. Interference from nearby sources of radio waves. c. Poor resolving power. d. Both a and b above. e. All of the above. Quiz Questions
  65. 65. 17. Radio telescopes are often connected together to do interferometry. What is the primary problem overcome by radio interferometry? a. Poor light gathering power. b. Poor resolving power. c. Poor magnifying power. d. Interference from nearby sources of radio waves. e. The low energy of radio photons. Quiz Questions
  66. 66. 18. Why are near-infrared telescopes located on mountaintops and ultraviolet telescopes in Earth orbit? a. The primary infrared blocker, water vapor, is mostly in the lower atmosphere. b. The primary ultraviolet blocker, ozone, is located high in the atmosphere, far above mountaintops. c. Ultraviolet telescopes require the low temperature of space to operate. d. Both a and b above. e. Both a and c above. Quiz Questions
  67. 67. 19. Why must far-infrared telescopes be cooled to a low temperature? a. To reduce interfering heat radiation emitted by the telescope. b. To protect the sensitive electronic amplifiers from overheating by sunlight. c. To improve their poor resolving power. d. To improve their poor magnifying power. e. To make use of the vast supplies of helium stockpiled by the United States. Quiz Questions
  68. 68. 20. Why are the sources of cosmic rays difficult to locate? a. Cosmic rays are high-energy photons that penetrate the surfaces of telescope mirrors rather than reflecting to a focal point. b. Cosmic rays are charged particles, thus their paths are curved by magnetic fields, which masks the location of their source. c. Cosmic rays are neutral particles that weakly interact with matter and are difficult to detect. d. Cosmic rays are positively and negatively charged particles, which masks the location of their source. e. Cosmic rays are theoretical and have never been detected. Quiz Questions
  69. 69. Answers 1. e 2. e 3. d 4. b 5. e 6. e 7. b 8. c 9. d 10. e 11. c 12. b 13. d 14. e 15. d 16. e 17. b 18. d 19. a 20. b
  1. A particular slide catching your eye?

    Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×