Super Mario 64 handleiding

1,303 views

Published on

Handleiding Super Mario 64. Volgens mij nog van toepassing op de Nintendo DS-versie.

Published in: Self Improvement
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,303
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
576
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Super Mario 64 handleiding

 1. 1. SUPER MARIO 64 – Handleiding
 2. 2. Achtergrond van deze handleiding Super Mario 64 werd in mijn geval bij de Nintendo 64 geleverd. Het spel is lange tijd in de kast blijven liggen omdat ik geen idee had wat precies de bedoeling was. Mario besturen ging ook niet gemakkelijk. Op een gegeven moment ben ik op Internet gaan zoeken naar tips voor Super Mario 64 daar je op sommige sites leest dat het een goed spel is. Wat precies de bedoeling was werd mij duidelijk door diverse Engelstalige beschrijvingen te lezen. Geen daarvan is overigens afdoende om in één keer inzicht te geven in de bedoeling van het spel. Naderhand bleek de besturing wel goed te beheersen, evenals het bijstellen van de view (dit is voor beginners echt een probleem). Een Nederlandse beschrijving kon ik niet vinden op Internet. Vandaar dat ik vermoed dat meer mensen dit spel onterecht links laten liggen. Deze handleiding geeft uitleg over de besturing en het oplossen van het spel. Inhoud van deze handleiding In deze handleiding van Super Mario 64 vind je terug: • De namen van de courses; • De lokatie van de ingang van de courses; • Een sterren-checklist met de cryptische hint die je krijgt om de ster te vinden; • Welke items er te vinden zijn in een course; • De lokatie van het roze bom mannetje (indien van toepassing); • Warps binnen courses (indien van toepassing); • Gedetailleerde tips om de sterren te vinden (staan op een aparte bladzijde zodat je ze eventueel kunt negeren). Het verhaal De princess nodigt Mario uit op het kasteel. Aangekomen in het kasteel blijkt dat Bowser het kasteel betoverd heeft. De princess zit samen met andere figuren (zoals bijvoorbeeld Toad) opgesloten in de schilderijen in het kasteel. Om de princess te bevrijden moet Mario Bowser drie keer verslaan. Het spel De bedoeling van het spel is dat je sterren verzamelt die je toverkracht geven om deuren te openen. De sterren verzamel je door bepaalde opdrachten in een course te doen. Wat je moet doen voor een bepaalde ster staat cryptisch aan het begin van de course aangegeven als je door het schilderij springt om de course binnen te gaan. Sommige courses kun je pas bereiken als je een bepaald aantal sterren hebt.
 3. 3. Voordat je de deur naar de eerste Bowser kunt openen heb je minimaal 8 sterren nodig. Voor de tweede Bowser minimaal 30 en voor de laatste Bowser minimaal 70. Je kunt het spel dus uitspelen met 70 sterren en drie keer Bowser verslaan. Maar leuker is natuurlijk om het spel compleet uit te spelen. Er zitten 120 sterren in het spel verstopt verdeeld over 15 courses (levels). In iedere course kun je zeven sterren vinden. 15 geheime sterren: de secret stars In de 15 couses vind je dus 105 sterren terug (7*15). De overige 15 sterren zijn de geheime sterren (secret stars) die ergens anders in het kasteel te vinden zijn. Items In iedere course liggen items die je kunt/moet gebruiken om de sterren te behalen en je energie aan te vullen. Welke items er in welke hoeveelheid aanwezig zijn staat in deze handleiding aangegeven bij de beschrijving van de course. Gold coin Muntjes herstellen je energie. Verder kun je in ieder van de 15 courses door 100 muntjes te verzamelen een ster vinden. Als je vijf rondjes achter elkaar rond een houten paal rent verschijnen er vijf gouden muntjes. Denk hieraan als je 100 muntjes aan het verzamelen bent! Red coin In ieder van de 15 courses kun je 8 rode muntjes vinden. Dit levert een ster op. De rode muntjes leiden ook tot enkele geheime sterren in de courses van Bowser, die van de caps (zie verderop) en twee geheime courses. Een rood muntje telt voor twee gele (gold coins). Dit helpt bij het verzamelen van de 100 coins. Rode muntjes geven dus ook meer herstel dan gele. Blue coin Een blauw muntje telt voor vijf gele (gold coins). Dit helpt bij het verzamelen van de 100 coins. Blauwe muntjes geven dus ook meer herstel dan gele en rode. Meestel moet je stampen op een verhoogd stuk in het spel waarna je kort de tijd hebt blauwe muntjes te verzamelen. Cap Mario kan in sommige courses ook vliegen (wing cap: rode doos met ‘!’), onzichtbaar worden (vanish cap: blauwe doos met ‘!’) en een metalen pak aantrekken waardoor hij sterker wordt (metal cap: groene doos met ‘!’). Daarvoor heeft Mario een andere hoed (cap) nodig. In het begin van het spel kun je de dozen waarin de caps zitten wel zien maar gaan ze niet open als je er tegenaan springt. Voor je een cap kunt gebruiken moet je eerst een schakelaar omzetten (cap-switch) in een aparte course (capcourse). De capcourses zijn beschreven bij ‘The Castle Secret Starts’, verderop in deze handleiding. Turtle shell Deze zit soms in een doos verstopt en soms op de rug van een schildpad. Als je op de schild gaat staan kun je veel vijanden verslaan door tegen ze op te sturen.
 4. 4. Extra life In het spel zitten extra levens verstopt. Vaak als je in een boom of paal klimt en een handstand doet (als je boven bent nogmaals de controller-stick omhoog doen). Span je niet teveel in om extra levens te krijgen, want bij het opnieuw inladen van het spel staat het aantal levens toch weer op vier. Zorg wél dat je na het behalen van een ster de optie om op te slaan benut. Heart Als je een rood hartje tegenkomt in een course en je loopt er door heen word je energie hersteld. Cannon Met een kanon kun je jezelf naar moeilijk te bereiken plaatsen of eilandjes in de lucht schieten. Voor sommige sterren is het gebruik van het kanon noodzakelijk. De eerste keer dat je een course binnenkomt zijn de kanonnen gesloten. Je moet met een roze bommetje praten. Dat bommetje maakt vervolgens het kanon voor je klaar. Als je het spel opslaat blijft het kanon open. De roze bommetjes zijn soms moeilijk te vinden en derhalve opgenomen in de handleiding. Besturing Een aantal bewegingen moet je beheersen om het spel uit te kunnen spelen. Hoe je ze precies moet doen staat aangegeven in de handleiding. Ook kom je in het spel bordjes tegen die je kunt lezen waarop bijvoorbeeld de sprongen staan uitgelegd: • Double jump Twee keer achter elkaar springen met de A-knop. • Triple jump Drie keer achter elkaar springen terwijl je loopt. Op deze manier begin je ook te vliegen als je de wing cap hebt. Je hoeft om te vliegen geen aanloop te nemen. • Long jump Terwijl je loopt de Z-knop indrukken, gevolgd door de A-knop. • Backward Somersault Begin in de Z-houding en druk op de A-knop. • Wall kick Spring tegen de muur op en als je de muur raakt nogmaals. • Pound the ground (stampen) Spring en druk op de Z-knop. Je kunt overigens ook op de Z-knop drukken als je valt. Je loopt dan minder schade op. Denk er ook aan de view bij te stellen (met de C-knoppen). Naar links en naar rechts voor een beter zicht en naar boven en beneden om omhoog en omlaag te kijken. Met omhoog en omlaag schakel je ook tussen een view dichtbij en veraf van Mario. Tot slot De nummers op de deuren in het kasteel geven het benodigde aantal sterren weer om de deur te openen. Dus niet het course nummer. Vandaar dat de lokatie van de courses in deze handleiding opgenomen is. Als je wilt weten welke sterren je nog niet verzameld hebt druk je buiten een course op de start-knop. Je kunt nu bladeren en zien in welke course je sterren mist. Ook de 15 secret stars worden hier opgesomd.
 5. 5. Course 1: bob-omb battlefield Begane grond, vanaf de ingang van het kasteel links het kleine trappetje op. Ster Hint van Mario Check ( 1 big bob-omb on the summit 2 footrace with koopa the quick 3 shoot to the island in the sky 4 find the 8 red coins 5 mario wings to the sky 6 ¡ ¢  Sterren checklist behind chain chomp's gate Extra 100 coins Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 72 0 0 1 3 1 6 8 1 146 3 Het roze bom mannetje staat bij het kanon waar je de course binnen komt. Je moet eerst de eerste ster gehaald hebben. Warp 1 • over de bruine brug rechts over het hek in het midden van het bloemenveld (Z-toets gebruiken); • over de brug die omhoog gaat als je erover heen loopt de trap op rechtdoor en dan links in het bloemenveld. Warp 2 • op de berg in het gat waar de zwarte rollende ballen uit komen (2x).
 6. 6. Course 1: bob-omb battlefield (sterren) Ster 1 Op de berg een gevecht met Big Bob-omb. Probeer achter hem te komen en til hem een paar keer op en gooi hem neer met knop B. Ster 2 Een race met Koopa the Quick vanaf het begin van de course. Wie het eerst bovenaan de berg is. Ster 3 Via het kanon op de berg naar het eiland in de lucht schieten (mik op de boom). De ster zit in de gele doos. Ster 4 De muntjes liggen verspreid door de course. De eerste vind je op de draaiende plateau’s naast de brug. De tweede als je doorloopt naar de hoek linksachter (op de top van het bergje). Op de paal van de ketting van de hond is de derde. De vierde vind je door de berg gedeeltelijk op te lopen tot je rechts van het gras af kunt glijden. De vijfde vind je in de boom op het eiland in de lucht van ster drie. Onderaan de berg waar de zwarte kogels naar beneden rollen is het zesde muntje te vinden achter het hek (oplopen). De laatste twee bevinden zich bij houten paaltjes (de kantelende brug over en dan direct links). Daar komt ook de ster. Ster 5 Via het kanon op de berg naar het eiland in de lucht schieten (mik op de boom). Vanaf daar met de wing cap of een paar keer met het kanon dóór de vijf cirkels van muntjes in de lucht vliegen. Met het kanon is het handig het eerste schot op het middelste muntje van de eerste cirkel te mikken. De volgende twee cirkels zijn niet te beschrijven, maar ook mogelijk met het kanon. Ster 6 De hond doet het hek over als je hem losmaakt van de paal. Dit doe je door de paal in de grond te stampen.
 7. 7. Course 2: whomp's fortress Begane grond, uiterst rechts niet de trap op. Je hebt minimaal één ster nodig om de deur te openen. Tip: Als je de vlinders in deze course slaat veranderen ze in bommen die óf exploderen óf een extra leven geven. Sterren checklist Hint van Mario Check ( 1 chip off whomp's block 2 to the top of the fortress 3 shoot into the wild blue 4 red coins on the floating isle 5 fall into the caged island 6 blast away the wall ¤ ¢£ Ster Extra 100 coins Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 70 1 0 0 3 0 1 8 7 141 0 Het roze bom mannetje staat bij het kanon zelf als je aan de derde ster toe bent. Warp • in de hoek bij de box van de metal cap; • in de hoek van het platform met de hoge vlaggenpaal.
 8. 8. Course 2: whomp's fortress (sterren) Ster 1 Stamp op de grote steen bovenop de berg. Ster 2 De grote steen is vervangen door een toren. De ster ligt daarboven. Ster 3 Met het kanon schieten naar het platform onder de grote paal. Ster 4 De muntjes liggen verspreid door de course. De eerste vind je aan het begin bij de uitschuivende blokken. De tweede bereik je door op het tweede springende rotsblok te springen. Achter de plant vind je de derde. De vierde ligt net om de hoek tussen de twee planten. Het vijfde muntje pak je door mee te draaien op het plateau. Voor de zesde en zevende moet je de toren op tot je een plank verticaal ziet staan. Deze moet je omslaan en trappen. De muntjes liggen op de eilanden. Het laatste muntje ligt op de schuine wand bij het roze bom mannetje. De ster komt aan het begin van de course bij de plant. Ster 5 Deze ster zit in een kooi in de lucht. Met het kanon kun je in de kooi komen, maar leuker is om in de boom aan het begin van de course te klimmen. Er verschijnt dan een uil waaraan je je vast kunt pakken met de A-knop (knop vasthouden). De uil stuur je vervolgens richting kooi. Ster 6 Schiet vanuit het kanon de hoek van de rechtermuur eraf. Nogmaals met het kanon in die richting voor de ster.
 9. 9. Course 3: jolly roger bay Begane grond, vanaf de ingang van het kasteel rechts het kleine trappetje op. Je hebt minimaal drie sterren nodig om de deur te openen. Sterren checklist Hint van Mario Check ( 1 plunder in the sunken ship 2 can the eel come out to play? 3 treasure of the ocean cave 4 red coins on the ship afloat 5 Blast to the stone pillar 6 through the jet stream ¦ ¢¥ Ster Extra 100 coins Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 55 3 0 1 2 0 1 8 6 104 0 Het roze bom mannetje staat op het eilandje naast de paal die uit het water komt. Je moet eerst de eerste ster gehaald hebben.
 10. 10. Course 3: jolly roger bay (sterren) Ster 1 Bij het schip onder water wachten tot de grote vis eruit komt. In dit gat zwemmen en de vier kisten openen. Eerst de verste en dan vanaf die kant bekeken met de klok mee. Je kunt lucht happen uit de bellen die uit de kisten komen. Voor de ster moet je naar boven spingen/klimmen. Ster 2 De grote vis zit nu in een hol bij het schip. De ster zit aan zijn staart. Ster 3 Door het hol zwemmen bij het schip waar je op het droge komt. Verderop zijn vier kisten die je moet openen. Vanaf waar je de ruimte in komt bekeken open je eerst de verste, dan de linker, de rechter en tenslotte de dichtstbijzijnde. Ster 4 De muntjes liggen verspreid door de course. De eerste vind je bovenin de paal bij het roze bom mannetje. De volgende drie bevinden zich aan het begin van de course onder water in de schelpen. Het vijfde muntje ligt in een schelp bij het schip. De laatste drie muntjes kun je op het schip vinden (denk aan de back flip). Daar komt ook de ster. Ster 5 Klim in het kanon (in het water aan het begin van de course) en schiet op de linkerpaal. Klim helemaal naar de top en spring eraf op het plateau. Ster 6 Hiervoor heb je de metal cap nodig. Pak de metal cap uit de grot en loop terug door de grot naar de ster in de bubbels.
 11. 11. Course 4: cool, cool mountain Begane grond, uiterst links niet de trap op. Je hebt minimaal drie sterren nodig om de deur te openen. Tip 1: Er zijn twee baby-penguins. Eén bovenaan de berg en één op het dak beneden bij de grote penguin. Tip 2: De baby-penguins imiteren Mario als hij duikt (probeer maar eens). Sterren checklist Hint van Mario Check ( 1 slip slidin' away 2 li'l penguin lost 3 big penguin race 4 frosty slide for 8 red coins 5 snowman's lost his head 6 wall kicks will work ¨ ¢§ Ster Extra 100 coins Inhoud course Gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 103 0 0 0 6 1 3 8 4 154 0 Het roze bom mannetje kun je bereiken via de liftbrug. Terugspringen kan met een long jump omdat er sterke wind staat. Warp 1 • aan het begin rechts aan het einde van de kapotte brug; • beneden achter bij de grote penguin aan het einde van de kapotte brug. Warp 2 (kan maar 1 kant op) • in de big penguin race bij een muur waar een rechte rij gele muntjes ligt; • aan het einde van de big penguin race.
 12. 12. Course 4: cool, cool mountain (sterren) Ster 1 Klim door de schoorsteen van het huisje aan het begin van de course en doe de race. De ster verschijnt buiten. Ster 2 Breng de baby die bovenaan de berg loopt naar beneden bij de grote penguin. Tijd over? Als je in plaats van de ster de baby weer pakt en ermee wegloopt wordt de moeder boos. Leuk om te zien. Mocht je de baby van het platform afgooien… de moeder springt er achteraan. Ster 3 Klim door de schoorsteen van het huisje aan het begin van de course en win de race. Ster 4 De muntjes liggen verspreid door de course. De eerste vind je in de boom aan het begin van de course. Neem de gebroken warp brug aan het begin van de course om het tweede muntje te vinden. Het derde muntje vind je door de bruggetjes over te lopen en de hoek om de lopen. Muntje vier hangt bij de penguin in de boom. Warp terug voor het vijfde (lastig te vinden) muntje. Deze bereik je door van de gebroken warp brug aan het begin van de course te springen tegen de schuine berg aan. Spring van de berg af richting de sneeuwman en loop de hoek om (rechts) voor het zesde muntje. Terug richting de sneeuwman (doorlopen langs, niet over, de brug met de twee springende sneeuwmannetjes) kom je bovenaan de kantelbrug het zevende muntje tegen. Ga de brug over met de springende sneeuwmannetjes. Het laatste muntje vind je bij de grote gebroken brug in de lucht. Met een long jump kun je de brug over om de ster te halen. Ster 5 Klim naar de kleine penguin en spring er daar af naar het hoofd van de sneeuwman. Praat ertegen en win de race naar beneden. Ga daar naast het lichaam van de sneeuwman staan. Het hoofd komt op het lichaam. Praat met de sneeuwman voor de ster. Ster 6 De moeilijkste ster van deze course. Schiet vanuit het kanon (onderaan de kantenbrug) naar het boompje onder de berg (bij een ander kanon). Loop het pad af en ga naar boven met wall kicks voor de ster.
 13. 13. Course 5: big boo's haunt Neem één van de deuren naast de trap op de begane grond. Loop de gang uit naar de deur waar het spook voor vliegt. Je komt uit op een plein met bomen en spookjes. Versla het spookje links tussen de stenen (als het spookje verdwijnt zie je een klein kooitje, dat is de ingang van course 5). De spookjes verschijnen pas als je minimaal veertien sterren hebt. Tip: Het sprookje versla je door te spingen en vervolgens de Z-toets van de controller te gebruiken (onderop). Als het spookje je aankijkt verdwijnt het. Je moet dus achter het spookje zien te komen of met je rug ernaar toe staan (en dan een backward somersault in combinatie met de Z-toets als je neerkomt, zie officiële instructieboekje Super Mario 64). Sterren checklist Hint van Mario Check ( 1 go on a ghost hunt 2 ride big boo's merry-go-round 3 secret of the haunted books 4 seek the 8 red coins 5 big boo's balcony 6 eye to eye in the secret room ¢© Ster Extra 100 coins Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 21 0 3 0 2 0 0 8 21 151 0
 14. 14. Course 5: big boo's haunt (sterren) Ster 1 Ga het grote huis in aan het begin van de course. Na op een paar spookjes gestampt te hebben verschijnt er een groot spook. Stamp ook deze waarna de ster verschijnt (en een trap naar de eerste verdieping). Ster 2 Versla alle spookjes in het kleine huis in het carrousel. Ster 3 Op de eerste verdieping (na de trap op naar links en dan de tweede deur rechts) een kamer met allemaal boeken doorlopen (om de hoek). Er steken drie boeken uit de kast die je moet aantikken in een bepaalde volgorde (eerst de middelste, dan de rechter, dan de linker). Ster 4 De muntjes liggen verspreid in het grote huis. De eerste ligt in de kamer (eerste deur links) achter de piano. Loop via deze kamer door naar de kamer met de boekenkasten voor de volgende twee muntjes. De vierde ligt vanaf de ingang van het huis de eerste kamer rechts. De volgende vier muntjes bevinden zich op de eerste verdieping. Neem na de trap op de eerste deur rechts. In het achterkamertje met de grafkisten liggen twee muntjes. In het kamertje uiterst rechts vanaf de trap achter de boekenkast ligt het zevende muntje. Voor het laatste muntje neem je na de trap op de eerste deur links. De ster komt op de eerste verdieping vanaf de trap uiterst links. Ster 5 De moeilijkste ster van deze course. Neem op de eerste verdieping rechts de verste deur. Spring met een wall kick op het platform tegen het plafond (kijk goed de kamer rond). Loop door de deur en dan door de volgende deur het balkon op. Versla het spook. De ster verschijnt op het dak. Ster 6 De allermoeilijkste ster van deze course. Hiervoor heb je de vanish cap nodig. Neem op de eerste verdieping rechts de verste deur. Om de hoek zit een deur met een vanish cap. Met deze cap moet je via de wall kick op het platform tegen het plafond (kijk goed de kamer rond) springen. Loop door het schilderij met het spook erop, versla het oog en pak de ster. Courses 6 tot en met 8 bevinden zich in de kelder. Hiervoor heb je een sleutel nodig die je krijgt nadat je in de course ‘bowser in the dark world’ bowser verslagen hebt.
 15. 15. Course 6: hazy maze cave In de kelder de trap verder af naar beneden. Door de korte gang met de houten deur. Rechts aanhouden en achter de deur met de ster erop in de metaal-vloeistof springen. Sterren checklist Hint van Mario Check ( 1 swimming beast in the cavern 2 elevate for 8 red coins 3 metal-head mario can move! 4 navigating the toxic maze 5 a-maze-ing emergency exit 6 watch for rolling rocks ¢ Ster Extra 100 coins Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 42 5 0 0 4 1 0 8 8 146 0
 16. 16. Course 6: hazy maze cave (sterren) Ster 1 De ster bevind zich midden in de ruimte ‘Underground Lake’. Spring vanuit het water op het beest en stamp. Klim op zijn kop en stuur hem richting het eiland. Ster 2 De muntjes liggen verspreid in de ruimte ‘Work Elevator’. De eerste vier bereik je door met een trappetje omhoog te gaan en daar de lift met de pijltjes erop te nemen. Stuur iets links en dan helemaal rechtdoor en klim in de paal. De eerste vier muntjes liggen op de route van de lift die je daar aantreft. De volgende drie muntjes kun je met de lift met de pijltjes halen. Ze bevinden zich in blokken in de lucht die je moet stukslaan/stampen. Het laatste muntje ligt op een eiland schuin tegenover waar de lift begint. De ster komt beneden in het midden van de ruimte. Ster 3 Hiervoor heb je de metal cap nodig. Ga naar het ‘Underground Lake’. Daar pak je de metal cap en loop je over de switch. De ster ligt achter de deur waarvoor het hek opent. Ster 4 Loop in de ruimte ‘The Black Hole’ bij het bordje door naar links. Spring vóór je naar de rollende stenen springt via de schuine muur met een wall kick omhoog. Loop door tot je bij het giftige doolhof komt. Spring in het doolhof en ga direct linksaf. Klim daar omhoog in een gat in de muur en volg het pad naar de ster. Ster 5 Loop in de ruimte ‘The Black Hole’ bij het bordje door naar links. Spring vóór je naar de rollende stenen springt via de schuine muur met een wall kick omhoog. Pak het ijzer vast met de A-knop (vasthouden) en ga naar de ster. Ster 6 Bij de rollende stenen is een deur. Tegenover die deur ren je richting de deur en spring je via de rechtermuur óp de linkermuur. Spring naar de overkant voor de ster.
 17. 17. Course 7: lethal lava land In de kelder de trap verder af naar beneden. Door de korte gang met de houten deur. Rechts aanhouden. Course 7 is het schilderij met het vuurhoofd erop. Tip: Denk bij het verzamelen van de 100 muntjes aan de vulkaan in het midden. Sterren checklist Hint van Mario Check ( 1 boil the big bully 2 bully the bullies 3 8-coin puzzle with 15 pieces 4 red-hot log rolling 5 hot-foot-it into the volcano 6 elevator tour in the volcano ¢ Ster Extra 100 coins Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 92 0 0 1 8 1 0 8 2 133 1 Warp • bij het platform in het begin van de course waar de oogbal op staat (onder de oogbal); • op het eiland met een wing cap achter je waar je begint.
 18. 18. Course 7: lethal lava land (sterren) Ster 1 Stamp de grote ‘bully’ achter in de course van het platform. Ster 2 Stamp de drie kleine ‘bullies’ van het platform en vervolgens de grote die verschijnt. Ster 3 Ervan uitgaande dat je de wing cap al hebt aan het begin van de course direct omdraaien. Neem een long jump naar het eiland met de wing cap. Gebruik de wing cap om naar de schuifpuzzel te vliegen. Ster 4 Loop in de hoek van de course over de draaiende balk naar de ster. Ster 5 Spring in de vulkaan in het midden van de course en volg de weg naar boven. Ster 6 Spring in de vulkaan in het midden van de course en neem de liften naar boven.
 19. 19. Course 8: shifting sand land In de kelder de trap verder af naar beneden. Door de korte gang met de houten deur. Rechts aanhouden. Course 8 is aan het einde van de doodlopende gang na het schilderij met het vuurhoofd erop (spring tegen het einde op). Tip 1: Mario kan zijn cap verliezen in deze course als de vogel hem afpakt. Zonder cap loopt Mario meer schade op. Pak de cap terug door naar de vogel te springen. Tip 2: Je kunt tegen de pilaren op omhoog lopen. Sterren checklist Hint van Mario Check ( 1 in the talcons of the big bird 2 shining atop the pyramid 3 inside the ancient pyramid 4 stand tall on the four pillars 5 free flying for 8 red coins 6 pyramid puzzle ¢ Ster Extra 100 coins Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 61 0 0 1 9 1 1 8 7 130 3 Het roze bom mannetje staat bij de palmboom achter in de course. Warp • bij het water bij een palmboom waar de big bird vliegt in de schaduw van de boom; • bij het kanon in het midden van de 4e steen bij de rollende stenen (bij het kanon staan richting piramide, links draaien en 4 vierkantjes lopen).
 20. 20. Course 8: shifting sand land (sterren) Ster 1 In de poten van de grote vogel. Ster 2 Bovenop de piramide (het pad op de piramide volgen). Ster 3 In de piramide (lage gat aan de zijkant als ingang nemen) het pad naar boven volgen. Ster 4 Klim op ieder van de vier pilaren rondom de piramide en ga vervolgens de piramide van bovenaf in (het dak gaat eraf). Klim in het gebouw en versla de handen (op de ogen slaan als ze open zijn). Je kunt ook binnen de piramide omhoog klimmen, op het gebouw springen en dan voorzichtig springen om je vast te pakken om in het gebouw te klimmen, maar dat gaat niet gemakkelijk. Ster 5 De muntjes liggen verspreid door de course. De eerste vind je door je direct om te draaien en een stuk te lopen langs het drijfzand. Voor de tweede sla je het achterste blok onder het bouwwerk stuk. Vier muntjes hangen in de lucht tussen de torens. Je hebt hiervoor dus de wing cap nodig. Het zevende muntje ligt bij de rollende stenen. Het laatste muntje kun je vinden achterin de course bij het water met de palmboom. De ster verschijnt op het bouwwerk. Ster 6 Vijf speciale muntjes in de piramide pakken. Klim voor de eerste drie naar boven en spring langs de zandstraal heen en weer naar beneden (goed kijken) op de platformpjes. De overige twee liggen in de zandbak waar het zand door stroomt. De ster verschijnt aan het einde van de zandbak.
 21. 21. Course 9: dire, dire docks In de kelder direct naar links (de deur met grote ster erop). Rechtdoor in blauwe massa. Sterren checklist Hint van Mario Check ( 1 board bowser's sub 2 Chests in the current 3 pole jumping for red coins 4 through the jet stream 5 the manta ray's reward 6 Collect the caps... ¢ Ster Extra 100 coins Courses 10 tot en met 15 bevinden zich op de eerste verdieping. Hiervoor heb je een sleutel nodig die je krijgt nadat je in de course ‘bowser in the fire sea’ bowser verslagen hebt. Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 60 1 1 1 1 0 0 8 6 106 0
 22. 22. Course 9: dire, dire docks (sterren) Ster 1 Zwem naar de ruimte met de submarine. De ster ligt op de submarine (gebruik de switch). Ster 2 Open de kisten op de bodem in een bepaalde volgorde. Vanaf de tunnel richting de bubbels gezien eerste de linker (achter de heuvel!), dan tegen de klok in terug, dan de verste en dan die bij de tunnel zelf. Je kunt lucht happen uit de bellen die uit de kisten komen. Ster 3 De muntjes liggen in de ruimte waar de submarine van ster 1 zich bevond. Met een schakelaar activeer je de trap naar een plateau in de lucht vanwaar je van paal tot paal springt voor de muntjes. Ster 4 Zwem naar de ruimte met de submarine. Uit de luchtbellen komen kringen. Zwem door vijf van deze ringen. De ster kun je gemakkelijker pakken met de metal cap. Ster 5 De vis aan het begin van de course laat kringen achter. Zwem door vijf van deze ringen. Ster 6 Hiervoor heb je de vanish cap nodig. Zwem naar de ruimte met de submarine. Duik met de vanish cap naar de ster in het hek onder water.
 23. 23. Course 10: snowman's land Op de eerste verdieping rechts af naar de deur met de ster erop. De ingang van course 10 is een lege plek op de muur links (in de spiegel zie je een schilderij weerspiegeld dat er niet is). Tip 1: Let op de muntjes die in kikkers veranderen! Stampen! Tip 2: Mario kan zijn cap verliezen in deze course als de sneeuwman hem wegblaast. Zonder cap loopt Mario meer schade op. De cap ligt aan het begin van de course in de hoek. Zo niet, dan heeft een sneeuwmannetje hem op. Tip 3: Denk bij het verzamelen van de 100 muntjes aan de grot van ster 6. Sterren checklist Hint van Mario Check ( 1 snowman's big head 2 chill with the bully 3 in the deep freeze 4 whirl from the freezing pond 5 shell shreddin' for red coins 6 into the igloo ¢ Ster Extra 100 coins Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 41 0 1 1 4 0 1 8 0 114 0 Het roze bom mannetje is te vinden in het doolhof in de grot die je met behulp van de turtle shell kunt bereiken. Warp • in de schaduw van de boom in de hoek van de course; • in de schaduw van de boom vlak voor het eiland met de bewegende driehoekige sneeuwvlakken.
 24. 24. Course 10: snowman's land (sterren) Ster 1 Bovenop de berg (klim omhoog bij de schuivende driehoeken). Probeer op het hoofd van de penguin te springen om de wind te vermijden. Je kunt ook met de penguin meelopen. Ster 2 Gooi de ‘bully’ van het platform. Ster 3 In de ijspuzzel aan het begin. Ster 4 Loop naar het eiland met de schuivende driehoeken. Spring via de kop van het dichtstbijzijnde propeller mannetje op het dak. De ster zit in de linkerdoos. Ster 5 De muntjes liggen verspreid door de course. Volg de course vanaf het begin naar rechts. Bij het eerste propeller mannetje ligt een muntje. Verderop bij meerdere mannetjes de tweede. Loop door tot het eiland met de schuivende driehoeken. Spring via de kop van het dichtstbijzijnde propeller mannetje op het dak. Neem de turtle shell uit de doos en surf de berg op voor de volgende vier muntjes. Surf naar beneden over het giftige water bij de ‘bully’ van ster 2 voor de laatste twee muntjes. De ster verschijnt aan het begin van de course. Ster 6 Hiervoor heb je de vanish cap nodig. Loop naar het eiland met de schuivende driehoeken. Spring via de kop van het dichtstbijzijnde propeller mannetje op het dak. Neem de turtle shell uit de doos. Surf over het water langs de schuivende driehoeken langs een weggetje omhoog (muntjes geven de weg aan). In de grot neem je de vanish cap om de ster te pakken.
 25. 25. Course 11: wet-dry world Op de eerste verdieping recht naar voren (het schilderij met de ‘spin’ erop). Tip: De hoogte van het water kun je al regelen op het moment dat je het schilderij in springt (laag, midden, hoog). Sterren checklist Hint van Mario Check ( 1 shocking arrow lifts! 2 top o' the town 3 secrets in the shallows sky 4 express elevator--hurry up! 5 go to town for red coins 6 quick race through downtown! ¢! Ster Extra 100 coins Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 84 0 1 0 4 0 2 8 6 152 0 Het roze bom mannetje op een hoog platform. Door hoog in het schilderij van deze course te springen kun je het roze bommetje makkelijker vinden. Warp • bij het ‘trappetje’ met het zwarte elektrische balletje dat rond draait en het diamantje dat het water bestuurt beneden in de hoek tussen de trappen (werkt alleen als het water zo laag mogelijk staat); • bij het kanon.
 26. 26. Course 11: wet-dry world (sterren) Ster 1 Zet het water hoog zodat je op de kleine pijltjesliften kunt staan. De ster zit in de doos op de toren waar het kanon op zit. Ster 2 Bovenin de course over de plank met de twee elektrische balletjes. Vervolgens via het draaiende platform op het oranje platform. De ster zit in de doos. Handig voor deze ster is het water hoog zetten. Ster 3 Zoek vijf geheime plekken. De eerste is bij laag water helemaal op de grond als je de kist verschuift richting de gele box in de lucht. De tweede is de box zelf. Voor de derde spring je naar de eerste verdieping en duw je de kist verder de muur in. De vierde zit in de box op de kooi (switch gebruiken om op de kooi te komen). De laatste zit in de box op de pilaar waar de elektrische bal omheen draait. Ster 4 Het water moet laag staan. De ster vind je in de kooi in het midden van de course. Sla allereerst de kleine doos stuk die de ingang van de kooi verspert. Vervolgens ga je helemaal naar boven en zet je de switch bij de kooi om zodat je op de kooi kunt komen. Daar neem je de lift naar beneden. Vlak voordat de lift beneden is spring je eraf, ga je snel de kooi binnen en spring je weer op de lift om mee omhoog te gaan. Ster 5 De muntjes liggen verspreid door de course in de geheime stad. Neem de warp naar het kanon en schiet naar de kooi in de hoek van de course. Zwem door tot de geheime stad en zet het water daar laag (het kristal vind je bij de ingang op de grond). Het eerste muntje ligt op het blok tussen de fontein en de kerk. Twee muntjes zijn te vinden op de muur rondom de fontein. Het vierde muntje ligt op de kerk (gebruik de wall kick). De overige vier muntjes liggen in blokken op de gebouwen die je kunt bereiken met een (juist uitgevoerde) long jump. Ster 6 Hiervoor heb je de vanish cap nodig. De ster ligt in de geheime stad. Neem de warp naar het kanon en schiet naar de kooi in de hoek van de course. Zwem door tot de geheime stad en zet het water daar laag (het kristal vind je bij de ingang op de grond). Met de vanish cap aan de ene kant van de kerk kom je achter het hek aan de andere kant van de kerk. Daar ligt nog een vanish cap. Klim naar boven met een wall kick.
 27. 27. Course 12: tall, tall mountain Op de eerste verdieping een rondje lopen tot je achter de trap bent. De ingang van course 12 is het kleine schilderij met de paddestoelen erop. Tip: Als je de vlinders in deze course slaat veranderen ze in bommen die óf exploderen óf een extra leven geven. Tip 2: Mario kan zijn cap verliezen in deze course als de aap hem afpakt of als de wind uit het wolkje hem wegblaast. Zonder cap loopt Mario meer schade op. Pak de cap terug van de aap. Tip 3: Denk bij het verzamelen van de 100 muntjes aan de glijbaan van ster 4. Sterren checklist Hint van Mario Check ( 1 scale the mountain 2 mystery of the monkey cage 3 scary 'shrooms, red coins 4 mysterious mountainside 5 breathtaking view from bridge 6 blast to the lonely mushroom $ ¢# Ster Extra 100 coins Inhoud course Gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 83 0 0 0 9 0 1 8 3 135 0 Het roze bom mannetje staat bij het eerste aapje, net iets terug tussen de rotsen in. Warp • bij de paddestoelen met rode muntjes bij het kleine platform zonder muntje die het dichts bij het midden is (er zijn twee kleine platformen waar geen muntjes op te vinden zijn); • tegenover het kanon bij een vierkant gebied met een teken erop in de hoek tegen de twee bergmuren.
 28. 28. Course 12: tall, tall mountain (sterren) Ster 1 Bovenop de berg. Ster 2 Bovenop de berg is nu een tweede aapje (waar de eerste ster was). Na hem gevangen te hebben opent hij de kooi waar de ster achter zit. De ster komt beneden bij het andere aapje. Ster 3 De muntjes liggen op twee plaatsen. De eerste vier bevinden zich op de grote (en helaas kleine) paddestoelen aan het begin van de course. De laatste vier vind je op de plateau’s bij de hamsters. De ster verschijnt op de grote paddestoel tegenover de hamsters. Ster 4 Bovenaan de berg na de long jump is er een stuk muur dat beweegt als je er tegenaan duwt (na de wolk het stuk muur met de muntjes ervoor). Spring hierin voor een glijbaan met ster. Ster 5 Stap op de switch bovenaan de berg waardoor er een extra blok bij de waterval verschijnt. Pak via dat blok de ster achter de waterval. Ster 6 Schiet jezelf via het kanon naar de ster. Het kanon kun je bereiken via de grote paddestoel tegenover de hamsters met een long jump naar beneden de berg (daarna het pad aflopen).
 29. 29. Course 13: tiny-huge island Op de eerste verdieping links af naar de deur met de ster erop. Je kunt course 13 zowel via het linker als het rechter schilderij in. Tip 1: Door het linker schilderij begin je als ‘big mario’ en door het rechter schilderij als ‘small mario’. Tip 2: Als je de vlinders in deze course slaat veranderen ze in bommen die óf exploderen óf een extra leven geven. Tip 3: Door op sommige vijanden te stampen (met de Z-toets) in plaats van op ze te springen verschijnt een blauw in plaats van een geel muntje. Sterren checklist Hint van Mario Check ( 1 pluck the piranha flower 2 the tip top of the huge island 3 rematch with koopa the quick 4 five itty bitty secrets 5 wiggler' s red coins 6 make wiggler squirm ¢% Ster Extra 100 coins Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 54 0 0 1 7 0 1 8 15 182 0 Het roze bom mannetje staat bij het kanon als je big mario bent. Warp (kan maar 1 kant op) • in de hoek van het vierkante eiland in de lucht (als big mario drukken op de switch waardoor de tijdelijke brug verschijnt). • terug bij de switch.
 30. 30. Course 13: tiny-huge island (sterren) Ster 1 Begin als big mario en zwem direct naar het eiland met de planten erop. Verander in small mario via de buis en versla de planten. Ster 2 In een gele doos bijna bovenop de berg (als small mario). Ster 3 Koopa the Quick staat net om de hoek na de uitgang van zwarte kogels (als small mario). Net als in course 1 een race. De race gaat naar beneden, over de brug met tegenwind, tot de vlag. Ster 4 Zoek vijf geheime plekken (als big mario). De eerste is waar het kanon zit als je small mario bent. De tweede is bij het gat waar de kogels uit rollen.De derde is bij het gat waar je als small mario uitkomt als je de course binnen gaat als small mario. De vierde is bovenop de berg in het water. De laatste is bij het gat aan het einde van de lange balk. Om bij de ster te komen heb je de switch nodig die onder de kogelbaan zit. Ster 5 De muntjes liggen in een geheime ruimte. Begin als small mario en schiet met het kanon naar het eiland met de boom. Loop over de balk de geheime ruimte in. Om bij het muntje op het hoge plateau te komen gebruik je een dubbele jump in combinatie met een kleine aanloop. Voor het muntje op de hoge paal kun je een dubbele jump gebruiken gevolgd door een wall kick. Ster 6 Stamp als big mario bovenop de berg. Verander in small mario en ga door het nieuwe gat naar binnen en versla de rups.
 31. 31. Course 14: tick tock clock Op de eerste verdieping direct rechts weer een trap op naar de deur met de grote ster erop. De ingang van course 14 is de klok. Tip: Let op de lange wijzer (minutenwijzer). Als je course 14 ingaat met de wijzer op 12 staat het mechanisme in de klok stil. Tussen 12 en 6 loopt het schokkerig (maar voorspelbaar, dus handig!). Tussen 6 en 9 loopt het langzaam en tussen 9 en 12 snel. Sterren checklist Hint van Mario Check ( 1 roll into the cage 2 the pit and the pendulums 3 get a hand 4 stomp in the thwomp 5 timed jumps on moving bars 6 stop time for red coins ( ¢' Ster Extra 100 coins Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 75 0 0 0 4 2 0 8 7 128 0
 32. 32. Course 14: tick tock clock (sterren) Ster 1 Volg het pad naar boven. De ster zit in een kooi. Het mechanisme mag stilstaan. Ster 2 Volg het pad naar boven (verder dan ster 1). Gebruik een long jump na het mannetje dat je probeert omhoog te gooien. Het mechanisme mag stilstaan. Ster 3 Volg het pad naar boven en spring op de wijzer van de klok. De wijzer komt langs de ster. Het mechanisme mag dus niet stilstaan. Ster 4 Volg het pad helemaal naar boven en spring op de wijzer van de klok. De wijzer komt langs een plateau met een springende steen en een rollende band. Spring op de steen voor de ster. Het mechanisme mag dus niet stilstaan. Ster 5 Deze ster vind je boven de tweede ster. Volg het pad maar ga via de lift omhoog bij het mannetje dat je probeert omhoog te komen (de lift bij de hartje). Vervolgens via de draaiende blokken verder. Ster 6 Spring via de groene plateau’s rechts omhoog om de muntjes te verzamelen. Spring naar de ster. Het mechanisme mag stilstaan.
 33. 33. Course 15: rainbow ride Op de eerste verdieping direct rechts weer een trap op naar de deur met de grote ster erop. In deze ruimte rechts via het muurtje in het vierkante gat springen waar licht uit komt. Vervolgens in het vierkante gat in de grond springen. Sterren checklist Hint van Mario Check ( 1 cruiser crossing the rainbow 2 the big house in the sky 3 coins amassed in a maze 4 swingin' in the breeze 5 tricky triangles! 6 somewhere over the rainbow 0 ¢) Ster Extra 100 coins Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 78 0 0 0 9 2 1 8 6 146 0 Het roze bom mannetje staat op de bovenste verdieping van het rechthoekige gebouw waar de rode muntjes in zijn. Je kunt er komen door gebruik te maken van de warp en je van het gebouw te laten vallen en direct vast te pakken. Warp • buiten bij het kasteel in de lucht (tegenover de open haard waar een vuurstraal uit komt); • bovenop het rechthoekige gebouw met de rode muntjes en het roze bom mannetje.
 34. 34. Course 15: rainbow ride (sterren) Ster 1 Op de hoek van het piratenschip (bij de splitsing het vliegende tapijt naar links). Ster 2 Neem bij de splitsing het vliegende tapijt naar rechts.Via dit vliegende tapijten helemaal naar boven door het kasteel in de lucht (je komt tweemaal door het kasteel). De ster vind je op het kasteel. Ster 3 Draai je direct om en spring naar de paal met een long jump. Klim omhoog en ga via de draaiende schijf met het hartje naar het bouwwerk. Daar bevinden zich de muntjes. De ster verschijnt daar beneden. Ster 4 Ga via de evenwichtsbruggen en de schommelbruggen naar de switch. Klim naar boven voor de ster. Ster 5 Ga via de evenwichtsbruggen en de schommelbruggen bij de houten platformpjes naar boven. Achter de volgende schommelbrug ligt de ster. Ster 6 Schiet jezelf met het kanon (op het piratenschip) naar de paal.
 35. 35. The Castle Secret Starts (15) Het kasteel herbergt 15 geheime sterren. Een aantal van deze sterren is relatief eenvoudig te vinden in courses die je tegen komt: Iedere course waar een capswitch is (3x); Iedere course waar bowser verslagen moet worden (3x). Verder zijn er nog drie bonuscourses waarvan je er twee eenvoudig kunt vinden. Uiteraard staat de derde hier ook vermeld. Van de overige zes sterren krijg je er drie van toad en twee door een konijn te vangen. De laatste ster is niet eenvoudig te vinden zonder tip. Je moet een bonuscourse opnieuw doen binnen een bepaalde tijd.
 36. 36. Capcourse: tower of the wing cap (red capswitch) Midden in de hal op de zon staan en omhoog kijken (c-up dan controller up) naar de zonnestralen. Deze course is pas toegankelijk als je 10 sterren hebt. Sterren checklist Hint van Mario 1 Check ( get 8 red coins 2 ¢1 Ster Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 47 0 0 0 0 0 0 8 0 63 1 Switch De switch vind je op de toren in het midden van de course. Ster Vlieg allereerst rechtdoor voor de eerste twee muntjes. Voor de overige zes vlieg je tegen de klok in (naar links dus) via de route die de muntjes aangeven. Dit is overigens gemakkelijker gezegd dan gedaan. De ster verschijnt op de toren in het midden van de course. Capcourse: cavern of the metal cap (green capswitch) Stuur in course 6 het beest in het water naar het eiland waar een niet-geblokkeerde deur is. Stukje doorlopen en in de metaal-vloeistof springen. Sterren checklist Hint van Mario 2 Check ( get 8 red coins 2 ¢1 Ster Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 15 2 0 0 2 0 0 8 0 39 0 Switch De switch vind je als je de weg volgt via de eilandjes. Zorg ervoor dat je niet zonder cap in het water terecht komt anders kom je door de stroming buiten in de waterval uit! Ster De muntjes liggen verspreid door de course. De eerste twee liggen in een soort grot bij een extra leven. De volgende twee zijn te vinden bij de switch. Voor de laatste vier heb je de metal cap nodig om rondom het eiland te lopen. De ster verschijnt achter het eiland in het water.
 37. 37. Capcourse: vanish cap under the moat (blue capswitch) Buiten in de gracht voor het kasteel. Hiervoor moet de gracht leeggemaakt worden. Tip: De gracht kan leeggemaakt worden door naar de kelder te gaan en rechts aan te houden. Neem de deur zonder ster (naast course 6). Zwem onder water tot je bij twee platformen in het water komt. Die twee platformen moet je instampen met de Z-toets op de controller. Sterren checklist Hint van Mario 3 Check ( get 8 red coins 4 ¢3 Ster Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 11 0 2 0 4 0 0 8 0 27 0 Switch De switch vind je aan het einde van de course. Ster De muntjes liggen verspreid door de course. De eerste vier bereik je door voorzichtig (goed kijken) naar beneden te glijden en naar de plateau’s te springen. De volgende twee liggen op de evenwichtsbalk. Het zevende muntje ligt op de laatste draaischijf (stel je view bij, gaat makkelijker). Het laatste muntje ligt bij de switch. De ster kom in de kooi (vanish cap nodig). Bonuscourse: the princess's secret slide De trap op bij de begane grond. Neem de deur uiterst rechts met de ster erop. Neem van de drie schilderijen van de princess de rechtse. Je hebt minimaal één ster nodig om de deur te openen. Sterren checklist Hint van Mario Check ( 4 glij van de baan af 5 glij van de baan af binnen 21 sec. 4 ¢3 Ster Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 50 0 0 0 1 0 0 0 6 80 0
 38. 38. Bonuscourse: the secret aquarium In de kamer voor course 3 in het vierkante zwarte gat rechts (het zwarte gat links bevat een extra leven). Je hebt minimaal drie sterren nodig voor deze course beschikbaar is. Tip: Gebruik de een backward somersault om in het gat te springen (zie officiële instructieboekje Super Mario 64). Sterren checklist Hint van Mario 6 Check ( get 8 red coins 6 ¢5 Ster Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 40 0 0 0 1 0 0 8 0 56 0 Ster De eerste vier muntjes vind je op de hoogte waarop je het aquarium binnenkomt (rondzwemmen). De laatste vier in de hoeken op de bodem. De ster verschijnt in het midden op de bodem. Bonuscourse: wing mario over the rainbow Op de eerste verdieping direct rechts weer een trap op naar de deur met de grote ster erop. In deze ruimte links via het muurtje in het vierkante gat springen waar licht uit komt. Vervolgens in het vierkante gat in de grond springen. Je hebt minimaal vijftig sterren nodig voor deze course beschikbaar is. Sterren checklist Hint van Mario 7 Check ( get 8 red coins 6 ¢5 Ster Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 40 0 0 0 3 0 2 8 0 56 7 Ster Voor deze course heb je de wing cap nodig. Al kan Mario geen leven verliezen in deze course is het lastig als je valt omdat je buiten het kasteel terecht komt. Pak steeds een nieuwe wing cap. Het eerste muntje ligt op de wolk waar je begint. Volg de regenboog naar een wolk waar meerdere regenbogen samenkomen voor het tweede muntje. Vlieg door naar het eiland met het roze bom mannetje voor het derde muntje. Schiet jezelf naar het eilandje met het andere kanon. Vanaf dat kanon kun je (links richten) bij een wolk komen met twee muntjes erop en één muntje eronder (in de paal). Ook de doorzichtige wolk (waar je overigens niet op kunt staan) met een muntje is daar vlak bij. Het laatste muntje is te vinden op het wolkje net naast de begin wolk waar twee regenbogen samenkomen. De ster komt op de wolk waar je begonnen bent.
 39. 39. Praten met toad Sterren checklist Hint van Mario Check ( 8 praat met toad bij de kamer van course 6 (20 sterren nodig) 9 Praat met één van de toads op de eerste verdieping (50 sterren nodig) 10 praaten met toad bij course 14 en 15 (50 sterren nodig) 8 97 Ster Vang het konijn in de kelder Sterren checklist Hint van Mario Check ( 11 vang het konijn in de kelder met de B-toets (20 sterren nodig) 12 vang nogmaals het konijn in de kelder (50 sterren nodig) 8 ¢7 Ster Bowsercourse 1: bowser in the dark world De trap op bij de begane grond. Neem de deur uiterst links met de grote ster erop.Loop door de gang en de grond klapt open. Je hebt minimaal 8 sterren nodig om de deur te openen. Sterren checklist Hint van Mario 13 Check ( Get 8 red coins 8 ¢7 Ster Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 58 1 0 0 5 0 0 8 0 80 0 Bowser Pak Bowser bij de staart (hij staat stil als hij ademt om vuur te gaan spuwen) met knop B. Gooi hem vervolgens op een bom aan de zijkanten van het plateau (draai rond met de controllerstick om de richting te bepalen en los laten met knop B). Ster De muntjes liggen verspreid door de course. De eerste ligt aan het begin van de course rechts. Hiervoor moet je de switch verderop omzetten en snel terug lopen. Voor het tweede muntje hem je de switch weer nodig (tegenover de vuurstraal). Metal cap is handig, maar niet nodig. Volg de course tot de draaiende elektrische balletjes voor het derde muntje. Muntje vier ligt op de gele uitschuivende balk. Het vijfde muntje bereik je via de schuivende vierkante plateau’s. Loop over de balk naar het eilandje met het draaiende elektrische balletje voor muntje zes. Muntje zeven is leuk. Via de kantelbruggen op het bouwwerk springen. Het muntje ligt drie pilaren terug (long jump, jump, jump). Het laatste muntje ligt beneden tussen de pilaren van het bouwwerk. De ster verschijnt achter de pijp van bowser. Bowsercourse 2: bowser in the fire sea In de kelder direct naar links (de deur met grote ster erop). Spring vóór de blauwe massa de schoorsteen in.
 40. 40. Je hebt minimaal 30 sterren nodig om de deur te openen. Deze course is pas beschikbaar als je de eerste ster van course 9 hebt gevonden. Sterren checklist Hint van Mario 14 Check ( get 8 red coins A ¢@ Ster Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 56 0 0 0 6 2 0 8 0 80 0 Bowser Pak Bowser bij de staart met knop B. Gooi hem vervolgens op een bom aan de zijkanten van het plateau (draai rond met de controllerstick om de richting te bepalen en los laten met knop B). Handig is om bij een bom te wachten met de Z-toets ingedrukt. Als Bowser komt aanrennen maak je een back flip. Ster De muntjes liggen verspreid door de course. Volg de course. Voor de eerste moet je lopen tot links een gammel ijzeren bouwwerkje komt (voor het eiland met het hartje). Muntje twee ligt op de eerste evenwichtsbrug. Het derde muntje ligt in de kooi waar je via de paal uitkomt. Voor het vierde muntje moet je even kort op de lift staan en er direct af springen. Het muntje hangt onder de lift. Het vijfde muntje ligt op het eiland bij de ‘bully’. Muntje zes hangt in de lucht boven het verticaal schuivende platform (let op de schaduw zodat je ziet waar je moet springen). Muntje zeven ligt bij de vuurstraal en het elektrische balletje. Het laatste muntje ligt in het bouwwerk (via de palen springen). De ster verschijnt op het bouwwerk (via een paal spring je tegen een muur waaraan je je vast kunt grijpen).
 41. 41. Bowsercourse 3: bowser in the sky Op de eerste verdieping direct rechts weer een trap op naar de deur met de grote ster erop. Neem de trap tegenover de klok en ga door de deur met de grote ster. Loop de trap op en spring de schoorsteen in. Je hebt minimaal 70 sterren nodig om de oneindige trap te veranderen in een normale trap. Tip 1: Als je verslagen wordt door Bowser en een stukje terug de course in loopt kun je achter een pilaar iedere keer een extra leven ophalen. Tip 2: Plug een tweede controller in om de camera te kunnen sturen tijdens het eindfilmpje. Sterren checklist Hint van Mario 15 Check ( Get 8 red coins C ¢B Ster Inhoud course gold red blue total wing coins coins coins coins caps metal caps vanish caps turtle shells extra life hearts cannons 32 0 0 0 5 2 0 8 0 76 0 Bowser Pak Bowser bij de staart met knop B. Gooi hem vervolgens tweemaal op een bom aan de zijkanten van het plateau (draai rond met de controllerstick om de richting te bepalen en los laten met knop B). Handig is om bij een bom te wachten met de Z-toets ingedrukt. Als Bowser komt aanrennen maak je een back flip. Vervolgens stampt Bowser het plateau stuk (loop naar het midden om er niet af te vallen) en moet je hem nog éénmaal op een verre bom gooien (hard ronddraaien en goed mikken dus). Let ook op de eerste tip! Ster De muntjes liggen verspreid door de course. Volg de course. Schuif de doos in het begin richting het begin van de course. Spring op de doos en pak het eerste muntje. In de hoek waar een plant uit het niets verschijnt ligt het tweede muntje. Het derde muntje vind je onder de draaiende plateau’s door het spoor van de muntjes te volgen. Op de groene weg ligt het vierde muntje. Via de lift kom je langs gele balken waar het vijfde muntje op ligt. Bij een vuurspuwende bol op een draaischijf ligt het zesde muntje. Tussen twee schuivende balken hangt het zevende muntje in een paal. Het laatste muntje ligt onder de trap naar de pijp van bowser toe. De ster verschijnt achter de pijp van bowser.
 42. 42. Het spel is veranderd als je 120 sterren hebt • Yoshi Als je 120 sterren hebt behaald kun je jezelf met het kanon (buiten het kasteel) op het dak schieten. Daar ontmoet je Yoshi die je extra levens geeft en een nieuwe techniek in plaats van de triple jump. • Big Penguin Race Als je 120 sterren hebt behaald en je gaat terug naar ‘course 4: big penguin race’ is de penguin nog groter. Op- en aanmerkingen kun je mailen naar supermario64nl@yahoo.com. Deze handleiding is geplaatst op http://www.geocities.com/supermario64nl/.

×