Dasar perindustrian berat malaysia

5,778 views

Published on

semoga memudahkan urusan anda,terima kasih

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
5,778
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
18
Actions
Shares
0
Downloads
85
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Dasar perindustrian berat malaysia

 1. 1. PENGAJIAN AM KERTAS 1 STPM 2012
 2. 2. BAHAGIAN DASAR DALAMNEGARA:DASAR EKONOMI DASAR PERINDUSTRIAN BERAT MALAYSIA.
 3. 3. PENGENALAN• Sektor ini memberi sumbangan yang besar terhadap negara, dengan KDNK meningkat sebanyak 13.4% -1970 kepada 20.5%-1980 .• Dapat mewujudkan industri2 sokongan kepada proses perindustrian –asas terhadap pembangunan negara.• Diharap dapat meningkatkan perana sektor swasta dalam pembangunan ekonomi.
 4. 4. OBJEKTIF/TUJUAN Mengurangkan pergantungan Malaysia pada negara-negara asing bagi bekalan alat jenteraMengembangkan industri sokongan dan industri2 kecil.Mengukuhkan ekonomi negara dalam jangka panjang.Membekal peluang kepada pihak swasta bagi memainkan peranan cergas dalam pembangunan ekonomi negara.
 5. 5. Mencetuskan aktiviti perindustrian kecil dan sederhana sebagai penampung kepada industri berat.mengeluarkan barangan, bahan mentah dan peralatan perindustrian untuk keperluan negara. Mempelbagaikan barang eksport negara bagi mengatasi halangan atau perlindungan negara-negara maju terhadap pengehadan barang negara kita.Mewujudkan pekerja berkemahiran dalam bidang-bidang kejuruteraan dan bidang berkaitan.
 6. 6. STRATEGI DAN PERLAKSANAANHICOM : *(Perbadanan Industri Berat Malaysia/Heavy Industry Corporation of Malaysia)..mengenalpasti serta mengurus projek-projek perusahaan berat...membawa masuk teknologi yang sesuaidengan kehendak industri berat...menggalakkan pengeluaran barangandan perkhidmatan yang bertarafantarabangsa.
 7. 7.  memberi galakan kredit, subsidi dan tarif kepada projek-projek industri berat. mengendalikan projek industri berat secara usahasama dengan rakan kongsi yang mempunyai teknologi yang diperlukan. penglibatan secara langsung oleh kerajaan dalam industri berat. menggunakan sumber tenaga pakar dari luar. kajian terhadap projek-projek yang sesuai dan bentuk pasaran antarabangsa dibuat demimengurangkan kos pengeluaran dan boleh bersaing di pasaran dunia.
 8. 8. PENCAPAIAN (dgn usahasama pelabur asing) Pembuatan kereta penumpang, Proton Saga, oleh Perusahaan Otomobil Nasional SendirianBerhad (PROTON) melalui penjualan ke pasaran dunia. Pengeluaran besi berongga dan billet keluli oleh kilang PERWAJA, Terengganu. Kilang simen yang dikendalikan oleh Kedah Cement Sendirian Berhad dan Perak Manjung Cement berjaya membekalkan simen dalam sektor pembinaan ke luar negara.
 9. 9. MASALAH :Banyak sektor swasta keberatan untuk melabur dalam industri2 berat ini.Negara kita masih kekekurangan pekerja2 mahir dalam bidang teknikal yang amat diperlukan dalam industri ini.Teknologi yang tinggi perlu dalam industri ini mengakibatkan pengimportan teknologi ,pengurusan dan jentera2 dari luar.
 10. 10. SEMOGA PAPARAN INIMEMBERI INPUT YANGBERGUNA BUAT ANDA SEKALIAN. SEKIAN TERIMA KASIH By ; nur shazlina binti yusoff 6A1 Ckgu awe

×