Your SlideShare is downloading. ×
Math www.CommonCoreSheets.com
Name:
Answers
2
¤4 × 3 =
To solve multiplication problems
with fractions one strategy is to
...
Math www.CommonCoreSheets.com
Name:
Answers
2
¤4 × 3 =
To solve multiplication problems
with fractions one strategy is to
...
Math www.CommonCoreSheets.com
Name:
Answers
2
¤4 × 3 =
To solve multiplication problems
with fractions one strategy is to
...
Math www.CommonCoreSheets.com
Name:
Answers
2
¤4 × 3 =
To solve multiplication problems
with fractions one strategy is to
...
Math www.CommonCoreSheets.com
Name:
Answers
1-10 95 90 85 80 75 70 65 60 55 50
11-20 45 40 35 30 25 20 15 10 5 0
Ex) 2
× 2...
Math www.CommonCoreSheets.com
Name:
Answers
Answer Key
1-10 95 90 85 80 75 70 65 60 55 50
11-20 45 40 35 30 25 20 15 10 5 ...
Math www.CommonCoreSheets.com
Name:
Answers
1-10 95 90 85 80 75 70 65 60 55 50
11-20 45 40 35 30 25 20 15 10 5 0
Ex)
7 ×
3...
Math www.CommonCoreSheets.com
Name:
Answers
Answer Key
1-10 95 90 85 80 75 70 65 60 55 50
11-20 45 40 35 30 25 20 15 10 5 ...
Math www.CommonCoreSheets.com
Name:
Answers
1-10 91 82 73 64 55 45 36 27 18 9
11 0
Ex) 2
×
1
=
1) 1
×
4
=
2) 1
×
1
=
7 4 4...
Math www.CommonCoreSheets.com
Name:
Answers
Answer Key
1-10 91 82 73 64 55 45 36 27 18 9
11 0
Ex) 2
×
1
=
1) 1
×
4
=
2) 1
...
Math www.CommonCoreSheets.com
Name:
Answers
1-10 91 82 73 64 55 45 36 27 18 9
11 0
Ex) 6
×
1
=
1) 2
×
1
=
2) 2
×
1
=
9 2 8...
Math www.CommonCoreSheets.com
Name:
Answers
Answer Key
1-10 91 82 73 64 55 45 36 27 18 9
11 0
Ex) 6
×
1
=
1) 2
×
1
=
2) 2
...
Math www.CommonCoreSheets.com
Name:
Answers
1-10 92 83 75 67 58 50 42 33 25 17
11-12 8 0
1) Rachel was packing up some of ...
Math www.CommonCoreSheets.com
Name:
Answers
Answer Key
1-10 92 83 75 67 58 50 42 33 25 17
11-12 8 0
1) Rachel was packing ...
Math www.CommonCoreSheets.com
Name:
Answers
When multiplying a
fraction and a whole
number you can
estimate the answer by
...
Math www.CommonCoreSheets.com
Name:
Answers
When multiplying a
fraction and a whole
number you can
estimate the answer by
...
Math www.CommonCoreSheets.com
Name:
Answers
1-10 92 85 77 69 62 54 46 38 31 23
11-13 15 8 0
1)
5
4
×
1
= ? Will the produc...
Math www.CommonCoreSheets.com
Name:
Answers
Answer Key
1-10 92 85 77 69 62 54 46 38 31 23
11-13 15 8 0
1)
5
4
×
1
= ? Will...
Math
Name:
www.CommonCoreSheets.com
Answers
1-10 92 83 75 67 58 50 42 33 25 17
11-12 8 0
1) A soda shop owner told his emp...
Math
Name:
www.CommonCoreSheets.com
Answers
Answer Key
1-10 92 83 75 67 58 50 42 33 25 17
11-12 8 0
1) A soda shop owner t...
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Multiply fractions 4th-6th grades sample preview

1,432

Published on

This is a preview of a 182 page unit of multiplying fractions! Complete download is available @ http://www.christianhomeschoolhub.com/pt/Fractions-/wiki.htm

Published in: Education, Technology
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
1,432
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Transcript of "Multiply fractions 4th-6th grades sample preview"

  1. 1. Math www.CommonCoreSheets.com Name: Answers 2 ¤4 × 3 = To solve multiplication problems with fractions one strategy is to think of them as addition problems. For example the problem above is the same as: 2 ¤4 + 2 ¤4 + 2 ¤4 If we shade in 2 /4 on the fractions below 3 times we can see a visual representation of the problem. 2 ¤4 × 3 = 2 ¤4 × 3 = 1 2 /4 After shading it in we can see why 2 /4 three times is equal to 1 whole and 2 /4. 1-10 92 83 75 67 58 50 42 33 25 17 11-12 8 0 1) 4 ¤8 × 4 = 2) 5 ¤6 × 6 = 3) 3 ¤4 × 6 = 4) 3 ¤6 × 6 = 5) 4 ¤12 × 4 = 6) 2 ¤3 × 4 = 7) 7 ¤12 × 4 = 8) 3 ¤8 × 6 = 9) 1 ¤4 × 4 = 10) 8 ¤10 × 4 = 11) 6 ¤8 × 3 = 12) 2 ¤3 × 2 = 1. 2 2. 5 3. 4 2 ¤4 4. 3 5. 1 4 ¤12 6. 2 2 ¤3 7. 2 4 ¤12 8. 2 2 ¤8 9. 1 10. 3 2 ¤10 11. 2 2 ¤8 12. 1 1 ¤3 Multiplying Fractions by Whole Numbers (visual) Use the visual model to solve each problem. 1
  2. 2. Math www.CommonCoreSheets.com Name: Answers 2 ¤4 × 3 = To solve multiplication problems with fractions one strategy is to think of them as addition problems. For example the problem above is the same as: 2 ¤4 + 2 ¤4 + 2 ¤4 If we shade in 2 /4 on the fractions below 3 times we can see a visual representation of the problem. 2 ¤4 × 3 = 2 ¤4 × 3 = 1 2 /4 After shading it in we can see why 2 /4 three times is equal to 1 whole and 2 /4. Answer Key 1-10 92 83 75 67 58 50 42 33 25 17 11-12 8 0 1) 4 ¤8 × 4 = 2) 5 ¤6 × 6 = 3) 3 ¤4 × 6 = 4) 3 ¤6 × 6 = 5) 4 ¤12 × 4 = 6) 2 ¤3 × 4 = 7) 7 ¤12 × 4 = 8) 3 ¤8 × 6 = 9) 1 ¤4 × 4 = 10) 8 ¤10 × 4 = 11) 6 ¤8 × 3 = 12) 2 ¤3 × 2 = 1. 2 2. 5 3. 4 2 ¤4 4. 3 5. 1 4 ¤12 6. 2 2 ¤3 7. 2 4 ¤12 8. 2 2 ¤8 9. 1 10. 3 2 ¤10 11. 2 2 ¤8 12. 1 1 ¤3 Multiplying Fractions by Whole Numbers (visual) Use the visual model to solve each problem. 1
  3. 3. Math www.CommonCoreSheets.com Name: Answers 2 ¤4 × 3 = To solve multiplication problems with fractions one strategy is to think of them as addition problems. For example the problem above is the same as: 2 ¤4 + 2 ¤4 + 2 ¤4 If we shade in 2 /4 on the fractions below 3 times we can see a visual representation of the problem. 2 ¤4 × 3 = 2 ¤4 × 3 = 1 2 /4 After shading it in we can see why 2 /4 three times is equal to 1 whole and 2 /4. 1-10 92 83 75 67 58 50 42 33 25 17 11-12 8 0 1) 1 ¤5 × 4 = 2) 3 ¤5 × 4 = 3) 1 ¤6 × 5 = 4) 1 ¤3 × 7 = 5) 1 ¤3 × 5 = 6) 2 ¤5 × 3 = 7) 4 ¤6 × 4 = 8) 2 ¤4 × 7 = 9) 2 ¤5 × 7 = 10) 4 ¤12 × 7 = 11) 1 ¤3 × 4 = 12) 1 ¤4 × 7 = 1. 0 4 ¤5 2. 2 2 ¤5 3. 0 5 ¤6 4. 2 1 ¤3 5. 1 2 ¤3 6. 1 1 ¤5 7. 2 4 ¤6 8. 3 2 ¤4 9. 2 4 ¤5 10. 2 4 ¤12 11. 1 1 ¤3 12. 1 3 ¤4 Multiplying Fractions by Whole Numbers (visual) Use the visual model to solve each problem. 10
  4. 4. Math www.CommonCoreSheets.com Name: Answers 2 ¤4 × 3 = To solve multiplication problems with fractions one strategy is to think of them as addition problems. For example the problem above is the same as: 2 ¤4 + 2 ¤4 + 2 ¤4 If we shade in 2 /4 on the fractions below 3 times we can see a visual representation of the problem. 2 ¤4 × 3 = 2 ¤4 × 3 = 1 2 /4 After shading it in we can see why 2 /4 three times is equal to 1 whole and 2 /4. Answer Key 1-10 92 83 75 67 58 50 42 33 25 17 11-12 8 0 1) 1 ¤5 × 4 = 2) 3 ¤5 × 4 = 3) 1 ¤6 × 5 = 4) 1 ¤3 × 7 = 5) 1 ¤3 × 5 = 6) 2 ¤5 × 3 = 7) 4 ¤6 × 4 = 8) 2 ¤4 × 7 = 9) 2 ¤5 × 7 = 10) 4 ¤12 × 7 = 11) 1 ¤3 × 4 = 12) 1 ¤4 × 7 = 1. 0 4 ¤5 2. 2 2 ¤5 3. 0 5 ¤6 4. 2 1 ¤3 5. 1 2 ¤3 6. 1 1 ¤5 7. 2 4 ¤6 8. 3 2 ¤4 9. 2 4 ¤5 10. 2 4 ¤12 11. 1 1 ¤3 12. 1 3 ¤4 Multiplying Fractions by Whole Numbers (visual) Use the visual model to solve each problem. 10
  5. 5. Math www.CommonCoreSheets.com Name: Answers 1-10 95 90 85 80 75 70 65 60 55 50 11-20 45 40 35 30 25 20 15 10 5 0 Ex) 2 × 2 = 4 5 5 1) 8 × 9 = 6 12 2) 10 × 3 = 6 5 3) 10 × 2 = 2 10 4) 5 × 5 = 4 1 6 6 5) 1 × 6 = 6 12 12 6) 11 × 3 = 2 9 12 12 7) 2 × 5 = 3 1 3 3 8) 10 × 2 = 5 4 9) 9 × 2 = 1 6 12 12 10) 1 × 6 = 2 3 11) 6 × 1 = 1 2 4 4 12) 1 × 8 = 1 3 5 5 13) 2 × 5 = 1 10 14) 3 × 7 = 2 5 8 8 15) 2 × 5 = 2 5 16) 8 × 1 = 8 12 12 17) 4 × 2 = 1 8 18) 2 × 4 = 1 8 19) 5 × 10 = 8 2 6 6 20) 10 × 10 = 8 4 12 12 Ex. 4 ¤5 1. 6 2. 6 3. 2 4. 4 1 ¤6 5. 6 ¤12 6. 2 9 ¤12 7. 3 1 ¤3 8. 5 9. 1 6 ¤12 10. 2 11. 1 2 ¤4 12. 1 3 ¤5 13. 1 14. 2 5 ¤8 15. 2 16. 8 ¤12 17. 1 18. 1 19. 8 2 ¤6 20. 8 4 ¤12 Multiplying Fractions by Whole Numbers Solve each problem. Answer as a mixed fraction. 2
  6. 6. Math www.CommonCoreSheets.com Name: Answers Answer Key 1-10 95 90 85 80 75 70 65 60 55 50 11-20 45 40 35 30 25 20 15 10 5 0 Ex) 2 × 2 = 4 5 5 1) 8 × 9 = 6 12 2) 10 × 3 = 6 5 3) 10 × 2 = 2 10 4) 5 × 5 = 4 1 6 6 5) 1 × 6 = 6 12 12 6) 11 × 3 = 2 9 12 12 7) 2 × 5 = 3 1 3 3 8) 10 × 2 = 5 4 9) 9 × 2 = 1 6 12 12 10) 1 × 6 = 2 3 11) 6 × 1 = 1 2 4 4 12) 1 × 8 = 1 3 5 5 13) 2 × 5 = 1 10 14) 3 × 7 = 2 5 8 8 15) 2 × 5 = 2 5 16) 8 × 1 = 8 12 12 17) 4 × 2 = 1 8 18) 2 × 4 = 1 8 19) 5 × 10 = 8 2 6 6 20) 10 × 10 = 8 4 12 12 Ex. 4 ¤5 1. 6 2. 6 3. 2 4. 4 1 ¤6 5. 6 ¤12 6. 2 9 ¤12 7. 3 1 ¤3 8. 5 9. 1 6 ¤12 10. 2 11. 1 2 ¤4 12. 1 3 ¤5 13. 1 14. 2 5 ¤8 15. 2 16. 8 ¤12 17. 1 18. 1 19. 8 2 ¤6 20. 8 4 ¤12 Multiplying Fractions by Whole Numbers Solve each problem. Answer as a mixed fraction. 2
  7. 7. Math www.CommonCoreSheets.com Name: Answers 1-10 95 90 85 80 75 70 65 60 55 50 11-20 45 40 35 30 25 20 15 10 5 0 Ex) 7 × 3 = 3 3 6 6 1) 8 × 1 = 2 2 3 3 2) 5 × 10 = 4 2 12 12 3) 1 × 2 = 2 4 4 4) 1 × 4 = 4 5 5 5) 6 × 3 = 3 3 5 5 6) 3 × 2 = 1 6 7) 6 × 1 = 2 3 8) 2 × 4 = 8 12 12 9) 10 × 2 = 2 10 10) 10 × 3 = 3 6 8 8 11) 5 × 1 = 5 8 8 12) 2 × 5 = 10 12 12 13) 9 × 6 = 6 6 8 8 14) 5 × 1 = 5 6 6 15) 3 × 10 = 7 2 4 4 16) 1 × 9 = 2 1 4 4 17) 5 × 1 = 1 1 4 4 18) 2 × 3 = 6 10 10 19) 10 × 4 = 6 4 6 6 20) 8 × 4 = 2 8 12 12 Ex. 3 3 ¤6 1. 2 2 ¤3 2. 4 2 ¤12 3. 2 ¤4 4. 4 ¤5 5. 3 3 ¤5 6. 1 7. 2 8. 8 ¤12 9. 2 10. 3 6 ¤8 11. 5 ¤8 12. 10 ¤12 13. 6 6 ¤8 14. 5 ¤6 15. 7 2 ¤4 16. 2 1 ¤4 17. 1 1 ¤4 18. 6 ¤10 19. 6 4 ¤6 20. 2 8 ¤12 Multiplying Fractions by Whole Numbers Solve each problem. Answer as a mixed fraction. 4
  8. 8. Math www.CommonCoreSheets.com Name: Answers Answer Key 1-10 95 90 85 80 75 70 65 60 55 50 11-20 45 40 35 30 25 20 15 10 5 0 Ex) 7 × 3 = 3 3 6 6 1) 8 × 1 = 2 2 3 3 2) 5 × 10 = 4 2 12 12 3) 1 × 2 = 2 4 4 4) 1 × 4 = 4 5 5 5) 6 × 3 = 3 3 5 5 6) 3 × 2 = 1 6 7) 6 × 1 = 2 3 8) 2 × 4 = 8 12 12 9) 10 × 2 = 2 10 10) 10 × 3 = 3 6 8 8 11) 5 × 1 = 5 8 8 12) 2 × 5 = 10 12 12 13) 9 × 6 = 6 6 8 8 14) 5 × 1 = 5 6 6 15) 3 × 10 = 7 2 4 4 16) 1 × 9 = 2 1 4 4 17) 5 × 1 = 1 1 4 4 18) 2 × 3 = 6 10 10 19) 10 × 4 = 6 4 6 6 20) 8 × 4 = 2 8 12 12 Ex. 3 3 ¤6 1. 2 2 ¤3 2. 4 2 ¤12 3. 2 ¤4 4. 4 ¤5 5. 3 3 ¤5 6. 1 7. 2 8. 8 ¤12 9. 2 10. 3 6 ¤8 11. 5 ¤8 12. 10 ¤12 13. 6 6 ¤8 14. 5 ¤6 15. 7 2 ¤4 16. 2 1 ¤4 17. 1 1 ¤4 18. 6 ¤10 19. 6 4 ¤6 20. 2 8 ¤12 Multiplying Fractions by Whole Numbers Solve each problem. Answer as a mixed fraction. 4
  9. 9. Math www.CommonCoreSheets.com Name: Answers 1-10 91 82 73 64 55 45 36 27 18 9 11 0 Ex) 2 × 1 = 1) 1 × 4 = 2) 1 × 1 = 7 4 4 7 3 2 3) 2 × 2 = 4) 2 × 3 = 5) 8 × 2 = 7 4 8 6 9 3 6) 3 × 1 = 7) 2 × 1 = 8) 5 × 1 = 8 2 6 5 9 2 9) 3 × 2 = 10) 5 × 1 = 11) 1 × 2 = 8 9 9 2 7 7 Ex. 2 ¤28 1. 4 ¤28 2. 1 ¤6 3. 4 ¤28 4. 6 ¤48 5. 16 ¤27 6. 3 ¤16 7. 2 ¤30 8. 5 ¤18 9. 6 ¤72 10. 5 ¤18 11. 2 ¤49 Multiplying Fractions (Visual) Use the box provided to show a visual example of how to multiply two fractions. 1
  10. 10. Math www.CommonCoreSheets.com Name: Answers Answer Key 1-10 91 82 73 64 55 45 36 27 18 9 11 0 Ex) 2 × 1 = 1) 1 × 4 = 2) 1 × 1 = 7 4 4 7 3 2 3) 2 × 2 = 4) 2 × 3 = 5) 8 × 2 = 7 4 8 6 9 3 6) 3 × 1 = 7) 2 × 1 = 8) 5 × 1 = 8 2 6 5 9 2 9) 3 × 2 = 10) 5 × 1 = 11) 1 × 2 = 8 9 9 2 7 7 Ex. 2 ¤28 1. 4 ¤28 2. 1 ¤6 3. 4 ¤28 4. 6 ¤48 5. 16 ¤27 6. 3 ¤16 7. 2 ¤30 8. 5 ¤18 9. 6 ¤72 10. 5 ¤18 11. 2 ¤49 Multiplying Fractions (Visual) Use the box provided to show a visual example of how to multiply two fractions. 1
  11. 11. Math www.CommonCoreSheets.com Name: Answers 1-10 91 82 73 64 55 45 36 27 18 9 11 0 Ex) 6 × 1 = 1) 2 × 1 = 2) 2 × 1 = 9 2 8 2 4 2 3) 5 × 5 = 4) 1 × 1 = 5) 1 × 1 = 6 8 6 5 6 3 6) 4 × 7 = 7) 3 × 3 = 8) 1 × 3 = 7 8 6 8 7 7 9) 4 × 4 = 10) 3 × 1 = 11) 1 × 8 = 8 5 8 8 8 9 Ex. 6 ¤18 1. 2 ¤16 2. 2 ¤8 3. 25 ¤48 4. 1 ¤30 5. 1 ¤18 6. 28 ¤56 7. 9 ¤48 8. 3 ¤49 9. 16 ¤40 10. 3 ¤64 11. 8 ¤72 Multiplying Fractions (Visual) Use the box provided to show a visual example of how to multiply two fractions. 6
  12. 12. Math www.CommonCoreSheets.com Name: Answers Answer Key 1-10 91 82 73 64 55 45 36 27 18 9 11 0 Ex) 6 × 1 = 1) 2 × 1 = 2) 2 × 1 = 9 2 8 2 4 2 3) 5 × 5 = 4) 1 × 1 = 5) 1 × 1 = 6 8 6 5 6 3 6) 4 × 7 = 7) 3 × 3 = 8) 1 × 3 = 7 8 6 8 7 7 9) 4 × 4 = 10) 3 × 1 = 11) 1 × 8 = 8 5 8 8 8 9 Ex. 6 ¤18 1. 2 ¤16 2. 2 ¤8 3. 25 ¤48 4. 1 ¤30 5. 1 ¤18 6. 28 ¤56 7. 9 ¤48 8. 3 ¤49 9. 16 ¤40 10. 3 ¤64 11. 8 ¤72 Multiplying Fractions (Visual) Use the box provided to show a visual example of how to multiply two fractions. 6
  13. 13. Math www.CommonCoreSheets.com Name: Answers 1-10 92 83 75 67 58 50 42 33 25 17 11-12 8 0 1) Rachel was packing up some of her old stuff into a box. A box can hold eight pounds, but she only filled it up two-quarters full. How much weight was in the box? 2) A chef cooked seven kilograms of mashed potatoes for a dinner party. If the guests only ate three-quarters of the amount he cooked, how much did they eat? 3) A pitcher could hold two-twelfths of a gallon of water. If Roger filled up nine pitchers, how much water would he have? 4) Will ran four miles on his first day of training. The next day he ran one-third that distance. How far did he run the second day? 5) Billy stacked six pieces of wood on top of one another. If each piece was three-quarters of a foot tall, how tall was his pile? 6) Debby needed one-third of a cup of water for 1 flower. If she had nine flowers how many cups would she need? 7) On Monday it snowed nine inches. The next day it snowed one-half that amount. How much did it snow on the second day? 8) A farmer gives each of his horses one-sixth of a salt lick a month. If he has seven horses, how many salt licks does he use a month? 9) Each day a company used seven-tenths of a box of paper. How many boxes would they have used after three days? 10) A group of seven friends each received one-half of a pound of candy. How much candy did they receive total? 11) A dog groomer could clean six dogs in an hour. How many could they clean in five-tenths of an hour? 12) A bakery used three cups of flour to make a full size cake. If they wanted to make a cake that was one-half the size, how many cups of flour would they need? 1. 4 2. 5 1 ¤4 3. 1 6 ¤12 4. 1 1 ¤3 5. 4 2 ¤4 6. 3 7. 4 1 ¤2 8. 1 1 ¤6 9. 2 1 ¤10 10. 3 1 ¤2 11. 3 12. 1 1 ¤2 Fraction Word Problems Solve each problem. 1
  14. 14. Math www.CommonCoreSheets.com Name: Answers Answer Key 1-10 92 83 75 67 58 50 42 33 25 17 11-12 8 0 1) Rachel was packing up some of her old stuff into a box. A box can hold eight pounds, but she only filled it up two-quarters full. How much weight was in the box? 2) A chef cooked seven kilograms of mashed potatoes for a dinner party. If the guests only ate three-quarters of the amount he cooked, how much did they eat? 3) A pitcher could hold two-twelfths of a gallon of water. If Roger filled up nine pitchers, how much water would he have? 4) Will ran four miles on his first day of training. The next day he ran one-third that distance. How far did he run the second day? 5) Billy stacked six pieces of wood on top of one another. If each piece was three-quarters of a foot tall, how tall was his pile? 6) Debby needed one-third of a cup of water for 1 flower. If she had nine flowers how many cups would she need? 7) On Monday it snowed nine inches. The next day it snowed one-half that amount. How much did it snow on the second day? 8) A farmer gives each of his horses one-sixth of a salt lick a month. If he has seven horses, how many salt licks does he use a month? 9) Each day a company used seven-tenths of a box of paper. How many boxes would they have used after three days? 10) A group of seven friends each received one-half of a pound of candy. How much candy did they receive total? 11) A dog groomer could clean six dogs in an hour. How many could they clean in five-tenths of an hour? 12) A bakery used three cups of flour to make a full size cake. If they wanted to make a cake that was one-half the size, how many cups of flour would they need? 1. 4 2. 5 1 ¤4 3. 1 6 ¤12 4. 1 1 ¤3 5. 4 2 ¤4 6. 3 7. 4 1 ¤2 8. 1 1 ¤6 9. 2 1 ¤10 10. 3 1 ¤2 11. 3 12. 1 1 ¤2 Fraction Word Problems Solve each problem. 1
  15. 15. Math www.CommonCoreSheets.com Name: Answers When multiplying a fraction and a whole number you can estimate the answer by remember that the fraction is just part of a number. 5 × 6 2 /3 = In the example above, 6 2 /3 is larger than 6 but less than 7. So we know the answer is going to be between 5 × 6 and 5 × 7. 5 × 6 2 /3 = 33 1 /3 The actual answer is 33 1 /3 which is between 5 × 6 (30) and 5 × 7 (35). 1-10 92 83 75 67 58 50 42 33 25 17 11-12 8 0 1) 7 1 ¤4 × 7 = A. 42 3 ¤4 B. 48 3 ¤4 C. 50 3 ¤4 D. 47 1 ¤4 2) 5 8 ¤10 × 7 = A. 43 6 ¤10 B. 40 6 ¤10 C. 44 6 ¤10 D. 28 6 ¤10 3) 5 1 ¤7 × 4 = A. 28 4 ¤7 B. 18 4 ¤7 C. 26 4 ¤7 D. 20 4 ¤7 4) 8 4 ¤7 × 7 = A. 60 B. 54 C. 64 D. 65 5) 4 × 7 2 ¤3 = A. 30 2 ¤3 B. 35 2 ¤3 C. 24 2 ¤3 D. 36 2 ¤3 6) 3 × 8 2 ¤8 = A. 24 6 ¤8 B. 21 2 ¤8 C. 30 6 ¤8 D. 28 6 ¤8 7) 6 × 2 8 ¤10 = A. 20 8 ¤10 B. 19 8 ¤10 C. 21 8 ¤10 D. 16 8 ¤10 8) 6 × 6 8 ¤9 = A. 41 3 ¤9 B. 34 3 ¤9 C. 43 3 ¤9 D. 35 3 ¤9 9) 9 × 8 4 ¤9 = A. 83 4 ¤9 B. 76 C. 82 D. 70 4 ¤9 10) 5 1 ¤7 × 8 = A. 41 1 ¤7 B. 56 1 ¤7 C. 50 1 ¤7 D. 38 1 ¤7 11) 6 × 6 5 ¤10 = A. 39 B. 34 5 ¤10 C. 43 D. 44 5 ¤10 12) 4 8 ¤9 × 3 = A. 14 6 ¤9 B. 16 6 ¤9 C. 10 8 ¤9 D. 18 6 ¤9 1. C 2. B 3. D 4. A 5. A 6. A 7. D 8. A 9. B 10. A 11. A 12. A Estimating Multiplication of Fractions Determine the answer using estimation. 7
  16. 16. Math www.CommonCoreSheets.com Name: Answers When multiplying a fraction and a whole number you can estimate the answer by remember that the fraction is just part of a number. 5 × 6 2 /3 = In the example above, 6 2 /3 is larger than 6 but less than 7. So we know the answer is going to be between 5 × 6 and 5 × 7. 5 × 6 2 /3 = 33 1 /3 The actual answer is 33 1 /3 which is between 5 × 6 (30) and 5 × 7 (35). Answer Key 1-10 92 83 75 67 58 50 42 33 25 17 11-12 8 0 1) 7 1 ¤4 × 7 = A. 42 3 ¤4 B. 48 3 ¤4 C. 50 3 ¤4 D. 47 1 ¤4 2) 5 8 ¤10 × 7 = A. 43 6 ¤10 B. 40 6 ¤10 C. 44 6 ¤10 D. 28 6 ¤10 3) 5 1 ¤7 × 4 = A. 28 4 ¤7 B. 18 4 ¤7 C. 26 4 ¤7 D. 20 4 ¤7 4) 8 4 ¤7 × 7 = A. 60 B. 54 C. 64 D. 65 5) 4 × 7 2 ¤3 = A. 30 2 ¤3 B. 35 2 ¤3 C. 24 2 ¤3 D. 36 2 ¤3 6) 3 × 8 2 ¤8 = A. 24 6 ¤8 B. 21 2 ¤8 C. 30 6 ¤8 D. 28 6 ¤8 7) 6 × 2 8 ¤10 = A. 20 8 ¤10 B. 19 8 ¤10 C. 21 8 ¤10 D. 16 8 ¤10 8) 6 × 6 8 ¤9 = A. 41 3 ¤9 B. 34 3 ¤9 C. 43 3 ¤9 D. 35 3 ¤9 9) 9 × 8 4 ¤9 = A. 83 4 ¤9 B. 76 C. 82 D. 70 4 ¤9 10) 5 1 ¤7 × 8 = A. 41 1 ¤7 B. 56 1 ¤7 C. 50 1 ¤7 D. 38 1 ¤7 11) 6 × 6 5 ¤10 = A. 39 B. 34 5 ¤10 C. 43 D. 44 5 ¤10 12) 4 8 ¤9 × 3 = A. 14 6 ¤9 B. 16 6 ¤9 C. 10 8 ¤9 D. 18 6 ¤9 1. C 2. B 3. D 4. A 5. A 6. A 7. D 8. A 9. B 10. A 11. A 12. A Estimating Multiplication of Fractions Determine the answer using estimation. 7
  17. 17. Math www.CommonCoreSheets.com Name: Answers 1-10 92 85 77 69 62 54 46 38 31 23 11-13 15 8 0 1) 5 4 × 1 = ? Will the product be more or less than 5 4 ? 8 6 8 2) 5 × 6 = ? Will the product be more or less than 5 ? 6 4 6 3) 5 1 × 2 = ? Will the product be more or less than 5 1 ? 5 5 5 4) 2 × 3 2 = ? Will the product be more or less than 3 2 ? 3 3 3 5) 3 5 × 5 5 = ? Will the product be more or less than 3 5 ? 8 7 8 6) 2 × 28 = ? Will the product be more or less than 28 ? 8 6 6 7) 1 2 × 53 = ? Will the product be more or less than 53 ? 5 9 9 8) 8 × 6 = ? Will the product be more or less than 8 ? 9 9 9 9) 4 2 × 6 = ? Will the product be more or less than 6 ? 4 7 7 10) 9 6 × 11 = ? Will the product be more or less than 9 6 ? 9 2 9 11) 2 × 6 = ? Will the product be more or less than 2 ? 9 12) 7 × 4 = ? Will the product be more or less than 4 ? 5 5 13) 2 × 5 = ? Will the product be more or less than 2 ? 3 3 1. Less 2. More 3. Less 4. Less 5. More 6. Less 7. More 8. Less 9. More 10. More 11. Less 12. More 13. More Finding Fraction Products Use 'More' or 'Less' to answer each question. 3
  18. 18. Math www.CommonCoreSheets.com Name: Answers Answer Key 1-10 92 85 77 69 62 54 46 38 31 23 11-13 15 8 0 1) 5 4 × 1 = ? Will the product be more or less than 5 4 ? 8 6 8 2) 5 × 6 = ? Will the product be more or less than 5 ? 6 4 6 3) 5 1 × 2 = ? Will the product be more or less than 5 1 ? 5 5 5 4) 2 × 3 2 = ? Will the product be more or less than 3 2 ? 3 3 3 5) 3 5 × 5 5 = ? Will the product be more or less than 3 5 ? 8 7 8 6) 2 × 28 = ? Will the product be more or less than 28 ? 8 6 6 7) 1 2 × 53 = ? Will the product be more or less than 53 ? 5 9 9 8) 8 × 6 = ? Will the product be more or less than 8 ? 9 9 9 9) 4 2 × 6 = ? Will the product be more or less than 6 ? 4 7 7 10) 9 6 × 11 = ? Will the product be more or less than 9 6 ? 9 2 9 11) 2 × 6 = ? Will the product be more or less than 2 ? 9 12) 7 × 4 = ? Will the product be more or less than 4 ? 5 5 13) 2 × 5 = ? Will the product be more or less than 2 ? 3 3 1. Less 2. More 3. Less 4. Less 5. More 6. Less 7. More 8. Less 9. More 10. More 11. Less 12. More 13. More Finding Fraction Products Use 'More' or 'Less' to answer each question. 3
  19. 19. Math Name: www.CommonCoreSheets.com Answers 1-10 92 83 75 67 58 50 42 33 25 17 11-12 8 0 1) A soda shop owner told his employee to add 3 full cups and 4 ¤7 of a cup of syrup to each gallon of soda. If there were 3 gallons of soda, how much syrup would be needed? 2) A batch of chicken required 4 6 ¤7 cups of flour. If a fast food restaurant was making 3 3 ¤4 batches, how much flour would they need? 3) When Vanessa charges her 3DS fully it lasts for 2 hours. If she only charged it 2 ¤8 full, how long would it last? 4) Frank filled a pitcher up 3 ¤4 full then poured 1 ¤2 of the pitcher into a glass. What fraction of the total pitcher did he pour into the glass? 5) A new dish washing machine used 3 3 ¤6 gallons of water per full load to clean dishes. If Ned washed 4 ¤7 of a load, how many gallons of water would be used? 6) A restaurant had 2 full boxes of spoons and 2 ¤4 of a box. If each full box weighed 4 kilograms, what is the combined weight of the boxes the restaurant has? 7) Faye needed a piece of string to be exactly 3 2 ¤4 feet long. If the string she has is 4 2 ¤4 times as long as it should be, how long is the string? 8) Lana bought a buch of packages of gum at the gas station and ate 2 ¤4 of a package each week. How much would she have eaten after 4 weeks? 9) At the malt shop a large chocolate shake takes 1 ¤7 of a pint of milk. If the medium shake takes 3 ¤5 the amount of a large, how much does the medium shake take? 10) A full truck weighed 3 2 ¤6 tons. If the truck was only 4 ¤6 full, how much would it weigh? 11) Each day a carwash used 4 1 ¤2 gallons of soap. After 4 days, how much soap would they have used? 12) A package of paper weighs 4 4 ¤7 ounces. If Jerry put 3 1 ¤2 packages of paper on a scale, how much would they weigh? 1. 10 5 ¤7 2. 18 6 ¤28 3. 4 ¤8 4. 3 ¤8 5. 2 6. 10 7. 15 12 ¤16 8. 2 9. 3 ¤35 10. 2 8 ¤36 11. 18 12. 16 Fraction Word Problems Solve each problem. Write your answer as a mixed number (if possible). 9
  20. 20. Math Name: www.CommonCoreSheets.com Answers Answer Key 1-10 92 83 75 67 58 50 42 33 25 17 11-12 8 0 1) A soda shop owner told his employee to add 3 full cups and 4 ¤7 of a cup of syrup to each gallon of soda. If there were 3 gallons of soda, how much syrup would be needed? 2) A batch of chicken required 4 6 ¤7 cups of flour. If a fast food restaurant was making 3 3 ¤4 batches, how much flour would they need? 3) When Vanessa charges her 3DS fully it lasts for 2 hours. If she only charged it 2 ¤8 full, how long would it last? 4) Frank filled a pitcher up 3 ¤4 full then poured 1 ¤2 of the pitcher into a glass. What fraction of the total pitcher did he pour into the glass? 5) A new dish washing machine used 3 3 ¤6 gallons of water per full load to clean dishes. If Ned washed 4 ¤7 of a load, how many gallons of water would be used? 6) A restaurant had 2 full boxes of spoons and 2 ¤4 of a box. If each full box weighed 4 kilograms, what is the combined weight of the boxes the restaurant has? 7) Faye needed a piece of string to be exactly 3 2 ¤4 feet long. If the string she has is 4 2 ¤4 times as long as it should be, how long is the string? 8) Lana bought a buch of packages of gum at the gas station and ate 2 ¤4 of a package each week. How much would she have eaten after 4 weeks? 9) At the malt shop a large chocolate shake takes 1 ¤7 of a pint of milk. If the medium shake takes 3 ¤5 the amount of a large, how much does the medium shake take? 10) A full truck weighed 3 2 ¤6 tons. If the truck was only 4 ¤6 full, how much would it weigh? 11) Each day a carwash used 4 1 ¤2 gallons of soap. After 4 days, how much soap would they have used? 12) A package of paper weighs 4 4 ¤7 ounces. If Jerry put 3 1 ¤2 packages of paper on a scale, how much would they weigh? 1. 10 5 ¤7 2. 18 6 ¤28 3. 4 ¤8 4. 3 ¤8 5. 2 6. 10 7. 15 12 ¤16 8. 2 9. 3 ¤35 10. 2 8 ¤36 11. 18 12. 16 Fraction Word Problems Solve each problem. Write your answer as a mixed number (if possible). 9

×