• Share
 • Email
 • Embed
 • Like
 • Save
 • Private Content
Atena prezentare proiect
 

Atena prezentare proiect

on

 • 1,001 views

 

Statistics

Views

Total Views
1,001
Views on SlideShare
1,001
Embed Views
0

Actions

Likes
2
Downloads
28
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Atena prezentare proiect Atena prezentare proiect Presentation Transcript

  • Ţară: GreciaCapitala: Atena (din 1833) Primar:Nikitas Kaklamanis (ND, ales 2007) Suprafaţa: -oraş: 38,964 km² -urbană: 411,717 km² -metropolitană:2928,717 km² Populaţie: -oraş: 745.514 locuitori -densitate: 19.133loc./km²  -urbană: 3.130.841locuitori -densitate urbană: 7604loc./km² -metropolitană: 3.686.371locuitori -densitate metropolitană: 1295loc./km²
  • Atena se întinde de-a lungul Câmpiei centrale dinregiunea Attica, cunoscut şi ca un bazin. Este înconjurată de MunteleAegaleo în vest, Muntele Prnitha în nord şi nord-est, Muntele PenteliHymettos la est şi de Golful Saronic în sud-vest. Atenei îi este dificil să seextindă în continuare datorită barierelor geografice menţionate mai sus,deşi suburbiile metropolei sunt în expansiune continuă. Capitala este străbătută de către râul Kifissos care mai apoi sevarsă în Golful Salonic şi Faliro. Solul este stâncos şi nu este foarte fertil, dealurile sunt din masede calcar. Clima din Atena este una specific Mediteraneeană, uscată.Are o umiditate scăzută pe tot parcursul anului. Precipitaţiile sunt înspecial din luna Octombrie şi până în luna Aprilie. Primăvara şitoamna sunt considerate anotimpurile ideale pentru activităţileexterioare.
  • Este impremuita de Marea Egee
  • ATENA CAPITALA GRECIEI Atena a fost iniţial locuită acum 6.000 ani depelasgieni şi mai târziu de ionieni care s-au instalat înaceastă fortăreaţă naturală, pe marea stâncăa Acropolei sau oraşul de sus, după cum îi spun grecii.Oraşul s-a dezvoltat şi a fost consacrat zeiţei Atena.După eliberarea Greciei de sub jugul otoman, în 1834,Atena a fost proclamată capitala statului elen. Oraşul îşi ia denumirea de la zeiţa Atena, caresimbolizează în mitologia greacă înţelepciunea.Legenda spune că zeii Atena şi Ares au descoperitoraşul şi se certau pentru a pune stăpânire pe el. Aresa oferit locuitorilor un cal pentru război, iar Atena aîmblânzit calul şi a dăruit măslinul. Numele original era Ἀ θῆ ναι-Athenai, pluralulἈ θηνά-Athene, numele zeiţei in dialectul local. 
  • Atena din punct de vedere administrativ este împărţită încâteva zone : • Omonia • Psiri şi Gazi • Syntagma • Plaka, Monastiraki şi Thission • Kolonaki • Exarcheia Majoritatea locuitorilor din Atena se află în suburbii, unde dealtfel se găseşte şi Complexul Olimpic. Lângă capitală se află şinumeroase plaje. Din metropola Atena face parte şi oraşul port Pireu, unul dincele mai tranzitate din Grecia. Atena beneficiază de un transport bine pus la punct, în care se regăsesc toate mijloacele de treansport: autobuze, troleibuze, tramvaie, metrou şi trenuri suburbane.
  • Atena este unul dintre centrele lumii în ceea cepriveşte cercetarea arheologică. Sunt câteva instituţii principale care seocupă cu cercetarea şi valorificarea vestigiilor istorice cum arfi: Universitatea din Atena, Societatea de Arheologie care cuprinde câtevamuzee. În acelaşi timp oraşul deţine câteva laboratoare, printre care şilaboratorul Demokritos pentru Arheometrie. Atena este cunoscută înîntreaga lume şi ca un pilon al diferitelor conferinţe şi seminarii pe temede cercetare. Cel mai important obiectiv din Atena îl reprezintă Acropola,având ca punct principal de atracţie Partenon. Jocurile Olimpice moderne au avut loc pentru prima dată în vara anului 1896. Între13 şi 29 august 2004 Atena a găzduit a XXVIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Vara.
  • Căldura verii şi cerul senin atrag milioane de vizitatori.Arhitectura clădirilor sunt principalele atracţii turistice, numărul turiştioreste de peste şapte milioane pe an.
  • Pentru cei mai mulţi, Atena înseamnăAcropolele. Plus mâncarea şi băuturagrecească. Sau o escala înainte deasaltul insulelor.Oraş al contrastelor, leagăn alcivilizaţiei occidentale de acum 3500de ani, când şi-a cunoscut perioadade glorie, Atena este una dintre celemai vizitate capitale din lume, graţievestigiilor antice întălnite la tot pasul.Grecii s-au aşezat în sud acum 4000 deani, în regiunea pe care o numim aziGrecia. Colina Acropolis din Atena a fost locuită încă din Neolitic. În 1400 i.e.n. ea a fost fortificată de Mycenae şi Tiryns. În mijlocul secolului IX i.e.n. a fost inclus oraşul maritim Pireu în oraşul-stat Atena. În 560 BC tiranul Pisistratus, sprijinit de aristocraţie, a câştigat controlul Atenei.
  • Acrópole.
  • Atena era una dintre cele mai mari divinităţi ale mitologiei greceşti,identificată de romani cu zeiţa Minerva. Era zeiţa înţelepciunii, pe care greciio mai numeau şi Pallas Athena sau, pur şi simplu, Pallas. Atena era fiica luiZeus şi a lui Metis. Zeus a inghiţit-o însă pe Metis înainte ca aceasta să nască,astfel ca Atena a ieşit direct din capul lui Zeus, cu arme şi armură cu tot. Înmomentul când a apărut pe lume, a slobozit un râcnet războinic, care acutremurat cerul şi pământul. Atena era simbolul atributelor unite alepărinţilor ei. Ea personifica forţa moştenită de la Zeus, îmbinată cuînţelepciunea şi prudenţa lui Metis. Zeiţa războinică, reprezentată cu coif,suliţă şi egidă pe care era zugrăvit capul Gorgonei, Atena a jucat un rolimportant în lupta împotriva giganţilor. Ea participa, de asemenea, larăzboiul troian alături de greci, pe care-i susţine, neputând uita jignireaadusă de Paris.
  • Mai jos de Acropole se găseşte Teatrul Herod Atticus, construit de către romani in 161 e.n. şi folosit astăzi pentru concerte de muzică clasică, spectacole de balet, diverse manifestări culturale. La mică distantă se află Teatrul lui Dionysios, primul teatru din piatrăşi un adevărat cămin pentru Sofocle, Eschil sau Aristofan.  Poţi vizita în Atena: Piaţa Omonia (piaţaConcordiei),Biblioteca Arcul lui AdrianNaţională, Universitatea, Academia, PiaţaSyntagma (unde se găseşte şi ClădireaParlamentului) unde se poate asista, în faţamonumentului Soldatului Necunoscut laschimbarea gărzii de către evzoni (militari cuuniformă specifică). Stadionul Olimpic, Templul luiZeus Olimpianul, Poarta lui Adrian, Biblioteca luiAdrian, Gradinile Nationale. Templul lui Zeus Stadionul Olimpic Piaţa Omonia
  • Ajuns în Atena nu poţi exclude din programul vizitei Acropole. Principalul arhitect a fost Mnesicles. La stânga se găseşte Pinacotheca şi un piedestal, iar la dreapta micul templu dedicat victoriei atenienilor asupra perşilor. Acest templu de mici dimensiuni, situat pe o platformă orientată spre Golful Saronic, adăpostea în trecut o statuie a zeiţei, astăzi disparută. Templul a fost dărămat în 1686 de către turci, care doreau să pună pe platformă un tun de mari dimensiuni pentru a proteja zona de coastă. A fost reconstruit între 1836-1842, dărămat din nou, reconstruit pentru a doua oară în 1936, când s-a observat că platforma începuse să se crape.Parthenonul şi celelalte clădiri principale Termenul "acropole" înseamnăde pe Acropole au fost construite de de fapt oraşul de sus sau oraşulPericle în secolul V i.e.n. ca monument superior, foarte multe oraşe dinreprezentând realizările culturale şi politice spaţiul vechii Grecii fiindale locuitorilor Atenei. construite în jurul unui deal, pentru ca locuitorii să se poată refugia pe înălţimile acestuia în cazul unei invazii. De aceea pe Acropole sunt construite şi monumentele religioase importante, fiind considerat cel mai sigur loc din întregul oraş.
  • Palacio del Parlamento
  • La Platía Mitropoléos
  • Los monumentos bizantinos de Atenas.
  • De la Plaza Monastiráki a la Plaza Kilokotróni
  • colina de Likavetos
  • Atena era socotită protectoarea artelor frumoase, a meșteșugurilor, a literaturii și a agriculturii, a oricărei acțiuni care presupunea ingeniozitate și spirit de inițiativă.Locul de baştină al luiSocrates, Pericles,Sophocles şi al multorfilosofi greci, Atena esteconsiderată leagănulcivilizaţiei şi democraţieivestice