Dasar automotif Nasional (NAP)

5,393 views
5,128 views

Published on

Pembentangan yang disediakan oleh Josh, LRT semasa waktu P&P.

Published in: News & Politics
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
5,393
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
9
Actions
Shares
0
Downloads
243
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Dasar automotif Nasional (NAP)

 1. 1. Disediakan oleh: PPU (U)S1LEE REN TINGSMK COCHRANE, KL 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 2. 2. PRESENTATION 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 3. 3. 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 4. 4. 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 5. 5. Pengumuman terbaru berkenaan perlaksanaan Dasar Automatif Negara yangantara lainya mengharamkan pengimport alat ganti kereta terpakai mulai Jun 2011serta mewajibkan semua kenderaan yang berusia lebih 15 tahun membuatpemeriksaan tahunan di Puspakom sebelum memperbaharui cukai kenderaan telahmenimbulkan banyak reaksi dari pelbagai pihak.Sumber Maklumat:Jabatan Penerangan MalaysiaNovember 2010 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 6. 6. 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 7. 7.  MEMASTIKAN pembangunan industri automotif tempatan dan MENINGKATKAN daya saing industri MEWUJUDKAN persekitaran pelaburan yang kondusif MENINGKATKAN daya saing syarikat pembuat kenderaan MENGGALAKKAN pembangunan teknologi baru dan terkini MENGGALAKKAN pembangunan aktiviti pengeluaran dalam bidang niche MENINGKATKAN penyertaan Bumiputera MENINGKATKAN standard keselamatan dan MENGGALAKKAN aktiviti mesra alam MENAMBAH BAIK instrumen pelaksanaan dasar di bawah NAP 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 8. 8. 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 9. 9. Pembekuan Lesen Pengilang (ML)Strategik dan berimpak tinggiLiberalisasi Lesen Pengilang LP 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 10. 10. LPLangkah perlaksanaan : Secara khususnya, dasar baru ini akan menarik balik pembekuan Lesen Pengilang bagi segmen:  kereta mewah berkapasiti enjin 1,800c.c + dengan harga atas jalan tidak kurang daripada RM150,000;  kenderaan hibrid dan elektrik;  kenderaan jenis pick up;  kenderaan perdagangan; dan motosikal berkapasiti enjin 200c.c + Pengeluaran Lesen Pengilang baru bagi segmen ini tidak dikenakan syarat ekuiti. Dasar semasa berhubung pemasangan kenderaan secara kontrak dikekalkan bagi menggalakkan penggunaan lebihan kapasiti sedia ada. Dasar semasa berhubung pembekuan Lesen Pengilang bagi aktiviti bina semula kenderaan perdagangan dikekalkan. 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 11. 11. Pengecualian CukaiDuti ImportDuti Import dan Eksais LPPewartaan Harga Kereta Import Terpakai 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 12. 12. LPLangkah perlaksanaan : Pengecualian cukai ke atas pendapatan berkanun untuk pengilang dalam industri automotif ditingkatkan: 30% 10% → 30% Nilai Tambah 50% 15% → 50% Nilai Tambah 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 13. 13. InsentifGalakan OFFER 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 14. 14. OFFEROFFER: Syarikat-syarikat yang terlibat dalam aktiviti pengeluaran transmission system, brake system, airbag system dan steering system layak untuk mendapatkan insentif fiskal yang lebih baik: Layanan Taraf Perintis 100% (PS) 10 tahun Elaun Cukai Pelaburan 100% (ITA) 5 tahun Jika terlibat dalam pelaburan dalam pembangunan kenderaan hibrid dan elektrik memberi faedah kepada pelabur seperti: I. insentif fiskal II. pengecualian cukai serta geran penyelidikan dan pembangunan (R&D) 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 15. 15. Daya saing pengeluarSumbangan 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 16. 16. Langkah perlaksanaan : Selaras dengan komitmen antarabangsa Malaysia sistem pentadbiran, AP Terbuka AP Francais Bermula 1 Januari 2010, caj sebanyak RM10,000 akan dikenakan bagi setiap unit AP Terbuka yang dikeluarkan dan hasil kutipan akan digunakan bagi mewujudkan dana khas untuk membantu syarikat Bumiputera menceburi bidang perniagaan automotif dan perniagaan-perniagaan lain. 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 17. 17. 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 18. 18. Dasar dan langkah-langkah baru ini akan dikuatkuasakanbermula 1 Januari 2010.Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industriakan menyelaras dengan kementerian dan agensiKerajaan berkaitan mengenai tindakan susulan bagipelaksanaan dasar dan langkah-langkah baru yangdiperkenalkan di bawah NAP. 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 19. 19. 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 20. 20. PRESENTATION SCRIPT 3 pages 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 21. 21. pg 1 of 3PengenalanDasar Automotif Nasional (NAP) telah diperkenalkan pada 22 Mac 2006 untuk membantu usahatransformasi dan integrasi industri automotif tempatan secara optimum ke dalam jaringan industriserantau dan global yang semakin liberal dan kompetitif. NAP merupakan teras utama dalampenggubalan hala tuju strategik industri di bawah Pelan Induk Perindustrian Ketiga (IMP3), 2006-2020.KENAPA NAP perlu dilaksanakan?Ini kerana, dasar ini selaras dengan komitmen Kerajaan untuk meliberalisasikan industri automotifdan konsep ‘rakyat didahulukan. NAP memberi faedah kepada pengguna terutamanya dari segijaminan keselamatan dan perlindungan terhadap alam sekitar.Sasaran utama perlaksanaan NAP adalah untuk memastikan peningkatan keupayaan dan daya saingindustri automotif tempatan dalam jangka panjang dengan mengambil kira perkembangan terkiniindustri automotif di peringkat serantau dan antarabangsa di samping menawarkan kenderaan yanglebih selamat, mesra alam dan berteknologi tinggi kepada pengguna.Pengumuman Dasar Automatif Negara*** LIHAT DAN BACAPengumuman terbaru berkenaan perlaksanaan Dasar Automatif Negara yang antara lainyamengharamkan pengimport alat ganti kereta terpakai mulai Jun 2011 serta mewajibkan semuakenderaan yang berusia lebih 15 tahun membuat pemeriksaan tahunan di Puspakom sebelummemperbaharui cukai kenderaan telah menimbulkan banyak reaksi dari pelbagai pihak.Sumber Maklumat:Jabatan Penerangan MalaysiaNovember 2010***Pengguna kenderaan bagi kenderaan yang melebihi 15 tahun ini membantah perlaksanaan peraturanbaru ini kerana mendakwa membebankan mereka selain mempertikaikan pelaksanaan ini mampumengurangkan kemalangan jalan raya.Dalam hal ini, kerajaan sepatutnya mempertimbangkan semula dasar pelaksanaan bagi Dasar AutomotifNegara ini bagi memastikan tindakan tersebut mendapat persetujuan rakyat.Objektif KeseluruhanMerangsangkan perkembangan sektor automatif negara seterusnya, pembangunan sektor automatifMalaysia.ObjektifObjektif utama NAP adalah untuk  memastikan pembangunan industri automotif tempatan yang terancang dan tersusun serta meningkatkan keupayaan dan daya saing industri dalam jangka panjang berikutan liberalisasi pasaran;  mewujudkan persekitaran pelaburan yang kondusif bagi menggalakkan pelaburan tambahan dan baru;  meningkatkan daya saing syarikat pembuat kenderaan berstatus nasional melalui usahasama strategik;  menggalakkan pembangunan teknologi baru dan terkini dalam industri automotif domestik;  menggalakkan pembangunan aktiviti pengeluaran dalam bidang niche yang mempunyai nilai tambah yang tinggi;  meningkatkan penyertaan Bumiputera yang berterusan dalam industri automotif; 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 22. 22. pg 2 of 3  meningkatkan standard keselamatan bagi menjamin keselamatan pengguna di samping menggalakkan aktiviti di dalam bidang mesra alam; dan  menambah baik instrumen pelaksanaan dasar di bawah NAP sedia ada.Dasar & Langkah BaruDASAR DAN LANGKAH BARU meliputi pelesenan, duti, insentif, teknologi dan alam sekitar,keselamatan dan standard, dan Lesen Import (AP) akan diperkenalkan di bawah NAP dengan tujuanuntuk meningkatkan daya saing industri automotif dan pasaran yang lebih terbuka. Dasar dan langkah-langkah baru adalah seperti berikut: A. LESEN PENGILANG B. CUKAI/DUTI C. TEKNOLOGI D. PINJAMAN MUDAH/GERAN E. Sistem LESEN IMPORT F. Dimensi Nasional G. TARIKH KUATKUASA A> LESEN PENGILANG: MEMPROMOSIKAN SEGMEN BERIMPAK TINGGI Pembekuan Lesen Pengilang (ML) baru yang dilaksanakan sehingga ini akan ditarik balik bagi segmen automotif terpilih yang dikenal pasti sebagai strategik dan berimpak tinggi kepada ekonomi negara. Liberalisasi Lesen Pengilang ini penting dalam menghasilkan keuntungan yang lebih tinggi, kenderaan berorientasi perniagaan dan kenderaan yang mesra alam sekitar. Langkah perlaksanaan :  Secara khususnya, dasar baru ini akan menarik balik pembekuan Lesen Pengilang bagi segmen:  kereta mewah berkapasiti enjin 1,800c.c dan ke atas dengan harga atas jalan tidak kurang daripada RM150,000;  kenderaan hibrid dan elektrik;  kenderaan jenis pick up;  kenderaan perdagangan; dan motosikal berkapasiti enjin 200c.c dank e atas  Pengeluaran Lesen Pengilang baru bagi segmen ini tidak dikenakan syarat ekuiti.  Dasar semasa berhubung pemasangan kenderaan secara kontrak dikekalkan bagi menggalakkan penggunaan lebihan kapasiti sedia ada.  Dasar semasa berhubung pembekuan Lesen Pengilang bagi aktiviti bina semula kenderaan perdagangan dikekalkan. B> CUKAI / DUTI: GALAKAN EKSPORT BAGI PRODUK BERNILAI TAMBAH TINGGI Pengecualian Cukai ke atas Nilai Peningkatan Eksport bagi Kenderaan dan Alat Ganti/Komponen. Duti Import: pengurangan/penghapusan bagi memenuhi komitmen Perjanjian Perdagangan Bebas. Duti Import dan Eksais bagi Kenderaan Dipasang Siap Sepenuhnya (CBU) dan Terurai Sepenuhnya (CKD). Pewartaan Harga Kereta Import Terpakai untuk Menangani Masalah Underdeclaration. 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 23. 23. pg 3 of 3 Langkah perlaksanaan :  Pengecualian cukai ke atas pendapatan berkanun untuk pengilang dalam industri automotif ditingkatkan:  daripada 10 % kepada 30 % daripada nilai peningkatan eksport yang diberikan kepada pengilang dengan syarat produk berkenaan yang dieksport mencapai sekurang-kurangnya 30 % nilai tambah; dan  daripada 15 % kepada 50 % daripada nilai peningkatan eksport yang diberikan kepada pengilang dengan syarat produk berkenaan yang dieksport mencapai sekurang-kurangnya 50 % nilai tambah.C> TEKNOLOGI: GALAKAN BAGI PRODUK BERNILAI TAMBAH TINGGI DAN BERTEKNOLOGI HIJAU Insentif Lebih Menarik bagi Pengeluaran Komponen / Alat Ganti Kritikal dan Bernilai Tambah Tinggi. Galakan bagi Kenderaan Hibrid/Elektrik dan Pembangunan Infrastruktur Berkaitan. OFFER :  Syarikat-syarikat yang terlibat dalam aktiviti pengeluaran transmission system, brake system, airbag system dan steering system layak untuk mendapatkan insentif fiskal yang lebih baik,  iaitu layanan Taraf Perintis (PS) sebanyak 100 peratus bagi tempoh 10 tahun atau Elaun Cukai Pelaburan (ITA) sebanyak 100 peratus bagi tempoh 5 tahun.  Jika terlibat dalam pelaburan dalam pembangunan kenderaan hibrid dan elektrik. Insentif yang komprehensif meliputi insentif fiskal, pengecualian cukai serta geran penyelidikan dan pembangunan (R&D) adalah langkah-langkah baru di bawah kajian semula NAP dalam memaksimumkan pulangan ke atas pelaburan yang dilakukan. D> PINJAMAN MUDAH / GERAN: LANGKAH UNTUK MENINGKATKAN DAYA SAING PENGELUARKOMPONEN/ALAT GANTI Bagi meningkatkan daya saing pengeluar komponen dan alat ganti serta meningkatkan sumbangannya dalam industri automotif dan ekonomi, dana Pembangunan Automotif (ADF) dan Dana Penyelarasan Industri (IAF) akan diteruskan.E> SISTEM LESEN IMPORT Selaras dengan komitmen antarabangsa Malaysia, sistem pentadbiran, AP Terbuka akan dimansuhkan mulai 31 Disember 2015, manakala bagi AP Francais pula pada 31 Disember 2020. Bermula 1 Januari 2010, caj sebanyak RM10,000 akan dikenakan bagi setiap unit AP Terbuka yang dikeluarkan dan hasil kutipan akan digunakan bagi mewujudkan dana khas untuk membantu syarikat Bumiputera menceburi bidang perniagaan automotif dan perniagaan- perniagaan lain.F> Dimensi Nasional: Rakan Kongsi Strategik Proton Satu perkongsian strategik di antara PROTON dan syarikat pembuat kenderaan utama dunia akan diwujudkan bagi meningkatan daya saing dan keupayaan jangka panjang PROTON di pasaran global.G> TARIKH KUATKUASA Dasar dan langkah-langkah baru ini akan dikuatkuasakan bermula 1 Januari 2010. Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri akan menyelaras dengan kementerian dan agensi Kerajaan berkaitan mengenai tindakan susulan bagi pelaksanaan dasar dan langkah-langkah baru yang diperkenalkan di bawah NAP. 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 24. 24. AUDIENCES NOTES 2 pages 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 25. 25. pg 1 of 2 Dasar Automotif Nasional (NAP)Pengenalan KENAPA NAP perlu dilaksanakan? Objektif KeseluruhanDasar Automotif Nasional (NAP) telah 1. Dasar ini selaras dengan komitmen Kerajaan Merangsangkan perkembangandiperkenalkan pada 22 Mac 2006 untuk membantu untuk meliberalisasikan industri automotif dan sektor automatif negarausaha transformasi dan integrasi industri konsep ‘rakyat didahulukan. NAP memberi seterusnya, pembanguna n sektorautomotif tempatan secara optimum ke dalam faedah kepada pengguna terutamanya dari segi automatif Malaysia.jaringan industri serantau dan global yang semakin jaminan keselamatan dan perlindungan Objektifliberal dan kompetitif. NAP merupakan teras utama terhadap alam sekitar.Sasaran utama  memastikan pembangunandalam penggubalan hala tuju strategik industri di perlaksanaan NAP adalah untuk memastikan industri automotif tempatanbawah Pelan Induk Perindustrian Ketiga (IMP3), . peningkatan keupayaan dan daya saing yang terancang dan tersusun industri automotif tempatan dalam jangka panjang serta meningkatkanReaksi Rakyat Terhadap Pengumuman Dasar dengan mengambil kira perkembangan terkini keupayaan dan daya saingAutomatif Negara industri automotif di peringkat serantau dan industri dalam jangka panjang→ Pengguna kenderaan bagi kenderaan yang antarabangsa di samping menawarkan berikutan liberalisasi pasaran;melebihi 15 tahun ini membantah perlaksanaan kenderaan yang lebih selamat, mesra alam danperaturan baru ini kerana mendakwa berteknologi tinggi kepada pengguna.  mewujudkan persekitaranmembebankan mereka selain mempertikaikan pelaburan yang kondusif bagipelaksanaan ini mampu mengurangkan kemalangan jalan raya . menggalakkan pelaburan tambahan dan baru; menggalakkan pembangunan teknologi baru dan terkini dalam industri automotif domestik; menggalakkan pembangunan aktiviti pengeluaran dalam bidang niche yang mempunyai nilai tambah  meningkatkan daya saing yang tinggi; syarikat pembuat kenderaan meningkatkan penyertaan Bumiputera yang berterusan dalam industri automotif; berstatus nasional melalui meningkatkan standard keselamatan bagi menjamin keselamatan pengguna di samping menggalakkan usahasama strategik; aktiviti di dalam bidang mesra alam; dan menambah baik instrumen pelaksanaan dasar di bawah NAP sedia ada. 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 26. 26. pg 2 of 2Dasar & Langkah Baru → NAPA> LESEN PENGILANG: MEMPROMOSIKAN SEGMEN BERIMPAK TINGGI Pembekuan Lesen Pengilang (ML) baru yang dilaksanakan sehingga ini akan ditarik balik bagi segmen automotif terpilih yang dikenal pasti sebagai strategik dan berimpak tinggi kepada ekonomi negara. Liberalisasi Lesen Pengilang ini penting dalam menghasilkan keuntungan yang lebih tinggi, kenderaan berorientasi perniagaan dan kenderaan yang mesra alam sekitar.B> CUKAI / DUTI: GALAKAN EKSPORT BAGI PRODUK BERNILAI TAMBAH TINGGI Pengecualian Cukai ke atas Nilai Peningkatan Eksport bagi Kenderaan dan Alat Ganti/Komponen. Duti Import: pengurangan/penghapusan bagi memenuhi komitmen Perjanjian Perdagangan Bebas. Duti Import dan Eksais bagi Kenderaan Dipasang Siap Sepenuhnya (CBU) dan Terurai Sepenuhnya (CKD). Pewartaan Harga Kereta Import Terpakai untuk Menangani Masalah Underdeclaration.C> TEKNOLOGI: GALAKAN BAGI PRODUK BERNILAI TAMBAH TINGGI DAN BERTEKNOLOGI HIJAU Insentif Lebih Menarik bagi Pengeluaran Komponen / Alat Ganti Kritikal dan Bernilai Tambah Tinggi. Galakan bagi Kenderaan Hibrid/Elektrik dan Pembangunan Infrastruktur Berkaitan.D> PINJAMAN MUDAH / GERAN: LANGKAH UNTUK MENINGKATKAN DAYA SAING PENGELUARKOMPONEN/ALAT GANTI Bagi meningkatkan daya saing pengeluar komponen dan alat ganti serta meningkatkan sumbangannya dalam industri automotif dan ekonomi, Dana Pembangunan Automotif (ADF) dan Dana Penyelarasan Industri (IAF) akan diteruskan.E> SISTEM LESEN IMPORT Selaras dengan komitmen antarabangsa Malaysia, sistem pentadbiran, AP Terbuka akan dimansuhkan mulai 31 Disember 2015, manakala bagi AP Francais pula pada aaasem ber 2020. Bermula 1 Januari 2010, caj sebanyak RM10,000 akan dikenakan bagi setiap unit AP Terbuka yang dikeluarkan dan hasil kutipan akan digunakan bagi mewujudkan dana khas untuk membantu syarikat Bumiputera menceburi bidang perniagaan automotif dan perniagaan-perniagaan lain.F> DIMENSI NASIONAL: RAKAN KONGSI STRATEGIK PROTON Satu perkongsian strategik di antara PROTON dan syarikat pembuat kenderaan utama dunia akan diwujudkan bagi meningkatan daya saing dan keupayaan jangka panjang PROTON di pasaran global.G> TARIKH KUATKUASA Dasar dan langkah-langkah baru ini akan dikuatkuasakan bermula 1 Januari 2010. 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 27. 27. AUDIENCES NOTES ANSWER 2 pages2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 28. 28. pg 1 of 2 Dasar Automotif Nasional (NAP)Pengenalan KENAPA NAP perlu dilaksanakan? Objektif KeseluruhanDasar Automotif Nasional (NAP) telah 1. Dasar ini selaras dengan komitmen Kerajaan Merangsangkan perkembangandiperkenalkan pada 22 Mac 2006 untuk membantu untuk meliberalisasikan industri automotif dan sektor automatif negarausaha transformasi dan integrasi industri konsep ‘rakyat didahulukan. NAP memberi seterusnya, pembangunan sektorautomotif tempatan secara optimum ke dalam faedah kepada pengguna terutamanya dari segi automatif Malaysia.jaringan industri serantau dan global yang semakin jaminan keselamatan dan perlindungan Objektifliberal dan kompetitif. NAP merupakan teras utama terhadap alam sekitar.Sasaran utama  memastikan pembangunandalam penggubalan hala tuju strategik industri di perlaksanaan NAP adalah untuk memastikan industri automotif tempatanbawah Pelan Induk Perindustrian Ketiga (IMP3), peningkatan keupayaan dan daya saing yang terancang dan tersusun2006-2020. industri automotif tempatan dalam jangka panjang serta meningkatkan dengan mengambil kira perkembangan terkiniReaksi Rakyat Terhadap Pengumuman Dasar keupayaan dan daya saing industri automotif di peringkat serantau dan industri dalam jangka panjangAutomatif Negara antarabangsa di samping menawarkan→ Pengguna kenderaan bagi kenderaan yang berikutan liberalisasi pasaran; kenderaan yang lebih selamat, mesra alam danmelebihi 15 tahun ini membantah perlaksanaan berteknologi tinggi kepada pengguna.peraturan baru ini kerana mendakwa  mewujudkan persekitaranmembebankan mereka selain mempertikaikan pelaburan yang kondusif bagipelaksanaan ini mampu mengurangkan kemalangan jalan raya . menggalakkan pelaburan tambahan dan baru; menggalakkan pembangunan teknologi baru dan terkini dalam industri automotif domestik; menggalakkan pembangunan aktiviti pengeluaran dalam bidang niche yang mempunyai nilai tambah  meningkatkan daya saing yang tinggi; syarikat pembuat kenderaan meningkatkan penyertaan Bumiputera yang berterusan dalam industri automotif; berstatus nasional melalui meningkatkan standard keselamatan bagi menjamin keselamatan pengguna di samping menggalakkan usahasama strategik; aktiviti di dalam bidang mesra alam; dan menambah baik instrumen pelaksanaan dasar di bawah NAP sedia ada. 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 29. 29. pg 2 of 2Dasar & Langkah Baru → NAPA> LESEN PENGILANG: MEMPROMOSIKAN SEGMEN BERIMPAK TINGGI Pembekuan Lesen Pengilang (ML) baru yang dilaksanakan sehingga ini akan ditarik balik bagi segmen automotif terpilih yang dikenal pasti sebagai strategik dan berimpak tinggi kepada ekonomi negara. Liberalisasi Lesen Pengilang ini penting dalam menghasilkan keuntungan yang lebih tinggi, kenderaan berorientasi perniagaan dan kenderaan yang mesra alam sekitar.B> CUKAI / DUTI: GALAKAN EKSPORT BAGI PRODUK BERNILAI TAMBAH TINGGI Pengecualian Cukai ke atas Nilai Peningkatan Eksport bagi Kenderaan dan Alat Ganti/Komponen. Duti Import: pengurangan/penghapusan bagi memenuhi komitmen Perjanjian Perdagangan Bebas. Duti Import dan Eksais bagi Kenderaan Dipasang Siap Sepenuhnya (CBU) dan Terurai Sepenuhnya (CKD). Pewartaan Harga Kereta Import Terpakai untuk Menangani Masalah Underdeclaration.C> TEKNOLOGI: GALAKAN BAGI PRODUK BERNILAI TAMBAH TINGGI DAN BERTEKNOLOGI HIJAU Insentif Lebih Menarik bagi Pengeluaran Komponen / Alat Ganti Kritikal dan Bernilai Tambah Tinggi. Galakan bagi Kenderaan Hibrid/Elektrik dan Pembangunan Infrastruktur Berkaitan.D> PINJAMAN MUDAH / GERAN: LANGKAH UNTUK MENINGKATKAN DAYA SAING PENGELUARKOMPONEN/ALAT GANTI Bagi meningkatkan daya saing pengeluar komponen dan alat ganti serta meningkatkan sumbangannya dalam industri automotif dan ekonomi, Dana Pembangunan Automotif (ADF) dan Dana Penyelarasan Industri (IAF) akan diteruskan.E> SISTEM LESEN IMPORT Selaras dengan komitmen antarabangsa Malaysia, sistem pentadbiran, AP Terbuka akan dimansuhkan mulai 31 Disember 2015, manakala bagi AP Francais pula pada 31 Disember 2020. Bermula 1 Januari 2010, caj sebanyak RM10,000 akan dikenakan bagi setiap unit AP Terbuka yang dikeluarkan dan hasil kutipan akan digunakan bagi mewujudkan dana khas untuk membantu syarikat Bumiputera menceburi bidang perniagaan automotif dan perniagaan-perniagaan lain.F> DIMENSI NASIONAL: RAKAN KONGSI STRATEGIK PROTON Satu perkongsian strategik di antara PROTON dan syarikat pembuat kenderaan utama dunia akan diwujudkan bagi meningkatan daya saing dan keupayaan jangka panjang PROTON di pasaran global.G> TARIKH KUATKUASA Dasar dan langkah-langkah baru ini akan dikuatkuasakan bermula 1 Januari 2010. 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.
 30. 30. THE ENDAbout Author:Facebook: www.facebook.com/josh.lrtEmail: rtcoolman@live.com [Mr. Josh]Contact No: +6018-397 6808 [Mr. Josh] 2013 © LRT Documents Copyrighted. All rights reserved.

×