Leaflet Macedonian

602 views
515 views

Published on

Лифлетот е производ од Проектот „Собирање на факти, информирање на граѓани“, финансиран од UNDP “Sustainable Mining Clean Up and Pollution Management in Bucim and Lojane Mines”.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
602
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
34
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Leaflet Macedonian

  1. 1. Локации на Диви Депонии во Кратово Диви Депонии Големина Податоци Во близина на Аргулички Мост 330 m2 и Буреков Мост Сакате Повеќе Информации? 2 Постојат 7 локации со диви Мерак Маала 1550 m депонии сконцентрирани најмногу Кошари Маала 1829 m2 Разгледајте го нашиот сликовит во близина на реките. извештај на: Во близина на мостот кај Таложењето на истите 2394 m2 Автобуска Станица придонесува кон создавање на нови акумулации зафаќајки Паркот Карши Бавча 3076 m2 поголеми површини. Во близина на Јокширски Мост 4019 m2 Стара Мусала 4993 m2
  2. 2. Влијание на дивите депонии по здравјето на човекот Благодарност до проектот на UNDP “Sustainable Mining Clean Up and Pollution Management in Bucim and Lojane Mines” Како дивите депонии влијаат на за техничката и финасиската подршка за реализација на Одпадот кој се депонира денес, за разлика од оној проектот и изработка на оваа брошура. од пред педесет и повеќе години во голема мера се разликува по неговиот хемиски и механички состав. Имено, порано, во најголема мера тој бил составен од природни и разградливи материи. Во Проект: тебе тоа време количеството на депонирана пластика и „Собирање на факти, информирање на граѓани“ останатите опaсни материи билo незначително при што предизвикувало и незачително загадување на Проктот е предводен од нашиот Младински Волонтерски Клуб почвата, површинските и подземните води. „Волонтер Екологија Кратово“ За разлика од тогаш, денес преовладуваат тешко разградливи материјали, како што се пластиката, електронски отпад, различна амбалажа за пакување, лименки и др. Истите, при депонирање во природата и на недозволени локации за тоа (диви депонии), може да бидат многу опасни по човековото здравје и да има негативно влијание по Благодарност до членовите: животната средина. Јордана Mаја Младен Тоше Пластичниот отпад е на база на органски Мерџан Џејми соединенија кои што се тешко разградливи и можат Џесика Пол да бидат многу штетни по човековото здравје. За целосно распаѓање на пластичната амбалажа (ПЕТ- полиетилентерафталат) потребни се од 450 до 1000 години, во зависност од тоа дали се наоѓа во вода или во почвата. При тоа се ослободуваат хемикалии Проектот е имплементиран од: кои се мешаат со водата или почвата и ЗГ „Регионален центар за одржлив предизивикуваат нивно континуирано загадување. развој“ Овие соединенија кај човекот можат да предизвикаат појава на рак на градите и простата, невробихејвиорални проблеми, кардиоваскуларни пореметувања, дијабетес, абнормалности на Партнер: џигерот, а при спалување на пластиката можни се проблеми и со респираторниот систем и органите ЗГ „Регионална ромска образовна за дишење. младинска асоцијација“ Никој од нас нема право да ја уништува природата и нејзините богатства. Благодарност до Општина Кратово за издавање на Локалниот Крајно време е да се запознаеме со тоа во каква Еколошки Акционен План (ЛЕАП). Податоците од ЛЕАП беа основа животна средина живееме и како треба да се за започнување и комплетирање на нашето истражување. грижиме за неа. Затоа не придонесувајте кон создавање на диви депонии и користете ги кантите ЗГ„Регионален центар за одржлив развој“- Кратово и контејнерите за одпад. Запомнете, правилото е ул. Гоце Делчев, 24 Кратово едноставно и гласи: Редуцирај,Реупотреби и тел/фах: 00389 31 481 542 Рециклирај = 3 Р. e-mail: regionalencentar@gmail.com www.regionalencentar.org.mk Maj 2010 год. Кратово Проследете го целосно извештајот на нашиот блог www.volunteerecologykratovo.blogspot.com

×