Tips voor het aantrekken van talent in een economische crisis

337 views
259 views

Published on

Deze presentatie gaat over het aantrekken van talent in tijden van crisis. Voert u selectie- of ontslaggesprekken?

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
337
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tips voor het aantrekken van talent in een economische crisis

 1. 1. Tips voor het aantrekken van talent in een economische crisis door Lodi Planting
 2. 2. KERNGEDACHT E Uw arbeidsmarktcommunicatie moet blijvend consistent zijn om talent in tijden van crisis te kunnen aantrekken en behouden. Daarnaast moet u werkzekerheid kunnen bieden aan diegene die van schip willen veranderen.
 3. 3. “Het aantrekken van talent is geen eenvoudige zaak. De meeste organisaties hebben het namelijk altijd al moeilijk gehad om de juiste talenten aan te trekken. Mogelijke redenen zijn: de krapte op de arbeidsmarkt, een onjuiste rekruteringsstrategie of het simpelweg niet aantrekkelijk zijn. Dankzij de aanhoudende economische crisis komen deze traditionele elementen onder druk te staan. Organisaties zouden daarom makkelijker nieuw talent kunnen moeten vinden en aantrekken. Maar het blijft een economisch ongunstige conjunctuur en kan u de laatste horde wegnemen door medewerkers te overtuigen om bij u te komen werken?”
 4. 4. VOERT U ONTSLAG- OF SELECTIEGESPREKKEN ?
 5. 5. t moeten en ontslaggesprek heef maanden e en een ns dat u in de laatste 6 De ka in de laatste 6 maand ter dan dat u eren is aanzienlijk gro vo voerd. lectiegesprek heeft ge se
 6. 6. VOORDELEN VAN AANWERVEN IN EEN ECO NOMISCHE CRISIS
 7. 7. DE KRAPTE OP DE ARBEIDSMARK T
 8. 8. De chronische krapte op de arbeidsmarkt blijft een gegeven, maar door de aanhoudende crisis komen er ook steeds meer werklozen bij. De pool die ooit zo klein was wordt dagelijks gevuld met nieuw talent waar u nu uit kan kiezen. Dat geldt echter niet voor alle beroepen. Het lijkt er op dat typische knelpuntberoepen als IT’ers, ingenieurs en elektriciens altijd werk (blijven) hebben. Dat dit goed of niet goed is hangt af van de bril die u op zet.
 9. 9. BENT U SEXY GENOEG?
 10. 10. Organisaties die in een economische crisis nieuw talent kunnen aantrekken zijn die organisaties waar het (economisch) goed mee gaat. Dat vergroot de aantrekkelijkheid van die organisatie en dat maakt dat zij altijd een streepje voor zullen hebben op hun concurrenten met wie het minder goed gaat. Het gezegde: “de één zijn dood is de ander zijn brood” gaat hier op.
 11. 11. WAT ALS DE CRISIS WEER VOORBIJ IS?
 12. 12. De ‘echte klappen’ voor organisaties die talent willen aantrekken zullen pas komen als de crisis voorbij is. Organisaties die dan niet hebben geïnvesteerd (en dit hoeft niet geldelijk te zijn) in de huidige en nieuwe talenten of in de aantrekkelijkheid van hun merk komen dan bedrogen uit. Het personeel zal dan massaal de organisatie gaan verlaten omdat zij dat simpelweg weer kunnen of durven. Als u dat consequent doet, daar naar gaat handelen en dat oprecht nastreeft dan kan u zo de typische knelpuntberoepen verleiden om bij u te komen werken en de krapte op de arbeidsmarkt bespelen. Ook in tijden van economische crisis, maar let wel: als u dat voorheen niet consequent heeft gedaan, dan gaat daar tijd over heen. Een goede arbeidsmarktcommunicatie met uw potentiële kandidaten is dus een belangrijke stap in een succesvol wervings- en selectiebeleid.
 13. 13. BENT U POPULAIR OM DE JUISTE REDENEN?
 14. 14. Een belangrijk gegeven bij het aantrekken van talent in een economische crisis is een consequente arbeidsmarktcommunicatie. Als uw organisatie de economische malaise doorstaat, dan is dat iets waar u met recht trots op mag zijn en daar mag u mee uitpakken. Tegelijkertijd moet het bij u als organisatie passen, want de boodschap die u zendt moet overeenkomen met de organisatie die u bent, de zaken die u belangrijk vindt of de organisatie die u wilt zijn.
 15. 15. BIEDT U WERKZEKERHEID?
 16. 16. In economisch onzekere tijden moeten organisaties die nieuw talent willen aantrekken naar die talenten kijken die echt een verschil maken en die een stap in het ‘onzekere’ willen zetten. Organisaties moeten begrijpen dat zekerheid momenteel één van de belangrijkste factoren is om bij uw organisatie te blijven werken. Ook al is dat valse zekerheid. Het hebben en uitrollen van een adequate arbeidsmarktcommunicatie om talent aan te trekken is één ding. Het binnenhalen van dat talent is iets anders. Zeker in een ongunstige economische conjunctuur. Organisaties moeten dan over zeer veel overtuigingskracht bezitten om een werkzekere medewerker te overtuigen om bij u te komen werken.
 17. 17. WAT ONTHOUDEN? ARBEIDSMARKTCOMMUNICATIE IS BELANGRIJK BIJ HET AANTREKKEN VAN TALENT COMMUNICEER CONSISTENT: CRISIS OF NIET ALS U TALENT VAN ORGANISATIE WIL LATEN VERANDEREN MOET U WERKZEKERHEID GARANDEREN
 18. 18. MEER WETEN? WWW.RETENTIE-MANAGEM @LodiPlanting

×