Les ciutats a Europa, Espanya i Catalunya

713 views
448 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
713
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Les ciutats a Europa, Espanya i Catalunya

 1. 1. LES CIUTATS A EUROPA,ESPANYA ICATALUNYAHELENA, ELENA,ARNAU, DÍDAC,GUILLEM, ÓSCAR ,DANI
 2. 2. LA LLARGA HISTÒRIA DE LESCIUTATS EUROPEESLES CIUTATS DE L’ANTIGUITAT· Les primeres ciutats van aparèixer fa uns 6.000 anys, quan lafertilitat de les terres de Mesopotàmia, l’Indus i Egipte produir unsexedents agrícoles.A l’antiga Grècia:-Els grecs van fer dues aportacions especials:· la integració de la ciutat a la seva religió. l’aplicació d’un cert racionalisme en el traçat.- Destacaven les ciutats d’Esparta i Atenes.- La ciutat tenia un plànol ortogonal- El plànol està orientat en nord-sud.- Els dos tipos d’habitatges més importants fou: el domus i insulae.- Unes de les zones més importants eren : l’acròpolis i l’àgora.
 3. 3. PLÀNOL ORTOGONAL ACRÒPOLISL’ÀGORADOMUSINSULAE
 4. 4. L’antiga Roma:-Ciutat principal: Roma, capital de l’Imperi i el centre del podereconòmic i polític.-Van continuar fent ús del pla ortogonal.-Hi havien dos carrers principals:· Cardo maximus (de nord-sud)· Decumanus maximus ( d’est-oest)-Un dels elements més importants de la ciutat romana:· Els carrers· Els sistemes de clavegueram· El fòrum· Els banys públics· Els amfiteatres· Els aqüeductes...
 5. 5. CARRERS PRINCIPALSTERMESCLAVEGUERAMAMFITEATRE, ELDHJEM (TUNISIA)FORUM AQÜEDUCTE, NERJA PONT DEL DIABLE
 6. 6. En l’edat Mitjana:-Comença el any 476, desprès de la caiguda de l’Imperi romà.-Les ciutats van tornar a crèixer, van donar lloc al renaixement de lesciutats, amb la creació de noves poblacions sorgides:· al costat d’un castell, en rutes comercialsal costat d’un monastir, en una cruïlla de camins…-Les ciutats medievals:· Envoltades d’una muralla· Pla irregular· Carrers estrets i sinuosos.· Els edificis més importants estaven en el centre de laciutat (castells, esglésies…)
 7. 7. PLÀNOL D’UNA CIUTAT MEDIEVALEXEMPLE DE CIUTAT MEDIEVAL: CARCASSONE
 8. 8. En l’edat Moderna:-Es va produir un embelliment i una millora en relació a les ciutats.-Construcció de grans palaus, jardins, esglésies i monuments.-Es van fundar noves ciutats al voltant de residències reials d’estiu,com: Versalles (França) i Aranjuez (Madrid).VERSALLES (FRANÇA) ARANJUEZ (MADRID)
 9. 9. La ciutat industrial:-A finals del S.XVIII es va iniciar la industrialització als països europeusprovocant que la població augmentes molt a les localitats on es vansituar les fàbriques.-Hi ha un enderrocament de les antigues muralles per facilitar elcreixement de les ciutats.-Es formen dos tipus de barris:· Els barris burgesos (rics)· Els suburbis (barris als afores d’una ciutat que te unaqualitat de vida inferior, de la nova classe urbana, elproletariat).- Es fan obres per fer arribar l’aigua, el gas, l’electricitat, una xarxa declavegueram, introducció dels tramvies.
 10. 10. PAISATJE INDUSTRIALSUBURBISBURGESIAREVOLUCIÓURBANANENS TREBALLADORS EN LAREVOLUCIÓ INDUSTRIAL
 11. 11. LES CIUTATS DE LA UNIÓEUROPEA-Actualment a la U.E prop del 80% de la seva població és urbana.-La majoria viu en ciutats de mida mitjana i petita.-Molt poques d’aquestes ciutats superen el 1.000.000 d’habitants.-París i Londres són les ciutats europees més poblades.-A la segona meitat del S.XX es va produí un gran creixement enla perifèria de les ciutats (part més llunyana del centre d’unaciutat o d’un país)-S’hi han construït grans barris residencials.
 12. 12. LA POBLACIÓ RURAL AESPANYA-La població en Espanya a passat désser principalment rural, aser urbana.-El poblament rural pot ser de dos tipus:· dispers (caserios, masies, barraques i cortijos)· concentrat.-En les dècades dels anys 50 i 60 es va produir un gran buit delsnuclis rurals i la població es va envellir.-Als darrers anys, alguns pobles torna poblar-se. Aquestshabitatges sutilitza com a residències secundàries.-Avui dia hi ha un gran auge en el turisme rural.
 13. 13. MASIACORTIJOCASERIOBARRACA
 14. 14. LA POBLACIÓ URBANA AESPANYA-La població espanyola és sobre tot urbana; tres quartes parts viuen ciutats,-Ciutats principals:· Madrid (capitat de l’estat). Amb + 3.000.000 d’habitants.· Barcelona (+ de 1.500.000 d’habitants)· València· Sevilla + 550.000 habitants· Zaragoza· Màlaga-Fenomen actual: creixement de població en petits nuclis urbanspropers a les grans ciutats.
 15. 15. JERARQUIA URBANA-Per la gran influència que tenen les ciutats de Madrid i Barcelona(política, econòmica i cultural), les converteixen en metròpolisnacionals.-La Corunya, Bilbao, Sevilla i València són metròpolis regionals;funcionen com a centres culturals, educatius...-Les metròpolis sobregionals són les que ofereixen serveis moltespecialitzats (universitaris, hospitalaris...). És el cas de Vigo,Alacant, Granada...-Les ciutats de vida mitjana petites són centres de serveis de lesseves províncies.-Les ciutats petites: Menys s de 50.000 habitants.
 16. 16. LA GESTIÓ DE LESCIUTATS ESPANYOLES
 17. 17. ELS PROBLEMES URBANSEls problemes són:-Trànsit dens a les hores puntes. Les viesmés afectades són el centre urbà i elsnuclis residencials de la perifèria.-Contaminació atmosfèrica. Provocada peltrànsit elevat de vehicles.-Contaminació acústica. És l’excés desoroll.-Residus urbans. Es genera un 1,5 kg debrossa cada dia-Abocadors incontrolats. Contaminen elsól, l’aire i les aigües subterrànies.-El preu dels habitatges.
 18. 18. LA DISTRIBUCIÓ DE LAPOBLACIÓ A CATALUNYALA POBLACIÓ RURAL-La distribució de població aCatalunya està condicionat per lageografia, la història i pelsprocessos d’industrialització.-Els tipus d’assentaments ruralssón:· nuclis de poques cases(Pirineus)· masies aïllades (del Prepirineufins al Llobregat)· agrupaments urbans mitjans(500-2.000 habitants, comarquesde l’Ebre).ASSENTAMENTS URBANS-És distribueix d’una maneramolt desigual, s’ha de tenir encomte les ciutats històriques:romana i medieval.-I finalment la industrialització,per la transformació del anticsnuclis urbans i per la creació denoves zones urbanes (Sabadell iTerrassa)
 19. 19. LES CARACTEÍSTIQUESDE LA XARXA URBANACATALANA-Barcelona i la seva àrea metropolitana destaca en la distribucióde la xarxa urbana (60% de la població).-La segona àrea és la del Camp de Tarragona.-La tercera àrea d’importància està en la ciutat de Girona; ambdos eixos importants:·l’àrea costanera (Roses, Palamós i Blanes)· l’àrea prelitoral ( Figueres, Banyoles i la Bisbal de Emp.· Olot, Vic i Manresa són centres comarcals.· Lleida és la segona línia urbana a l’interior.· La xarxa urbana dels pirineus amb centres urbans persotadels 20.000 habitants (Ripoll, Berga, Puigcerdà i la seu
 20. 20. ELS NOUS PROCESSOS DETRANSFORMACIÓ-Els factors de formació de l’actual distribució urbana a Catalunyasón:· Processos democràtics: increment donat per un grannombre d’immigrants.· Les noves pautes de localització industrials i serveis.· L’extensió d’un model de ciutat difusa: es caracteritza peruna alta ocupació de territori,la segregació espacial i la baixadensitat.
 21. 21. NOU MODEL URBÀCATALÀ-L’extensió de l’àrea de la zona metropolitana de Barcelona.-La configuració de diverses zones urbanes al voltant d’altresciutats secundàries.-L’existència d’alguns territoris urbans apartats, als quals aquestsprocessos arriben parcialment
 22. 22. LES NOVES DINÀMIQUES INTERNES A LESCIUTATS CATALANES-Els processos de creixement urbà comporten una transformació ala ciutat.-La transformació de les ciutats catalanes ha estat intensa i elsseus processos són el següents:· canvi de residència· l’arribada d’immigrants· l’arribada massiva de turisme, en àrees de Barcelona iciutats costaneres.· noves infraestructures, com: hotels, residències, lleure...-Aquests processos han afectat sobretot als centres històrics.

×