TÍTOL: The Magic Glasses in Tarragona
 DIA: Divendres, 20 de novembre de 19,15 – 20,30h.
 AULA: C-009

          ...
1. PRESENTACIÓ


    Presentació personal.


2. 1. NAIXEMENT DEL GRUP I COMPONENTS


    Tot aquest material que u...
Ja que les aventures transcorren a diferents llocs emblemàtics de Tarragona, vam trobar
interessant fer una petita explica...
centra en la casa Castellarnau i les llegendes que envolten a la familia Castellarnau, quan hi vivien a
 la casa. Durant ...
El JClic és una aplicació de programari lliure, un projecte de codi obert i funciona en diversos
entorns i sistemes operat...
Aquestes activitats hi són en format multimèdia i en format Word, de forma que es poden
 imprimir. A més, incloem també u...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Belen Guionnet Garcia

498 views

Published on

Ponencia

Published in: Education, Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
498
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
10
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Belen Guionnet Garcia

 1. 1. TÍTOL: The Magic Glasses in Tarragona DIA: Divendres, 20 de novembre de 19,15 – 20,30h. AULA: C-009 by Belen Guionnet García OUTLINE DE LA PONÈNCIA PRESENTACIÓ 1. EL GRUP Naixement del grup de treball BET i components 2. EL CONTE 2.1. Fil conductor del conte 2.2. Els protagonistes 2.3. Breu resum de l’argument dels capítols 3. LES ACTIVITATS 3.1. Activitats multimèdia 3.2. Activitats específiques de comprensió lectora 4. LA GUIA DIDÀCTICA 5. PRÀCTICA 1 Com utilitzar el conte dins l’aula? Lectura del fragment d’un capítol i realització de les activitats multimèdia pertinents. 6. PRÀCTICA 2 Disseny de dues activitats amb el JClic com a exemple del seu funcionament. QUÈ PODEM FER PER OBTENIR EL MATERIAL?
 2. 2. 1. PRESENTACIÓ Presentació personal. 2. 1. NAIXEMENT DEL GRUP I COMPONENTS Tot aquest material que us presentaré ha estat elaborat pel grup de treball BET (Brico-English Team). Aquest grup de treball pertany a l’ICE de la URV i el nom de l’activitat és Enjoy Reading Listening Computer Activities i forma part del Pla de Formació Permanent del Departament d’Educació de Catalunya. Després de pensar molt en el nom pel grup, ens vam decidir per aquest perquè hi implicava la idea de fer bricolatge amb la llengua, amb l’anglès, com la idea que amb una sèrie d’eines (com són, en aquest cas, llegir i practicar l’anglès) es pot construir coneixement, es pot conèixer i millorar la llengua. Al grup de treball som cinc components i tots som professors d’anglès: la Isabel Hidalgo a primària, la Blanca Mutlló (que s’encarrega, a més, dels dibuixos, perquè és també llicenciada en Belles Arts) i la Pau de las Heras a secundària; el Josep Holgado, després de treballar a primària i a secundària, ara ho fa a la URV, i jo que també sóc professora a secundària. Quan jo vaig incorporar-me al grup de treball, la resta de components del grup ja feia uns quants anys que treballaven junts i havíen treballat majoritàriament dissenyant les activitats multimèdia de llibres ja publicats. Llavors, després de treballar en llibres ja publicats, al final van pensar que per què no escriure el seu propi llibre. I és llavors que jo vaig incorporar-m’hi. Quan em van explicar de què tractava exactament la feina que haviem de fer en el grup de treball, em vaig quedar sorpresa, perquè trobava que era una idea molt original i amb molt de potencial, i per altra, m’encantava perquè m’agrada moll escriure i ho vaig veure com una oportunitat per mi mateixa. 3. 2. EL CONTE 2.1. Fil conductor del conte El fil conductor del conte es basa en l’experiència que dues de les components tenien amb el seu institut. Des de feia uns anys feien un intercanvi amb un institut d’Holanda. Els alumnes s’escrivien emails amb els alumnes holandesos en anglès i practicàven, així, l’anglès que aprenien. Després d’uns mesos escrivint-se i coneixent-se, viatjaven a Holanda i s’estaven a la casa del seus e-pals durant dues setmanes. Al cap del temps, i en aquell mateix curs, els holandesos venien a Tarragona i s’estaven quinze dies a casa dels nostres alumnes. Llavors, lògicament, s’organitzaven visites i activitats per tota la ciutat perquè coneguéssin Tarragona i doncs, ho passessin be.
 3. 3. Ja que les aventures transcorren a diferents llocs emblemàtics de Tarragona, vam trobar interessant fer una petita explicació, a més a grans trets, de tres periodes històrics, en el context de Tarragona: els Roman Times, naturalment, els Mediaeval Times i els Modern Times. Així els alumnes tenen un petit context històric molt general que pot ajudar-los a situar l’acció una mica millor. 2.2. Els protagonistes Els personatges principals són el Sergi i la Helen. El conte comença amb una presentació dels personatges, on descrivim el seu aspecte físic, el seu caràcter, els seus defectes i les seves virtuts. Hi ha també un dibuix de cada un d’ells al costat del text. La qüestió és que situem l’acció en el moment que els estudiants holandesos estan a Tarragona. Al Sergi, que li agraden molt les ciències, fer experiments i construir tot tipus d’invents, resulta que ha creat unes ulleres màgiques. Es tracta d’unes ulleres que són capaces de fer-te viatjar en el temps. I si te les poses en un emplaçament determinat, llavors et transporten al passat d’aquell mateix lloc. Així doncs, en totes les visites i activitats que el seu institut organitza per tota la ciutat pels estudiants holandesos, el Sergi i la Helen viuen una sèrie d’aventures, diguem, paral.leles. 2.3. Breu resum de l’argument dels capítols El llibre consta de set capítols, i cada un d’ells transcorre a un lloc determinat. L’acció comença al Forum Provincial, on els dos nens presencien un judici romà. Quan els descobreixen, han de córrer a amagar-se i van a parar a l’interior d’una domus. El segon capítol transcorre a la catedral. Quan arriben a la catedral, la troben precintada per la policia perquè hi ha hagut un robatori. Llavors el Sergi i la Helen retrocedeixen unes hores per intentar esbrinar què ha passat; i finalment, és divertit veure com s’ho fan per destapar el crim. El tercer capítol té lloc a l’amfiteatre i allà són testimonis d’una lluita de gladiadors i de com s’horroritzen de la costum de deixar morir o viure els gladiadors. Després visiten l’amfiteatre i s’informen de les parts de què consta i de l’església cristiana que posteriorment va construir-se a sobre, les restes de la qual encara perviuen. El quart capítol transcorre per la zona del casc antic, pel carrer major i les botiguetes que hi ha per alla. La Helen aprèn sobre els gegants i els nanos i compren alguns souvenirs. Però l’acció se
 4. 4. centra en la casa Castellarnau i les llegendes que envolten a la familia Castellarnau, quan hi vivien a la casa. Durant la visita a la casa, voldran resoldre el misteri d’un fermall que veuen en el quadre d’una de les dones Castellarnau. En el cinquè capítol, descobrim les muralles i el Camp de Mart a l’època romana. El Sergi i la Helen descobreixen per què es diu d’aquesta manera i coneixen un soldat romà anomenat Eutyches. El sisè capítol transcorre a la platja del Miracle i al Fortí de la Reina. Els dos protagonistes volen veure a la reina Anna Stuart, en honor de la qual es va construir el fortí. I quan viatgen al passat, es troben enmig d’una batalla amb pirates. El que no saben, però que descobreixen una mica tard, és que no han arribat al segle XVIII, sinó als anys 70, durant la filmació d’una pel.lícula sobre pirates. Per sort poden escapar a temps! Finalment, l’últim capítol transcorre al circ, però comença al restaurant Pulvinar. El pulvinar era la tribuna del circ romà, i en aquest restaurant es conserven algunes restes. És per això que el Sergi se les arregla per celebrar el sopar d’acomiadament allà amb tots els amics tarragonins i holandesos. Llavors, quan viatgen al passat, veuen una cursa d’aurigas i veuen com l’Eutyches, romà que han conegut personalment, guanya i li donen la palma de la victòria. Tot el què passa a cada un dels capítols està basat en fets reals, tot té una base històrica, tot i que de vegades s’adapta segons el què en aquell moment creiem interessant (per exemple, si és certa l’existència de l’Eutyches i que corria amb les aurigues, però no és que fos un guarda de les muralles). Són petites llicències que ens vam prendre per poder arrodonir la història i donar-li el toc que preteniem. 4. 3. LES ACTIVITATS 3.1. Activitats multimèdia Es tracta d’un conte d’aventures, amb uns personatges ficticis però molt propers i té un argument atractiu. El tret que el diferencia és que transcorre a la ciutat on viuen els nostres lectors (i si no són de Tarragona, segur que la coneixen per una raó o altra) i que surten anomenades parts de la ciutat molt famoses i familiars. Alhora que llegeixen, estan aprenent sobre la seva ciutat, estan aprenent la història de Tarragona, i això és especialment interessant. Una altra cosa que marca una diferència és les activitats del llibre, que han estat fetes amb el programa Jclic. El JClic és un entorn per a la creació, realització i avaluació d’activitats educatives multimèdia desenvolupat en la plataforma Java.
 5. 5. El JClic és una aplicació de programari lliure, un projecte de codi obert i funciona en diversos entorns i sistemes operatius: Linux, Mac OS X, Windows i Solaris. El JClic és un conjunt d’aplicacions informàtiques que serveixen per a realitzar diversos tipus d’activitats educatives: trencaclosques, associacions, exercicis de text, mots encreuats… Les activitats no s’acostumen a presentar soles, sinó empaquetades en projectes. Un projecte està format per un conjunt d’activitats i una o més seqüències, que indiquen l’ordre en què s’han de mostrar. Per què vam decidir utilitzar el JClic? Doncs perquè és un programa que sol estar instal.lat en els ordinadors dels centres educatius (i si no està instal.lat, es pot descarregar per internet des de la pàgina web de l’xtec), perquè té un funcionament bastant senzill de cara als alumnes, i també perquè el funcionament de creació d’activitats és també senzill. Nosaltres hem dissenyat totes les activitats dels capítols i dels textos de context històric, per tant allà estan. Però en tot moment vam pensar que havia de ser un tipus d’activitat obert, on cada professor pogués lliurement escollir allò que més li interessés i, si ho trobés adequat, crear les seves pròpies activitats del JClic, doncs per reforçar algun aspecte concret. Així doncs, qualsevol professor que utilitzi aquests recursos pot crear les seves pròpies activitats, si és que troba interessant fer-ho. I per fer funcionar el JClic, no cal tenir uns coneixements molt molt amplis d’informàtica. Per a cada capítol, hi ha un projecte que inclou entre deu i quinze activitats diferents. En general, d’aquestes activitats, n’hi ha unes quantes que són sobre el continut del capítol i unes altres que fan referència a l’aspecte històric. Es a dir, la comprensió lectora ocorre a dos nivells: comprovar si l’alumne ha entès l’acció, si ha entès tot el que els protagonistes fan i tot allò que els hi passa; i per altra banda, comprovem què ha entès o recorda del moment històric que els personatges presencien, amb la qual cosa, comprovarem què ha après d’història. Els projectes comencen habitualment amb una activitat de vocabulari, per assegurar-nos que han entès, com a mínim, aquelles paraules clau o aquelles que poden ser noves i continuen amb activitats de diferent tipologia per a treballar sobre la comprensió. 3.2. Activitats específiques de comprensió lectora A més, també vam crear unes activitats de comprensió lectora, on hi ha preguntes i respostes tipus test. Les preguntes són sobre l’argument del capítol i els alumnes han d’escollir l’opció correcta d’entre tres o quatre respostes possibles.
 6. 6. Aquestes activitats hi són en format multimèdia i en format Word, de forma que es poden imprimir. A més, incloem també un petit glossari de paraules del capítol que considerem importants, i al costat hi ha la traducció en català. També hi incloem les respostes a aquests tests. 5. 4. LA GUIA DIDÀCTICA Tanmateix, durant el curs passat vam estar treballant amb la guia didàctica per al professor que ho vulgui fer servir dins l’aula. 6. 5. PRÀCTICA (A) Com utilitzar el conte dins l’aula? Lectura del fragment d’un capítol i realització de les activitats multimèdia pertinents. 7. 6. PRÀCTICA (B) Disseny de dues activitats amb el JClic. 8. QUÈ PODEM FER PER OBTENIR EL MATERIAL? http://agora-ice.urv.cat/material/magicglasses

×