Tehoa tiedonhakuun, johdanto
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Like this? Share it with your network

Share

Tehoa tiedonhakuun, johdanto

on

 • 1,014 views

 

Statistics

Views

Total Views
1,014
Views on SlideShare
1,014
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
1
Comments
1

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
 • Diat sisältävät kurssin rungon. Jos on koneita kylliksi käytettävissä, kurssilaiset on hyvä panna kurkkimaan kustakin kokonaisuudesta muutamaa esimerkkiä (esim. Googlen lainausmerkit, oman kirjaston hakulomake, jokin luotettava ja epäluotettava tiedonlähde jne.) - muuten sisällön läpikäynti käy helposti kuivaksi.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Tehoa tiedonhakuun, johdanto Presentation Transcript

 • 1. Tehoa tiedonhakuun LK 8.8.2012
 • 2. Kurssin sisältö Tiedonhaku Tiedonhaku verkosta tietokannoista Lähdekritiikki Lähdetiedot
 • 3. 1. Tiedonhaku verkosta Mihin nettihakua on hyvä käyttää? Miten hakukoneet toimivat? Miten Google-hakua voi rajata? Miten hakusana kannattaa valita? Onko ensimmäinen tulos aina paras? Mitä ovat aihehakemistot? Mitkä ovat keskeisiä tiedonlähteitä? Millainen Wikipedia on tiedonlähteenä? Mitä tehdä, kun löytää netistä hyvän lähteen?
 • 4. 2. Tiedonhaku tietokannoista Mikä on tietokanta ja miten se eroaa Google-haun kohteena olevista verkkosivuista? Miksi tietokantoja tehdään ja miksi niitä kannattaa käyttää? Miten tietokantahaku eroaa Google-hausta? Miten Boolen operaattoreita käytetään? Mitä ovat asiasanat? Millaisia erilaisia tietokantoja on olemassa? Miten omasta lähikirjastosta haetaan aineistoa?
 • 5. 3. Lähdekritiikki Mistä tietää, mitä lähdettä (nettisivua/lehteä/kirjaa tms.) kannattaa uskoa? Mitkä ovat tyypillisiä uskottavan tiedonlähteen merkkejä? Mihin eri tarkoituksiin tietoa tuotetaan ja julkaistaan? Miten oma tiedontarve vaikuttaa oikean lähteen valintaan?
 • 6. 4. Lähteen osoittaminen Miksi lähteen merkitsemistä omaan tekstiin pidetään tärkeänä? Miten lähde voidaan merkitä? Mikä on lähdeluettelo, miten sitä luetaan ja miten sitä voi hyödyntää?
 • 7. Eikä siinä vielä kaikki… Kannattaako ihmisiltä vielä kysyä tietoa? Tarvitseeko mitään enää muistaa ulkoa? Miten kasata omat tiedonlähteet helposti käytettäviksi? Mistä oman alan keskeisin uusi tieto löytyy?
 • 8. ”Osaanhan mä Googlea käyttää!” Kurkkaatko koskaan hakutulosten toiselle sivulle? Käytätkö lainausmerkkejä? Saittihakua? Kielirajauksia? Tiedostotyypin rajausta?”Kaikki on netissä, ei kirjoja tarvita!” Joillakin aloilla on, useimmilla ei. Kirjaston tieto on seulottua ja matkoineen päivineen tieto saattaa löytyä nopeammin kuin netistä.”Wikipediassa on kaikki!” Wikipedian tieto on painottunut teknologiaan. Monet alat loistavat poissaolollaan.
 • 9. Kurssin tavoitteena onoppia valitsemaan oikea paikka hakea tietoa sen mukaan, mikä on tiedon tarveoppia keinoja, joiden avulla tieto löytyy mahdollisimman nopeasti ilman turhautumistaoppia arvioimaan, mitä tietoa kannattaa käyttääoppia antamaan kunnia tiedosta sen tekijälle.