Hala Tuju Kemahiran Keselamatan Komputer Dan Internet (ICT)

1,399 views

Published on

Panduan ringkas ini saya sediakan apabila seorang sahabat bertanya tentang kemahiran keselamatan ICT yang beliau boleh pelajari dan kuasai. Dalam bidang keselamatan ICT (Information Security) secara umum terbahagi kepada tiga bahagian.


Moga ia menjadi panduan semua.

Harisfazillah Jamel aka LinuxMalaysia

6 Nov 2012

This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Malaysia License. To view a copy of this license, visit http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/my/ or send a letter to Creative Commons, 543 Howard Street, 5th Floor, San Francisco, California, 94105, USA.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,399
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
22
Actions
Shares
0
Downloads
27
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Hala Tuju Kemahiran Keselamatan Komputer Dan Internet (ICT)

  1. 1. Hala Tuju Kemahiran Keselamatan Komputer Dan Internet (ICT)Archive :-http://cikgucyber.blogspot.com/2012/11/hala-tuju-kemahiran-keselamatan.htmlPanduan ringkas ini saya sediakan apabila seorang sahabat bertanya tentang kemahirankeselamatan ICT yang beliau boleh pelajari dan kuasai. Dalam bidang keselamatan ICT(Information Security) secara umum terbahagi kepada tiga bahagian. 1. Menjalankan kerja-kerja menguatkan (hardening) pertahanan server dalam sistem rangkaian (Network). 2. Menjalankan kerja-kerja audit kepada server dan sistem rangkaian dalam memastikan sistem pertahanan dalam keadaan baik. 3. Menjalankan ujian serangan anda sendiri bagi menguji pertahanan (Pentest)Sebagai permulaan, mulakan dengan hardening dan membuat audit server. Laman webCISecurity menyediakan pelbagai dokumen benchmark yang boleh digunakan sebagairujukan dalam usaha hardening server. Sila rujuk laman web ini :-http://benchmarks.cisecurity.org/en-us/?route=defaultJika anda pengguna Ubuntu Server, sila Download dokumen bertajuk Debian LinuxBenchmark. Baca dan ikut arahan-arahan dan panduan yang diberikan. Ini termasukpenjelasan mengapa ia perlu dilakukan dalam usaha hadening server.Untuk hardening pensijilan seperti LPI1 dan LPI2 adalah sijil yang kita perlu ambiluntuk nilaikan diri kita. Lawat Linux Professional Institute (LPI) http://www.lpi.org/untuk maklumat lanjut persijilan ini. Di Malaysia sila sertaiFacebook LPI Malaysia http://www.facebook.com/LPI.MalaysiaSelepas kita harden server sudah tentu kita hendak menguji kemampuan ia. Kita perlujalankan Penetration Test (Ujian penembusan). Dokumen ini agak lama, namun iaboleh digunakan untuk dapatkan konsep pentest.http://www.sans.org/reading_room/whitepapers/testing/penetration-101-introduction-penetration-tester_266
  2. 2. Maka saya cadangkan Certified Ethical Hacker (CEH) untuk sijilhttp://www.eccouncil.org/courses/certified_ethical_hacker.aspxdan bapa kepada semua diatas adalah CISSPhttps://www.isc2.org/cissp/default.aspxdan Cybersecurity Malaysia ada sediakan latihan persediaan CISSP ini. Sila rujuk lamanweb http://www.cybersecurity.my/Bagi yang mahu kembangkan lagi kemahiran dalam keselamatan ICT boleh mengambilpensijilan Red Hat Certified Security Specialist (RHCSS). Ia ada sijil keselamatan ICTbagi membukti kemahiran dalam penggunaan Red Hat Enterprise Linux dan SELinux.http://sg.redhat.com/certification/rhcss/?sc_cid=70160000000TmB8AAKBagi yang hendak belajar sendiri boleh menggunakan merujuk kepada laman web iniOWASP Webgoat :-https://www.owasp.org/index.php/Category:OWASP_WebGoat_ProjectBelajar dengan ketahui kelemahan server yang disediakan diatas oleh OWASP. SertaiOWASP Malaysiahttps://www.owasp.org/index.php/Malaysiadan juga disini untuk latihan bagi menguatkan Web Application, "Web ApplicationExploits and Defenses"https://google-gruyere.appspot.com/Jangan lupa kepada Smart phone security terutamanya telepon bimbit yang dijalankanoleh Google Android. Boleh gunakan panduan ini sebagai permulaan.http://benchmarks.cisecurity.org/en-us/?route=downloads.show.single.android.100
  3. 3. Laman-laman web yang dicadangkan untuk dilawati untuk berita bugs dan masalah keselamatan ICThttp://www.linux.com/http://www.sans.org/http://www.cybersecurity.my/Dapatkan notis keselamatan terkini daripada laman-laman web berikut :-http://www.kb.cert.org/vuls/http://packetstormsecurity.org/http://www.mycert.org.my/http://isc.sans.edu/ (Internet Storm Center)Gunakan Google untuk mengetahui mana-mana laman web yang mungkin mempunyaimasalah bugs atau exploit.http://www.exploit-db.com/google-dorks/Anda boleh daftarkan laman web anda dengan Google Webmaster Tools untukmengetahui sebarang perubahan yang berlaku dalam isi kandungan laman web anda.https://www.google.com/webmasters/tools/Moga ia menjadi panduan semua.Harisfazillah Jamel aka LinuxMalaysia6 Nov 2012This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Malaysia License. To view a copy of this license, visithttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/my/ or send a letter to CreativeCommons, 543 Howard Street, 5th Floor, San Francisco, California, 94105, USA.

×