• Save
PR-ZT-MAXXI_UK.pdf
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Like this? Share it with your network

Share

PR-ZT-MAXXI_UK.pdf

on

  • 401 views

[PDF] Press Release: MAXXI in Rome

[PDF] Press Release: MAXXI in Rome
[http://www.lifepr.de?boxid=202428]

Statistics

Views

Total Views
401
Views on SlideShare
401
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
0
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

PR-ZT-MAXXI_UK.pdf Document Transcript

  • 1. Press releaseDornbirn, November 2010MAXXI in RomeDynamic room sculptureB1 I With its expressive structural design, the MAXXI clearly breaks out of the orthogonal urban grid pattern.Its relation to the quarter is maintained by the moderate height development.Italy‘s first national museum of contemporary The exposed concrete building appears likeart, the Museo Nazionale delle Arti del XXI Se- a huge sculpture with decoratively alternatingcolo, or ‚MAXXI‘, is an expressive architectural light and shadow on the wide forecourt. Brightsculpture. The dynamic nature of this embo- patterns are drawn by sunlight shining intodied form of Zaha Hadid Architects‘ notion of and through the structure, shadow lines wan-a ‚drift‘ – of masses and spaces that drift – is der across the area, interior and exterior areunderlined by the design elements of natural connected subtly. The overhanging structuresand artificial light. double up as projecting roofs, guiding the vi- sitor into the foyer, a hall as high as the buil-Located on the former grounds of the military ding, interlaced with crossing stairs, passagesbarracks on the northern edge of the inner city, and bridges – a Piranesi-style space composedin between Tiber bend, residential area and of light concrete and black steel. The dynamicstorage buildings, the light grey structure of the stair sculpture not only connects the five exhibi-MAXXI is visible from afar. The overlapping, cur- tion levels, but also acts as a stage for the flowved contours break out of the orthogonal urban of movement through the ‚vertical piazza‘. Thegrid pattern, attracting visitors magically. structure is flooded with natural light from glass roof to floor, delicately balanced by means of
  • 2. a specially developed luminous ceiling contai- The lighting design is correspondingly differen-ning indirect fluorescent illumination that can tiated. As in the stair hall, natural light plays abe added as required. This combined system major role, responsible for the almost studio-ensures a homogeneous basic illumination. The like atmosphere of the top-lit halls. ‚We wantedarchitects also used artificial light as a specific to provide as much natural light as possible.design element: ‚In the hall, light is an impor- Since most works of art are created under day-tant design element. All the lighting is integrated light conditions, this facilitates the colours andin the architectural elements, serving as linear surfaces to be perceived without falsification. Atstructures to emphasise the dynamic layout‘, the same time, it was important for us to cre-explains the architect of the project Gianluca ate optimal artificial light conditions‘, GianlucaRacana. The stairs and pathways hugging the Racana explains. That is what the complex lu-walls or freely spanning the room are turned into minous ceilings are there for. All the technicalcarriers of light themselves. Their translucently elements are integrated in the narrow roof gir-shimmering undersides fitted with fluorescent ders – steel lattice framework girders faced withlamps behind light-scattering foil and acrylic concrete elements. They also carry the gratingsglass take on the appearance of boxes of light. outside, which serve to protect from the sun and to scatter light, as well as the two glass levels and the dimming blinds. HomogeneousThe generosity of the entrance hall, its flowing basic illumination is ensured by dimmable flu-lines and dynamic character is continued in the orescent lamps fitted behind light-scatteringexhibition halls. With straight, curved or inclined translucent acrylic glass on either side of thewalls, with corridors, ramps and terraces, the entire length of the rib girders. Aluminium lou-room sequences are as surprising as differen- vers serve as sunshades, regulated by the in-tiated. Some gallery parts are introverted, while telligent light management system Luxmate Li-others open up towards the outside with big tenet in response to the position of the sun andglass walls. The halls are parallel, staggered, the required lighting. The system also controlsthey cross each other, form cascading levels, the light output of the luminaires. This ensures ameander on in different directions only to meet perfect mixture of natural and artificial light thatup again later. The visitor gladly gives himself can be adjusted according to the existing day-up to drift along this flowing trajectory through light conditions. A rail system on the undersidethe generous exhibition landscape. Instead of the girders allows additional spotlights to beof classical cabinets, the curators have a total mounted for point illumination. Beamers andarea of 10,000 m2 at their disposal to exhibit lightweight partition walls can also be mountedcontemporary art in all sorts of media. Zaha there.Hadid‘s complex spatial composition challen-ges the idea of traditional exhibition spaces and The exterior lighting design complements thethe neutrality of the ‚white cube‘. The MAXXI characteristics of the architecture ideally: onmakes it possible to set up and experience art the one hand accentuating the MAXXI as a newin dialogue with architecture in a new way, with component of the city and on the other empha-stimulating cross references and associations. sising its connection to the existing quarter.
  • 3. B2 I The soft light not only radiates downwards, but also diffuses upwards through the grating of the stepsand pathways. Light bands hidden in the handrails follow the stairs as a source of indirect illumination.
  • 4. Fact box: MAXXI, Rome/IClient: Ministry of Cultural Heritage and Activities, Rome/IArchitecture: Zaha Hadid Architects, Zaha Hadid and Patrik Schumacher, London/UKLighting Design: Equation Lighting, London/UKElectrical Design: Max Fordham and Partners, OK Design Group, London/UKElectrical Installation: Ciel Spa, Rom/ILighting Solution: Zumtobel Tecton continuous-row luminaires, Vivo L spotlights, Panos downlights, Luxmate Litenet light management systemB3 I Focussed spots highlight the sculptures and make them come to life by the interplay of light and shade.
  • 5. B4 I The unusual view of the underside of the parallel roof girders characterises the halls. They look more likelofts than museum rooms. This character is emphasised by the clear light of the fluorescent lamps.B5 I The lighting is integrated in the ceiling as a continuous light band and also provides an even illuminationof the walls.
  • 6. B6 I All the technical elements are accommodated in the complex luminousceilings. The general illumination is provided by light bands with dimmablefluorescent lamps fitted behind light-scattering translucent acrylic glass. Spotsoffer additional point illumination. More information: Zumtobel GmbH Kerstin Schitthelm, Dipl-Ing. PR Manager Schweizer Straße 30 A - 6850 Dornbirn Tel. +43 (0)5572 390 - 1484 Fax +43 (0)5572 390 - 91484 Mobil +43 (0)676 8920 3258 kerstin.schitthelm@zumtobel.comPublication is free if due acknowledgement is made: Zumtobel www.zumtobel.com