• Share
  • Email
  • Embed
  • Like
  • Save
  • Private Content
събиране и изваждане на дд
 

събиране и изваждане на дд

on

  • 2,421 views

 

Statistics

Views

Total Views
2,421
Views on SlideShare
1,369
Embed Views
1,052

Actions

Likes
0
Downloads
26
Comments
0

2 Embeds 1,052

http://emihr.wordpress.com 1050
http://webcache.googleusercontent.com 2

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

    събиране и изваждане на дд събиране и изваждане на дд Presentation Transcript

    • СЪБИРАНЕ И ИЗВАЖД АНЕ НА ДЕСЕТИЧНИ ДРОБИ.5 клас
    • За да съберете или извадите десетични дроби трябва да:1) изравните броя на знаците след десетичната запетая;2) да ги запишете запетая под запетая3) при събирането или изваждането, запетаята на резултата се поставяпод другите запетаи;
    •  Съберете десетичните дроби 5,3 и 6,9₊ 5,3 6,912,2 Съберете десетичните дроби 1,2 и 6,453.Тук първо се изравняват на броя на цифрите след десетичната запетая, дописвайки на първото число две нули. ₊ 1,200 6,4537,653
    • Н А М Е РЕ Т Е РА ЗЛ И К АТА :12,376 – 8,52 = 3,856546,04 – 7,463 = 538,57719 – 3,99 = 15,01
    • ОПИТАЙТЕ САМИ! 1) 16,3 + 4,12 = 20,42 2) 0,44 + 0,931 = 1,371 3) 87,1 – 3,04 = 84,06 4) 81 – 0,61 = 80,395) Влак се движи 2 часа съсскорост 56.4 km / h и 3 часасъс скорост 71,3 км / h.Колкокм е изминал в продължениена 5 часа? 56,4+56,4+71,3+71,3+71,3=326,7 км
    • УПРАЖНЕНИЕа) 0,769 + 42,389 = 43,158б) 5,8 + 22,191 = 27,991в) 95,381 + 3,219 = 98,6г) 8,9021 + 0,68 = 9,5821д) 2,7 + 1,35 + 0,8 = 4,85е) 13,75 + 8,2 + 0,115 = 22,065
    • а) 9,4 – 7,3 = 2,1б) 16,78 – 5,48 = 11,3в) 7,79 – 3,79 =4г) 11,1 – 2,8 = 8,3д) 88,252 – 4,69 = 83,562е) 6,6 – 5,99 = 0,61
    • От един блок събрали 95,37 тона зърно, а от друг - с 16,8 тона повече. Колко тона зърно, са събрани от две места?Решение:95,37 + 16,8 = 112,17 т зърно събрали от 2-ри блок95,37 + 112,17 = 207,54 т зърно събрали общо
    •  Собствената скорост на лодка (в спокойна вода) е 21,6 km /h, а скоростта на течението на реката 4,7 km /h . Намерете скоростта на лодката по течението и срещу течението.Решение:1) 21,6 + 4,7 = 26,3 км/ч e скоростта по течението.2) 21,6 – 4,7 = 16,9км/ч e скоростта срещу течението .
    • САМОСТОЯТЕЛНА РАБОТА Вариант №1 Вариант №2 1.Извършете действията 1.Извършете действиятаа) 16,2 + 4,15 а) 18,4 + 6,15б) 0,041 + 0,82 б) 0,64 + 0,018в) 46,4 – 6.08 в) 85,1 – 3,07г) 8 – 3,18 г) 9 – 4,522.Собствената скорост на катер 2.Собствената скорост на е 41,15 km/h Скоростта на лодка е 7,5 km/h Скоростта на течението течението на реката е 3,6 на реката е 2,6 km/h. km/h. Намерете скоростта на Намерете скоростта на катера по течението и срещу лодката по течението и течението. срещу течението.
    • ОТГОВОРИ НА САМОСТОЯТЕЛНАТА РАБОТА1. а) 20,35 1.а) 24,55 б) 0,861 б) 0,658 в) 82,03 в) 40,32 г) 4,48 г) 4,82 2. 10,1 км/ч 4,9 км/ч 2. 45,1 км/ч 37,9 км/ч