Salut i escola, 4 anys d'experiència.
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Salut i escola, 4 anys d'experiència.

on

 • 903 views

Presentacion 2

Presentacion 2

Statistics

Views

Total Views
903
Slideshare-icon Views on SlideShare
903
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
4
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Salut i escola, 4 anys d'experiència. Salut i escola, 4 anys d'experiència. Presentation Transcript

  • SALUT I ESCOLA. 4 ANYS D’EXPERIÈNCIA Lídia Borràs Infermera del programa Salut i Escola. Castellar del Vallès
  • SALUT I ESCOLA Una nova forma d’ apropar els serveis sanitaris als adolescents, entre 14 i 16 anys. La Infermera referent porta a terme tasques de prevenció i promoció de la salut, detecció de conductes de risc i possibles problemes de salut, mitjançant la consulta oberta als IES de Castellar.
  • INTRODUCCIÓ . Diversos estudis remarquen que els hàbits de conducta s’estableixen a edats ben primerenques, i és més fàcil introduir hàbits saludables que canviar hàbits nocius ja establerts. . Els adolescents són un important grup de risc degut a la morbimortalitat derivada de l’anomenat risc de l’ “estil de vida”. . Aquest programa intenta fer promoció de la salut en els joves, evitar possibles conductes de risc i detectar precoçment els problemes que puguin presentar.
  • OBJECTIUS Tasques realitzades per la infermera referent del Programa “Salut i Escola”: Promoció i prevenció de la salut, reduir riscos, que interioritzin estils de vida saludables i detecció precoç. Resoldre inquietuds i dubtes sobre els diferents temes ( Salut Emocional, Alimentació, Sexualitat i Consum) consultats pels adolescents de Castellar, a la consulta oberta.
  • MATERIAL I MÈTODES I I Equip de treball: Lídia Borràs , infermera referent del programa. Eva Sala , tècnica auxiliar de joventut Ajuntament. Plàcida López , treballadora social CAP Castellar. David Borja , treballador social Ajuntament. Assumpta Oliva , llevadora del CAP Castellar. Dolors Bonafeu , professora de secundària IES Castellar. Montse Boqueres , professora de secundària IES Puig de la Creu. Imma Burgos , professora de secundària Escola El Casal.
  • MATERIAL I MÈTODES II II Recull d’activitats realitzades a la consulta del Programa “Salut i Escola”, durant els cursos 2004-05, 2005-06, 2006-07 i 2007-08. III Alumnes de 3er i 4art ESO dels IES Castellar, IES Puig de la Creu i Escola “El Casal”, de Castellar del Vallès. IV Les dades recollides són : activitats preventives de salut, consulta oberta, atenció d’urgències i VAT (Vacunes antitetàniques) als alumnes de 2on ESO.
  • RESULTATS 1130 activitats preventives de salut (902 entrevistes i 228 activitats diverses). 259 consultes obertes de les quals 24 urgències al centre d’estudis (IES). 955 vacunes (Td a 2on de ESO).
  • CONSUM DE CANNABIS I 3 er ESO:
  • CONSUM DE CANNABIS II 4 art ESO:
  • DISCUSSIÓ I Amb les activitats preventives de salut i la consulta oberta es van detectar: Alimentació; dieta poc equilibrada, poc consum de verdura, fruita i peix, i alt consum de pastisseria industrial, llaminadures i refrescs. Sexualitat; els mètodes anticonceptius més utilitzats són el preservatiu i la marxa enrera.
  • DISCUSSIÓ II 3. Drogues; 4 art ESO, majoritàriament, consum d’alcohol els caps de setmana i alguns fumen tabac diàriament. 3 er ESO, consum d’alcohol en celebracions familiars i tabac esporàdicament. La substància no legal més consumida pels joves és el cannabis. 4. Salut emocional; problemes d’autoestima relacionats amb el seu propi cos.
  • CONCLUSIÓ I Els resultats anteriors ens porten a prioritzar la necessitat de crear tallers d’alimentació als joves i xerrades als pares, i reforçar els tallers existents de sexualitat, afectivitat i drogues. Degut a aquests resultats, s’estan realitzant tallers d’alimentació als alumnes de 1 er ESO des del curs escolar 2006-07 i xerrades als pares a tots els IES de Castellar del Vallès.
  • CONCLUSIÓ II El fet d’estar al centre educatiu ha provocat que participés en la realització del Protocol d’actuació davant d’una detecció de consum de drogues. S’han pogut detectar i derivar, en un curt periode de temps, transtorns alimentaris, d’altres transtorns emocionals i problemes de salut, al psicòleg infantil, psiquiatre infantil, pediatre o medicina general (segons de l’edat de l’adolescent) del CAP.