Inventii - Roata

1,827 views
1,583 views

Published on

activitate in cadrul e-vacanta Vintileasca

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,827
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Inventii - Roata

 1. 1. De inventii ma intrebi? Inventii care au revolutionat lumea… ma gandesc la o inventivefara de care ne-ar fi fost foarte greu sa traim la Vintileasca: telefonul? Nu… Ma sui invarful dealului si strig… Iluminatul electric? Nu…Pot sa ma culc devreme si sa dorm multsi sanatos sau sa meditez sub clar de luna. Ceasul? Nu… Pot invata ceasornicul cantatului de cocos… sau pe-al soarelui la amiaz… sau pe-al lungimii umbrei de sub nuc… Razboiul de tesut… Ei, asta-i ! Ma pot inveli cu piei de oaie… Roata? Nu… Ei, ba da, roata da! Fara ea, ce-as face? As aduce lemne din padure cu spatele ca sa- mi fac casa sau sa ma incalzesc… S-au le-as aduce taras, dupa cai si dupa boi, putine. Dar la moara… tot cu spatele… As scoate apa din fantana… cum, fara scripete. Fara tocila mi-ar fi greu sa ascut toporul sau cutitul… Deci ROATA, da, roata e foarte importanta pentru viata in comunitatea mea.
 2. 2. Cand a aparut oare roata?La Muzeul National de Antropologie dinMexic se gaseste o jucarie din argila, un car cu patru roti.Ea are ovechime de 2500 de ani si a fost descoperita la Veracruz.Se pare cao inventive asa de importanta ca roata era folosita de precolumbienidoar pentru jucarii si se impune intrebarea: de ce nu foloseau roatapentru a-si usura viata?Se pare ca nu aveau dreptul sa o foloseascapentru a nu-si pierde anumite puteri ale mintii.Istoricii spun ca inLumea noua roata s-a folosit abia dupa cucerirea spaniola.
 3. 3. Roata e una dintre cele mai importante si vechi inventii. S-a inceput cu roata olarului(Pakistan, India) . In Caucaz , in morminte datand din 3 700 i.e.n.,s-au descoperit oameniingropati in vehicule cu roti, cu o axa. In Polonia s-a descoperit vehicul cu patreu rotivechi de aproape 5 500 de ani.Unii istorici sustin ca roata a aparut cu 7000 de ani in urmain Mesopotamia sic a in Europa s-a folosit in urma cu 4000 de ani.Cred eu ca si in satelenoastre roata s-a folosit din cele mai vechi timpuri. Unii istorici sustin ca roata a aparut cu 7000 de ani in urma in Mesopotamia sic a in Europa s-a folosit in urma cu 4000 de ani.Cred eu ca si in satele noastre roata s-a folosit din cele mai vechi timpuri.Astazi pe ulitele satelor noastre se vad zilnic copii sau maturi pe biciclete. Unii alearga sa-si resolve un ele problem, altii alearga de placer sau pentru dezvoltarea fizica. Oricum, bicicleta e o prezenta placuta prin sat daca-I folosita cu grija ca sa nu se accidenteze cineva.
 4. 4. Bicicleta isi leaga istoria de numele unui baron german care dorea sa sedeplaseze mai usor si mai repede. Astfel a aparut “masina mergatoare pe douaroti” , apoi velocipedul , apoi bicicleta. In Japonia sau China, unde e mareaglomeratie, azi viata e de neimaginat fara bicicleta.A fost mai intai bicicleta delemn fara pedale, spite, lant…S-a ajun s azi la bicicletele de curse si la MountainBike.
 5. 5. ,,817 - Von Drais, un baron neamt, inventa prima bicicleta, sauprima “masina mergatoare”, pentru a se deplasa mai repede pealeile gradinii regale. Bicicleta avea doua roti egale, cu ghidon lacea din fata, si era construita toata din lemn.Dar, oare, fara pedale,lant si frane, cum se mergea pe ea? Foarte simplu: te suiai, teimpingeai cu picioarele in pamant, si-ti faceai vant, exact ca latrotinetele din zilele noastre. Doar ca bicicleta mergea cativa metri,dupa care impinsul cu picioarele trebuia repetat. Acest model -numit si “drezina”, sau “cal de placere” - nu a avut prea maresucces, deoarece, din cauza ca era din lemn si ii zdruncina foartetare pe cei ce incercau, nu se putea merge cu ea decat pe un drumfoarte drept, fara denivelari.Si va dati seama ca acum aproape 200 de ani aceste drumuri nuprea existau, decat in gradinile palatelor sau in unele parcuri.
 6. 6. 1865 - Apare velocipedul (“picior iute” in traducere din limba latina) , stramosul bicicletei.Facut tot din lemn, mai tarziu rotile fiind si din fier, acest model a venit cu ceva nou:pedale fixate direct pe roata din fata, care era putin mai mare decat cea din spate. Niciaceasta inventie pe doua roti nu a incantat lumea, deoarece era la fel de incomoda ca sibicicleta baronului. Iar mersul pe un drum de tara sau pe unul pietruit era atat de neplacut,incat bicicletei de lemn cu pedale i s-a spus “zdruncinatorul de oase”!
 7. 7. 1870 - 1890 - Bicicleta din lemn este inlocuita de cea construita in totalitate dinmetal, rotile fiind prevazute cu cauciucuri foarte tari. Avand pedalele fixate tot peroata din fata, fara lant intre roti, noua inventie arata foarte ciudat: roata din fata,pe care era fixata si saua, era mult mai inalta in comparatie cu cea din spate. Si adevenit tot mai mare, pe masura ce constructorii si-au dat seama de un lucrufoarte clar: cu cat era roata mai mare, cu atat se parcurgea o distanta mai lunga lafiecare pedalare. Aceasta masinarie a fost si prima care a purtat oficial numele debicicleta. Modelul a fost o atractie intre anii 1880 - 1890, desi costa foarte mult -echivalentul salariului mediu al unui muncitor pe sase luni. Si nu numai ca erafoarte scumpa, dar era si foarte periculoasa!
 8. 8. Proaspata inovatie, ce facea mersul mult mai confortabil,a fost adusa in 1887 de un medic veterinar irlandez, penumele sau John Boyd Dunlop. Tot el a inventat doi animai tarziu pneurile pentru automobile, iar in 1890 ainfiintat una dintre cele mai mari companii producatoarede pneuri din lume: DUNLOP. Revenind la bicicleta cupneuri (pneul este format din cauciuc si camera, exact cala bicicletele de azi), vorbim despre unul dintre modelelecare a fost foarte apreciat la vremea lui. Astfel, femeile autrecut incet - incet de la fusta si corset la o imbracamintemult mai lejera, pentru a putea merge mai comod cubicicleta.
 9. 9. Dar ce ne-am face daca n-ar fi roata fantanii din curtea casei? Cum am scoateapa de la 10 metri adancime? Noroc cu scripetele , o masina simpla, o parghie,o roata ce se poate roti in jurul axei sale , prevazuta cu un sant prin care treceun lant sau o sfoara sau un cablu. Acesta are legat de el o galeata sau o cofacare se scufunda in apa prin coborarea cablului apoi este trasa afara prinmiscarea cablului in sens invers.Dar ce ne-am face daca n-ar fi roata fntanii dincurtea casei? Cum am scoate apa de la 10 metri adancime? Noroc cuscripetele , o masina simpla, o parghie, o roata ce se poate roti in jurul axei sale, prevazuta cu un sant prin care trece un lant sau o sfoara sau un cablu. Acestaare legat de el o galeata sau o cofa care se scufunda in apa prin coborareacablului apoi este trasa afara prin miscarea cablului in sens invers.
 10. 10. Moara de vant inventata in secolele 8-9, si moara cu piatra sunt puse in miscaretot cu ajutorul rotii. Astfel se produce faina de grau sau faina de porumb. Cebine-I cand ne asteapta acasa cand ne intoarcem de la scoala o paine aromata sauo mamaliguta calda!
 11. 11. 1764-1767 a fost inventata roata de tors lana in Anglia (james Hargreaves si ThomasHighs). Aceasta inventive a patruns in Transilvania in secolul 19 si de aici in celelalte tariromane:"Intre anii 1813-1822 a plecat la Salistea Sibiului un numar de 20 de familii detutuieni (oieri), insumand 81 de persoane. Dintre acestia, 14 familii s-au asezat la TarguNeamt, intemeind numita mahala."(Gh. Radu, 1989). In decursul anilor ce au urmat,numarul celor veniti din Transilvania a crescut, intemeindu-si gospodarii si in Humulestisau in Blebea. Cei veniti de peste munti au adus cu ei rase bune de vite si unele indeletniciri specifice cum este mestesugul de a face branza buna de oaie. Tot tutuienii au adus in Targu-Neamt si teascul de facut oloi din seminte de canepa, superior prin randament celui local, si roata de tors lana. Tutuienii veniti dintr-o zona textila renumita erau vestiti pentru tesutul sumanelor si al panzei de in. Semnificative sunt in acest sens afirmatiile marelui povestitor Ion Creanga in "Amintiri din copilarie " : "...Tutuienii veniti din Ardeal ... lucreaza lana si sunt vestiti pentru teascurile de facut oloi."
 12. 12. In satele comunei Vintileasca roatade torslana s-a folosit intens in prima jumatate asecolului XX. O dovedeste existent roatei detors in gospodariile unor femei care stiu sa ofoloseasca deoarece chiar ele au tors cu eainainte de aparitia masinilor de tors pe valeaBuzaului unde diceau lana cu caii, in desagi.Este vorba de gospodine ca Apostu Stanica,Colniceanu Maria, Tanase Tudorita. Ele nu-si amintesc sa fi vazut in gospodariilebunicilor o asemenea masinarie, presupunemdeci ca generatia parintilor lor este primacare a folosit-o.
 13. 13. Cu 50-60 de ani in urma la Vintileasca se foloseau in gospodarii numai vase de lut: olane de puspentru iarna in untura muschi de porc si jumari, oale de fiert hrana in vatra sobei, strachini, ghivecepentru muscate.Veneau la targuri olari din Iresti. Toate astea nu s-ar fi putut face fara roata olarului. Se considera ca roata olarului s-a inventat in Orientul Apropiat si in Japonia cu 10 000 de ani inurma (in jur de 8000i.e.n.)
 14. 14. Daca roata mintii te poarta in lumea minunata a calculatorului si internetului, poti afla si tu ce aramas din “POVESTEA ROTII”. Iti uram success!
 15. 15. Surse bibliografice:http://www.referatele.com/referate/noi/2/2transpowww.dacii.ro/modules.php?file=article&name=News&sid=590http://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_cronologic%C4%83_a_inven%C8%9Biilorhttp://ro.math.wikia.com/wiki/Scripetehttp://www.lumea-copiilor.ro/enciclopedie/istoria_bicicletei/istoria_bicicletei.phphttp://ro.wikipedia.org/wiki/Sumerhttp://renne.ro/special/cele-mai-importante-inventii-din-istorie/234http://ro.wikipedia.org/wiki/Roat%C4%83http://e-istorie.ro/antichitate/lumea-noua/347-mayasii-cunosteau-anti-gravitatia-si-roatahttp://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_cronologic%C4%83_a_inven%C8%9Biilohttp://www.photoromania.org/pictures/Bucovina/marginea/pictures-of-marginea/Roata+olarului+/412

×