Animals vertebrats

958 views
742 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
958
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Animals vertebrats

 1. 1. Animalsvertebrats Laura Rebollal
 2. 2. objectius Conèixer les característiques morfològiques generals dels vertebrats i dels grups que inclouen. Comparar, diferenciar i descriure diversos exemplars de peixos, amfibis, rèptils, aus i mamífers. Conèixer el terme “evolució” i extinció. Reflexionar sobre la necessitat de conservar les espècies protegides i el medi natural per tal de preservar la biodiversitat. Fomentar el respecte i el compte dels animals. Expressar idees correctament, utilitzant la terminologia científica adequada i tenint cura de la claredat i lordre en la seva presentació.
 3. 3. Introducció Característiques generals Tenen un esquelet intern o endoesquelet, amb columna vertebral, formada per peces articulades anomenades vèrtebres. Tenen simetria bilateral. Tenen cap, tronc i cua. Generalment tenen quatre extremitats, de diferents formes: potes, aletes, ales,... Tenen un sistema nerviós molt desenvolupat. L’encèfal és a l’interior del crani i la mèdul·la és a la columna vertebral.
 4. 4. Cap encèfal Columna verebral tronc cua extremitats
 5. 5. Els peixos Característiques generals Tots són aquàtics, marins i d’aigua dolça. Tenen el cos recobert d’escates. Són fusiformes. Amples a la zona ventral i estrets cap als costats. Les seves extremitats són aletes. La majoria tenen aletes dorsals, pectorals, ventrals i caudal. Presenten la línia lateral, un òrgan sensorial que detecta les vibracions del medi. Molts tenen bufeta natatòria un òrgan que poden omplir d’aire per controlar la fondària on es troben.
 6. 6. Aleta dorsal Linea lateral columna vertebral escates opercleAleta caudal Aleta pectoral Aleta ventral
 7. 7. Les funcions Són poiquiloterms, no es poden regular la temperatura. Respiren per brànquies. Les brànquies són estructures laminars darrera de la boca protegides per l’opercle. Gairebé tots són carnívors. Són ovípars amb fecundació externa. Alguns, com els taurons, tenen fecundació interna, són ovovivípars.
 8. 8. ClassificacióCondrictis. No bufetanatatòria. Esqueletcartilaginòs, pell coberta dedendicles. Gairebé tots sónmarins. Ex. Taurons.Osteïctis. Si tenen bufetanatatòria. Esquelet ossi, pellcoberta d’escates. Viuen enen tots els ambientsaquàtics. Ex. Barbs.http://www.museudelapesca.org/peixos/
 9. 9. Els Amfibis Característiques generals Totssón terrestres, però viuen prop de zones humides. Les primeres etapes de la vida se les passen dins d’aigua. Tenen quatre extremitats en forma de pota. Tenen la pell humida, fina i nua. En alguns casos tenen glàndules amb verí. Classificació Anurs. No tenen cua en estat adult. Granotes i gripaus. Urodels. Tenen cua. Salamandres i tritons.
 10. 10. Funcions Són poiquiloterms. Són els únics vertebrats que presenten metamorfosis. En adults respiren per pulmons i a través de la pell. Les larves, capgrossos, són aquàtics i respiren per brànquies. La major part d’amfibis adults són carnívors. Els capgrossos són herbívors. La majoria són ovípars i posen els ous a l’aigua. Alguns com la salamadra són ovovivípars. Els anurs tenen fecundació externa, mentre que els urodels la tenen interna.
 11. 11. cua Columna vertebralPell humida potes
 12. 12. Els rèpils Característiques generals Un cocodril, una sargantana, una tortuga, una serp, són rèptils. Són terrestres, tot i què hi ha que passen molt temps a l’aigua. Tenen quatre extremitats en forma de potes que surten del tronc lateralment. Les serps no tenen extremitats. Tenen el cos recobert d’escates dures per prevenir la dessecació. Els llangardaixos i les serps quan creixen muden la pell; exuviació. Les tortugues tenen una closca.
 13. 13. Funcions dels rèptils Són poiquiloterms. Respiren per pulmons. La majoria són carnívors. Capturen l’aliment amb les dents. Les serps tenen els ullals connectats a glàndules que produeixen verí. Les tortugues tenen un bec corni. Són ovípars amb fecundació interna. Els ous estan protegits per una closca. Algunes serps són ovovivípars, l’ou es desenvolupa a l’interior de la femella.
 14. 14. Grups de rèptils Ofidis: serps terrestres Quelonis: tortugues terrestres i i aquàtiques Aquàtiques.Saures: sargantanes, Cocodilians: cocodrilsllangardaixos, camaleons i dragons. i caimans
 15. 15. Les aus Són vertebrats terrestres, però alguns passen la major part de la seva vida a l’aigua, com els pingüins. La majoria tenen la capacitat de volar, però alguns no volen, com els estruços. Tenen el cos aerodinàmic adaptat per volar. El cap està unit al cos pel coll. Tenen 4 extremitats, les del darrera en forma de potes cobertes d’escates. Les del davant en forma d’ales. Tenen el cos recobert de plomes. Tenen els ossos buits, que els fa molt lleugers per volar. L’estern té el nom de barca i està molt desenvolupat per aguantar els músculs que mouen les ales. Tenen un bec corni, no tenen dents.
 16. 16. canó ala raquis Columna vertebral coll barbespotes bec barca
 17. 17. Funcions de les aus Són homeoterms. Respiren per pulmons connectats a unes cavitats plenes d’aire; sacs aeris, que afavoreixen la respiració i les ajuden a mantenir-se volant. Neixen els pollets. Tenen fecundació interna. Són ovípars i han de covar el ous fins que S’alimenten de forma variada depenent de la forma del bec.
 18. 18. Aligot. Bec corbat i fort. Caça preses i n’esquinça la carn. Oreneta. Bec curt i de gran obertura. Captura insectes mentre vola.Bernat. Bec llargi punxegut. Pesca peixosen aigües poc fondes. Ànec. Bec pla i ample. Filtra l’aigua i en reté l’aliment.Gall. Bec curt i fort.S’alimenta de graque ha de trencar.
 19. 19. Mamífers Característiques generals Gairebé tots són terrestres, amb alguna excepció; marins, com el dofí, voladors, com el ratpenat. El cap està unit al tronc pel coll. La columna vertebral es prolonga amb la cua. Són els únics vertebrats que tenen orelles. Tenen 4 extremitats. Tenen el cos cobert de pèl, que els serveix d’aïllant tèrmic. A la boca tenen llavis i dents. Tenen nombroses glàndules, com les sudorípares o les glàndules mamàries que secreten llet.
 20. 20. Funcions dels mamífers Són homeoterms. Respiren per pulmons. Tenen una alimentació molt variada; hi ha de carnívors, herbívors, insectívors, etc. Són vivípars, la fecundació es interna i es desenvolupen les cries al ventre de la mare. Després del part les cries s’alimenten amb llet materna.Grups de mamífers Monotremes com l’ornitorinc, marsupials com el cangur i placentaris com el gat.
 21. 21. Els monotremes coml’ornitorinc, són ovípars,tenen bec però no tenendents.Els marsupials com elscangurs, es desenvolupena la bossa del marsupi.
 22. 22. Columna vertebral orelles cua collpotes mamelles
 23. 23. L’ésser humà No tenim cua, el cap s’uneix al tronc pel coll. Tenim 4 extremitats, dos en forma de braços i dos de cames. Adoptem una postura recta, som bípedes. Tenim poc pèl al cos. Tenim glàndules sudorípares per refrigerar el cos quan la temperatura és elevada. Les dones desenvolupen glàndules mamàries, que després del part tenen la capacitat de secretar llet. Els nadons són molt indefensos. Tenim el cervell molt desenvolupat. Es comuniquem de forma complexa per mitjà de diferents llenguatges. Tots evolucionem del Homo Sapiens.
 24. 24. Tipus CORDATS Subtipus Vertebrat Poden tenir Poden tenir Aletes Quatre extremitats Són els són els Peixos Tetràpodes Amb esquelet Amb esquelet Amb amb Cartalaginós Ossi fecundació externa feacundació internaCiclostom Condrictis Osteïctis són per Amfibis Còpula Poden ser Amb el cos recobert de Anurs Urodels Escates Plomes Pèls Són els són les són els Rètpils aus mamífers Poden ser Poden ser Poden ser Ovípars Vivípars Saures ofidis quelonis cocodrilians Corredores Voladores Monotremes Marsupials Placentaris

×