Your SlideShare is downloading. ×
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Artículo 4
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Artículo 4

134

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
134
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. SISTEMA PEDAGÒGIC I COMPETÈNCIES BÀSIQUES Martí Teixidó i Planas Inspecció d’Educació
 • 2. SISTEMA PEDAGÒGIC DE LA INSTITUCIÓ ESCOLAREscola: sistema ->intervenen: Variables de context: els alumnes, les famílies, l’entorn social, la societat... Variables d’entrada: els alumnes en conjunt no són iguals en totes les escoles. selecció social en determinats centres, el professorat, els recursos materials i la inversió econòmica Variables de procés: l’organització de les situacions d’aprenentatge, l’equip docent i personal de serveis Les variables de producte són resultats escolars, desenvolupant una cultura personalitzada
 • 3. LA PEDAGOGIA, L’EDUCACIÓ TRADICIONAL IALGUNS DIVERTIMENTS Es manté una escola tradicional, basada en la paraula del professor, el llibre de text i exercicis d’aplicació amb pràctiques. La cultura de masses i consum és l’entorn actual. Institució escolar ha de fer la mediació educadora  garantir capacitats com a competències i decidir una cultura personalitzada.
 • 4. EL CURRÍCULUM COM A ITINERARID’APRENENTATGES FUNCIONALSQUE S’APLIQUEN A LA VIDA El currículum s’ha de centrar en aprenentatges funcionals, els que s’apliquen a la vida diària que trenquen amb la vella idea de preparar per a la universitat o per a la vida adulta.
 • 5. LA PEDAGOGIA COM A CIÈNCIA I PRÀCTICAFONAMENTADA DE L’EDUCACIÓ La didàctica segueix una metodologia empírica: assaja procediments d’ensenyament, de mostrar sobre la base del coneixement dels infants, de les seves capacitats sensorials, intuïtives, intel·lectives i expressives. Al nostre país ens hem perdut: incorporant la teoria de l’educació i el disseny curricular «l’única educació veritable s’aconsegueix estimulant les capacitats de l’infant segons les exigències de les situacions socials en què es troba» (Dewey, 1897).
 • 6. EDUCACIÓ, PEDAGOGIA,DIDÀCTICA Educació: avui impera la moral individualista, cadascú va al seu propi interès, al màxim guany amb el mínim cost. D’aquesta manera l’educació no assoleix les seves finalitats. La pedagogia: proporcionar criteris clars que guiïn l’acció pràctica i normes d’acció resultants de les experiències que s’han mostrat més funcionals, més eficaces i prou eficients. La didàctica: l’acció de mostrar el coneixement als alumnes, és la directament productora d’aprenentatges.
 • 7. COMPETÈNCIES BÀSIQUES ISISTEMA PEDAGÒGIC En fer l’avaluació ens hem d’assegurar d’assolir les competències per a la suficiència i mirar amb tota l’extensió els objectius i continguts per a l’excel·lència que s’ha d’exigir als que la poden assolir.
 • 8. PEDAGOGIA APLICADA A CADA ALUMNESEGONS LES SEVES NECESSITATS Podem desglossar l’aprenentatge en quatre passos: La funcionalitat comença per l’ interès que s’identifica amb les necessitats dels humans. El rendiment personal és la raó que s’estableix entre les seves realitzacions o assoliments i la capacitat que te per dur-les a terme.
 • 9. PEDAGOGIA APLICADA A CADA ALUMNE SEGONS LES SEVES NECESSITATS El nivell d’aprenentatge és el nivell que s’espera que un alumnes assoleixi o tingui a una determinada edat.. La creativitat d’aprenentatge hi ha alumnes que no s’esforcen com altres companys i acaben perdent l’ interès. Llavors cal pensar activitats d’aprenentatge més complexes i creatives perquè augmenti el seu interès i entusiasme.
 • 10. Ferrière va crear els 30 punts de l’escola novaque resumien una educació basada en: L’ aprenentatge a través de l’experiència directa de l’alumne tant dintre com fora de l’aula. Treball individual i cooperatiu. La creació d’una moral amb sentit crític i d’un esperit per una cultura de judici.
 • 11. Decroly va posar èmfasi als centresdinterès i a la globalització. Els centres dinterès  Els alumnes tenen una activen la intel·ligència comprensió global i desperten la d’allò que aprenen. curiositat. Tres passos en l’aprenentatge:  Amb l’ajuda del1.Observació amb tots el professor i amb el seu sentits del centre. propi aprenentatge es2.Associació amb altres van veient les parts fets. del que s’està3.Expressió o producció estudiant. de l’infant.
 • 12. Montessori va impulsar les cases d’infantsper potenciar el desenvolupamentbiopsicològic. La maduració de les capacitats cognitives estan associades al desenvolupament psicomotriu. El professor ha de saber quan és el moment de màxima maduració per proposar un aprenentatge. Defensa el desenvolupament de l’infant lliure, però, estimulat. Detestava l’avaluació. S’ha d’aprofitar els recursos que tenim a l’abast i proporcionar una educació sensorial.
 • 13. Kilpatrick: La importància dels mètodesde projecte. Les quatre fases que  Fent diversos ha de seguir projectes adquiriran l’alumne: una major capacitat1. Proposta per fer planificacions i elaboracions de treballs.2. Planificació3. Elaboració  Com a conseqüència seran alumnes molt4. Avaluació. més autónoms.
 • 14. Parkhurst va elaborar el Pla Daltond’individualització i contractes. Consisteix en que els alumnes aprenguin de manera individual a través de:3. Guions didàctics4. Indicacions bibliogràfiques per consultar-hi. Sempre amb la supervisió d’un mestre per guiar- li. Objectiu: responsabilitzar als alumnes del seu aprenentatge.
 • 15. Washburne: Sistema Winnetka ambprograma mínim i programa dedesenvolupament.1.Programa mínim: continguts necessaris per a la vida pràctica.2.Programa de desenvolupament: per contribuir a la maduració i desenvolupament del talent individual. Els alumnes escollien segons les seves capacitats. Objectiu: que no deixessin els estudis abans d’hora.
 • 16. Petersen: Plà Jena per a grupsd’alumnes de diferents edats. L’escola s’organitza amb grups de diferents edats, segons les necessitats dels alumnes, que aprenen junts amb la guia del mestre. No existeix la competivitat, ja que aprenen que hi ha diferències naturals. Objectiu: trencar amb el model homogeni, ja que tots no van al mateix ritme i, per tant es crea una competivitat.
 • 17. Cousinet Mètode de treball lliure i en grups Els alumnes s’agrupen lliurament, han de fer un pla de feina, tenir responsabilitats individuals i fer una posada en comú. Pedagogia de l’aprenentatge, no de l’ensenyament. Aprendre a aprendre. Critica als exercicis típicament escolars, veu el joc com activitat de desenvolupament i aprenentatge.
 • 18. Steiner Reafirma els principis de llibertat, igualtat i fraternitat per a la construcció social. Creu que en l’educació s’han de reconciliar ciència, religió i art. Defensa els principis pedagògics de l’Escola Activa.
 • 19. Freinet Organització de l’aula en diferents taules de treball. Treball individual i sessions col·lectives. Proposa la pedagogia pràctica. L’escola s’organitza a partir de la societat i s’espera que els alumnes siguin capaços de canviar-la.
 • 20. El Movimento di CooperazioneEducativa (MCE)  Les relacions i la comunicació per a la integració social són importants a l’escola.  Aprendre és descobrir, investigar i resoldre, inventar.  El mestre com a organitzador de situacions d’aprenentatge.
 • 21. Comissió UNESCO Va establir principis i va formular recomanacions per canviar l’escola tradicional. Ciutat educativa Tots els recursos de la ciutat i totes les persones per educar els infants.
 • 22. INCOHERÈNCIES I INICIATIVESPEDAGÒGIQUES Per aprendre la lectura en català , el mètode més utilitzat era el de lletra per lletra, aquest parteix de la identificació oral dels sons. Ensenyament de les taules de multiplicar fa cinquanta anys s’ensenyaven cantant, però més endavant s’aprenien una per una en ordre i després saltejades. D’altra banda, es considera que s’haurien d’ensenyar com una suma ràpida.
 • 23.  Alumnes de tretze i catorze anys amb gran retard escolar aquests nens necessiten més hores i reforç de totes les assignatures, però sobretot necessiten recuperar la seva personalitat social. Ensenyament funcional el mestre a de conèixer quines son les necessitats dels seus alumnes i a partir d’aquests proporcionar-los activitats que els motivin. Baixa competència en comunicació els alumnes que han de millorar la seva competència oral d’una manera que els motivi.
 • 24. PODEM CONCLOURE COM SIPARLESSIM AMB ELSALUMNES Les competències bàsiques de la cultura es troben fora del’escola i de l’nstitut. Aquestes competències les podemtrobar en la nostra vida diària ja que ens ajuden a amplificarles nostres capacitats, però es important saber que elsmillors anys per activar les nostres capacitats és durantl’educació escolar perquè és quan ens estem formant com aéssers humans per arribar a ser un membre actiu de lasocietat. Les competències bàsiques són les capacitatsactives però la força i la direcció la dóna cada persona.

×