YMA Motto : YMA chu tanpui ngaite tanpuitu a ni
VOL. XXI ISSUE NO.44 NI 31.10.2010
VengchhungNews
* Bengvarna Editor Pu Ma...
Sual hua la, misualte erawh hmangaih rawh - Mahatma Gandhi
VOL. XXI : ISSUE NO.44 NI 31.10.2010 (PATHIANNI) PHEK 2-NA
SEMT...
VOL. XXI : ISSUE NO.44 NI 31.10.2010 (PATHIANNI) PHEK 3-NA
Ngaihdan (Heti zawng hian le...)
Topic: Ka vei zawng
Hun khirh ...
VOL. XXI : ISSUE NO.44 NI 31.10.2010 (PATHIANNI) PHEK 4-NA
Typeset at YMA Computer, Aizawl Venglai : Printed at Louis Bet,...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Bengvarna 31 october 2010

428 views
357 views

Published on

Aizawl Venglai Branch YMA Weekly News

Published in: News & Politics
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
428
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bengvarna 31 october 2010

  1. 1. YMA Motto : YMA chu tanpui ngaite tanpuitu a ni VOL. XXI ISSUE NO.44 NI 31.10.2010 VengchhungNews * Bengvarna Editor Pu Malsawmtluanga te nupa chu nimin ni 30 October 2010 khan an nu hnathawhna hmun Darlawnah an zin. * Bengvarna Editorial Board Member Pu Lalrintluanga Chhangte, Sec-I Chennai-a zin chu ni 28 October 2010 khan dam takin a rawn haw leh ta. * Pu Ramngaihzuala(raia) S/o S.Lianhrima, Sec-I chu damlohna avangin in lamah enkawl mek a ni. * Pu K.Zaneihthanga te chhungkua chu ni 28 October 2010 khan Pu Tialhluna in atangin anmahni chenna in Sec-II lamah an insawn. * Pu B.Lalrimawia te chhungkua, Sec-I, Pi Darlianthangi te ina cheng chu Pu Tialhluna in, Sec-I ah an insawn. * Pi Kawlkhumi, Sec-I chu damlohna vangin a pawn chhuak peih meuhlo. In lamah enkawl mek a ni. Ngilneihna hi Bengngawngte’n an hre thei a, mitdelte’n an hmu thei thin - Mark Twain Aizawl Venglai, 31 October 2010: YMA General Conference vawi 65-na neih zawh takah YMA Chanchinbu la tha/tam leh YMA Chanchinbu tha lawmman semna neih a ni. Hetiangin: YMA General Conference-ah YMA Chanchinbu tha lawmman sem a ni Branch YMA Chanchinbu tha: 1. Zonunmawi, MissionVengthlangYMA 2. MARYMA, Ramhlun ‘N’ YMA 3. Chhimhleitlang, TlangnuamYMA Chanchinbu la tha (Aizawl chhung): 1. Bawngkawn Branch YMA Member 2537 ah Copy 305 2. Chaltlang Branch YMA Member 3411 ah copy 287 3. Chhinga Veng Branch YMA Member 2241 ah copy 213 Aizawl Pawn: 1. Kahrawt Branch YMA, Champhai Member 793 ah copy 200 2. Vengsang Branch YMA, Champhai Member 916 ah copy 167 3. Chawnpui Branch YMA, Saitual Member 384 ah copy 112 Percentage a chhuta la tha: 1. Chawnpui Branch YMA, Saitual Member 384 ah copy 112 2. Bukpui Branch YMA, Serchhip Member 78 ah copy 20 3. Kahrawt Branch YMA, Champhai Member 798 ah copy 200 AMC inthlanna lo awm tura MPF hmalakna 1. Volunteers: 1. Branch YMA Office Bearers zawng zawng. 2. Branch KTP Office Bearers zawng zawng 3. MPF Local Forum Committee members zawng zawng. 2. Electoral Roll en: 7 -10 AM : Pu C.Dothanglura Nl.Lalmalsawmi Chhangte Tv.GS.Munga, Tv.Zohminghluna Nl.Zorammawii Nl.C.Lalrinmawii Nl.Lalbeiseii (Tetei) Nl.Tabith Laltlanchhungi Pu K.Lalrinzuala 10 AM to 1 PM: Pu Malsawmtluanga Tv.Lalthuamliana Tv.JimmyLalrinkima Nl.C.Malsawmtluangi Nl.Rinhmingsangi Nl.K.Lalmuansangi Pu Lalrintluanga Chhangte Nl.Lalhmingliani Nl.C.Lalramnghaki 1-4 PM : Tv. Malsawmdawngliana Tv.Vanlalvanga Ralte Tv.K.Lalnunpuia Nl.Lalremsangi(Nutei) Nl.Lalruatkimi Nl.Lalthamawii Tv. Vanlalruaia Kawlni Nl Lalrinngheti Nl.Noel Vanlalruati 3. Thingpui lum turte: Pu John Hrangkhuma Pu Lalnunsanga Varte Tv.Lalnundika Tin, Kumpuan bawhzui tha leh Ramngaw leh Nungcha humhalh thate hnenah lawmman semna neih a ni bawk. Hetiangin: Kumpuan bawhzui tha lawmman dawngtute: Group 1. Khawzawl Group 2. Tuipuiral Group 3.Tuiphai Group Branch 1. Kulikawn Branch 2. Bawngkawn Branch 3. Chanmari 'W' Branch Ramngaw leh Nungcha humhalh tha lawmman dawngtute: Group 1.Tuipuiral Group 2.Tuiphai Group 3. Khawzawl Group Branch 1. Zuchhip, Khawzawl 2. Zohnuai, Lunglei 3. Mualcheng ElectoralRollchungchang Electoral Roll Summary Revision 2011 neih a ni dawn a, ni 1 January 2011 (ni1January1993lehahmalamapiang) akum18tlingturtetanRollahinthunluh theihania,ni23November2010thleng hunhawnani.Hengmitehnenatanghian dilnaformlakaanhnenahbawkthehluh lehturani: PuLalhlimpuia,BLO PuRC.Lalruatchhunga,BLO PuValbuanga, DO PuLalramchuana,DO Tin, draft roll tar chhuah a ni tawh a, a duh tan BLO/DO leh VCP hnenah en theihani. PawisaBo Pu Vanlalrawna, Sec-I in bulah pawisa chhar a ni a, a tibo tu chuan a zat sawiin Pu Vanlalrawna hnenah lam theih a ni.
  2. 2. Sual hua la, misualte erawh hmangaih rawh - Mahatma Gandhi VOL. XXI : ISSUE NO.44 NI 31.10.2010 (PATHIANNI) PHEK 2-NA SEMTUTE: Bial -1 : Isak Lalduhsaka Bial -2 : Zothansiami Bial -3A : Lalkroshlua Bial -3B : Lallawmsangi Bial -4 : Lalhminghlua Bial -5 : Zonunsanga Bial -6 : Lalthansanga Bial -7 : Isak Lalhriatkima Bial -8 : Vanlalawmpuii Tv.Vanga YMA THIL TUM Hunawl hman that Zofate hmasawnna ngaihtuah Kristian nundan tha ngaihsan EDITORIALBOARD: Manager : T.Benjamin (9862365379) Editor : Malsawmtluanga (9862077970) Jt. Editors : Jimmy Lalrinkima (9612393154) G.S.Munga (9862310962) News Editors : Lalthlamuana (9436153936) C.Lalramngheta Sec-I (9612612932) K.Lalrinzuala Sec-II (9612393130) Cir. Managers: Freddy Lalnuntluanga Varte (9615820254) Lalsangzuala (9862326647) Columnists : Thuamtea (9862303327) Lalthanpuia (9862371957) RC.Lalruatchhunga (9436146266) Pu Valbuanga Conference kal rawn khat liam vangin issue hmasa lamah zirtirtupa Vanga thu leh hla kan pending a, thianpa Rina thu lenglam phei chu thla khat dawna upa a ni ta! Chutichuan Zirtirtupa thuziak chu ‘mi zirtute ni suh u’ tih a ni ta daih a,beidawng aurawlte pawh a ang lek lek nia! Hetiang thawthang hian kan mihrang kalta Amah Kaphleia khan ‘tupawh keimah anga mahni leh midang tana thil tha tih tum lova, ral thlir mai mai mi chu a ram tan fapa tlaktlai lo, hrin man awm lo a ni ang’ a lo ti dim diam tawh a ni. Kan thuchhuah thinte a tak mah mah tan niin kan hria. Thutak a that laiin ngaihnawm kan duh a, thu leh hla huanga hma kan sawn theihna tur a nih dawn phawt chuan tak lo ila, zirtir mumal neilo ziak ila, a nghawng tur dawn lo ila... A pawi kan ti lo! Chutiangin hringnunah hian tak ve hrim hrim chi an awm a, tak ngai reng renglo an awm bawk. A tak apiang hi rawn tlak an ni kher lova, a taklo kan tihte hi thu tak han sawipui hluai chi an ni kherlo bawk. Chhungril takna erawh a pawimawh lai ber a ni fo. Mifing ngawi an awm rual hian mifinglo ngawi an awm tho thin zuk nia! Tichuan, he favang hun nuamah hian thian thenkhatte chuan ‘Krismas nang nen’ an ti leh tan ta a, keini chuan Laipuitlang kham ni tla turin a chhun eng pe sun mai kan thlir a, khuarel mawina hi he hunah hian a va nasa em kan ti a... ‘Hringnun hi’ tih a ngai leh thin! Mi zirtute ni suh u Dawihzep hi ka chem kal ve na lam ni maw! Mi ten ‘min entawn rawhu’antihthinlaiin‘mizirtutenisuhu’ka’ntihpekhi!Kanunahhian entawn tur a awm lo lah tak a, mahniin ngaihdan ka nei hranpa hek lo. Awmkhawmnikhuaahpawhmitesawinalamapiangahkathlekualvelmaimaia,asawi hnuhnungapiangtha-ahkangaimaithin. Athaalawm…… Mi te awm danah hian sawisel han neihte hikatumrengrenglova.Engkimhithavekah ka ngai mai a ni. Ka dam rualpuite chuan he khawvelah hian thil diklo an hmu tam em em a,anveibawk. Khawtlangnun siamhattumin antheihnakawngkawngahnasatakinhmaan la a, a thawh pawh an thawk tam narawh e. Keierawhchusiamhatpawhtumlemlovinka awmmaimaia.Mitethiltihchu ahaalawm tiinkaenliammaihin. Animaw…… ‘Aiaupazahnaaawmtameuhloe’tiaan sawiin‘animaw’katimaia,hmasawnkatum chuanghleilova.Chutiangasawithintutengeiin aiaupaanzahlokahmuhinsawiselasiamthat katumchuangrengrenglo. Hnatlannaturaawmin‘animaw’katimai a, hnatlanga kal ka tum hlei lo va, hnatlan tur puanguarberbertuteanhnatlanlohinsawisel ka tum reng reng lo. Kei aia tha an tam…… Khawtlangah buaina a awmin ‘an thawk tha hle mai’ tiin buaina chingfel tute chu ka lo ralkhatthlirmaia.Katelaiintellohinfelhma zawk dawnin ka hre tlat. Rukru an awmin a mantunihaichuanamantulofaktunihkathlang fo.Buainaaawmrengrenginachingfeltunih aiin a thlirtu nih a hlawk zawk. Kei aia tha an tam! Khawtlang chhiatni thatni, mitthi lumen, thlan laih, thlan vur, buhfai khawn leh thil tul dangte chu ka tih loh pawhin ti tur an tam. Ka tih theihtawk chu ralkhat atanga lo fak hi a ni mai.Chhiatnithatniatlawmngaithinteu,inva fakawmtehlulem! Mi zirtute ni suh u…… Hekhawvelahhianmichitinmichi tangkankimngawtmai.Sualdeuhte,fel deuh te, ha mawl tawp te, mi khawngaihnangahtakte,lainatnaneitlem tak te, tlawmngai tak te, tlawmngaihna awngkamringawtpawhningememte, kawng tinrenga hmasawn duh mi te, hmalam hun atana ruahmanna nei reng reng lo te, taima tak te, thatchhe tak te! Sawi sen pawh a ni lo. Engemaw berah hi chuan i tel ve khawp ang maw le. Eng mi pawh ni ila, thil pakhat thuhmunna kan nei. Thil ha duhna.Inkhawmngairengrenglopawhin anfateinkhawmturaantirtlattehanhmuh hianmihringpiangchhuakthilhaduhreng renglohikanawmkaringlo. Keierawhchuanthilthakaduha,tih tur pawh ka hria, mahse ka ngam ngang lova ka peih ngang lo a ni e. Midangin ti mairawhse.Mizirtutenisuhu.. LawmthuSawina CentralYMAinngennaasiamanga Mamit leh Ngopa khuaa lei min/tla hniam avanga harsatna tawkte tanpui nan vengchhung dawr remchangah vehbur/bawm dawh a ni a. Ni 29 October2010zankhanhengvehburte hilakhawminchhiarania,vengchhung mi inphalte zarah Rs.3081/- lai a tlingkhawmani. Dawr neitute chungah leh vengchhung mipui, inphal tak takte chungahBranchYMAchuanlawmthu a sawi tak meuh a ni. Editorial...
  3. 3. VOL. XXI : ISSUE NO.44 NI 31.10.2010 (PATHIANNI) PHEK 3-NA Ngaihdan (Heti zawng hian le...) Topic: Ka vei zawng Hun khirh tak karah hian hun remchang a awm fo thin - Albert Einstein PuHmingtea Mahni lo maha tawngkam thiam lo intih nak laiin ka vei zawng column atana thuziak tura sawmna ka hmu ve hlawl hi ka huphurh khawp mai a. Chutih rual chuan vawikhat pian ve mana mahni vei Nl.Kimteii zawngte mahni thuin Jimmy-a te angin ziak ngam ve thin lo mah ila, tun ang hun tha ka chang thei hi ka lawm khawp mai. Vei zawng tihah chuan vei dan azirin vei chu ka ngah ve mai a, ka sawi vek seng lo ang. Thil pakhat, kan vengchhunga mitthi lumen zan apianga ka vei ve ziah thin chu, rawlthar rual leh tlangval thenkhatte inchhungah thutna tam tak awl reng chung pawha pawna thianho a an thukhawm tlat thin hi a mawi lo ka ti a. Chhungte ngaih chuan khawhar chhungte hnem tur ang ni siin an kalkhawm chhan hi an hai emaw tih mai tur hian leh zalen taka zanlai thlenga thianho inkawm khawm turin an kal a ang ber thin. A chang phei chuan inchhunga thalaite zai tha theilo in kan awm a, inchhungah te hengho hi han thu lut ve se chuan tui taka zai tham an nih tehlul nen. Pawnah thawveng takin an titi a, thilsual tih loh chuan a pawina a awm lo teh meuh mai. Amaherawhchu, kan kal chhan ang ngeia tangkaina zawn tum hi a tha ang. Inchhungah kan thu lut peih ngang lo anih pawhin thingpui lum leh a sem te pawh lo puihbawm thin hi a tha a. Hmeichhe chaklo zawkte’n thingpui leh sawhchhiarte zo mang lovin kan chawi tawng tawng a, puan bih chungin harsa takin no leh plate te kan sil leh a, heng hunahte hian hruaitute pawh hian rawlthar rualte hi chhawr tangkai dan lo ngaihtuah thei thin se la a lawmawm hle ang. Pu Mama Issue tam takah khan ka vei zawng tak takte chu midangin thiam tak takin an rawn ziak tawh a, chuvangin heti zawng hian ka’n vei ve ange. 1. Vengchhungah YMA, Section leh KTP Group-ah te kawng hrang hrangin hma kan la mek zel a, kan thahnemngaih danah kan fimkhur thiam a pawimawh hle. Ka ngaih pawimawh kha midang tan a lo chuti vaklo thei a, midang ngaih pawimawh kha keimahah a tla na vaklo thei bawk. Heng zawng zawngah hian kan inngaihchan a, kan inhriatthiampui hi thil pawimawh tak a ni. 2. Vengchhung thatna tur kan duh em em lai leh hmasawnna kawng kan zawn mek lai hian member tam zawk hi chuan engtia hma han lak tur nge tih hriat mai a har thin a. Hetah tak hian hruaitute’n kan mawhphurhna kan hriat a, kan chet vat zel hi a pawimawh. Lumen zanah te lek phei chuan hruaitute an tam hian, nula tlangval tlaivarte a tihphur mai bakah, zai boruak pawh a nuam leh zual thin. 3. Tunlai thalaite kawng hrang hrangah kan hmanhlel tawh hle a. Chanvo hrang hrang kan chelh a, kan chanvote tihlawhtling turin theihtawp kan chhuah a, tih pawh kan ti tha thawkhat hle. Amaherawhchu, chhungkuaa kan mawhphurhna erawh hi chu midangte hmuhah chuan nuihzat kan hlawh hle ni te pawhin a hriat.Abik takin YMAmember tha tak ni si a, inchhung khurah hmantlak ni leh chuang si lo te hi tam tak kan awm. A sawi lamah pawh midangte aia sawi tur tha hre viau si, mahse sawi anga mahni chhungkuaaentawntlaknichuangloYMA kan tam ta riau mai hi tan kan lakna tur lian tak a ni. 4. Tunlaiin chanchinbu leh TV lamah pawngsual chungchang kan hmu ta fo mai. Heng tawhsual tawkte hi upa lam taksa chak tawhlo leh naupang sikul kal rual an ni deuh zel a. Chuvangin nu leh pate hian fate tun ai hian enkawl ngun deuh thei ila a duhawm hle mai. Vaccine laka inven theih chi anih loh avangin, naupang pawn chhuah tam tir loh te, sikul kal thlah leh lamah te, kan taimak thar hi kan tunlai khawvel chhe tawh takah hian kan himtlanna a ni ngei ang. Tunlaia ka rilrua thil awm chu kan b a w l h h l a w h chungchang hi a ni. A hmasain bawlhhlawh chu engnge? Bawlhhlawh chu thil a hmun lo a awm, (a chhia/a tha), midang tana hnawk hi a ni a, kan tana thil tangkai tawhlo, kan duh tawh lohte pawh hi bawlhhlawhah chuan a tel bawk a ni. Kan khawvel lo changkang zelah hian bawlhhlawh hi a lo pung ve zel a, kan bawlhhlawh kan tihral/senghawi, paih/ thehthang dan hian kan changkan leh kan loh a tilang thung a ni. Inchhunga kan bawlhhlawhte kan senghawi dan hi chu a tha thawkhat viau a. Mahse, khawlaia kan thil ei funna/kawr kan thehthang dan hi chu kan inenfiah a tul viauin a lang. Kan thil eiturfunnatehipaihmailohianbawlhhlawh bawmah paih tum hram hram ila, kan peih ngangloanihpawhin,akilkhawrlainilovin, a tihfai awl tur laiah paih ila, midang tan tihfai a awlsam dawn a ni. TV-ah ram fai tak takte kan hmu thin a, an ram hi amahin a fai ngawt bik lo a, bawlhhlawh an paih mai mai loh vanga fai taka awm thei a ni. Keini pawhin hei hi kan tih ve theih reng, thil harsa lo tak a ni. Kan bawlhhlawhte hi tha taka kan tihral loh chuan keini bawk hi a tuartu kan ni leh thin. Kum tam pawh a la ral lo, Chite luiah khuan inbual, insu leh tuicheng turte in kan kal thin a, tunah chuan han en teh; sarang leh bawlhhlawh hlirin a hnawk vek tawh a ni. Khutiang chiah khu (bawlhhlawh kan paih that loh chuan), tun atanga kum 20 vela Tlawng leh Tuirial awm dan tur a ni. Tui intur khawi ami nge kan lak tak ang? Kan tu leh fate’n min sel loh nan bawlhhlawh hi a hmun leh hun takah i paih ang u. Kan venga chhungtinte hian kan bawlhhlawhte hi kawrah paih mai lo in, a Govt. Republic HSS Golden Jubilee Govt. Republic HSS chuan kum 2011 hian Golden Jubilee a lawm dawn a. He sikula lo thawk tawhte leh Student lo ni tawh zawng zawng Jubilee lawm turin i inpuahchah ang u. Hemi atang hian hengte hi Sikulah ziakin emaw email-in emaw i report ang u. 1. Hming 2. Address 3. Tuna hnathawh lai 4. Staff tan sikula thawh chhung leh designation, student tan Class & kal hun chhung 5. Tul nia hriat dangte(thlalak neiin pek tel nise). Sikul E-mail: 1. peterlsanga@gmail.com 2. lcmchuaungo@rediffmail.com 3. moytea26@yahoo.com paihna tur motorah hian paih theuh ila, hmasawnna rahbi thar kan kai a lo ni ang.
  4. 4. VOL. XXI : ISSUE NO.44 NI 31.10.2010 (PATHIANNI) PHEK 4-NA Typeset at YMA Computer, Aizawl Venglai : Printed at Louis Bet, Chanmari Published by Aizawl Venglai Branch YMA, Aizawl Mizoram. 2010, Copies - 420 PawlHuangKumpuanHuang Khawvel awm tirh ata, mihring hmasate atang tawh pawha thil awm ve tlat, vawiin thlenga a chungchanga ngaihdan inanglo leh inhnialna awm fo thinna chu ZU hi a ni. Zu hi eng hnam mai pawh hian kan nei deuh theuh mai a, he khawvel sual ken ve hrim hrim hi a ni ber e. khawvelah hian thil thalo leh sual hnathawhte hi a awm tlat reng dawn a, mihring kan niha, khawvela kan awm chhung hi chuan heng thlemna leh beihna te hi kan tawk reng dawn a ni. KristiankannihnaavanglehKohhranin a ngenna avangin kan ramah Zu khap burna dan hman a ni a, he dan hi kan kenkawh danin a zir tawklohna avang te, a dan famkim tawk chiah loh avangte in inhnialna leh sawi a hlawh khawp mai a, Zu haw Ni 26 October 2010 a Section-II sum tuaknanaansanghazawrhleisaktuzawng zawngte chungah Section hruaitute chuan lawmthu an sawi tak zet a ni. Branch Vice President Pu Lalhmuchhuakachuzaipawlrawngbawlna neiinKolkataahazin. vak lo ten Zu thlavang hi an hauh deuh thin a, Zu duh lova haw hrim hrim ten an duh lo hle bawk a ni. Zu thlavang hauh deuh thinte’n tanchhan hrang hrang an neih thin tlangpui chu khawi ramah mah zu hi an khap hneh tak tak lova, in dan thiam tura inzirtira a hmang sual turte venna atan dan tha tak siam mai tur a lawm an ti a ni awm e. Kan taksa leh thlarau tana thalo na na na chu kan tihloh tur ni mai awm tak a ni, Kristianna atanga thlir chuan min tichhe theite chu do a, hua a, a laka inhnamhnawihnate pawh neih miah loh tur niawm tak a ni. Sual hi keimahniah kan khawi ngam a, kan dah lal zel chuan no a pai anga thihna a thlen dawn a ni. VDP Huang ChawlhnitlaiahAizawlVenglaiVDP te vengchhung him nan duty ziah a ni a, dutytibuailehanduhlohzawngaawmlo turinvengchhungmipuitengenkannie. BuainachihranghrangvangaVDPte hriattir duh kan neih chuan vengchhung dawr hrang hrangah phone theihna num- ber dah vek a ni. Chawlhni-ah vengchhung khawi hmunahpawhballhmangainfiamnahian kan sakhua a tibawrhbang thei a, chuvangin tuman tilo turin VDP chuan a ngen nawn leh a ni. Ball chi hrang hrang man a ni a, heng ball te hi a nihphung sawifiaha lam theih a ni. Lam hun (4:00 P.M. Sunday) I. Bawlhhlawh paih ni: Thawhlehni leh Zirtawpni a ni ang. II. Bawlhhlawh hi kan ei rawngbawlna leh khawlai bawlhhlawh pangngaite chauh paih tur a ni. Heng insakna leivung, bungraw nawi, kawngko samna hnimhnah leh bawlhhlawh tam tham bikte chu mahni-a paih tur a ni ang. III. PPP Mode Scheme a nih avangin sorkarin Grant-in-aid min rawn pek 10% tal public in thawhlawm (contribution) thawh chhuah ve ngei ngei tur a ni a, hetiang hi kan vengin thlatina kan thawh ve dan tur a ni. Workshop nei ten Rs.50/- Dawrte nei ten Rs.20/- In tinin Rs.5/- IV. Hmun hrang hranga bawlhhlawh bawm khaite hi mipuiin hman tangkai tum ila, hmang tangkai turin inzirtir heuh ang u. V. Bawlhhlawh bawm khaite hi a awmna bul hnaia miten bawlhhlawh paih motor a lo kal apiangin mawhphurhna lo la bawk turin kan inngen a ni. VI. Mipui vantlang bawlhhlawh pangngai aia bawlhhlawh dang nei tam bikte chuan bawlhhlawh paih motor nen inbiakremna an nei thei ang. AizawlVenglaibawlhhlawhpaihdantur InfiamnaHuang Red Bull star Sebastian Vettel chuanF1lallukhum a beiseina a la bansan loh thu a sawi chhuak a, chak ngei tura a tawp vawi 2 la tlan tur la awmah hian chiang taka lehthal ngei an tum thu an sawi chhuak. lan tawh hnuin Korean GP title a la thei ta lova,mahseworldchampionlallukhumchu a tan ban phakah a la awmin a ngai. Leader ni mek FernandoAlonso chu point 25 laiin hlat mahse a bei a la dawng lo. Korea ah khan Red Bull driver pahnih an vanduai a, lap 9 chauh tlan tur a la awm tih lai khan Vettel khan hma a la hruai var var kha a ni a. Khatah khan chak ber sela chuan driver’s championship table ah hian hma a hruai mai tur a ni. Intlansiak tur vawi 2 chiah a awm tawh a, Vettel leh a team-mate Mark Webber te chuan Korean GP a an chetchhiatna kha a Vettel beidawng lo: Commonwealth G a m e s b a d m i n t o n women’s single champion leh world no 3 ni Sainahlawhpung: mek Saina Nehwal chu tunlai Indian sportsperson zinga ngaihhlut hlawh ber a ni tan ta a, tunah chuan fakna a a vawi khat inlan manah cheng vaibelchhe khat a hlawh pha dawn ta. Hetiang khawpa tam fakna atanga hlawh pha hi cricketer Tendulkar, Virender Sehwag leh MS Dhoni te chauh an ni. Saina hi Cancer Society of India brand ambassador a nih bakah herbal product-ah te ambassador a ni bawk. Airtel,AdaniWilmar,Yonex, Jaypee cements leh Star Plus ten fakna atan cheng veibelchhe khat theuhin an ruai mek a ni. Saina hi Star Television Group in serial ‘Kali EkAgnipariksha’tih a siam turah chang turin an be fel tawh a, episode 25 vel awm tur niin episode 1 ah cheng nuai 5 zel a hlawh ang. Haryana Sorkar in CWG Medalist te pawisa leh thil dangin vur: Pawisa fai leh thil pek hrang hrang dawng tur Commonwealth Games a Haryana atanga medalist te chu sorkar in bawnghnute ghee tam tawk a pe theuh dawn. Haryana atanga tel infiammi gold medalist ten cheng nuai15 bakah Maruti Gold SX 4 leh state sorkar chuan pure ghee 101 kg a pe theuh dawn. Silver medalist te pawhin cheng nuai 10 leh Swift Car an dawng dawn bakah pure ghee 51 kg an dawng dawn a, bronze medalist te pawh in cheng nuai 5 leh Maruti Wagon R an dawn bakah pure ghee 31 kg an dawng bawk ang. Haryana sorkar chuan medal dawngtute coach chu an medal dawn a zirin cheng nuai 3, nuai 2 leh nuai 1 te a pe dawn a, sports person te fuih nan medal dawng lo Haryana State atanga CWG a tel zawng zawng te chu cheng nuai 2 a pe theuh dawn bawk. InfiamnaHuangChhunzawmna...

×