Coneix el linux

486 views
394 views

Published on

Un sistema operatiu fàcil i gratuït

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
486
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
65
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Coneix el linux

 1. 1. Coneix el Linux: un sistema operatiu més fàcil (i gratuït)!
 2. 2. Linux és un sistema operatiu lliure Desenvolupa funcions bàsiques: - comoditat en l'ús de l'ordinador - gestionar els recursos de l'equip - ofereix una interfície a l'usuari
 3. 3. Linux és un sistema operatiu lliure 0. Llibertat d'executar el programa en qualsevol lloc, amb qualsevol propòsit i per sempre. 1. Llibertat d'estudiar i modificar el programa per adaptar-lo a les necessitats particulars de cadascú 2. Llibertat de distribució de còpies del programa 3. Llibertat de millora del programa, però amb la condició de fer públiques les millores introduïdes i distribuir-les sota la llicència GPL
 4. 4. Richard Stallman En 1985 crea l'organització sense ànim de lucre Free Software Foundation (FSF) amb el projecte de crear un clon del sistema operatiu comercial Unix utilitzant només programari lliure. Aquest projecte s'anomena GNU (GNU is Not Unix).
 5. 5. Linus Torvalds Al 1991 estudiava a la Universitat d'Helsinki. Atret pel repte i per pur hobby, va crear el seu propi kernel, anomenat Linux, i el va distribuir per Internet sota llicència GPL. Ràpidament, multitud de programadors van col·laborar per millorar aquest nucli i el 1994 ja va aparèixer la versió 1.0.
 6. 6. http://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Distribuciones_GNU/Linux http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/62/Gldt92.png
 7. 7. On el podem trobar? - ordinadors que requereixin gran potència de càlcul (supercomputadores i clusters) - ordinadors que requereixin molta estabilitat (servidors d'internet, d'empreses...) - ordinadors per a formació (escoles, universitats...) - gadgets electrònics (GPS, telèfons mòbils, llibres electrònics, videoconsoles...) - aparells experimentals - S.O. “ocults” en sistemes de comunicacions
 8. 8. Característiques del S.O. Linux - lliure de virus - estable Anualment, grans companyies de seguretat informàtica premien amb 15.000 euros qualsevol persona que infecti amb un virus el sistema operatiu Linux i, any darrere any, el premi continua desert. Basat en “perquè és millor Linux” (http://www.whylinuxisbetter.net/index_cat.php?lang=cat)
 9. 9. - protegeix el teu ordinador troians, propaganda, backdoors, spyware... El temps mitjà que un PC amb Windows XP (connectat a Internet i amb la instal·lació per defecte del “Service Pack 2”) triga en infectar-se és de 40 minuts.
 10. 10. - lliure - gratuït Amb el programari lliure, si un projecte en particular o una empresa de suport moren, tot el codi roman lliure per a la comunitat i la gent pot continuar millorant-lo.
 11. 11. - la instal·lació de linux és complerta sistema operatiu, programes, controladors... - s'actualitza amb un sol clic - instal·la programes nous des del propi S.O. I tot legal! Tots els controlador venen ja inclosos en el nucli de Linux, l'ànima del sistema, i aquest ve en cadascuna de les instal·lacions de Linux.
 12. 12. - oblida't de desfragmentar el disc dur Com més fas servir Windows, més lent és l'accés als fitxers; com més fas servir Linux, més ràpid és.
 13. 13. - sempre a la última! estigues al dia de les novetats gràfiques i tecnològiques - al teu gust Linux i el PLL és profundament personalitzable
 14. 14. - suport lliure i il·limitat per a resoldre els teus dubtes per solucionar problemes - els errors es resolen de seguida i de forma transparent Els usuaris de SLL (i de linux en particular) formem part d'una comunitat real.
 15. 15. - oblida't de reiniciar el programari s'instal·la de forma transparent - dóna una segona vida als ordinadors - ajuda al planeta - ajuda al teu país (i a altres) els informàtics aporten el seu coneixement Linux (i el SLL) està pensat per usuaris i per a usuaris.
 16. 16. I això d'“ubuntu”? - basada en Debian GNU/linux i amb una fundació darrere - pensada per a usuaris finals - autodetecció de maquinari molt potent - sistema d'actualitzacions de paquets molt potent (apt) - versió nova cada 6 mesos - distribució jove (4.10) i amb molts usuaris http://ca.wikipedia.org/wiki/Ubuntu http://www.debian.org/index.ca.html http://www.ubuntu.com/
 17. 17. Si, si, però i si... - no puc prescindir de cert programa que va amb un altre S.O.? emuladors màquines virtuals arrencada dual - treballo a la indústria editorial i gràfica o...? - el meu maquinari encara no està suportat? La majoria de maquinari funciona correctament en Linux, la forma més segura i ràpida de veure si el teu maquinari està suportat és executar Linux des d'un Live CD.
 18. 18. No me n'acabo de fiar... - prova-ho amb una liveCD http://www.livecdlist.com/ - o fes una instal·lació dual - busca informació per internet - vine a la Borrassa a practicar www.laborrassa.cat - o continua com fins ara Linux (i el PLL en general) és lliure i gairebé sempre gratis, pots fer les proves que vulguis sense grans inversions, tant si ets particular com una empresa.
 19. 19. i què faig amb el que ja tinc fet? - analitza què necessites conservar, prepara-ho per la migració - hi ha pocs formats d'arxiu que no es puguin obrir amb PLL, pots intentar convertir-los a un altre format des del propi programa nadiu - fes CÒPIA DE SEGURETAT, mai se sap (sobretot si no canvies a linux) La migració no acostuma a ser traumàtica i quan menys esperis més fàcil et serà.
 20. 20. Ara et toca a tu, comença a practicar! 24.01.2010. www.laborrassa.cat llicència CC 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/es/deed.ca)

×