Big Archives – Small Selection

214 views

Published on

De Nederlandse archieven beschikken over uniek lokaal en regionaal georiënteerd archiefmateriaal dat goed gebruikt kan worden ter verrijking van het onderwijs. Maar helaas blijkt de drempel om daadwerkelijk op zoek én aan de slag te gaan met (digitaal) archiefmateriaal steeds weer hoger dan gedacht. Het Noord-Hollands Archief en het Regionaal Archief Tilburg hebben de handen ineengeslagen en werken nu samen aan de realisatie van een digitaal geschiedenislokaal. Doel van dit educatieve project is het ontwikkelen van een visueel aantrekkelijke bronnenwebsite met regionale en lokale bronnen. Daarnaast bestaat de website uit een thema’s & tools-gedeelte, waar leerlingen actief aan de slag gaan met digitale bronnen. Bijzonder aan dit project is dat instellingen uit het hele land kunnen deelnemen. Andere archieven, maar ook historische verenigingen of musea kunnen tegen een gereduceerde vergoeding zelfstandig (of juist met elkaar) hun eigen ‘lokale’ bronnenverzameling opbouwen en aanbieden via dit platform.
Waarom is de realisatie van dit digitale geschiedenislokaal noodzakelijk en nodigen we alle archieven uit om op termijn deel te nemen? Simpelweg om het feit dat er sprake is van ‘Big Archives’, maar dat het soms nodig is een ‘Small Selection’ te maken. Zeker als het gaat om educatie!

Spreker(s) tijdens deze sessie


Esther van Velden
coördinator Presentatie en Educatie - Noord-Hollands Archief

Petra Robben
medewerker Educatie & Publieksparticipatie - Regionaal Archief Tilburg

Published in: Data & Analytics
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
214
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Big Archives – Small Selection

  1. 1. Big Archives – Small Selection Noord - Hollands Archief en Regionaal Archief Tilburg i.s.m. ab-c media KVAN Assen, Juni 2014

×