• Share
  • Email
  • Embed
  • Like
  • Save
  • Private Content
1206_Schiphof_Persoonsgegevens
 

1206_Schiphof_Persoonsgegevens

on

  • 484 views

Tjeerd Schiphof: Persoonsgegevens. Mogen we zelf uitmaken hoe gevoelig deze zijn?

Tjeerd Schiphof: Persoonsgegevens. Mogen we zelf uitmaken hoe gevoelig deze zijn?

Statistics

Views

Total Views
484
Views on SlideShare
484
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
1
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Processing…
Post Comment
Edit your comment

    1206_Schiphof_Persoonsgegevens 1206_Schiphof_Persoonsgegevens Presentation Transcript

    • Tjeerd Schiphof / t.a.schiphof@uva.nlPersoonsgegevens – mogen we zelf uitmaken hoegevoelig deze zijn?Europese ontwikkelingenKVAN 12 juni 2012
    • Huidig wettelijk kader EU richtlijn 1995 Wet bescherming persoonsgegevens, 2001 (Wbp) algemeen gevoel: beide verouderd richtlijn: dwingend t.a.v. resultaat, overigens heeft lidstaat beleidsvrijheid KVAN 12 juni 2012 2
    • Nu ter tafel: een concept EU verordeningpersoonsgegevens COM(2012)11final Europese Commissie 25 januari 2012 Verordening: in wat hij regelt is hij dwingend KVAN 12 juni 2012 3
    • (bijzondere) persoonsgegevens - 1 Persoonsgegeven: elk gegeven dat verband houdt met een identificeerbaar persoon Bijzonder persoonsgegeven: persoonsgegeven dat iets zegt over ras, ethnische afkomst, politieke opvattingen, religie of geloof, lidmaatschap van een vakbond, (genetische kenmerken), gezondheid, strafrechtelijke veroordelingen KVAN 12 juni 2012 4
    • (bijzondere) persoonsgegevens - 2 Belang onderscheid? Beschikbaarstellen (=‘verwerken’):  ‘gewone’ persoonsgegevens – toegestaan (na belangenafweging)  Bijzondere persoonsgegevens – nu praktisch verboden KVAN 12 juni 2012 5
    • Verbod beschikbaarstellen bijzonderepersoonsgegevens Uitzondering voor wetenschappelijk onderzoek, maar de instelling moet het concrete onderzoek toetsen:  Algemeen belang?  Verwerking noodzakelijk?  Toestemming vragen onmogelijk of zeer moeilijk?  Waarborgen in de uitvoering? KVAN 12 juni 2012 6
    • bijzondere persoonsgegevens inconcept EU verordening Beschikbaarstellen nog steeds in beginsel verboden Uitzondering: als verwerking nodig is voor historische doeleinden, dan art. 83 KVAN 12 juni 2012 7
    • Art. 83 concept verordening Art. 83 lid 2: instellingen die historisch onderzoek verrichten mogen persoonsgegevens beschikbaar stellen, als dit nodig is om onderzoek mogelijk te maken, na belangenafweging Europese Commissie mag nadere regels stellen… KVAN 12 juni 2012 8
    • Belang van deze ontwikkeling? van een passieve/vraagsituatie naar een actieve/aanbodsituatie Betere aansluiting bij de missie van archieven KVAN 12 juni 2012 9
    • Input National Archives of England,Wales and the United Kingdom… there are degrees of sensitivity. For example,the fact that someone suffers from a mental illnessis usually considered more sensitive than the factthey broke their leg but both count as informationabout a data subject’s health. We believe thereshould be scope to make judgements ofsensitivity, based on the type of processing beingor to be undertaken as well as the nature and ageof the information. KVAN 12 juni 2012 10
    • Vragen/discussie Voelt u zich gehinderd door het verbod op beschikbaarstellen van bijzondere persoonsgegevens?  Ja, daarom doe ik het niet  Ja, maar ik doe het toch  Nee, ik heb dit soort materiaal niet Zou een versoepeling van het regime u welkom zijn? KVAN 12 juni 2012 11