file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt
RRB Kolkata (Commercial Apprentice) Exam 2009
RRB Kolkata (Commercial Appre...
file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt
8. ‘Kaling’ award is given by?
(A) UNICEF
(B) UNESCO
(C) World Bank
(D) Wor...
file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt
16.. Mansarovar lake is located in?
(A)Nepal
(B) India
(C)Tibet
(D) Bhutan
...
file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt
(C) South Korea
(D) Mauritius
25. Histology is a study of?
(A)Blood
(B) Tis...
file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt
33. In Beijing Olympics, the winner of gold medal in football (for men)was—...
file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt
(C) Red oxide
(D) Silver nitrate
41. ‘Gidda’ is a folk dance from which sta...
file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt
49. Nathu La was reopened in 2006 for trans border trade between India and—...
file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt
33:A
34:D
35:A
36:C
37:C
38:B
39:B
40:D
41:A
42:D
43:D
44:D
45:C
46:D
47:D
...
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Rrb kolkata commercialapprenticeexam2009

294

Published on

RRB, Railway Recruitment Board, Indian Rail Jobs, Govt. Jobs

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
294
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Transcript of "Rrb kolkata commercialapprenticeexam2009"

  1. 1. file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt RRB Kolkata (Commercial Apprentice) Exam 2009 RRB Kolkata (Commercial Apprentice) Exam 2009 RRB previous papers Solved papers GK Current affairs Based on Memory GENERAL KNOWLEDGE 1. Find the odd-one out? (A)Desk (B) Chair (C)Table (D) Computer 2. Which royal dynasty did Mahavir belong to? (A) Lichchhivi (B) Kapilvastu (C) Shatruk Kshatriya (D) Satwahan 3. Which of the following Governor General started postage stamp in India? (A) Lord Auckland (B) Lord William Bentinck (C) Lord Daihousie (D) Lord Canning 4. Who is known as father of ‘Economics’? (A) Adam Smith (B) Prof. Dantewala (C) Prof. Marshall (D) Prof. .J. K. Mehta 5. The headquarters of NABARD is situated at ? (A) New Delhi (B) Mumbai (C) Chennai (D) Jaipur 6. Which of the following states has the longest boarder line? (A) Andhra Pradesh (B) Maharashtra (C) Orissa (D) Tamilnadu 7. A.T.M. stands for? (A) Automatic Teller Machine (B) Automated Teller Machine (C) Automatic Tally Machine (D) Automated Tally Mechanism file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt (1 of 8)11/24/2010 10:24:47 PM http://isbigdeal.blogspot.com
  2. 2. file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt 8. ‘Kaling’ award is given by? (A) UNICEF (B) UNESCO (C) World Bank (D) World Trade Organisation 9. Which of the following is used as an anesthetic? (A) Chlorine (B) Helium (C) Nitrus Oxide (D) Carbon dioxide 10. Which of the following is chemically Vitamin ‘C’? (A) Tartaric Acid (B) Acetic Acid (C) Ascorbic Acid (D) Sulphuric Acid 11. Hemoglobin containing iron is— (A)Antibody (B) Nucleic Acid (C)Protein (D) Hormone 12. The only Indian Governor General was? (A) Rajendra Prasad (B) C. Rajgopalachari (C) Sardar Vallabh Bhai Patel (D) Pattabhi Sitaramaiya 13. From when ‘Rashtriya GraminRozgar Yojna’ is being run throughout the country? (A) 1—4—2007 (B) 2—10—2007 (C) 1—4—2008 (D) 14—11—2007 14.. ‘Bharat Nirman Karyakram’ was launched keeping in view the following— (A) During 2008-09 10 million extra jobs (B) During 2005-09 10 million extra irrigation (C) During 11th plan 1 lakh km road in villages (D) During 11th plan IT park in all districts 15. Who among the following won a Gold Medal in Olympic 2008? (A) Milkha Singh (B) Abhinav Bindra (C) Pankaj Adwani (D) Sania Mirza file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt (2 of 8)11/24/2010 10:24:47 PM http://isbigdeal.blogspot.com
  3. 3. file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt 16.. Mansarovar lake is located in? (A)Nepal (B) India (C)Tibet (D) Bhutan 17. Next Commonwealth games will be played in? (A) New Delhi (B) Karanchi (C)Seol (D) Melbourne 18. Which of the following is a National Capital ? (A) New York (B) Washington (C) Washington DC (D) California 19. In India Panchayati Raj System was introduced in the year— (A)1959AD (B) 1960AD (C)1956AD (D) 1952 AD 20. which of the following is not an immediate neighbour of India? (A) Myanmar (B) China (C)Bhutan (D) Iran 21. How many members can the President of India nominate to Rajya Sabha? (A) 15 (B) 14 (C) 12 (D) 21 22.Which of the following plan resulted in India’s independence? (A) Cripps Mission (B) Wavell Plan (C) MountbattenPlan (D) None of these 23. ELISA is— (A) Fat Precipitation Test (B) Immunological Test (C) Osteomalacia Test (D) None of these 24. The main source of Direct Foreign Investment in India is— (A)USA (B) China file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt (3 of 8)11/24/2010 10:24:47 PM http://isbigdeal.blogspot.com
  4. 4. file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt (C) South Korea (D) Mauritius 25. Histology is a study of? (A)Blood (B) Tissues (C)Cells (D) Protein 26. Plague is a disease caused by? (A) Cattle flea (B) Dog flea (C) Rat flea (D) None of these 27. The famous Gayatri Mantra’ is found in which of the following Vedas? (A) Rigveda (B) Samveda (C) Yajurveda (D) Atharvaveda 28. Which is the rate of Heart beats of a child during birth? (A) 120 times (B) 140 times (C) 90 times (D) 130 times 29. Which of the following is the hottest planet? (A) Mars (B) Mercury (C) Earth (D) Venus 30. What is the main basis of the dividing the atmospheric layers? (A) Air pressure (B) Composition (C) Temperature (D) Density 31, The speed at which the monitor accepts data is called ? (A) Bandwidth (B) Interlacing (C) Response time (0) Scanning 32. From 2009 the two new members of NATO are? (A) Austria and Greece (B) Bulgaria and Turkey (C) Crotia and Albania (D) Romania and Poland file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt (4 of 8)11/24/2010 10:24:47 PM http://isbigdeal.blogspot.com
  5. 5. file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt 33. In Beijing Olympics, the winner of gold medal in football (for men)was— (A) Argentina (B) Belgium (C)Brazil (D) Nigeria 34. In the General Election, 2009 the Lok Sabha seats won by the Congress are? (A) 204 seats (8) 206 seats (C) 203 seats (D) None of these 35. Which one of the following Slates of India has been recently awarded UN OSCAR by the United Nations Secretary General for the best Human Development report? (A) Chattisgarh (B) Gujarat (C)Kerala (D) Sikkim 36. Who among the following was chosen ‘Business Leader of the Year’ in ‘The Economic Times Award, 2007’? (A) K. V. Kamath (B) Sunil Bharti Mittal (C) Mukesh Dhirubhai Ambani (0) Anil Dhirubhai Ambani 37. Which of the following cricketers has experience of hitting 8 sixes in an over in an international cricket match? (A) Rohit Sharma (B) M. S. Dhoni (C) Yuvaraj Singh (D) Gautam Gambhir 38. Which of the following states has the highest female literacy rate according to 2001 census? (A) Mizoram (B) Kerala (C) Tamilnadu (D) Meghalaya 39. The capital of the Pallavas was? (A)Arcot (B) Kanchi (C)Malkhed (D) Banavasi 40. The back surface of mirrors are coated with a thin layer of? (A) Mercury (B) Silver file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt (5 of 8)11/24/2010 10:24:47 PM http://isbigdeal.blogspot.com
  6. 6. file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt (C) Red oxide (D) Silver nitrate 41. ‘Gidda’ is a folk dance from which state of India? (A) Punjab (B) Haryana (C) Uttar Pradesh (D) Uttarakhand 42. India’s first mobile court was inaugurated in— (A) Maharashtra (B) Haryana (C) Uttar Pradesh (D) Rajasthan 43. The Sun Feast Open, 2007 was won by? (A) Vania King (B)Mariya Koryttseva (C) Sania Mirza (D)Maria Kirilenko 44. In which state is the Kanger Ghati National Park situated ? (A) Himachal Pradesh (B) Bihar (C) Uttar Pradesh (D) Chhattisgarh 45. ‘Go back to the Vedas’ was the motto of? (A) Swami Vivekananda (B) Raja Rammohan Roy (C) Swami Dayanand Saraswati (D) Ramakrishna Paramahamsa 46. Venus Williams won Wimbledon,2008 women’s singles title by defeating? (A) Ana Ivanovic (B)Elena Dementieva (C) Justice Henin (D)Serena Williams 47. Rajiv Gandhi Institute of Petroleum Technology, as approved by the Union Cabinet, will be set up at? (A) Amethi (B) Jais (C) Jagdishpur (D) Rae Bareli 48. In Uttar Pradesh, the artificial rubber factory is situated at— (A)Bareilly (B) Ghaziabad (C) Modinagar (D) Gorakhpur file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt (6 of 8)11/24/2010 10:24:47 PM http://isbigdeal.blogspot.com
  7. 7. file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt 49. Nathu La was reopened in 2006 for trans border trade between India and— (A) Bangladesh (B) China (C)Bhutan (D) Nepal 50. The term ‘Plastic Money’ applies to— (A) Bank draft made of plastic coated paper (B) Currency notes printed on plastic coated paper (C) Currency notes impregnated with plastic thread (D) Credit Cards mainly issued by the banks 1:D 2:C 3:C 4:A 5:B 6:A 7:B 8:B 9:C 10:C 11:C 12:B 13:C 14:C 15:B 16:C 17:A 18:C 19:D 20:D 21:C 22:C 23:B 24:D 25:B 26:C 27:A 28:D 29:D 30:C 31:A 32:C file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt (7 of 8)11/24/2010 10:24:47 PM http://isbigdeal.blogspot.com
  8. 8. file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt 33:A 34:D 35:A 36:C 37:C 38:B 39:B 40:D 41:A 42:D 43:D 44:D 45:C 46:D 47:D 48::C 49::B 50:D file:///C|/RRB/New%20Text%20Document%20(4).txt (8 of 8)11/24/2010 10:24:47 PM http://isbigdeal.blogspot.com

×