Retter og plikter

263 views
134 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
263
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Retter og plikter

 1. 1.  Alle barn har rett til mat, klær, et hjem og en familie Alle barn har rett til undervisning, lek og fritid. Alle barn har rett til vern mot alle former for utnytting og ondskap. Alle barn har rett til å si mening sin og bli hørt i saker som angår dem.
 2. 2.  Fleste født inn i familien Første sosiale fellesskap Mini samfunn Knytter nære bånd Uskrevne regler: › Oppførsel som forventes hvem som skal gjøre hva, hvordan høytider og bursdager skal feires. Faste plikter Regler og plikter er blitt endret med tiden.
 3. 3.  1981 Lov om barn og foreldre Foreldre har først og fremst ansvar for barnet Sørge for › Mat, klær, omsorg og beskyttelse. › Større rett til selvbestemmelse Mer ansvar for skole – arbeide på skolen.
 4. 4.  Over 12 år uttale •Kan komme i deg i saker som fengsel gjelder deg. •Eller i varetekt Forelder må også ta hensyn til deg før de bestemmer noe. Gir rett til å. 18 år › Myndig › Ansvar for dine egne handlinger › Regnes som voksen.
 5. 5.  Alle barn i Norge rett til •Lærer bestemmer skole Rett og en plikt Innførte skole plikt i Norge 1739(250 år) Eleven måtte kunne lese til konfirmasjonen › Kristendom var det viktigste faget på skolen › Svare på spørsmål › Mens alle hørte på › Alle svarene stod i læreboka Skolen et lite samfunn
 6. 6.  Lov om grunnskolen og videregående opplæring Retter og plikter på skolen Skolen styrer etter demokratiske spilleregler Opplæringsloven §1- 2
 7. 7. 1. ”Opplæringa skal 2. ”Alle som er knyttet til tilpassast evnene og skolen, skal arbeide føresetadene hjå for å hinder at elever den enkelte eleven”. kommer i skade eller blir utsatt for  Alle elever har altså rett til en opplæring krenkjande ord eller som passer for dem. handlinger”. Du har rett til å få et  Det vil si at du har eget undervisnings- rett til et trygt opplegg hvis du læringsmiljø på trenger det. skolen.
 8. 8.  Opplæringsloven§ 6- 2 Rett på opplæring i morsmålet ditt. Hvis du har annet morsmål en norsk, har du rett på opplæring i morsmålet ditt. Ekstra opplæring i norsk til du klarer å følge vanlig undervisning.
 9. 9.  Myndighetene ivaretar barns interesser. At lovene som gjelder for barn blir fulgt Målfrid Grude Flekkøy verdens første barneombud (1989) Hun tok initiativ til loven som forbyr fysisk avstraffelse av barn. Gi barn rett til å kjenne begge forelderen.
 10. 10.  Trond- Viggo Torgersen arbeidet for raskere behandling av barnevernsaker. Flere menn i barnehager For avtale om samarbeid om barna etter skilsmisse. Trond Waage var barneombud fram til 2004 Kamp mot mobbing Nå barneombud Reidar Hjermann.
 11. 11.  FNs konvensjon skal sikre: › Alle barn under 18 år samme grunnleggende rettighetene › Uansett hvor du kommer fra › Hvor du bor, hvilke foreldre du har. › Hva du tror på › Hvilken hudfarge du har
 12. 12.  Mange land har ratifisert(godtatt) barnekonvensjonen Landene forplikter seg til å arbeide for at barn og unge skal få oppfylt rettighetene. Barnekonvensjonen består av 54 artikler og 4 hovedgrupper › Alle barn har rett til mat, klær, et hjem og en familie › Alle barn har rett til undervisning, lek og fritid. › Alle barn har rett til vern mot alle former for utnytting og ondskap. › Alle barn har rett til å si sin mening og bli hørt i saker som angår dem.
 13. 13.  Hver dag brudd på barnekonvensjonen Barn dør av sult i verden Og mangel på reint drikkevann Får ikke nødvendige medisiner Flykte fra krig og forfølgelse Ikke skole gang Utnyttet som billig arbeidskraft.
 14. 14.  I alle samfunn har barn utført ulike typer arbeid. Barn er sammen med voksne i dagliglivet. De lærer daglige gjøre mål. De blir en del av fellesskapet og forbereder seg til å bli voksne og selvstendige. Etter hvert får de egne oppgaver. Barn skal ikke gjøre arbeide som kan skade deres helse og utvikling, eller som går på bekostning av skolegangen.
 15. 15.  Landene som har godtatt barnekonvensjonen er forskjellige på mange måter Noen lever i et demokrati, andre lever i land med diktatur. Norge er et rikt land, i mange andre land lever størstedelen i fattigdom. Artikkel 3 › Ta hensyn til det beste for barnet i alle handlinger som gjelder for barnet selv.
 16. 16.  Afrika mange foreldreløse barn pga. aids. Internasjonale hjelpe – organisasjoner jobber for Å gi foreldreløse barn: › Mat › Skole gang › Å et trygt sted å bo. Informasjon for å unngå smitte.
 17. 17.  Alle barn har rett til mat, klær, et hjem og en familie  De blir respektert Alle barn har rett til undervisning, lek og fritid. Alle barn har rett til  De blir ikke respektert vern mot alle former for utnytting og ondskap. Alle barn har rett til å si sin mening og bli hørt i saker som angår dem.
 18. 18.  Jeg mener det er  At alle har rett på stor betydning for skolegang og hele samfunnet. utdannelse Sikrer at alle barn  Barnevernet er med vokser opp trygt. og sikrer at barn blir At alle barn får tatt vare på dekket de grunnlegge de behovene som et hjem, mat, drikke og klær

×