Timbul dan tenggelam

11,334 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
11,334
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,645
Actions
Shares
0
Downloads
245
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Timbul dan tenggelam

  1. 1.  Sains adalah sebuah sistem ilmu yang menyususn kefahaman manusia tentang bagaimana alam ini dicipta dan berfungsi. Tahukah anda bagaimana alam semesta ini beroperasi ataupun memahami bahawa alam ini terdiri daripada zarah-zarah yang kecil yang dipanggil atom. Di dalam konsep Tenggelam dan Timbul terdapat beberapa kata kunci yang penting untuk membantu anda memahami konsep ini. Kata kunci tersebut ialah: • Tenggelam • Timbul • Air
  2. 2. Timbul Sesuatu objek yang berada di atas permukaan air. Ciri-ciri objek ringan dan kedap udara.Tenggelam Sesuatu objek yang jatuh ke dasar air dan tidak terapung Ciri-ciri objek berat dan tidak kedap udara.
  3. 3. Digunakan dalam : Contoh: Perahu (pengangkutan), kelapa (penyebaran biji benih), jaket pelampung (jaket penyelamat) dan lain-lain. Contoh: kerjaya ,Pembina kapal, penyelam, Kapten kapal, nelayan dan lain-lain.
  4. 4.  Bila seketul gabus diletakkan di atas air, adakah ia timbul atau tenggelam? Bagaimana anda membuat gabus itu tenggelam? Bila seketul batu diletakkan di atas air, adakah ia timbul atau tenggelam? Bagaimana anda membuat batu itu boleh timbul?
  5. 5.  Tahukah anda, tahap yang paling asas dalam pengetahuan sains adalah dengan memahami kata kunci. Kata kunci digunakan untuk menerangkan sesuatu objek yang terlibat di dalam konsep sains tersebut. Istilah panjang, tinggi, lebar, panas, sejuk, merah, tenggelam dan gelap merupakan beberapa kata kunci yang memikul konsep-konsep penting di dalam sains. Konsep sains yang lebih besar tentunya. Kuncilah yang akan membuka gerbang kehebatan ilmu sains yang hebat itu nanti.

×