διαδραστικά συστήματα διδασκαλίας

1,719 views
1,495 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,719
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
458
Actions
Shares
0
Downloads
12
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

διαδραστικά συστήματα διδασκαλίας

 1. 1. Διαδραστικά συστήματα διδασκαλίας
 2. 2. Τι είναι ο Δ.Π. • Ένας διαδραστικός Πίνακας (Δ.Π.) Interactive Whiteboard (IWB) είναι μια ψηφιακή επιφάνεια εργασίας που ενσωματώνει λειτουργίες προβολής και αλληλεπίδρασης. Η συσκευή αυτή συνδέεται με έναν υπολογιστή κι ένα προβολικό. Το προβολικό επιτρέπει την εμφάνιση της οθόνης του υπολογιστή στην επιφάνεια του πίνακα, ενώ ο χρήστης αλληλεπιδρά με την επιφάνεια αυτή χρησιμοποιώντας την αφή, ή ειδική γραφίδα.
 3. 3. Διαδραστικά συστημάτα • Ο πίνακας, το προβολικό και ο υπολογιστής επιτρέπουν την δημιουργία διαδραστικών συστημάτων οπτικοποίησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διδασκαλία.
 4. 4. Κατηγορίες διαδραστικών πινάκων Σύμφωνα με τον τρόπο εγκατάστασης διακρίνουμε τους Δ.Π. σε: Σταθερούς και φορητούς. Με βάση τον τρόπο αλληλεπίδρασης:  Με γραφίδα ή με αφή Με βάση το μέγεθος Από 101 έως 241 εκ.
 5. 5. Κύριες κατηγορίες (Δ.Π.) Διαδραστικοί πίνακες εμπρόσθιας προβολής (απαιτείται προβολικό μηχάνημα). Διαδραστικοί προβολείς (δεν απαιτείται ειδικός πίνακας διάδρασης) Φορητό σύστημα διάδρασης (δεν απαιτείται ειδικός πίνακας διάδρασης) Διαδραστικοί πίνακες οπίσθιας προβολής (δεν απαιτείται προβολικό μηχάνημα)
 6. 6. Διαδραστικοί πίνακες εμπρόσθιας προβολής Αποτελείται από έναν ευαίσθητο στην αφή πίνακα που συνδέεται με έναν προβολέα και έναν υπολογιστή. Ο προβολέας προβάλει την εικόνα από την οθόνη του Υπολογιστή στον πίνακα. Στη συνέχεια ο υπολογιστής ελέγχεται ακουμπώντας τον πίνακα ή χρησιμοποιώντας την ειδική γραφίδα. Οι διαδραστικοί πίνακες εμπρόσθιας προβολής διακρίνονται σε τρεις επιμέρους κατηγορίες:
 7. 7. Α) Δ.Π. με τεχνολογία αφής Ο πίνακας αυτός ενσωματώνει τεχνολογία ανίχνευσης πίεσης (πίνακας μηχανικής πίεσης) ώστε ο χρήστης να μπορεί να αλληλεπιδράσει ή να γράψει στην επιφάνειά του με οποιοδήποτε αντικείμενο.
 8. 8. Β) Δ.Π. με ηλεκτρομαγνητική τεχνολογία Ο πίνακας αυτός (πίνακας ηλεκτρομαγνητικού πλέγματος), μέσω της ηλεκτρομαγνητικής τεχνολογίας επιτρέπει στον χρήστη να αλληλεπιδρά ή να γράφει σε αυτόν με τη βοήθεια ειδικών ηλεκτρομαγνητικών γραφίδων (στυλό).
 9. 9. Γ) Δ.Π. οπτικής τεχνολογίας Ο πίνακας αυτός, μέσω τεχνολογίας υπερύθρων, επιτρέπει στον χρήστη να αλληλεπιδρά ή να γράφει σε αυτόν με τη βοήθεια ειδικών γραφίδων (στυλό) υπέρυθρης ακτινοβολίας.
 10. 10. Διαδραστικοί Προβολείς Ο διαδραστικός προβολέας είναι μια συσκευή προβολής (προβολέας βίντεο) κοντινής απόστασης με ενσωματωμένη συσκευή διάδρασης (δέκτης) που επικοινωνεί με την ειδική γραφίδα (πομπός) μέσω οπτικών ηχητικών σημάτων ώστε να προβάλει σε οποιαδήποτε λεία επιφάνεια πληροφορίες ενός υπολογιστή. Ο προβολέας αυτός συνεπώς μπορεί να λειτουργήσει με έναν συμβατικό πίνακα.
 11. 11. Πλεονεκτήματα των διαδραστικών προβολέων: Πέρα από τη δυνατότητα διάδρασης, είναι η προβολή υπό γωνία και μικρή απόσταση από την επιφάνεια προβολής. Ο χρήστης του συστήματος δεν παρεμβάλλεται ανάμεσα στο σύστημα προβολής και την επιφάνεια προβολής. Το διαδραστικό σύστημα απαιτεί συμβατικό πίνακα ή άλλη επιφάνεια προβολής υπολογιστή και διαδραστικό προβολέα με κατάλληλη γραφίδα.
 12. 12. Φορητό σύστημα διάδρασης Αποτελείται από έναν δέκτη και έναν πομπό. Ενσωματώνει τεχνολογία υπερήχων ή υπερύθρων ακτίνων και μετατρέπει οποιοδήποτε συμβατικό πίνακα σε διαδραστικό με τη χρήση κατάλληλης ηλεκτρονικής γραφίδας. Πλεονεκτήματα •Φορητότητα •Δυνατότητα χρήσης με συμβατικούς πίνακες ή λείες επιφάνειες.
 13. 13. Δημιουργία φορητού συστήματος διάδρασης Για τη δημιουργία του διαδραστικού συστήματος απαιτείται, εκτός του δέκτη και του πομπού υπερύθρων ή υπερήχων (ηλεκτρονική γραφίδα), ένας συμβατικός πίνακας ή μια επίπεδη επιφάνεια, ένας υπολογιστής και μια επίπεδη επιφάνεια, και ένα προβολικό μηχάνημα. Ο δέκτης του φορητού συστήματος διάδρασης, τοποθετείτε στην άκρη του πίνακα ή της επιφάνειας προβολής, συνδέεται με τον υπολογιστή μέσω καλωδίου USB, γίνεται βαθμονόμηση (callibration), δηλαδή κατάλληλη ρύθμιση των συντεταγμένων του συστήματος μέσω μιας ηλεκτρονικής γραφίδας και το σύστημα είναι έτοιμο για λειτουργία.
 14. 14. Διαδραστικοί πίνακες οπίσθιας προβολής Ο διαδραστικός πίνακας οπίσθιας προβολής είναι μια διαδραστική οθόνη αφής τεχνολογίας LCD ή DLP με υπέρυθρη τεχνολογία αναγνώρισης επαφής. Ο χρήστης μπορεί να γράψει ή να αλληλεπιδράσει με την επιφάνεια του πίνακα με το χέρι ή με ένα ειδικό στυλό που το συνοδεύει. Το κόστος των πινάκων αυτών σε σχέση με τους άλλους τύπους διαδραστικών πινάκων είναι σήμερα αρκετά υψηλό. Τελευταία τέτοιου είδους συσκευές ενσωματώνουν και κεντρική μονάδα υπολογιστή. Επί της ουσίας, οι σύγχρονες οθόνες αφής (touch screens), προσφέρουν τις ίδιες λειτουργίας με διαδραστικούς πίνακες οπίσθιας προβολής.
 15. 15. Βασίκες χρήσεις διαδραστικών πινάκων Ψηφιακή προσομοίωση του συμβατικού πίνακα με χρήση κατάλληλου λογισμικού διαδραστικών πινάκων. Επίδειξη και χρήση λογισμικών Χρήση διαδικτυακών (web based) πόρων στη διδασκαλία. Προβολή και αλληλεπίδραση με οποιοδήποτε περιεχόμενο του υπολογιστή
 16. 16. Βασικές χρήσεις διαδραστικών πινάκων Λήψη σημειώσεων με τη χρήση του λογισμικού του διαδραστικού πίνακα και αποθήκευση σε αρχείο. Χρήση βίντεο για την επεξήγηση εννοιών. Διαχείριση επισημάνσεων και σχολίων που γίνονται πάνω σε αρχείο ή στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή.
 17. 17. Βασικές χρήσεις διαδραστικών πινάκων Χειρισμός κειμένων και χειρόγραφη εξάσκηση στην επιφάνεια του διαδραστικού πίνακα είτε με συνήθη λογισμικά είτε με ειδικό λογισμικό του διαδραστικού πίνακα. Μετατροπή κειμένου από χειρόγραφο σε ψηφιακό. Δημιουργία και χειρισμός ψηφιακών διαγραμμάτων.
 18. 18. Βασικές χρήσεις διαδραστικών πινάκων Διαχωρισμός οθόνης σε δύο ή περισσότερα τμήματα και η ταυτόχρονη προβολή πολλών κειμένων, εικόνων κ.λ.π. Απόκρυψη μέρους ή ολόκληρης της σελίδας και σταδιακής επανεμφάνισής της. Δημιουργία και διεξαγωγή μαθήματος χρησιμοποιώντας το λογισμικό του διαδραστικού πίνακα.
 19. 19. Βασικές χρήσεις διαδραστικών πινάκων Παρουσίαση ομαδικών εργασιών στην τάξη. Αποθήκευση σημειώσεων για μελλοντική χρήση. Γρήγορη τροποποίηση/διασκευή δεδομένων στο πλαίσιο της ομάδας ή με όλη την τάξη.
 20. 20. Λογισμικά και εργαλεία διαδραστικών πινάκων Ο διαδραστικός πίνακας διακρίνεται από τον συμβατικό πίνακα κυρίως μέσω των δυνατοτήτων που του παρέχει το κατάλληλο λογισμικό. Κάθε εταιρία προσφέρει μία γκάμα από λογισμικά. Το βασικό λογισμικό κάθε διαδραστικού πίνακα προσφέρει τουλάχιστον τα ακόλουθα εργαλεία.
 21. 21. Βασικό Λογισμικό Δ.Π. Πένα (στυλό) /υπογράμμιση Σύρε κι άφησε / Ταίριασμα Εργαλεία κειμένου Σβήσιμο και εμφάνιση Στρωματοποίηση Ομαδοποίηση Αναγνώριση γραφής Μετρητές/ρολόγια Αχμαλώτιση Οθόνης/κάμερα
 22. 22. Βασικό Λογισμικό Δ.Π. Εγγραφή κινήσεων σελίδας Σκίαση οθόνης /σκοτάδι Τεχνικές και εργαλεία γεμίσματος Εργαλεία για διάφορα γνωστικά αντικείμενα Αναδιπλασιασμός/κλωνοποίηση Δυνατότητα για δυο τουλάχιστον χρήστες ταυτόχρονα
 23. 23. Ο διαδραστικός Πίνακας ως διδακτικό εργαλείο – Πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα Ο διαδραστικός πίνακας αναπαράγει το δασκαλοκεντρικό μοντέλο διδασκαλίας. Όμως ο/η δάσκαλος/α μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλούς ψηφιακούς πόρους. μπορεί να αποθηκεύσει και να τυπώσει οτιδήποτε υπάρχει στον πίνακα. Μπορεί να μοιράζεται και να επαναχρησιμοποιεί διδακτικά υλικά
 24. 24. Ο διαδραστικός Πίνακας ως διδακτικό εργαλείο – Πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα Οι Δ.Π. αποτελούν δυναμικά διδακτικά εργαλεία μιας και έχουν το δυναμικό να ενισχύουν την επίδειξη, τη μοντελοποίηση να βελτιώσουν την ποιότητα των αλληλεπιδράσεων και την εκτίμηση/αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προωθώντας αποτελεσματικούς προβληματισμούς. Το κύριο μειονέκτημά του είναι ότι αναπαράγει το συμβατικό τρόπο διδασκαλίας ως εποπτικό μέσο.
 25. 25. Τεχνικές για αλληλεπιδραστική διδασκαλία1) Ανάπτυξη λεκτικής επικοινωνίας Χρήση εικόνας βίντεο για αφόρμηση και έναρξης συζήτησης. Χρήση γραπτών υπαγορεύσεων – παρωθήσεων Καταιγισμός ιδεών με λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης. Ταξινόμηση Δραστηριότητες δημιουργίας και χειρισμού κειμένου Υποστήριξη κατάλληλων ερωτήσεων με πολυμεσικό υλικό
 26. 26. Τεχνικές για αλληλεπιδραστική διδασκαλία2) Μοντελοποίηση, επίδειξη και σχολιασμός/υπομνηματισμός Άμεσος χειρισμός αντικειμένων και των ιδιοτήτων τους. Επισημείωση και υπομνηματισμός σε κάθε τύπο αρχείου (κείμενα, εικόνες κ.λ.π). Από κοινού ανάγνωση Συνεργατική γραφή Συνεργατική επίλυση προβλήματος Ομότιμη διδασκαλία (διδασκαλία από μαθητές σε όλη την τάξη ή σε ομάδες μαθητών).
 27. 27. Τεχνικές για αλληλεπιδραστική διδασκαλία3) Διαχείριση τάξης με τον Δ.Π. 1η Φάση: Επισκόπηση οικείων δραστηριοτήτων σε όλη την τάξη. Συμμετοχή όλης της τάξης και επιτυχή αποτελέσματα. 2η Φάση: Σύνδεση με τα προηγούμενα και υποστήριξη του εκάστοτε θέματος με προβολή βίντεο animation κ.λ.π. 3η Φάση: Ομαδική Εργασία. Εξετάζονται σε βάθος τα υπό μελέτη θέματα συνήθως χωρίς το διαδραστικό πίνακα. 4η Φάση: Αναστοχασμός των μαθητών μέσα από δραστηριότητες αναπλαισίωσης
 28. 28. Ο διαδραστικός πίνακας ως μαθησιακό – γνωστικό εργαλείο  Αύξηση του κινήτρου για συμμετοχή στη μαθησιακή διαδικασία και της ικανοποίησης των μαθητών.  Κίνητρο και επιρροή για δημιουργία πιο ενδιαφέρουσας και ευχάριστης μαθησιακής ατμόσφαιρας.  Θετική επίδραση σε επίπεδο προσοχής και συμπεριφοράς.  Ενίσχυση του πολυαισθητηριακού χειρισμού, δεδομένου ότι η παρουσίαση με πολυμέσα διεγείρει την οπτική αντίληψη και ενισχύει την ανάκληση πληροφοριών από μαθητές.
 29. 29. Ο διαδραστικός πίνακας ως μαθησιακό – γνωστικό εργαλείο Προσφορά περισσότερων ευκαιριών για συμμετοχή και συνεργασία και υποστήριξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών. Παροχή της δυνατότητας στους μαθητές να ανταπεξέλθουν σε πιο πολύπλοκες έννοιες ως αποτέλεσμα της δυνατότητας σαφέστερης και δυναμικότερης παρουσίασης. Διευκόλυνση των διαφορετικών μαθησιακών προφίλ των μαθητών καθώς ο εκπαιδευτικός με τη χρήση μιας ποικιλίας πόρων να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες παιδιών.
 30. 30. Ο διαδραστικός πίνακας ως μαθησιακό – γνωστικό εργαλείο Ενίσχυση της ικανότητας των μαθητών στη δημιουργία περισσότερο ελκυστικών παρουσιάσεων προς τους συμμαθητές τους, αυξάνοντας συγχρόνως το αίσθημα της αυτοπεποίθεσης Αύξηση της δυνατότητας πρόσβασης σε μικρότερες ηλικίες και σε μαθητές με ειδικές ανάγκες λόγω έλλειψης χειρισμού πληκτρολογίου.

×