Your SlideShare is downloading. ×
12 Minimizimi I Kostove&Kurbat E Kostove
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

12 Minimizimi I Kostove&Kurbat E Kostove

2,132

Published on

mikro 2

mikro 2

Published in: Sports
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
2,132
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
69
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Ushtrime nga lënda: MIKROEKONOMIA II MINIMIZIMI I KOSTOS 1. Funksioni kostos c ( ______________) mat koston_________________të prodhimit të y njësive produkt, kur çmimet e faktorëve janë_________________. 2. Pjerrësia e vijës barazkosto paraqet raportin e ________________________ përkatësisht __________. 3. Pika kostominimizuese karakterizohet nga kushti i tangjencialitetit: pjerrësia e vijës __________________ duhet të jetë e barabartë me pjerrësinë e vijës______________________. 4. Funksioni i cili mat lidhjen midis çmimeve, produktit dhe zgjidhjes optimale të firmës për faktor me kusht që firma të prodhojë një nivel të dhënë produkti y, quhet funksion i ________________________________apo____________________________ 5. Kërkesat e kushtëzuara për faktorë japin zgjidhjet: a) kostominimizuese për një nivel të dhënë të produktit; b) fitimmaksimizuese për një çmim të dhënë të produktit. 6. Të ardhurat rritëse të shkallës nënkuptojnë kosto mesatare (AC)____ _________, të ardhurat rënëse të shkallës nënkuptojnë kosto mesatare _____________ dhe të ardhurat e pandryshuara të shkallës nënkuptojnë kosto mesatare të __________________. 7. Funksioni afatgjatë i kostos përcaktohet si kosto minimale për të prodhuar një nivel të dhënë produkti: a) duke përshtatur vetëm faktorët e ndryshueshëm të prodhimit b) duke përshtatur të gjithë faktorët e prodhimit KURBAT E KOSTOVE 8. Me rritjen e produktit kostot e pandryshueshme mesatare (AFC) priren gjithmonë për t’u_______, kostot e ndryshueshme mesatare(AVC) priren për t’u ________. Rezultati neto është një një kurbë kostoje mesatare në formë _____________. 9. Kur kostoja margjinale është me e vogël se kostoja e ndryshueshme mesatare, atëherë kosto e ndryshueshme mesatare shënon __________________ ( rënie, rritje) dhe është _______ (nën, mbi) kurbën e kostos margjinale. 10. Kur kostoja margjinale është me e madhe se kostoja e ndryshueshme mesatare, atëherë kosto e ndryshueshme mesatare shënon __________________ ( rënie, rritje) dhe është _______ (nën, mbi) kurbën e kostos margjinale. 11. Sipërfaqja nën kurbën e kostove marxhinale mat kostot e ndryshueshme. (E saktë E gabuar) 12. Kurba e kostos mesatare afatgjate (LAC) është kurba _________________ e kurbave të kostove __________________________ . 1

×