Your SlideShare is downloading. ×
11 Maksimizimi I Fitimit
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

11 Maksimizimi I Fitimit

3,018

Published on

mikro 2

mikro 2

Published in: Business, Technology
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
3,018
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
84
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Ushtrime nga lënda: MIKROEKONOMIA II Tema: MAKSIMIZIMI I FITIMIT 1. Fitimet përcaktohen nga diferenca mes të ardhurave dhe kostove, prandaj π =______________________. 2. Fitimi kontabël përfshin kostot e _____________, kurse fitimi ekonomik përfshinë kostot e___________________ dhe kostot e __________________. 3. Ndarja midis pronësisë dhe kontrollit është veçori e: - firmave individuale - ortakërisë - korporatave 4. Çka përfaqëson vlera e tregut të kapitalit të përgjithshëm aksionar? 5. Në periudha afatshkurtëra disa nga faktorët e prodhimit janë të ______________, kurse në periudha afatgjata janë të ________________. 6. Cilët janë faktorët e pandryshueshëm të prodhimit dhe cilët janë faktorët e ndryshueshëm të prodhimit? 7. Fitimet më të ulta që mund të realizojë një firmë një periudhë __________ janë zero, derisa në periudhë ________________ është plotësisht e mundur që firma të realizojë fitime negative. 8. Nëse çmimi i faktorit të pandryshueshëm në periudha afatshkurtëra rritet, çfarë do të ndodhë me fitimet? 9. Çfarë përfaqësojnë vijat barazfitim? 10. Paraqitni grafikisht maksimizimin e fitimit në periudha afatshkurtëra. 11. Maksimizimi i fitimit karakterizohet nga kushti i tangjencialitetit: pjerrësia e ____________________duhet të jetë e barabartë me pjerrësine e__________________. 12. Në një zgjedhje fitimmaksimizuese të faktorëve të prodhimit dhe sasisë së produktit , vlera e produktit marxhinal, pMP1 (x*1, x2) duhet të jetë e barabartë me ______________, ______. 13. Rritja e w 1 do të ndikojë në ________ e kërkesës për faktorin 1. Rritja e çmimit të produktit do të ndikojë në ______ e kërkesës për faktorin 1 dhe për këtë arësye do të __________ oferta e produktit. 14. Komento maksimimizimin e fitimit në periudha afatgjata. 15. Paraqitni grafikisht kurbën e anasjelltë të kërkesës për faktorë dhe shpjegoni se çfarë tregon kjo kurbë? 16. Nëse një firmë konkurruese ka të ardhura ___________të shkallës atëherë fitimet maksimale në periudha afatgjata duhet të jenë zero. 17. Nëse një firmë ka të ardhura rritëse të shkallës, çfarë do të ndodh me fitimet e saj, kur çmimet mbeten të pandryshuara, por dyfishohet veprimtaria e saj? 18. Supozojmë se një firmë maksimizon fitimet në një periudhë afatshkurtër, duke përdorur një faktor të ndryshueshëm x1 dhe një faktor të pandryshueshëm x2. Në qoftë se çmimi i x2 ulet, çfarë do të ndodhë me përdorimin e x1 nga firma? Çfarë do të ndodhë me nivelin e fitimeve të firmës? 19. Një firmë konkurruese fitimmaksimizuese, që siguron fitime pozitive në kushtet e një ekuilibri afatgjatë (mund/ nuk mund ) të ketë teknologji me të ardhura të pandryshueshme të shkallës. 1

×