10 Ekuilibrii

945 views
882 views

Published on

mikro 2

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
945
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
39
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

10 Ekuilibrii

  1. 1. Ushtrime nga lënda: MIKROEKONOMIA II Tema: EKUILIBRI 1. Paraqitni grafikisht Ekuilibrin e tregut dhe shpjegoni situatat kur p’>p* dhe p’< p*. (p* paraqet çmimin ekuilibrues). 2. Nëse kurba e ofertës është vertikale, sasia e ekuilibrit përcaktohet nga kushtet e __________ dhe çmimi i ekuilibrit përcaktohet tërësisht nga kushtet e ____________. 3. Nëse kurba e ofertës është horizontale, çmimi i ekuilibrit përcaktohet nga kushtet e __________ , kurse sasia e ekuilibrit përcaktohet tërësisht nga kushtet e __________. 4. Nëse kurba e kërkesës dhe e ofertës zhvendosen me të njëjtën madhësi atëherë çmimi i ekuilibrit ____________________. 5. Kur taksohet një e mirë do të ketë gjithmonë dy çmime: çmimi i_________nga kërkuesi (p d ) dhe çmimi i __________nga ofruesi (p s ). Diferenca mes tyre përfaqëson ____________________. 6. Paraqitni grafikisht rastin e vendosjes së taksës dhe shpjegoni efektet e taksës. 7. Në rastin e një kurbe oferte plotësisht elastike taksa : a) u kalon plotësisht konsumatorëve b) asnjë pjesë e taksës nuk u kalon të tjerëve c) një pjesë shumë e vogël e taksës mund t’u kalojë të tjerëve 8. Në rastin e një kurbe oferte plotësisht elastike taksa : a) një pjesë shumë e vogël e taksës mund t’u kalojë të tjerëve b) asnjë pjesë e taksës nuk u kalon të tjerëve c) një pjesë shumë e madhe e taksës mund t’u kalojë të tjerëve 9. Nëse kurba e ofertës është afërsisht horizontale, një pjesë shumë _________e taksës mund t’u kalojë të tjerëve. 10. Nëse kurba e ofertës është afërsisht vertikale, një pjesë shumë _________e taksës mund t’u kalojë të tjerëve. 11. Paraqitni grafikisht dhe shpjegoni Humbjen neto nga një taksë. 12. Shpjego kuptimin e humbjes neto përmes shembullit të pritjes në radhë, të prezantuar në libër.

×