Tomislav Car - Prodaja oglasnog prostora

449 views

Published on

Tomislav Car - Prodaja oglasnog prostora

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
449
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tomislav Car - Prodaja oglasnog prostora

  1. 1. Tomislav Car – www.web - poduzetnik.com
  2. 2. Churchill Odmah potraga za oglašivačima – u roku 48 sati pao prvi oglas Što sam govorio ? “ Nemamo posjećenost, tek smo krenuli, ali kakoVam se svidja naša IDEJA? ” U prvi plan sam želio istaknuti dobru ideju i “nagovoriti” oglašivača da nam ukaže povjerenje. TEKST KOJI SAM IZGOVARAO PRILIKOM PRVOG PREDSTAVLJANJA: “ Dobar dan ,Tomislav je pri telefonu zovemo iz StudentskogOglasnika i voljeli biVam predstaviti našu IDEJU i projekat” Nikada nemojte govoriti jeste li zainteresirani za oglašavanje i slično kada imate mali projekat – Zašto ? Niste poznati na tržištu i prvo morate predstaviti svima svoju IDEJU – ovako će vas svi odjeb... Napomena: nemojte čekati da sve bude savršeno nego krenite odmah sa prodajom i u hodu ćete polagano ispravljati nedostatke – izbacite ideju što prije Savršenstvo je paraliza. W.Churchill
  3. 3. Ako je klijent zainteresiran za našu ideju tražiti će ( u većini slučajeva) da mu sve pošaljemo mailom Prvi kontakt je najbitniji – morate se predstaviti na najbolji mogući način Kada pišete dopis pazite na gramatiku,pravopis... – budite kratki i jasni u dopisu a.) zahvalite se u dopisu na vremenu koje je klijent izdvojio za vas b.) napomenite da ste kontaktirali sa njim danas ( na taj način mu skrećete pažnju da se prisjeti razgovora sa vama) c.) stavite link od svojeg projekta i u kratkim crtama recite o čemu se radi – dvije,tri rečenice.. d.) obavezno napišite da ćete ga kontaktirati kroz par dana Odijelo ne čini čovjeka ali puno govori o njemu. (ne znam tko je to rekao)
  4. 4. “Dobar dan, gospođo JovanovićTorbica,... i kako vam se sviđa naša ideja? ( to prvo pitajte) “ Ideja je ok” – to će vam odgovoriti u većini slučajeva Nemojte pitati “ Jeste li pogledali našu brošuru i da li se želite oglašavati?” Kada vam kažu da je ideja OK onda krenite u pregovore u vezi oglašavanja. Nakon toga dogovorite sastanak na terenu. OBAVEZNO. Tu dolazi do izražaja vaš personality,smisao za komunikaciju,bonton,psihologija...i vjera u projekt. Oglašivači će vidjeti u vašim očima koliko vam je stalo do projekta i nagraditi će vas. Nemojte glumiti konzultante, stručnjake i postavljati se ispred njih kao da ste popili pamet svijeta.To oglašivači ne vole. Probajte prodavati oglase tako da izgleda kao da zajednički sa klijentom želite pronaći najbolje odgovarajuće rješenje za njega, neka kaže svoje mišljenje, ne podcjenjujte ga – ne gledajte ga svisoka kao da ste vi centar Svemira. KONZULTANTI ne love slonove i mnogi od njih nisu nikada lovili ali oni savjetuju one ljude koji love slonove.
  5. 5. Dobra fora kako dobiti oglašivača ( kada ste mali igrač) Bacanje udice Nazovite npr. neku banku i ponudite joj besplatno oglas na vašoj stranici.Oni će prihvatiti,jel tako ?Tko neće besplatno oglašavanje,zar ne.. Zatim zovite sve ostale banke i nudite im oglašavanje tako da “u rukavicama” spomenete i navedete link gdje se oglašava banka kojoj ste dali gratis banner. U većini slučajeva kada vide konkurenciju i oni će željeti biti kraj nje. Ostale fore ću vam reći uz.... U ratu,ljubavi,na biZbuZZ-u i u prodaji sve je dozvoljeno. (moja poslovica)
  6. 6. KORACI KOJE SAM PODUZEO Prvi dan u Nacionalu – donio sam odluku da se ide direktno prema oglašivačima – nema čekanja da se oglašivači nama jave mailom Drugi dan u Nacionalu – odlučio da krenemo najviše prema malim i srednjim poduzećima i ponudimo im pakete oglašavanja u kojima su banneri i PR članci,nagradne igre – zašto ? Odmah dobijemo povrat informacija za razliku od većih kompanija – veće face ionako idu preko agencija – mi želimo pokupiti male i srednje oglašivače – da svaki da npr. po 500 EUR za oglašavanje pa puta njih 100,200.... cilj jer izvrtiti što veći broj klijenata i ugovoriti što veći broj sastanaka + povoljni paketi oglašavanja Treći dan u Nacionalu – gledao sam zgodne novinarke i voditeljice marketinga,dijelio vizitke i bio pun sebe kako radim za Nacional Četvrti dan u Nacionalu – krenuo sam sa zvanjem klijenata i nuđenjem kreativnih oglasa - želio sam da budemo drugačiji od konkurencije Deseti dan u Nacionalu – prodao sam prvi oglas (RubeljGrill) ...i onda je krenulo....VERN, S.C.A.T Europe,L.A Girl...... ”Tomislave, što si srao na svom blogu...srao si...e sada dođi k nama pa da te vidimo što znaš”
  7. 7. Avenue BALL je sportski centar u Zagrebu - kod njih trenira klinac koji je iz Rusije Napravili smo priču o klincu, predstavili ga kao novogaTorresa, stavili slike kako trenira u sportskom centru Avenue BALL – znači, nismo objavili klasični PR “ dođite u naš centar,igrajte nogomet bla bla..” Izbacili smo iz sebe kreativu koja nije sada neka revolucija no pokazali smo dobru volju da napravimo nešto malo drugačije od uobičajenog PR teksta – što smo dobili ? Oglašivač je osjetio da ga cijenimo i brinemo se za njega.TO JE KLJUČNO u prodaji. Na taj način ćete pridobiti klijente da vam ukažu povjerenje. KREATIVA – PRIMJER – SPORTSKI CENTAR AVENUE BALL PREDNOSTI U mnoštvu ponuda ističete se drugačijim pristupom Ostavljate dojam da vam je stalo do klijenta Sve to što radite vam je referenca za druge klijente – “hey, pogledajte kako smo izveli ovo...”
  8. 8. SVE OVO PADA UVODU AKO NEMATE MOTIVACIJE.... Morate voljeti svoj projekat a ne ga gledati kao nešto što će mi zaraditi lovu Koji je problem ljudi koji rade u prodaji za druge ? Što moraju osjećati ? pokojni Ivo Pukanić ” Oni koji imaju emotivan odnos prema organizaciji a koji je zasnovan na nekom vlasničkom ili osnivačkom odnosu, unose i emocije svoj posao, dok ovi drugi unose samo pamet stečenu na nekom MBA studiju. Koja je od te dvije varijante bolja za razvijanje kvalitetnih dugoročnih poslovnih odnosa bez kojih je nezamislivo kvalitetno upravljanje poslovnim organizacijama ? Najbolja bi bila u svakom slučaju kombinacija znanja i emocije jer bez takve kombinacije, odnosno nedostatka ili znanja ili emocija ne može se organizacija najuspješnije voditi.” (Upravljanje poslovnim procesima,G.Marić,Školska knjiga,stranica 113)

×