WEB2.0
– A KÖNYVTÁRAK VILÁGÁBAN –
SZŰCS VIKTOR – VIDA ANDREA CIKKÉNEK FELDOLGOZÁSA
Készítette: Kocsisné Csetreki Emese
mi rejlik mögötte?
 Komoly webtechnológiai újítás,
 valami egészen új program,
 vagy csak szép nagyra fújt, színes léggömb,
ami kipukkadha...
A WEB2.0 ELNEVEZÉS
 egy 2004-es
konferencián
született meg,
 Tim O’Reilly egy újabb dotcom
léggömb
 Mások szerint egy t...
AZ INTERNETRE NEMES
EGYSZERŰSÉGGEL AZT
SZOKTÁK MONDANI:
„MINDEN MEGTALÁLHATÓ
RAJTA, CSAK
GYŐZD MEGTALÁLNI –
KIVÁLOGATNI A ...
WEB2
LEGFONTOSABB ALAPELEMEI ÉS GYAKORLATI
ALKALMAZÁSAI
BitTorrent
 a fájlok letöltése elszórtan
elhelyezkedő
számítógépe...
TECHNOLÓGIAI ÚJÍTÁSOK
 Alapvetően webre készülnek a fejlesztések, és
folyamatosan zajlanak, így nem meglepő a folyamatos
...
AJAX (ASYNCHRONOUS JAVASCRIPT AND XML)
 módszer arra, hogy egy honlapot interaktívvá
tegyünk
 több – már meglévő – techn...
MASHUP WEBSITE VAGY WEBES ALKALMAZÁS
 egy vagy több forrásból kombinált tartalom
felhasználásával készült,
 másik alkalm...
RSS (REALLY SIMPLE SYNDICATION – NAGYON
EGYSZERŰ TARTALOMSZOLGÁLTATÁS)
 segítségével egy helyre gyűjthetjük a
bennünket é...
ATOM (TARTALOM SZOLGÁLTATÓ)
 kiküszöböli az RSS különböző változataiban
talált hibákat,
 nyílt forráskódú,
 szabadon fe...
PARTICIPATÍV MÉDIA: ÁLLAMPOLGÁRI ÚJSÁGÍRÁS
 bárki bárhol lehet
aktuális „újságíró”
 amennyiben frissen
tudósít „az esemé...
AZ SZTE EGYETEMI KÖNYVTÁR FÖLDRAJZI HELYZETE A
WIKIMAPIÁN
Minden
felhasználónak
joga van
hozzájutni az
információhoz.
A LONG TAIL, VAGYIS „HOSSZÚ FAROK”
JELENSÉG
 Chris Anderson hívta fel a figyelmet a Wired
magazin egyik cikkében, majd az...
LONG TAIL
Népszerűség
Egyes előadók, filmek, honlapok
A WEB2.0
KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSAI
 online tájékoztató szolgálat :
a Corvinus Egyetemi Könyvtár
és az ELTE Egyetemi Könyvtár...
ÖSSZEGZÉS
a könyvtárak szempontjából feltétlenül érdemes
időt szánni rá, átgondolni a témát,
ha fantáziát látnak
a web2.0v...
http://www.bibl.u-szeged.hu/~vidaa/oktatas/ea/web2_070418.pdf
FORRÁS
Köszönöm a figyelmet!
Web2bemutató
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Web2bemutató

421 views
383 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
421
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Web2bemutató

 1. 1. WEB2.0 – A KÖNYVTÁRAK VILÁGÁBAN – SZŰCS VIKTOR – VIDA ANDREA CIKKÉNEK FELDOLGOZÁSA Készítette: Kocsisné Csetreki Emese
 2. 2. mi rejlik mögötte?
 3. 3.  Komoly webtechnológiai újítás,  valami egészen új program,  vagy csak szép nagyra fújt, színes léggömb, ami kipukkadhat egy óvatlan mozdulatra, és nem marad a helyén más, mint üres levegő? Jelentős új tartalmat adhat-e a könyvtárak változásaihoz? Beépíthető-e könyvtáraink már meglévő digitális világába?
 4. 4. A WEB2.0 ELNEVEZÉS  egy 2004-es konferencián született meg,  Tim O’Reilly egy újabb dotcom léggömb  Mások szerint egy teljesen új filozófia és megközelítési mód. nehéz pontosan definiálni
 5. 5. AZ INTERNETRE NEMES EGYSZERŰSÉGGEL AZT SZOKTÁK MONDANI: „MINDEN MEGTALÁLHATÓ RAJTA, CSAK GYŐZD MEGTALÁLNI – KIVÁLOGATNI A ZAJBÓL.”
 6. 6. WEB2 LEGFONTOSABB ALAPELEMEI ÉS GYAKORLATI ALKALMAZÁSAI BitTorrent  a fájlok letöltése elszórtan elhelyezkedő számítógépekről történik  a kliensek a fájlokat apró darabokban töltik le,  miközben maguk is letöltésre kínálják a már letöltött darabokat. Google AdSense  az adott weboldal jellegének megfelelő hirdetéseket helyez el a lapon,  oda nem illő hirdetések nem rontják el az összképet. Kereső optimalizálás  optimalizált welap a kereső motorok találati listájának előkelő helyén szerepeljen (pl. Google)
 7. 7. TECHNOLÓGIAI ÚJÍTÁSOK  Alapvetően webre készülnek a fejlesztések, és folyamatosan zajlanak, így nem meglepő a folyamatos béta-állapot.  A fejlesztők folyamatosan el is várják a felhasználók visszajelzéseit,  figyelik a trendeket, ezek alapján gyakran akár naponta többször is frissülhet, finomodhat egy program.  Ezek többnyire javascript-alapúak.  Egyáltalán nem szigorúan védett programok: szabadon letölthetők, átalakíthatók – mint pl. a 2005-ben megjelent GoogleMaps, melynek ma már számos változatával találkozhatunk „netszerte”
 8. 8. AJAX (ASYNCHRONOUS JAVASCRIPT AND XML)  módszer arra, hogy egy honlapot interaktívvá tegyünk  több – már meglévő – technológia, protokoll és modell együttes alkalmazása  új rétegként „beékelődik” a szerver és a böngésző közé  Ajaxos megoldásokat használ többek között a Gmail, a Flikr, és az Orkut.
 9. 9. MASHUP WEBSITE VAGY WEBES ALKALMAZÁS  egy vagy több forrásból kombinált tartalom felhasználásával készült,  másik alkalmazást (pl. API) épít be magába
 10. 10. RSS (REALLY SIMPLE SYNDICATION – NAGYON EGYSZERŰ TARTALOMSZOLGÁLTATÁS)  segítségével egy helyre gyűjthetjük a bennünket érdeklő weboldalak legfrissebb híreit, cikkeit,  anélkül, hogy egyesével meglátogatnánk azokat,  sok időt megtakarítva ezzel  RSS olvasó szoftver az ingyenes GreatNews
 11. 11. ATOM (TARTALOM SZOLGÁLTATÓ)  kiküszöböli az RSS különböző változataiban talált hibákat,  nyílt forráskódú,  szabadon felhasználható,  Módosítható.
 12. 12. PARTICIPATÍV MÉDIA: ÁLLAMPOLGÁRI ÚJSÁGÍRÁS  bárki bárhol lehet aktuális „újságíró”  amennyiben frissen tudósít „az események sodráról”  mobiltelefonról, pda-ról valóban a helyszínről küldheti el saját élményeit  Blogok  Tartalommegosztás  közösségi oldalak  Könyvjelzőmegosztás  Wiki  Egyszerű kezelői felület  Folkszonómia  Közösségi oldalak  Híroldalak
 13. 13. AZ SZTE EGYETEMI KÖNYVTÁR FÖLDRAJZI HELYZETE A WIKIMAPIÁN Minden felhasználónak joga van hozzájutni az információhoz.
 14. 14. A LONG TAIL, VAGYIS „HOSSZÚ FAROK” JELENSÉG  Chris Anderson hívta fel a figyelmet a Wired magazin egyik cikkében, majd azonos című könyvében,  a kultúra (ide sorolja a zene-, és filmipart, valamint az internetet is) területén egy népszerűségbeli megoszlás tapasztalható,  grafikusan ábrázolva egy olyan grafikont kapunk amely leginkább egy balra néző kígyóhoz hasonlít.
 15. 15. LONG TAIL Népszerűség Egyes előadók, filmek, honlapok
 16. 16. A WEB2.0 KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSAI  online tájékoztató szolgálat : a Corvinus Egyetemi Könyvtár és az ELTE Egyetemi Könyvtár új felületen, javascripttel megvalósított chat-ablaka  könyvtári portálok: pl. a FSZEK honlapja  blogok: több helyen is találkozhatunk velük  RSS: Magyar Elektronikus Könyvtár  BitTorrent: Magyar Elektronikus Könyvtár
 17. 17. ÖSSZEGZÉS a könyvtárak szempontjából feltétlenül érdemes időt szánni rá, átgondolni a témát, ha fantáziát látnak a web2.0világában Az új szolgáltatásoknál is ügyelni kell arra, hogy mindegyik minőségi és igényes legyen, ezzel is megőrizve, sőt továbbfejlesztve a könyvtárak rangját, hírnevét a folyamatosan megújuló Internet világában is.
 18. 18. http://www.bibl.u-szeged.hu/~vidaa/oktatas/ea/web2_070418.pdf FORRÁS Köszönöm a figyelmet!

×