Your SlideShare is downloading. ×
Web2bemutató
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Web2bemutató

342
views

Published on

Published in: Education

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
342
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. WEB2.0 – A KÖNYVTÁRAK VILÁGÁBAN – SZŰCS VIKTOR – VIDA ANDREA CIKKÉNEK FELDOLGOZÁSA Készítette: Kocsisné Csetreki Emese
 • 2. mi rejlik mögötte?
 • 3.  Komoly webtechnológiai újítás,  valami egészen új program,  vagy csak szép nagyra fújt, színes léggömb, ami kipukkadhat egy óvatlan mozdulatra, és nem marad a helyén más, mint üres levegő? Jelentős új tartalmat adhat-e a könyvtárak változásaihoz? Beépíthető-e könyvtáraink már meglévő digitális világába?
 • 4. A WEB2.0 ELNEVEZÉS  egy 2004-es konferencián született meg,  Tim O’Reilly egy újabb dotcom léggömb  Mások szerint egy teljesen új filozófia és megközelítési mód. nehéz pontosan definiálni
 • 5. AZ INTERNETRE NEMES EGYSZERŰSÉGGEL AZT SZOKTÁK MONDANI: „MINDEN MEGTALÁLHATÓ RAJTA, CSAK GYŐZD MEGTALÁLNI – KIVÁLOGATNI A ZAJBÓL.”
 • 6. WEB2 LEGFONTOSABB ALAPELEMEI ÉS GYAKORLATI ALKALMAZÁSAI BitTorrent  a fájlok letöltése elszórtan elhelyezkedő számítógépekről történik  a kliensek a fájlokat apró darabokban töltik le,  miközben maguk is letöltésre kínálják a már letöltött darabokat. Google AdSense  az adott weboldal jellegének megfelelő hirdetéseket helyez el a lapon,  oda nem illő hirdetések nem rontják el az összképet. Kereső optimalizálás  optimalizált welap a kereső motorok találati listájának előkelő helyén szerepeljen (pl. Google)
 • 7. TECHNOLÓGIAI ÚJÍTÁSOK  Alapvetően webre készülnek a fejlesztések, és folyamatosan zajlanak, így nem meglepő a folyamatos béta-állapot.  A fejlesztők folyamatosan el is várják a felhasználók visszajelzéseit,  figyelik a trendeket, ezek alapján gyakran akár naponta többször is frissülhet, finomodhat egy program.  Ezek többnyire javascript-alapúak.  Egyáltalán nem szigorúan védett programok: szabadon letölthetők, átalakíthatók – mint pl. a 2005-ben megjelent GoogleMaps, melynek ma már számos változatával találkozhatunk „netszerte”
 • 8. AJAX (ASYNCHRONOUS JAVASCRIPT AND XML)  módszer arra, hogy egy honlapot interaktívvá tegyünk  több – már meglévő – technológia, protokoll és modell együttes alkalmazása  új rétegként „beékelődik” a szerver és a böngésző közé  Ajaxos megoldásokat használ többek között a Gmail, a Flikr, és az Orkut.
 • 9. MASHUP WEBSITE VAGY WEBES ALKALMAZÁS  egy vagy több forrásból kombinált tartalom felhasználásával készült,  másik alkalmazást (pl. API) épít be magába
 • 10. RSS (REALLY SIMPLE SYNDICATION – NAGYON EGYSZERŰ TARTALOMSZOLGÁLTATÁS)  segítségével egy helyre gyűjthetjük a bennünket érdeklő weboldalak legfrissebb híreit, cikkeit,  anélkül, hogy egyesével meglátogatnánk azokat,  sok időt megtakarítva ezzel  RSS olvasó szoftver az ingyenes GreatNews
 • 11. ATOM (TARTALOM SZOLGÁLTATÓ)  kiküszöböli az RSS különböző változataiban talált hibákat,  nyílt forráskódú,  szabadon felhasználható,  Módosítható.
 • 12. PARTICIPATÍV MÉDIA: ÁLLAMPOLGÁRI ÚJSÁGÍRÁS  bárki bárhol lehet aktuális „újságíró”  amennyiben frissen tudósít „az események sodráról”  mobiltelefonról, pda-ról valóban a helyszínről küldheti el saját élményeit  Blogok  Tartalommegosztás  közösségi oldalak  Könyvjelzőmegosztás  Wiki  Egyszerű kezelői felület  Folkszonómia  Közösségi oldalak  Híroldalak
 • 13. AZ SZTE EGYETEMI KÖNYVTÁR FÖLDRAJZI HELYZETE A WIKIMAPIÁN Minden felhasználónak joga van hozzájutni az információhoz.
 • 14. A LONG TAIL, VAGYIS „HOSSZÚ FAROK” JELENSÉG  Chris Anderson hívta fel a figyelmet a Wired magazin egyik cikkében, majd azonos című könyvében,  a kultúra (ide sorolja a zene-, és filmipart, valamint az internetet is) területén egy népszerűségbeli megoszlás tapasztalható,  grafikusan ábrázolva egy olyan grafikont kapunk amely leginkább egy balra néző kígyóhoz hasonlít.
 • 15. LONG TAIL Népszerűség Egyes előadók, filmek, honlapok
 • 16. A WEB2.0 KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSAI  online tájékoztató szolgálat : a Corvinus Egyetemi Könyvtár és az ELTE Egyetemi Könyvtár új felületen, javascripttel megvalósított chat-ablaka  könyvtári portálok: pl. a FSZEK honlapja  blogok: több helyen is találkozhatunk velük  RSS: Magyar Elektronikus Könyvtár  BitTorrent: Magyar Elektronikus Könyvtár
 • 17. ÖSSZEGZÉS a könyvtárak szempontjából feltétlenül érdemes időt szánni rá, átgondolni a témát, ha fantáziát látnak a web2.0világában Az új szolgáltatásoknál is ügyelni kell arra, hogy mindegyik minőségi és igényes legyen, ezzel is megőrizve, sőt továbbfejlesztve a könyvtárak rangját, hírnevét a folyamatosan megújuló Internet világában is.
 • 18. http://www.bibl.u-szeged.hu/~vidaa/oktatas/ea/web2_070418.pdf FORRÁS Köszönöm a figyelmet!