Penggunaan PowerPoint

2,026 views
1,956 views

Published on

Published in: Spiritual, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,026
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
253
Actions
Shares
0
Downloads
36
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Penggunaan PowerPoint

  1. 1. Mereka Cipta Animasi Dalam PersembahanBahan Pengajaran Dunia Sains dan TeknologiPengenalanAnimasi digunakan untuk memberi gambaranpergerakan bagi sesuatu objek. Animasi bolehdalam bentuk dua dimensi, tiga dimensi ataupunmelalui pelbagai kesan khas. Walaupun apa juabentuk animasi yang digunakan, ia mampumenghasilkan kelainan dalam program yangdidokongnya kerana sememangnya jiwa manusiasukakan sesuatu yang dinamik dan bukannyastatik.
  2. 2. Menggunakan Animasi Perkataan Dan Objek PowerPoint.• Perisian Powerpoints atau keynote adalah perisian yang banyak digunakan terutama dalam persembahan oleh bahagian korporat atau syarikat komersial, pembentangan kertas kerja dalam seminar. Namun bagi dalam bidang pendidikan pula powerpoint ini kerap digunakan dalam kuliah atau tutorial di institusi pengajian tinggi dan pengajaran dalam bilik darjah.
  3. 3. •Pada masa ini, powerpoint bukan sahaja mempunyai kelebihan untuk membuat persembahan pasif atau satu hala malahan mempunyai kelebihan untuk menjadikan persembahan lebih interaktif. Dengan lain perkataan, PowerPoint boleh berfungsi sebagai alat pengarang untuk mengatur cara dan membina bahan Instruksi Berbantu Komputer (IBK) yang berkesan.. Penggunaan PowerPoint ini sering dikatkan dengan animasi.
  4. 4. Animasi dalam powerpoint ini terbahagi kepadadua iaitu:(i) Picture, Clipart, Shape, Smart Art, Chart(ii) Transition dan Animation(i) Animasi powerpoint yang pertama merangkumi : Lebih kepada persembahan slide powerpoint sahaja

×