Forward Konseptisuunnittelu

1,255 views

Published on

Konseptisuunnittelun koulutuspresentaatio alunperin sisäiseen käyttöön, yleisön pyynnöstä nyt myös Suomeksi! You can find the english version here: http://bit.ly/ConceptDesign

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,255
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
14
Actions
Shares
0
Downloads
20
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Forward Konseptisuunnittelu

 1. 1. Konseptoinnin alkeetKuinka saada idea (asiakkaan) päästä paperille?Päivitetty 15. marraskuuta 2012FWD Helsi nki Oy tel: +358 20 794 0180 Conf identia l We de sign h appy custome rsKai saniemenkat u 6 A www.f wd.fi ©2012 FWD Helsinki00100, Hels ink i Fin land in fo@fwd. fi All r ights re se rve d
 2. 2. 1 Maailma on muuttunut
 3. 3. Maailmasta on tullut paljon monimutkaisempi viimeisen 15vuoden aikana. Monimutkaisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä,että tekeminen olisi jotenkin vaikeampaa. Meidän vain pitää ottaa useampia asioita huomioon.
 4. 4. Itse tehtävät asiat ovat yksinkertaistuneet, joskin niiden määräon moninkertaistunut ja saavutettavissa olevan tiedon (datan) määrä on loputon.
 5. 5. Enää ei ole kyse siitä, että kuka pystyy tuottamaan parasta sisältöä tai visuaalisuutta. Voittajat ovat niitä, jotka pystyvätkäyttämään ja siivilöimään jo olemassaolevaa tietoa oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
 6. 6. Maailmasta on myös tullut mitattavampi. Ennenvanhaantiedettiin vain kävijöiden määrä, mutta nyt tiedämme mitä hetekevät, mitä he ostavat, mitä kautta tulivat ja minne jatkoivat.
 7. 7. Business consultants Public Relations Event marketing agencies agencies Analytics companies Advertising agencies Usability testers Translation agencies Tech vendors Local agencies Call centers Social media agencies Communications agencies Before During AfterVaikka maailma onkin muuttunut, se ei tarkoita, että kaikkia ongelmia pitäisi ratkaista yksin.
 8. 8. Isot “portaaliyritykset” ovat hajonneet paloiksi ja niiden osat ovat nykyään omia osiaan. Meidän pitää oppia leikkimään heidän kanssaan tai valita sukupuutto.
 9. 9. Eri päätelaitteet ja teknologiat vaativat tiettyjä asioita - mutta ne eivät ole olleet hidasteena tai esteenä enää vuosiin. Ellemme itse niitä esteeksi laita.
 10. 10. Vesiputousmalli ei enää toimi palveluita suunnitellessa. Yksi ihminen ei todennäköisesti pysty enää tekemään kokonaisuutta valmiiksi alusta loppuun.
 11. 11. Käyttäjät odottavat personoituja palveluita - ja miksi emmeniitä tarjoaisi? Käyttötapauksilla ja -tarpeilla on todella suuri merkitys ja ero voittajia ja häviäjiä valitessa.
 12. 12. Käyttäjällä pitää olla rooli verkkopalvelussa. Mikäli näin ei ole, kenelle palvelu on oikein tehty?
 13. 13. Verkossa tehdään nykyään rahaa. Kukaan menestyvä tekijä eiyksinkertaisesti voi suunnitella mitään ottamatta huomioon ja ymmärtämättä liiketaloudellisia faktoja.
 14. 14. Lopputulema on kuitenkin sama kuin se on aina ollut:Ratkaista asiakkaan ongelma. Ensimmäinen asia, mitä pitää tehdä on aina sama: Ymmärtää tuo ongelma.
 15. 15. 2 Asiakkaat eivät ole muuttuneet
 16. 16. Muistaako joku kuinka hyviä briefit olivat 10 vuotta sitten?
 17. 17. Niin, eivät olleet kovin hyviä. Edes silloin, vaikka tehtiin paljon yksinkertaisempaa asiaa.
 18. 18. Koska briefit ovat samalla tasolla, mutta maailma onmuuttunut, olemme tilanteessa että asiakkailta saamammetieto on entistä vähäisempää. Tämä tarkoittaa, että meidän roolimme tulee oletukseltaan olla suurempi kuin ennen.
 19. 19. Kuten aiemmin sanottiin, myös tekijöitä on paljon enemmän. Mikäli me oletamme, että heidän hommansa on hallussa, olemme matkalla kohti itsetuhoa.
 20. 20. Meillä pitää olla selkeä kuva ja vastuu kokonaisuudesta, jos haluamme saada muutosta ja tuloksia aikaan.
 21. 21. Me olemme arkkitehtejä asiakkaan taloprojektissa.
 22. 22. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän pitää olla paljonaktiivisempia, uteliaampia ja luovempia kuin koskaan ennen. Mutta sekin on nykyään paljon helpompaa.
 23. 23. Asiakkaat haluavat asioita. Meidän tehtävämme on auttaa heitä ymmärtämään, saavuttamaan ja rakastamaan tarpeitaan, ei halujaan.
 24. 24. Osaavia ostajia on todella harvassa, niitä on vähemmän kuinedes kehdataan sanoa. Eri kanavien ja ratkaisujen houkutus on aina suuri.
 25. 25. Mitä monimutkaisempi ongelma, sitä yksinkertaisempi ratkaisu meidän tulee siihen löytää.
 26. 26. Tämä tarkoittaa useita ratkaisuja, jotka pitää pystyä liittämääntoisiinsa. Meidän pitää löytää joka projektissa pienin yhteinen nimittäjä.
 27. 27. 3 Ei jankkausta, vaan ongelmanratkaisua
 28. 28. Mitä tulee projektinhallintaan, sen kanssa ei voi olla riittäväntarkka, innokas tai avulias. Olettaminen on epäonnistuneen projektin perisynti.
 29. 29. Monesti, kun asiakas muuttaa mieltään, he eivät tiedätekevänsä sitä. He vain eivät ole koskaan ymmärtäneet, mitä mieltä he ovat. Me olemme olettaneet niin.
 30. 30. Kun asiakas tai kollega on eri mieltä kanssamme, se ei automaattisesti tarkoita, että meidän pitää muuttaamieltämme. Se ei myöskään tarkoita sitä, että tuo ihminen on aina väärässä.
 31. 31. Tämä on vain yksi uusi ongelma ratkaistavaksi. Olennaista on ratkaista tämänkaltaiset ongelmat yhdessä asiakkaan jakollegoiden kanssa. Ymmärtää ongelman ydin ja löytää siihen ratkaisu.
 32. 32. Syyttely, mököttäminen, murjottaminen tai huutaminen eitähän asiaan auta. Tällaiset ongelmatilanteet ovat usein se hetki, kun projektit jäävät junnaamaan ja niiden epäonnistuminen alkaa.
 33. 33. Jos se ei vielä tästä avautunut, niin nämä säännöt pätevät erittäin vahvasti myös sisäisessä työskentelyssä.
 34. 34. Ongelmaa ei voi ratkaista ennen kuin sen ymmärtää.
 35. 35. 4 Ensimmäinen konsepti
 36. 36. Kun puhutaan konseptista, tarkoitetaan jonkinlaista idean konkretisointia. Jonkinlaista kulmaa tai näkemystä tunnistetun ongelman ratkaisemiseksi.
 37. 37. Ensimmäisen askeleen tulee aina olla ongelmantunnistaminen. Ilman sitä konseptia on mahdotonta tehdä.
 38. 38. Ongelma tunnistetaan kysymällä “miksi?”
 39. 39. Miksi te teette tätä projektia? Miksi tällaiseen ratkaisuun/ ehdotukseen/tarjouspyyntöön on päädytty?
 40. 40. Jotta löydämme ongelman, vastauksen tulee ollakonkreettinen, mitattava ja ymmärrettävä. Ei abstrakti määre, johon asiakaskaan ei usko. Jos et pysty numeroimaanongelmaa, et todennäköisesti ole vielä tunnistanut ongelmaa.
 41. 41. Ongelmia on lähes aina useita. Niitä on myös tärkeydeltään eritasoisia, sekä liiketoimintaan eri tavalla vaikuttavia.Priorisointi tulee erittäin tärkeäksi osaksi tässä vaiheessa. Yksinkertainen ongelma voi olla merkittävyydeltään suurempi kuin monimutkainen.
 42. 42. Kun ongelma on selvillä, konsepti alkaa yleensä aukeamaan kuin itsestään.
 43. 43. Toinen kysymys konseptin muodostamisessa on “Mitä?”
 44. 44. Mitä ollaan tekemässä ongelman ratkaisemiseksi? Mitä asioitaon jo tehty? Mitä mittareita meillä on käytössä? Mitä dataa on saavutettavissa? Mitä kilpailijat tekevät? Mitä voimme oppia muilta toimialoilta? Mitä voimme oppia omista asiakkaistamme?
 45. 45. Näin saamme aikaan kokoelman tietoa, tarpeita, haluja, kokemuksia, näkemyksiä ja erilaisia lähtöjä.
 46. 46. Näin meillä on kuva, jossa ongelmia, joita ympäröivät ratkaisumahdollisuudet.
 47. 47. Tämän perusteella pystymme lähtemään miettimään,selvittämään ja avaamaan sen miten näitä ongelmia voi ratkaista ja miten nämä ratkaisut istuvat toisiinsa.
 48. 48. Jakamalla ongelmat, ratkaisumahdollisuudet ja konkreettisetratkaisut riittävän pieniksi osuuksiksi pystymme arvioimaan työmääriä, riskejä ja aikatauluja paljon helpommin.
 49. 49. Tätä prosessia ei voi kiertää, ohittaa tai jättää tekemättä. Ilman tätä mallia teemme vain arvauksia ja olettamuksia, jotka johtavat epäonnistuneisiin projekteihin.
 50. 50. Kokonaisymmärryksen Ongelmien Konkreettiset ratkaisut ja kehittäminen, ratkaisu-tunnistaminen, tarpeiden niiden esittelyn mahdollisuuksien löytäminen suunnittelu löytäminen Miksi? Mitä? Miten?
 51. 51. 5 Presentaation tärkeys
 52. 52. Kun ongelmat, ratkaisumahdollisuudet ja konkreettisetehdotukset ovat tiedossa, ne pitää onnistuakseen esittää riittävän hyvin ja yksinkertaisella tavalla.
 53. 53. Asiakkaita ei kiinnosta yrityksen brändi, fiilis tai juurimuukaan. Jos se käy ilmi asian ja konkretian sivussa, kiva juttu - muuten se on täysin tarpeetonta.
 54. 54. Kielenkäytön pitää olla vähintään asiakkaan tasolla, mutta kukaan ei tule valittamaan jos esitys on vielä selkeämpi kuinasiakas odottaa. Se antaa esittäjästä ja yrityksestä laadukkaan ja ammattitaitoisen kuvan.
 55. 55. Kieliopin tulee olla virheetöntä.
 56. 56. Jos muokkaat toisen tekemää esitystä, ota siitä jotain poislisätessäsi siihen jotain. Tuo muutokset kollegasi tietoon. Näin vältetään rönsyt tiedostojen hallinnassa.
 57. 57. Kuvituksen tulee olla sopusoinnussa kokonaisuuden ja varsinkin viestin kanssa. Hintojen, graafien ja aikataulujentulee olla selkeitä ja ymmärrettäviä - sekä myös yhdennäköisiä koko presentaation ajalta.
 58. 58. Presentaatiokokemus ei lopu pelkästään varsinaisen presentaation tekemiseen, vaan siihen liittyy myöstapaamiseen, toimitukseen ja jakamiseen liittyvät asiat. Esimerkkinä liian suuri tiedostokoko sähköpostissa.
 59. 59. Itse esityksen esittäminen on oma taitolajinsa, jota on sitäkin hyvä harjoitella. Rytmityksen ja oikean hengitystekniikan opetteleminen auttaa merkittävästi hermojen hallinnassa ja antaa itseluottamusta keskittyä itse viestiin.
 60. 60. Mikäli sinulla ei ole asiaa esityksessä tai tapaamisessa, pohdivakaasti paikallaolosi tarpeellisuutta. Mikäli sinulla on rooli tapaamisessa tai jokin selkeä mielipide esitettävänä, tuo se ilmi ja hoida homma kotiin. Mikäli ei, tee mielummin töitä.
 61. 61. Esityksen ei tarvitse olla powerpointti.
 62. 62. 6 Yleisimmät lopputulemat
 63. 63. Kun asiakkaat toivovat meiltä tarjousta, meidän pitää tehdä ennen sen toimitusta ylätason konsepti. Sen perusteella pystymme tekemään kustannus- ja aikatauluarviot.
 64. 64. Jotta pystymme konseptin tekemään, tämä prosessi on hyväkäydä läpi, jotta saamme oman ymmärryksemme riittävälle tasolle suorittaaksemme sisäisen briefin.
 65. 65. Ylätason konsepti on hyvä kasata suoraan esitykseksi,mindmapiksi tai vaikka tarinaksi tekstimuodossa. Näin siinä on helpompi pysyä rönsyilemättä ja se on helpommin jaettavissa.
 66. 66. Onnistunut konsepti vastaa kaikkiin kolmeen kysymykseen riittävällä tarkkuudella. Se vastaa siihen, miksi projektia suunnitellaan eli kuvastaa sen ongelmat. Se vastaa kysymykseen mitä ratkaisuja ehdotamme - ei kaikkia ja se myös ottaa alustavasti kantaa siihen miten nämä ratkaisut toteuttaisimme.
 67. 67. Jokaisen tulisi pystyä tekemään vähintään alustava ylätason konsepti nollasta tai asiakkaan briiffistä.
 68. 68. 7 Hyvät työkalut ovat tarpeen
 69. 69. Hyvät työkalut ovat tarpeen töiden tekemisessä, mutta vielä tärkeämpää on opetella niiden oikea käyttötapa. Tämämahdollistaa paljon paremman tehokkuuden ja sujuvuuden.
 70. 70. Hyviä työkaluja ovat mm. piirtotyökalut (esim. OmniGraffle), MindMap-työkalut (esim. MindNode). Laskentaan loistavatyökalu on Numbers tai Excel. Presentaatiot tehdään Keynoten avulla.
 71. 71. Työkalujen opettelua voi ja pitää harjoitella jatkuvasti, ei pelkästään kopioida muiden tekeleitä niihin jatkuvasti laajentaen.
 72. 72. Ympärilläsi on varmasti kollegoita, jotka pystyvät sinua auttamaan.
 73. 73. Viimeiseksi: Verkko on täynnä tietoa, se ja hakukoneet ovat ehdottomasti tärkein työkalusi. Käytä sitä.
 74. 74. Kiitos Lisäinfoa:Tack Markus Sandelin Designer +358 44 36 99 887 markus.sandelin@fwd.fiThanks

×