Kertas Kerja MPP Perkhidmatan Bas

2,618 views

Published on

Kertas Kerja MPP IPG KBA Perkhidmatan Bas

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,618
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kertas Kerja MPP Perkhidmatan Bas

 1. 1. INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS BAHASA ANTARABANGSA<br />International Languages Teacher Training Institute<br />KERTAS KERJA CADANGAN<br />PERKHIDMATAN BAS<br />UNTUK PULANG KE KAMPUNG SEMASA MUSIM PERAYAAN<br />Disediakan oleh:<br />MAJLIS PERWAKILAN PELAJAR IPBA<br />KERTAS KERJA MENGADAKAN PERKHIDMATAN BAS<br />UNTUK PULANG KE KAMPUNG SEMASA MUSIM PERAYAAN.<br /><ul><li>TUJUAN </li></ul> Kertas cadangan ini bertujuan untuk memohon pertimbangan dan kelulusan pihak pentadbiran institut kepada majlis perwakilan pelajar dalam menyediakan perkhidmatan bas untuk pulang ke kampung semasa musim perayaan.<br /><ul><li>LATAR BELAKANG </li></ul>Musim perayaan merupakan musim cuti di mana penghuni di kota akan pulang bercuti di kampung untuk menziarahi sanak-sandara dan menyambut hari perayaan. Semasa musim perayaan kebiasaanya tiket akan kehabisan dijual dan ini akan menyebabkan masalah kepada mereka yang membeli tiket lewat. oleh sebab itu majlis perwakilan pelajar bertindak menyediakan kertas kerja ini untuk membantu pelajar Institut.<br />Kertas kerja ini merupakan kesinambungan atau pemurnian cadangan daripada majlis perwakilan pelajar sesi 2010/2011. <br /><ul><li>ASAS PERTIMBANGAN
 2. 2. Perkhidmatan ini akan mengeratkan hubungan pelajar institut semasa berinteraksi sewaktu di dalam perjalanan pulang dan dapat membuat mengenal pelajar yang dari pelbagai ambilan.
 3. 3. Mengelakkan berlakunya masalah tiada tiket dalam kalangan pelajar
 4. 4. Mengelakkan pelajar ponteng kuliah di sebabkan ketiadaan tiket pada waktu cuti.
 5. 5. Mengelakkan pelajar institut ditipu oleh penjual tiket dengan harga yang lebih tinggi.
 6. 6. Meningkatkan kewangan majlis perwakilan pelajar.
 7. 7. MATLAMAT
 8. 8. Matlamat perkhidmatan di adakan adalah bagi memudahkan urusan pelajar untuk pulang ke kampung.
 9. 9. Mengelakkan berlakunya gejala ponteng apabila tiba musim perayaan
 10. 10. IMPLIKASI
 11. 11. Pelajar tidak akan berasa risau untuk mencari tiket.
 12. 12. Pelajar tidak akan tertipu oleh syarikat bas.
 13. 13. Pelajar akan berasa selesa.
 14. 14. Melahirkan guru pelatih yang sempurna.
 15. 15. ANGGARAN PERBELANJAAN
 16. 16. Anggaran perbelanjaan: </li></ul>DESTINASIHARGAKERUSIJUMLAHKuala Lumpur – KedahRM 4040RM 1600Kuala Lumpur – KelantanRM 4040RM 1600Kuala Lumpur - TerengganuRM 4040RM 1600120RM 4800<br /><ul><li>Perbelanjaan dalam pembelian tiket adalah ditanggung oleh pelajar tersebut.
 17. 17. CADANGAN PERLAKSANAAN
 18. 18. Pihak MPP akan menyediakan perkhidmatan bas pulang ke kampung.
 19. 19. Para pelajar akan membeli tiket ke destinasi masing-masing melalui Exco Kerjaya dan Keusahawanan sebulan sebelum perayaan utama seperti Aidilfiti, Tahun Baru Cina, cuti semester dan sebagainya.
 20. 20. Pihak MPP telah berbincang dengan Syarikat Bas Transnasional Express dan pihak pengurusan syarikat bersetuju untuk menyediakan perkhidmatan bas khanya untuk pelajar-pelajar IPG KBA sahaja.
 21. 21. Semua pelajar IPG KBA yang membeli tiket untuk pulang ke kampung akan menaiki bas tersebut di perkarangan Asrama Pantai Puri.
 22. 22. SYOR
 23. 23. Sokongan dari pihak pentadbiran dalam menjayakan program ini adalah amat diharapkan dan ini akan memudahkan pelajar institut dan seterusnya melahirkan pelajar yang cemerlang. </li></ul>Disediakan oleh , <br />……………………………. <br />(Mohd Juwaidi bin ilyas)<br />Exco Keusahawanan dan Kerjaya<br />MPP IPG Kampus Bahasa Antarabangsa.<br />Disemak oleh,<br />...................................<br />(Muhammad Faruqhi bin Azmi)<br />Yang Dipertua,<br />MPP IPG Kampus Bahasa Antarabangsa.<br />Disemak oleh,<br />……………………………<br />(En. Mohamad Azhar bin Abd Wahab)<br />Pensyarah Penasihat, <br />MPP IPG Kampus Bahasa Antarabangsa.<br />Disahkan oleh,<br />……………………………<br />(Dr. Mohd Sofi bin Ali)<br />Pengarah, <br />IPG Kampus Bahasa Antarabangsa.<br />

×