Unit pentadbiran ppt

2,465 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,465
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Unit pentadbiran ppt

 1. 1.  PENGENALAN FUNGSI-FUNGSI UNIT PENTADBIRAN VISI DAN MISI LAPORAN PENCAPAIAN/ KELEBIHAN KEKANGAN/MASALAH PENUTUP
 2. 2.  Unitpentadbiran bertanggungjawab dalam merancang, mengendalikan, mengurus, mengawal dan melaksanakan dasar-dasar yang berkaitan dengan pentadbiran IPG.
 3. 3.  Menguruskan pergerakan kenderaan dan pengagihan pemandu-pemandu Menguruskan hal-hal kebajikan kakitangan Menguruskan keceriaan suasana pejabat
 4. 4.  Memantau kehadiran kakitangan Menyelia rekod-rekod dan pelupusan Menbantu dalam hal-hal latihan pembangunan Menguruskan hal-hal permohonan cuti staf
 5. 5. Menjadi nadi penggerak dan tunggak pentadbiran IPG Kampus Rajang.
 6. 6. Memberi perkhidmatan tadbir urus yang terbaik kepada pelanggan ke arah merealisasikan aspirasi IPG.
 7. 7.  MENGURUSKAN PERGERAKAN PEMANDU DAN PENGAGIHAN KENDERAANJUMLAH TEMPAHAN KE ATAS KENDERAAN SEPANJANG TAHUN 2011 QKW 1517 QKW 1518 WKF 5843 WQW 7908 (VAN) (X TRAIL) (BAS) (BAS) 124 61 74 58 (Tempahan) 230(Ambil Surat) 354
 8. 8. PETROL DIESEL(VAN + X TRAIL) (BAS 2 BUAH) RM 7, 646. 62 RM 11, 199. 35
 9. 9. Mampu menyelesaikan semua tempahan mengikut tempahan dan melaksanakan aktiviti-aktiviti IPG dengan berkesan.
 10. 10. KEKANGAN FAKTOR MANUSIA, PENYELESAIAN TRANSFORMASI(YANG DIHADAPI KAEDAH, SECARA KREATIF, KECEMERLANGANDALAM KONTEKS MATERIAL, INOVATIF, DIRI DAN KERJAYA YANG KEWANGAN, MESIN RESPONSIF, ORGANISASI BERKENAAN) DAN LAIN-LAIN LOGISTIK, PRAGMATIK DAN REALISTIK1.Keadaan fizikal 1.1.Ketiadaan 1.1.Mengesyorkan 1.1.Kenderaan sentiasa kenderaan peruntukan. untuk dalam keadaan baik (condition). 1.2.Kenderaan kerap mendapatkan dan selamat untuk rosak. kenderaan baru digunakan. 1.3.Kekerapan (2 buah) tempahan. 1.2.Penyelenggaraan kenderaan yang sistematik.2.Kesukaran 2.1.Pemandu tiada 2.1.Mengesyorkan 2.1.Pemandu dapat pemandu kemahiran untuk pemandu mengenal pasti mengenal pasti mengenal pasti mengikuti kerosakan dan kerosakan kerosakan kursus membaikinya kenderaan. kenderaan. mekanikal/ sebelum dihantar automotif. untuk penyelenggaraan.
 11. 11. 3.Masalah 3.1.Tiada ‘petty cash’ 3.1.Bahagian pembayaran semasa pemandu kewangan harus tol dan menuntut menuntut bayaran peka tentang ‘petty cash’. tol. keperluan 3.2.Bahagian kewangan pemandu dan lambat membuat bayaran tol. rekupan dan wang 3.2.Buat rekupan ‘petty cash’ awal sebelum duit sentiasa kurang. habis dalam simpanan. 3.3.Memanggil pemandu untuk menuntut bila duit ‘petty cash’ sudah tersedia.4.Menggunakan Jalan 4.1.Pemandu merasa 4.1.Pemandu Durin untuk ke terbeban apabila dapat Sibu bagi bayaran tol menjalankan mengelakkan terkumpul. tugas dengan membayar tol. senang hati tanpa rasa tertekan.
 12. 12. 5.Ketidakhadiran 5.1.Tidak hadir 5.1.Tingkatkan 5.1.Sistem ke tempat kerja. bertugas tetapi tidak kesedaran dan pentadbiran memaklumkan kepada tanggungjawab berjalan dengan pegawai penyelia. sebagai penjawat lancar dan awam. meningkatkan 5.2.Kad perakam waktu integriti serta diletakkan di luar akauntabiliti pejabat menyebabkan kakitangan. pegawai bebas untuk mengetit kad pegawai lain.6.Markah laporan 6.1.Pegawai tidak pernah 6.1.Panggil semua 6.1.Rasa puashati nilaian prestasi dipanggil dan tidak pegawai dan dalam kalangan yang tidak tahu markah LNPT beritahu markah pegawai dan diketahui. masing-masing. LNPT secara kepercayaan 6.2.Timbul rasa tidak berterus-terang kepada pihak puas hati dalam untuk kebaikan pengurusan. kalangan pegawai. pegawai dan organisasi.
 13. 13. 7.Sekatan laluan 7.1.Kesukaran 7.1.Mengesyorkan 7.1.Memudahkan internet di IPG pegawai mencari kepada pegawai pegawai mengakibatkan bahan rujukan ICT memberi menjalankan kesukaran kepada yang berkaitan kelonggaran tugas pengguna. dengan bidang kepada sekatan masing- tugas. internet. masing. 7.2.Memikirkan laman web yang perlu untuk rujukan bagi tujuan melaksanakan tugas. 7.3Mengadakan kursus peka ICT kepada pegawai-pegawai yang kurang kemahiran.
 14. 14. 8.Tugas yang 8.1.Tiada kuasa untuk 8.1.Buat satu 8.1.Mengelakkantiada mengarah staf ketetapan dan salah faham dalam senarai untuk melakukan masukkan dalam berlaku di antara tugas. tugas yang tiada senarai tugas pegawai dan dalam senarai pegawai. .penyelia tugas. 8.2.Khususkan tugas 8.2.Tadbir urus 8.2.Contohnya, di tersebut kepada organisasi dapat bahagian fail dan staf yang dipilih dilaksanakan rekod. Pegawai untuk membuat dengan baik. hanya disuruh kerja tersebut. membantu tetapi tiada dalam senarai yang bertulis.

×