Mobiltanulás

555 views

Published on

Published in: Education, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
555
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mobiltanulás

 1. 1. BENEDEK ANDRÁS Mobil tanulás és az egész életen át megszerezhető tudás BALLA ISTVÁN A digitális televíziózás Klock Lászlóné N9W74J Pedagógia I.félév Elektronikus médiumok 02. 2010. Levelező tagozat
 2. 2. A MOBILTELEFON ÉS AZ EMBERI KOMMUNIKÁCIÓ  Új jelentős fejezet kezdődött  Minden eddigi kommunikációs funkciót integrál  Szabadon használható térben és időben  Segítségével létrejöttek a személyes tanulói közösségek rendszerei  T-Mobil kutatások
 3. 3. ÚJ MEGKÖZELÍTÉSEK A TANULÁSBAN – TECHNOLÓGIAI ÉS SZEMLÉLETI VÁLTÁS  A hagyományos oktatási rendszerek középpontjában az ismeretátadás áll.  Korszerű tanulási lehetőségek, élethosszig tartó tanulás középpontjában az egyéni képességek, és a személy tanulási képességének fejlesztése áll.
 4. 4. ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁS  Középpontjában az az elképzelés áll, hogy képessé tegyék az embereket arra, hogy „megtanulják, hogyan kell tanulni”.  Főszereplője az egyén  A mobilkommunikációs eszközök fejlődése a mindennapi tudásunkra jelentős hatást gyakorol.
 5. 5. TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS  Két évtizedes – egyre gyorsuló – fejlődés  Elektronikus tanulás kerete: az e-learning.  90-es évek végén általánossá vált elemei:  Személyi számítógép (PC)  Adathordozók (CD-ROM, DVD)  Ezredforduló: Internet alapú képzés (Web Based Training)
 6. 6. E-LEARNING  A hagyományos , távoktatási és internet által történő tanulás együttes alkalmazása.  Előnyei:  Rugalmasság  Kényelem  Saját időbeosztás  Interaktivitás  Tér-idő rugalmas kezelése, aszinkron tanulás
 7. 7. MÓDSZERTANI SZEMPONTOK  A szélessávú adatátvitel fizikai jelenlét nélkül képes szemléltető eszközöket virtuálni.(írásvetítő, videoprojektor)  Egyre inkább személyre szólóvá alakítható a tanulás.  Közösségi lét hiánya, de napjainkban:  Netmeeting segítségével informális csoportok,érdekközösségek jönnek létre.  Vonzó a fiatalok számára, teret ad a kreativitásnak.
 8. 8. ÚJ TANULÁSI MÓDSZEREK LEHETŐSÉGEI  Kulturális intézmények működtetnek:  weboldalakat,  virtuális forrásjegyzékeket,  információs pontokat.  VLE (Virtual Learning Environments)  Tárgyak (könyvek, dokumentumok, képek) megjelenítése weboldalon.  Rendszerezi és közvetíti a tanulási tárgyakat  Megszervezi a kommunikációt a tanárok és diákok között.
 9. 9. A VIRTUÁLIS VALÓSÁGTÓL A SZERVES TANULÁSI KÖRNYEZET FELÉ  Manuel Castells: „A multimédia új szimbolikus környezetet teremt: a virtualitást a valóságunkká teszi”.  Nyíri:  uralkodóvá válik az egész életen át tartó tanulás,  elhalványul a gyermek és felnőtt közti éles megkülönböztetés,  Az iskolát felváltja a nyitott művelődés virtuális közege.  Internet és mobiltelefon világa szerves tanulási környezetté válik.
 10. 10. SZERVES TANULÁSI KÖRNYEZET  Kikényszeríti a pedagógiai szemlélet és oktatásszervezési gyakorlat megváltozását.  Egyre több diák rendelkezik laptoppal.  Mobiltelefonnal szinte mindenki! Esélyegyenlőség.  A PDA használata is egyre tömegesebbé válik.
 11. 11. ÚJ PEDAGÓGIAI PARADIGMA FELÉ  Az új kommunikációs eszközök használatával megszűnt az osztálytermek zártsága.  „A világ jelen van.”  A társadalom térben és időben virtualizálódik.  A mobiltanulás működik az egyén szintjén, ugyanakkor a mobil tanítás rendszerszerűen nem létezik.
 12. 12.  Pedagógusszerep anakronizmusa:  Elemi szinten sem jelenik meg az új kommunikációs lehetőség  A leendő pedagógusok tanulóként professzionális szinten kezelik.  A fiatalok körében a kommunikáció  lényegi tevékenységgé vált.  A mindennapi tudás megszerzését és megosztását szolgálja.  A tanulás életkortól függetlenné vált.
 13. 13. AZ ÚJ OKTATÁSELMÉLET ELEMEI  Mikrolearning, mely a legközvetlenebbül és személyre szabottan teszi lehetővé a kontextusba ágyazott információk megszerzését és feldolgozását.  Funkcionális networking, mely célokhoz és feladatokhoz bekapcsolt csoportok rugalmas képzését, működtetését teszi lehetővé  Közvetlen hozzáférés adatbázisokhoz, melyek segítségével integrált tudásbázis alakítható ki.  Time-sharing optimalizáció, amely a fenti feladatok és funkciók térbeli megosztása mellett lehetőséget ad arra, hogy a különböző tevékenységeket időben is megosszuk.
 14. 14. ÖSSZEGZÉS  A tanulásban az új eszközök és eljárások alkalmat kínálnak :  az alacsony hatékonyság emelésére,  a kommunikációs kultúra társadalmi méretekben történő fejlesztésére.  Új problémák:  a mobiltanulással kapcsolatos igények mérése, strukturálása,  a pedagógiai válaszok megfogalmazása.
 15. 15. ÖSSZEGZÉS II.  A mobiltanulás:  kiegyenlítheti a művelődési hátrányokat,  hatékonyságnövelő tanulási eszközzé és eljárássá válhat.  A pedagógiai gondolkodást változásra készteti.  Egész életen át tartó tanulást motivál.
 16. 16. A DIGITÁLIS TELEVÍZIÓZÁS  Digitális forradalom elkezdődött  Sokkal több adót lehet sugározni  Sokkal jobb kép- és hangminőségben
 17. 17. ÚJ SZOLGÁLTATÁSOK Supertext,  weboldalakra hasonlító teletext fényképek Hyperlinkek Olyan, mint egy internetes kapcsolat
 18. 18. ELŐNYEI  Többnyelvű filmsugárzás  Nem marad passzív eszköz a tévé  Interaktivitás  pl.választható kamera,  szavazások,  eldönthetjük, mi legyen a film vége  Forrás: Mindent a digitális tévéről (origo.hu)
 19. 19. Vége

×