Privacy en het onderwijs
Olaf de Groot
‘Al hetgeen mij ter kennis komt in de uitoefening van mijn beroep
of in het dagelijks verkeer met mensen en dat niet behoo...
Privacy (Wet bescherming persoonsgegevens)
Gegeven herleidbaar tot natuurlijk persoon, stelselmatige verwerking
Persoonsge...
Privacy (2)
De instelling bewerkt de gegevens op grondslagen uit de wet:
- Toestemming
- Overeenkomst wordt uitgevoerd
- g...
Privacy (3)
Het verzamelen van persoonsgegevens moet in overeenstemming zijn
met het doel (bijvoorbeeld: de instelling gee...
Dus:
1. Doel
2. Grondslag
3. Doelbinding (verwerken in overeenstemming met doel)
4. Proportioneel (dataminimalisatie), sub...
Privacy in het primaire proces (“het leren”)
Gebruiksvoorwaarden (contracten)
End User License Agreement (EULA):
(dus klei...
Secundaire proces: organiseren en verantwoorden
Secundaire processen:
Leerling Volg Systemen (LVS) en
Leerling Administrat...
Gepersonaliseerd leren en privacy?
Meer gegevens dan de standaard set persoonsgegevens
zoals naam, klas, leerlingnummer, c...
Alles wat we te weten komen over
leergedrag, individuele voorkeuren en
aandachtspunten van leerlingen zal ons
helpen hen b...
Risico’s (volgens Phil McRae) (http://goo.gl/1gq0Rw)
• We moeten waken voor de vermarkten van data van lerenden door
de in...
Waar moet je dan op letten?
DOEL
• Data van gepersonaliseerd leren mogen worden verzameld en
gebruikt in het kader van het...
Waar moet ik dan op letten? (2)
DOELBINDING
• De data voor gepersonaliseerd leren worden verzameld ten behoeve
van dat doe...
Dus…
‘Een evenwichtige balans tussen ondersteunende technologie en een
efficiënt en effectief leerproces vraagt een goede ...
Bedankt voor uw aandacht!
Olaf de Groot - Procesbegeleider
e-mail: o.degroot@kennisnet.nl
twitter: @olafiolio
Kennisnet.nl...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Privacy en onderwijs (september 13)

267 views
167 views

Published on

over privacy en onderwijs
Basi begrip privacy en waar je aan moet denken in het onderwijs.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
267
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Privacy en onderwijs (september 13)

  1. 1. Privacy en het onderwijs Olaf de Groot
  2. 2. ‘Al hetgeen mij ter kennis komt in de uitoefening van mijn beroep of in het dagelijks verkeer met mensen en dat niet behoort te worden rondverteld, zal ik geheim houden en niemand openbaren’ Hippocrates, 400 v. Chr.
  3. 3. Privacy (Wet bescherming persoonsgegevens) Gegeven herleidbaar tot natuurlijk persoon, stelselmatige verwerking Persoonsgegevens worden verzameld voor een bepaald doel Geven van onderwijs en begeleiding aan de onderwijsdeelnemer Dus: volgen onderwijs, geven van onderwijs, afronden onderwijs, bekostigen onderwijs, toezicht op onderwijs, etc.
  4. 4. Privacy (2) De instelling bewerkt de gegevens op grondslagen uit de wet: - Toestemming - Overeenkomst wordt uitgevoerd - gerechtvaardigd belang (‘het is nodig’) - Wettelijke plicht
  5. 5. Privacy (3) Het verzamelen van persoonsgegevens moet in overeenstemming zijn met het doel (bijvoorbeeld: de instelling geeft de leerlinggegevens niet aan een uitgeverij om leerlingen reclame toe te sturen). Het onderwijs verzamelt niet meer gegevens dan nodig zijn om het doel te bereiken. Dit criterium heet proportionaliteit. Bijvoorbeeld: registratie van etniciteit van leerlingen is niet relevant om goed onderwijs te kunnen geven. (wordt vaak wel gevraagd!) De betrokken leerling (en ouders/verzorgers) heeft recht op informatie over de gegevensverzameling, net zoals hij recht heeft op inzage van zijn gegevens, verzet tegen registratie en correctie van zijn gegevens. Let ook op: bewaartermijnen, beveiliging
  6. 6. Dus: 1. Doel 2. Grondslag 3. Doelbinding (verwerken in overeenstemming met doel) 4. Proportioneel (dataminimalisatie), subsidiariteit 5. Rechten van de betrokkene: informatie, inzage, correctie, verzet
  7. 7. Privacy in het primaire proces (“het leren”) Gebruiksvoorwaarden (contracten) End User License Agreement (EULA): (dus kleine lettertjes altijd lezen voor gebruik) Weet wat je doet! Maar ook: foto’s op de website
  8. 8. Secundaire proces: organiseren en verantwoorden Secundaire processen: Leerling Volg Systemen (LVS) en Leerling Administratie Systemen (LAS)
  9. 9. Gepersonaliseerd leren en privacy? Meer gegevens dan de standaard set persoonsgegevens zoals naam, klas, leerlingnummer, cijfers, etc. Vaak met behulp van profielen: “het leerlingprofiel loodst de leerling op zijn persoonlijke route door de stof” Lesmateriaal op maat Adaptief materiaal: past zich aan tijdens gebruik
  10. 10. Alles wat we te weten komen over leergedrag, individuele voorkeuren en aandachtspunten van leerlingen zal ons helpen hen beter onderwijs te bieden. M. van Wetering - Kennisnet
  11. 11. Risico’s (volgens Phil McRae) (http://goo.gl/1gq0Rw) • We moeten waken voor de vermarkten van data van lerenden door de invloed van commerciële partijen op dit terrein. • Het risico bestaat dat vooral met een beperkte blik naar leren wordt gekeken (taal en rekenen). • Het uitgangspunt dat leren een sociaal proces is, wordt aangetast. • Er zijn grenzen aan de mate waarin onderwijs aan lerenden kan worden aangepast. • Via personalisering kunnen lerenden alleen met een beperkte hoeveelheid bronnen in aanraking komen, terwijl juist diversiteit belangrijk is om tunnelvisie te voorkomen. • Hoe voorkomen we dat lerenden alleen maar nog achter een beeldscherm zitten? Een overdaad aan beeldscherm-werk is slecht voor de gezondheid.
  12. 12. Waar moet je dan op letten? DOEL • Data van gepersonaliseerd leren mogen worden verzameld en gebruikt in het kader van het leerproces van de leerling om deze op de juiste, effectieve en efficiënte wijze te (laten) begeleiden. GRONDSLAG • De leerling geeft uitdrukkelijke toestemming voor het verzamelen van zijn gegevens via (een inlogvenster in) het leermateriaal, of de toestemming is geregeld in (of wordt afgeleid uit) de onderwijsovereenkomst, of deze manier van lesgeven is noodzakelijk waardoor de school een gerechtvaardigd belang heeft (dat groter is dan de privacy van de leerling)
  13. 13. Waar moet ik dan op letten? (2) DOELBINDING • De data voor gepersonaliseerd leren worden verzameld ten behoeve van dat doel, dus het leren en de studievoortgang van de leerling. PROPORTIONEEL EN SUBSIDIAIR • Proportionaliteit: zijn (al) deze data echt nodig om het leren van de leerling mogelijk te maken? Is gepersonaliseerd leren in alle gevallen noodzakelijk? Zijn alle verzamelde en opgeslagen gegevens wel van belang? Of volstaan anonieme gegevens? INFORMATIE • De leerling (of ouders/verzorgers) student moet gewezen worden op de gegevensverzameling en (gevolgen van) gepersonaliseerd leren.
  14. 14. Dus… ‘Een evenwichtige balans tussen ondersteunende technologie en een efficiënt en effectief leerproces vraagt een goede discussie over de grenzen van data, maar ook de noodzakelijke productiviteitsverbetering in het onderwijs. Niet afwijzen, in discussie gaan en daarmee invloed uitoefenen!’ M. van Wetering – Kennisnet ‘Technology is just a tool. In terms of getting the kids working together and motivating them, the teacher is the most important.’ Bill Gates
  15. 15. Bedankt voor uw aandacht! Olaf de Groot - Procesbegeleider e-mail: o.degroot@kennisnet.nl twitter: @olafiolio Kennisnet.nl twitter: @kennisnet

×