Screencasts maken? Doen!
In dit voorbeeld maken we met de website Screencast-O-Matic een screencast van een
PowerPointpres...
4. Open de PowerPointpresentatie als diavoorstelling.
Het kader van Screencast-O-Matic is ook te zien. Bijvoorbeeld:
Het k...
6. Controleer de werking van de microfoon.
- Het vakje bij de microfoon (2) slaat groen uit als er gesproken wordt.
7. Als...
11. Bekijk het resultaat.
Klik op .
Als je met het resultaat tevreden bent, geef je aan wat je met de opname wilt doen.
12...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Handleiding screencast maken

692 views
541 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
692
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
26
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Handleiding screencast maken

  1. 1. Screencasts maken? Doen! In dit voorbeeld maken we met de website Screencast-O-Matic een screencast van een PowerPointpresentatie. Voorbereiding: − Je beschikt over een computer met een microfoon en eventueel een webcam (met of zonder ingebouwde microfoon). Veel laptops hebben een ingebouwde microfoon en camera. − Zorg dat je de PowerPointpresentatie geopend hebt. − Je weet welke tekst je gaat uitspreken. Maak eventueel een script dat je kunt voorlezen. 1. Ga naar: screencast-o-matic.com Inloggen is niet nodig. 2. Klik op de knop: Start Recording 3. Er verschijnt een kader op het scherm. Het kader blijft op het scherm staan, totdat je klaar bent met opnemen. Als je de vraag krijgt of Java uitgevoerd mag worden, sta je dit toe. Het programma Java is nodig om Screencast-O-Matic te laten werken. Als de versie van Java verouderd is, krijg je een melding met de vraag of je een nieuwe versie wil downloaden. Download en installeer deze nieuwe versie. Screencast-O-Matic is ook als programma op de computer te installeren. Om dit te doen, volg je hiervoor de instructies op de website. Wat is een screencast? Een screencast is een opname van het computerbeeldscherm. Je commentaar neem je hierbij op. Soms is de maker van de screencast zelf ook in beeld.
  2. 2. 4. Open de PowerPointpresentatie als diavoorstelling. Het kader van Screencast-O-Matic is ook te zien. Bijvoorbeeld: Het kader moet nu nog aangepast worden aan de grootte van de PowerPointvoorstelling. 5. Maak het kader groter, door de hoekpunten naar buiten te slepen. - Of maak gebruik van optie 4 in het menu. Opnamemenu 1: Opname/ pauzeknop 2: Instellingen voor de microfoon 3: Informatie over de tijd van opname 4: Instellingen voor de grootte van het kader 5: Instellingen voor de webcam 6: Opnieuw beginnen (zonder bewaren) 7: Klaar met de hele opname 1 2 3 4 5 6 7
  3. 3. 6. Controleer de werking van de microfoon. - Het vakje bij de microfoon (2) slaat groen uit als er gesproken wordt. 7. Als je zelf ook in beeld wilt komen, zet je met (5) de webcam aan. Er verschijnt in de linkerhoek een schermpje. 8. Klik op de rode knop (1) om de opname te starten. Het aftellen begint. 9. Bij GO! kun je beginnen met het uitspreken van je tekst. Je kunt alle Powerpointdia’s achter elkaar opnemen, maar je kunt ook pauzeren door op de pauze-knop (1) te klikken. 10. Als je klaar bent met de opname, klik je op: Done (7). Het kader verdwijnt. Je ziet bijvoorbeeld: Klik op het pijltje in het microfoonvakje als de microfoon niet reageert . Je kunt dan de microfoon inschakelen. Wel of geen camera aan? De meningen hierover zijn verdeeld. De een zal zeggen dat het toegevoegde waarde aan de screencast biedt, terwijl de ander vindt, dat het te veel afleidt van de boodschap.
  4. 4. 11. Bekijk het resultaat. Klik op . Als je met het resultaat tevreden bent, geef je aan wat je met de opname wilt doen. 12. Kies wat je met je opname gaat doen. Er zijn 3 mogelijkheden. a. publiceer de opname via Screen-O-Matic. Hiervoor is een account bij Screencast-O-Matic nodig. b. publiceer de opname via YouTube. Hiervoor is een account bij YouTube nodig. c. sla de opname op als een bestand op je computer. Deze mogelijkheid is handig als je van plan bent om de opname te bewerken met een videobewerkingsprogramma. Later kun je het bestand alsnog uploaden naar YouTube. 13. We kiezen in dit voorbeeld voor: Publish to YouTube Je hebt hiervoor een account bij YouTube nodig. Je ziet bijvoorbeeld: 14. Bedenk een titel voor je screencast en vul de andere velden eventueel ook in. 15. Klik op: Upload to YouTube Log in met je Google-account. - Maak eerst een account aan als je die nog niet hebt. De screencast wordt geüpload. Je kunt de video nu delen met je leerlingen door het linkje van de videoclip te kopiëren en naar de leerlingen te mailen of in de elektronische leeromgeving te plakken. 16. De screencast is klaar voor gebruik. Privacy Je kunt hier instellen of je de screencast met anderen wil delen (public) of niet wil delen (private). Tip: Kies voor ‘Make video PUBLIC’, zodat andere docenten je screencast kunnen vinden en gebruiken. In dit voorbeeld werd gebruik gemaakt van Screencast-O-Matic. Er zijn ook andere programma’s waarmee je screencasts kunt maken. Op http://www.kennisnet.nl/themas/flipping-the- classroom/inspiratie-tools/ vind je een overzicht van een aantal van die programma’s.

×