Masalah yang sering dialami oleh pelajar sepanjang menjalankan penyelidikan "Don't think of problems as difficulties....
Sampel/Data hilang Computer crash/fail kena virus Penyelia tukar tempat kerja/cuti belajar Betul ke apa yang aku buat ni? ...
Tips untuk berjaya "Success is a journey, not a destination."  Ben Sweetland
<ul><li>&quot;Once you decide what it is you want, set your sights and start taking action to achieve it. This &quot;actio...
Kenalpasti ‘research question’ dengan kadar segera Every great leap forward in your life comes after you have made a clear...
Research proposal <ul><li>Literature review </li></ul><ul><li>Problem statement </li></ul><ul><li>Hypothesis </li></ul><ul...
Peranan penyelia <ul><li>Membimbing pelajar dalam menentukan kajian yang ingin dijalankan. </li></ul><ul><li>Membantu pela...
Peranan pelajar <ul><li>Dengar nasihat atau </li></ul><ul><li>dapatkan nasihat </li></ul><ul><li>Beri kepercayaan pada pen...
Jangan asyik menerima pendapat…fikirkan bulat-bulat dan jalankan dengan sebaiknya… &quot;Most successful men have not achi...
Pastikan data mudah dikutip &quot;For knowledge, too, is itself power.&quot; Francis Bacon
Pastikan kutipan data anda tidak memakan masa terlalu lama atau terlalu sukar Learn to help people with more than just the...
Tips tentang permohonan etika perubatan <ul><li>Hantar permohonan secepat mungkin </li></ul><ul><li>NMRR & FSKB </li></ul>...
 
 
 
 
People create their own success by learning what they need to learn and then by practcing it until they become proficient ...
Penulisan <ul><li>Pencarian artikel yang baik </li></ul><ul><li>Mula menulis dengan serius dari awal. </li></ul><ul><li>Be...
 
“ I laugh, I love, I hope, I try, I hurt, I need, I fear, I cry. And I know you do the same things too, So we're really no...
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Petua menjalankan penyelidikan untuk prasiswazah

611

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
611
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Transcript of "Petua menjalankan penyelidikan untuk prasiswazah"

  1. 1. Masalah yang sering dialami oleh pelajar sepanjang menjalankan penyelidikan &quot;Don't think of problems as difficulties. Think of them as opportunities for action.&quot; Author Unknown,
  2. 2. Sampel/Data hilang Computer crash/fail kena virus Penyelia tukar tempat kerja/cuti belajar Betul ke apa yang aku buat ni? Macam mana ni…’ethic’ tak lulus-lulus ni! Alamak! Sampel tak cukup!! Ishh…Susahnya nak berjumpa dengan penyelia.. Nak tulis tesis, tapi tak tau macam mana…hmmm.. SPSS?...excel pun aku tak pandai…arghh! Duit tak de macam mana nak kutip data?
  3. 3. Tips untuk berjaya &quot;Success is a journey, not a destination.&quot; Ben Sweetland
  4. 4. <ul><li>&quot;Once you decide what it is you want, set your sights and start taking action to achieve it. This &quot;action&quot; is the commitment on your part. And, once you are committed to a goal, really committed, problems are short term.&quot; </li></ul><ul><li>Catherine Pulsifer </li></ul>
  5. 5. Kenalpasti ‘research question’ dengan kadar segera Every great leap forward in your life comes after you have made a clear decision of some kind. Brian Tracy
  6. 6. Research proposal <ul><li>Literature review </li></ul><ul><li>Problem statement </li></ul><ul><li>Hypothesis </li></ul><ul><li>Objective </li></ul><ul><li>Methodology: </li></ul><ul><ul><li>study design, </li></ul></ul><ul><ul><li>sampling, sample size & calculation, criteria (inclusion & exclusion criteria), </li></ul></ul><ul><ul><li>setting, </li></ul></ul><ul><ul><li>equipments/questionnaire, </li></ul></ul><ul><ul><li>duration. </li></ul></ul><ul><li>Analysis </li></ul><ul><li>Project schedule </li></ul><ul><li>References </li></ul>Failing to plan is planning to fail. Anonymous
  7. 7. Peranan penyelia <ul><li>Membimbing pelajar dalam menentukan kajian yang ingin dijalankan. </li></ul><ul><li>Membantu pelajar untuk mendapatkan kelulusan etika penyelidikan. </li></ul><ul><li>Menyediakan/mendapatkan prasarana/alat radas sekiranya perlu. </li></ul><ul><li>Memantau progres kajian yang dijalankan. </li></ul><ul><li>Memastikan pelajar menjalankan kajian pada masa yang ditetapkan. </li></ul><ul><li>‘ Membantu pelajar dari segi kewangan untuk kajian yang dijalankan’. </li></ul><ul><li>Membantu pelajar dalam penulisan. </li></ul>&quot;Teachers open the doors, but you must enter by yourself. Chinese Proverb
  8. 8. Peranan pelajar <ul><li>Dengar nasihat atau </li></ul><ul><li>dapatkan nasihat </li></ul><ul><li>Beri kepercayaan pada penyelia </li></ul><ul><li>Bincang dan tanyakan pendapat </li></ul><ul><li>Hubungan baik dengan penyelia adalah kunci kejayaan dalam kursus ini. </li></ul><ul><li>Mengikut arahan yang diberikan. </li></ul>&quot;Teachers open the doors, but you must enter by yourself. Chinese Proverb
  9. 9. Jangan asyik menerima pendapat…fikirkan bulat-bulat dan jalankan dengan sebaiknya… &quot;Most successful men have not achieved their distinction by having some new talent or opportunity presented to them. They have developed the opportunity that was at hand.&quot; –– Bruce Barton
  10. 10. Pastikan data mudah dikutip &quot;For knowledge, too, is itself power.&quot; Francis Bacon
  11. 11. Pastikan kutipan data anda tidak memakan masa terlalu lama atau terlalu sukar Learn to help people with more than just their jobs;help them with their lives. Jim Rohn
  12. 12. Tips tentang permohonan etika perubatan <ul><li>Hantar permohonan secepat mungkin </li></ul><ul><li>NMRR & FSKB </li></ul><ul><li>Jenis kajian yang mudah lulus: </li></ul><ul><ul><li>retrospektif </li></ul></ul><ul><ul><li>berbentuk pemerhatian </li></ul></ul><ul><ul><li>Menggunakan data sedia ada untuk kajian intervensi </li></ul></ul><ul><ul><li>Tiada pengambilan darah atau isu-isu sensitif. </li></ul></ul><ul><li>Mengambil masa 1-3 bulan </li></ul><ul><li>Dapatkan bantuan & sokongan dari penyelia. </li></ul>&quot;The difference between the impossible and the possible lies in a person's determination.&quot; Tommy Lasorda
  13. 17. People create their own success by learning what they need to learn and then by practcing it until they become proficient at it. Brian Tracy
  14. 18. Penulisan <ul><li>Pencarian artikel yang baik </li></ul><ul><li>Mula menulis dengan serius dari awal. </li></ul><ul><li>Berikan deraf penulisan pada penyelia dari masa ke masa untuk review. </li></ul><ul><li>Pastikan penulisan dari awal mengikut Gaya UKM. Guna EndNote. </li></ul><ul><li>Do not plagiate. </li></ul>&quot;The better a man is, the more mistakes he will make, for the more new things he will try. I would never promote to a top-level job a man who was not making mistakes...otherwise he is sure to be mediocre.&quot; - Peter Druker
  15. 20. “ I laugh, I love, I hope, I try, I hurt, I need, I fear, I cry. And I know you do the same things too, So we're really not that different, me and you.” Colin Raye

×